Manga

L

Lestad

maNga'nın albüm macerası 2002 yılının Ocak ayında Ferman'ın telefonla tüm grup arkadaşlarını arayıp “Toplanıp konuşalım bir yarışma varmış ” demesiyle başladı. Bu telefon konuşmasının onları albüm sahibi yapacağına ihtimal vermedikleri gibi uzun yıllar müzikle ilgili hayalini kurdukları şeylerin gerçekleşeceğini birisi söyleseydi tahminen bunun imkansız olduğunu düşüneceklerdi.

maNga ilk olarak Yamyam'ın barlarda “cover” parçalar çaldıkları gruptan istediği müziği yapamamasından dolayı yolunu ayırması ile 2001 sonlarına doğru şekillenmeye başladı.Onun en büyük isteği kendi parçalarını çalan bir grup kurmaktı. Yapmak istediği tarzı da 95’ten beridir etkilendiği nu-metal ve hardcore tarzında gruplarla yavaş yavaş oluşturmaya başlamıştı kafasında.Rock müzikle elektroniği, sert gitar riffleriyle rap vokalleri birleştirmek istiyordu. Bunu üniversiteden okul arkadaşı olan Orçun ile paylaştı ve onun da katılmasıyla maNga'nın tohumlarını atmış oldu.Daha sonra Özgür, Efe ve Ferman'ın da katılmasıyla ilk kadro tamamlanmış oldu.Ve büyük bir heyecanla çalmayı en çok istedikleri coverları ve bunun yanında kendi şarkılarını yapmaya başladılar.

İlk besteleri “Kal Yanımda” oldu ve bu beste yapıldıktan kısa bir süre sonra “Sing Your Song” yarışmasından haberdar oldular. Fakat yarışmadan hemen önce Orçun özel nedenlerden dolayı grubu bırakmak zorunda kaldı. Bir süre bas gitar olmadan çalışmalarına devam eden maNga “Kal Yanımda” yı yarışmaya hazırlamak için ciddi bir bas gitarist arayışına girdi. Ferman’ın daha önceden beraber çaldığı yeni bas gitarist Cem'in yarışmaya gönderilecek şarkının kayıtlarına başlandığı gün gruba dahil olmasıyla maNga şu andaki yapısına kavuştu. Beş ayrı karakteri ve beş ayrı müzik zevkini sergileyen maNga uzun yıllar sürecek albüm hayali için yola çıkmıştı artık. Beşlinin kesişim kümesi ise; Japon çizgi romanları olan “manga” idi.

“Kal Yanımda” ‘nın geniş çevrelerce çok sevilmesi ve yarışmada iyi bir derece alması, baş koydukları yolda emin adımlarla yürümeleri için iyi bir sebep oldu. Böylelikle yeni besteler üretmeye başladılar. Bu dönem içinde “Bitti Rüya” ve “Yalan” gibi çok sevilen parçalarını yaptılar ve Ankara Limon Bar’da bar programı yapmaya başladılar.Fakat bekledikleri albüm haberi uzunca bir süre gelmedi ve umutsuzluğa kapıldıkları uzun bir dönem oldu.Daha sonra tekrar stüdyoya giren grup beş şarkılık bir demo hazırlayarak tekrar İstanbul’a gitti.Ankara’ya döndükten bir süre sonra yarışma döneminden tanıdıkları prodüktörleri Haluk Kurosman 'dan (6.Cadde, Gripin', Vega…) gelen bir telefon ile artık emeklerinin karşılığını alacaklarına inanmaya başladılar. ”Yapıyoruz arkadaşlar!”

Bu haberden sonra beste çalışmalarına ve konserlere ağırlık veren grup, Türkiye'nin dört bir yanına gidip 50'yi aşkın konserle müziklerini paylaştılar. Hiç bir zaman unutamayacakları anılara ev sahipliği yapan ve maNga’nın belki de en önemli sahne tecrübesini kazandığı Limon Bar’da yaklaşık iki sene boyunca aralıksız çaldılar. 2002 yılı ortalarında Beyoğlu'nda bir kafede cereyan eden “bir gün bir şeyler yapacağız” konuşmaları artık gerçeğe dönüşmeye başlayacaktı maNga için. Ve her geçen gün maNga'yla beraber aynı yola baş koyan ve destek vere insan sayısının da arttığını fark etmek onları daha da umutlandırıyordu. Kargo'nun solisti Koray Candemir, Vega, Göksel ve Kanada'lı rapper UnKnown MC onlarla ilk desteği veren müzisyenler oldu o dönemde.Artık albüm çıkartmak için hazırlardı ve grgdn-sony music türkiye etiketli olan ilk albümleri için 2004 yazına doğru stüdyoya girmeye başladılar ve aralık 15’de maNga adlı ilk albümleri artık tüm Türkiye’ye açılmaya hazırdı.

