Faust

yasaları ve hakları miras alıyorlar durmadan
tıpkı ardı arkası gelmez bir hastalığı devralırcasına;
kuşaktan kuşağa aktarıyorlar,
sessiz sedasız taşıyorlar ordan oraya.
sağduyu saçma oluyor, iyilik de cefa,
yazık sana ki torunum,
bizimle doğmuş haktan
sana hiç sözedilmiyor

faust'tan bu bölüm, komünist manifesto'da geçiyo...çok başarılı :)
 
Mefistoteles yani şeytan Goethe' nin bu eserinde alışılmış rolünden farklı bir şekilde kullanılmıştır. Goethe şeytana olumsuz, insanlara kötülük yapan klasik rolünü biçmemiş, onu daha çok insana eşlik eden eğlenceli, hınzır bir varlık olarak yaratmış. Eserinde de (bu eseri nasıl sınıflandırmak gerekir bilemiyorum) şeytan insana sadece hatalarında eşlik ediyor. Fakat ruhunu satmaya kendi iradesiyle razı olan insan ve bunu bilinçli bir şekilde yapıyor.
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, Şeytanın Avukatı' nda da şeytanın rolü buna benziyor. Hatta bir bölümünde genç avukatı doğru olanı yapmaya (başarı hırsını bir tarafa bırakıp eşinin yanında olmaya) ikna etmeye çalışıyor, sonra da bunu hatırlatıyor.
 
Faust'tan hoşlanan arkadaşlara Gustave Flaubert'in Ermiş Antonius ve Şeytan adlı kitabını tavsiye ederim.Her ne kadar bir Faust kadar etkileyici olmasa da;iyi bir çevirisini okursanız(bende sabahattin eyüboğlu çevirisi var) pişman olmayacağınızı düşünüyorum.
 
''iyilige eristigimizde bu dünyada, bir de bakariz ki,
yanilsama ve deliliktir bunlar aslinda.
bize dirilik veren o yüce duygular,
donup kalirlar dünyanin karmasasinda''
 
-tanriya inanıyor musun?
-acaba ben tanrıya inanıyorum demeye kim cesaret edebilir?bunu papazlara ve bilginlere bile sorsan.cevapları sorunla alay gibi birsey olur.
-o halde inanmıyorsun?
-beni yanlıs anlama güzel mathilde kim ona bir isim verme cesaretinde bulunabilir ve kim ben ona inanmıyorum diyebilir?hersey senin beynine ve kalbine sokularak,ebedi bir muamma halinde göze görünmeden veya görünerek,yanında dolasıp durmuyor mu?bu muamma ne kadar büyük olursa olsun,sen kalbini onunla doldur ve bütün duygunla mutlu oldugun vakit ona ister saadet de,ister kalp de,ister aşk de,istersen tanrı de..ben ona bir isim bulamıyorum...
 
filmini izlemenizi tavsiye ederim..jan svankmajer üstadımızın bakış açısıyla mükemmelleşmiştir..bulamayanlar bana ulaşabilir.
 
Geri
Üst