Gitar Evde Nasıl Muhafaza Edilmeli ?

Stand alıp koymayı düşündüm de açıkta kaldıkça daha kolay oksitlenebilir. Kılıfına koysam hemen çalayım elime alayım desem zor gelecek. Acaba standta duran gitarın üstünü örtüyle örtsem mantıklı olur mu ? Siz nasıl muhafaza ediyorsunuz tavsiyeniz neler ?
 
Bütün gitarlar için 2 ayrı stand kullanıyorum, hepsi ortalıkta duruyor haliyle. Normal seviyede nem oranlarına sahip bir alanda kullandığınız gitarı temizleyerek yerine bırakırsanız metal aksamda veya tellerde oksitlenme derdiniz olmaz. Tozlanma içinse fazla seçenek yok. Örtü örtmek beni fena darladı görsel olarak, hiç hoşlanmadım ve 2. günde kaldırıp attım. Arada dönemsel toz alma şenlikleri yapıyorum, tel değişimi ve genel bakım maratonuyla birleşince tadından yenmiyor.
 
Evdeki kullanıma bağlı neme göre farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Benim bir keresinde kılıfta duran gitar daha kötü hale gelmişti ama belki yeterince bakım yapılsa böyle olmayabilir, bundan emin değilim. Ben stand üstüne perde örttüm :) Görüntü olarak pek iç açıcı değil ama bana en sağlıklısı böyleymiş gibi geldi. Bir tanesini de salonda duran vitrinin içini boşaltıp içine yerleştirdim. Uzun tekli olana tam denk geldi, bu şekilde hem görüntüsü hoş hem de tozdan nemden korunmuş oldu, sanırım en temizi böyle ama bu da ancak ev müsaitse yapılabilir.
 
Gitarlarımı asmak yerine stand a koymayı tercih ediyorum. Periyodik bakım yapıyorum. Metal aksamlar ve vernikli yüzeyler için Dunlop 65 kullanıyorum. Rosewood benzeri verniksiz ahşaplar için ise Daddario veya Dunlop un önce temizleme solüsyonu ardından aynı markaların limon yağlarını kullanıyorum.

Her temizlik sırasında yapmasam da yılda bir saddle vidaları benzeri vidalara şırınga ile eser miktarda yağlama yapıyorum.

Dijital sıcaklık ve nem ölçebilen bir termometrem var gitarlara yakın duran. Nemi, yaşadığım bölgede kış aylarında nem oranının düşmesi nedeniyle %50 ler seviyesinde tutmaya çalışıyorum. Ortamın nemini ölçüp otomatik çalışan buhar makinesi var. Yazın pek gerek kalmıyor.

Ayrıca gitarlar direk güneş görmeyen bir yerde duruyor.
 
Duvar askısı hiç kullanmadım. Hep standda duruyor. Çalmadığım gitarlarda standart kılıflarda durmakta. Çoklu standım olsa hepsini dışarda tutarım. Tel değiştirmeden değiştirmeye genel temizliğini yaparım. Kalorifer petek yanı vs gibi yerlerden uzak tutarım. Şuana kadar bir sorunla karşılaşmadım.
 
bu kadar dert etmeye gerek yok... oksitlenme olmasın diye sinir hastası olmayın... alet bu eskiyecek sonuçta... çok üst seviye gözümüz gibi bakalım diyecek bir model ise de zaten hardcase vardır ona koyar saklarız...

pahalı ama bence en iyisi:
 
arada bir kullanılan gitar mümkünse hardcasede ve yarım ton telleri gevşek şekilde muhafaza edilse iyi olur. bu şekilde ne az ne de fazla tansiyon sapa uygulanmaz.
özellikle istanbul gibi nem oranı yüksek şehirlerde case içerisine nem tutucu silikonlardan atılmasında fayda var.
kolleksiyon yapan arkadaşlar zaten arada bir genel durumunu kontrol etmek için çıkarıp bakarlar.
ben 6 ayda bir hiç hareket görmeyen gitarlarımın tellerinin durduğu yerde oksitlendiğini görüyorum. yoğun kaplamalı elixir teller buna bir nebze çözüm oluyor.
tel değiştirirken cilalı olmayan saplara kundak yağı, gomalak cilası gibi nem almayı önleyici kaplamalar, abanoz yada rosewood tuşeli gitarlara da limon yağı, koruyucu vax uyguluyorum.
şimdiye kadar mevsim değişimi yüzünden sapta olan ufak tefek değişiklikler ve potanslarda hafif korozyon dışında bir sorun yaşamadım.

sürekli kullanılan gitarlar ise mümkünse ısı değişiminin olacağı yerlerden uzakta tutulmalı,
direkt güneş gören yada güneşin konumuna göre bazen görüp sonra görmeyen alanlarda durmamalı,
sap bir yere dayanmamalı,
en iyisi stant kullanılarak yada yatırılarak muhafaza edilmeli.
 
Geri
Üst