Farklı müzik zevklerine sahip olan ve birbirinden tamamıyla farklı beş karakterin ortaya çıkarttığı müzik doğal olarak farklı farklı tatlar barındırıyordu. Ferman uzun bir zaman dinlediği metal kökenli müziklerin dışında yeni yeni sevdiği rap müziğin’de içinde olduğu bir vokal arayışı içindeydi.Efe'nin kalbi hiphop ve elektronik müzik için atıyordu. YamYam'ın peşinde olduğu şey duygularını notalarla ifade etmekti. Özgür caz'a, R&B'ye ve funk'a meraklı olduğu için groove'un peşindeydi. Cem ise funk ve elektronik müziğe aşıktı.. Böylelikle maNga'nın sert gitarlardan, rap-melodik vokallerden ve elektronik altyapılardan oluşan müziği ortaya çıkmış oldu. Efe, maNga’nın müziği için “beşimizin dinlediği farklı müziklerin aynı potada eritilmesidir.Hepimiz alternatif rock'dan hoşlanıyorduk, aynı zamanda herkes elektronik müziği de özümsemişti, hip hop ve rap vokaller de bizi her zaman heyecanlandırmıştır.” diyor.

Zaman zaman aşkı derinden hissettiler, zaman zaman bulundukları şehrin klostrofobik yapısının verdiği duygu patlamalarını yansıttılar, zaman zaman aynaya bakıp yaşam tarzlarına ironik yaklaşımlar getirdiler. Her zaman doğdukları, büyüdükleri ve yaşadıkları coğrafi bölgenin duygu yoğunluğunu ve kültür birikimini içlerinde taşıdıkları gibi bu değeri müziklerine de yansıtmaya çalıştılar. Bazı parçalarda kendi yaşadıkları ortamı ve kendi jenerasyonlarını da eleştirdiler. Örneğin Yağmur’un barda çalarken kendi jenerasyonunu tüketim kuşağı olarak gözlemlemesi grubun “Libido” isimli parçalarını yapmalarına önayak oldu.
maNga'nın kurulduğu günden beri en büyük hayali farklılık yaratıp, son dönemlerde Teoman, Duman, Vega, Mor ve Ötesi, Kurban, Athena ve Kargo gibi isimlerin genişlettiği ve yürüdüğü yolu birazcık daha genişletmek oldu. Özgür bunu “bizi hayatta en mutlu edecek şeylerden biri; bu yolda bizlerden daha iyi yeni grupların çıkması olur” diyerek ifade ediyor.

Nitekim maNga 2004 Aralık’ında çıkardığı albümüyle hayallerini gerçekleştirmek konusunda önemli adımlar attı. Grubun inandığı müziğe dinleyicilerden gelen büyük destekle maNga bir yıl içinde Türkiye’nin değişik illerinde toplam yüzü aşkın konser verdi ve yüksek albüm satışlarıyla Altın Plak sahibi oldu. Bunların yanında maNga, Altın Kelebek “en iyi çıkış yapan grup” ; Jetix Tv , Future Dergisi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Klübü tarafından ise “en iyi grup” ödüllerine layık görüldü. Grubun çıkış şarkısı “Bir Kadın Çizeceksin”in ise Easports’un FIFA 2006 oyunun soundtrack’ine dahil edildi.

maNga, şu anda 2009 yılında çıkaracakları ikinci albümleri üzerinde çalışmaya devam etmektedir.



Ferman Akgül
25 Aralık 1979 Ankara’da doğdu. Ankara Anadolu Lisesi’nde okuduğu dönemlerde klasik gitar çalmaya başladı. Ama asıl müzik ile tanışması dokuz, on yaşlarındayken ailesinin aldığı basit bir piyano ile olmuştur.1998’de Gazi Üniversitesi Mimarlık fakültesine girdi ve çalıştığı ilk gruplarla bu dönemde tanıştı. İlk grubu Virgin Pulp adlı bir hardcore grubuydu .Turntable çalmak için girdiği grupta solist olmadığı için turntable alana kadar solistlik yapmaya başladı ve bu solistliğe attığı ilk ciddi adım oldu. Daha sonraları “Colic” ve Özgür Can Öney’in de davulcusu olduğu 70lik ile beraber çalışmaya başladı.70lik ile birlikte uzunca bir süre çalıştıktan sonra Cem Bahtiyar’ın da bas gitaristi olduğu “Seven” grubuna girdi ve bundan sonra da bir süre müziğe ara verdi. Sonra Özgür’ün daveti ile henüz yeni kurulmuş ve solisti olmayan bir grubun çalışmasına katıldı.2001 yılının sonlarına doğru girdiği bu grubun o dönem henüz ismi bile yoktu. Daha sonraları grubun ismi “maNga” oldu.

Yağmur Sarıgül
26.08.1979 yılında Antalya'da doğdu.İlkokul yıllarından itibaren müzik eğitimi almaya başladı. Gitardan önce piyano ve keman eğitimi aldı. Sırasıyla; Hacettepe Konservatuarı Yarı Zamanlı Piyano, Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Keman, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Gitar bölümlerinde eğitim gören Yağmur, son olarak Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Fakültesi Gitar Bölümü’ne girdi.2001 yılına kadar Laterna ve 6/8 gruplarıyla çalışan Yamyam, 2001 sonlarına doğru üniversiteden arkadaşı olan Orçun Şekerusta ile daha sonraları ismi maNga olacak olan grubun temellerini attı.

Cem Bahtiyar
18 Ocak 1979 yılında Denizli'de doğdu.Anadolu Lisesi'nde orta ikinci sınıftayken hobi olarak klasik gitar dersleri almaya başladı. Ailesinin hediye ettiği bas gitar, profesyonel müzik hayatına atılmasının ilk adımı olmuştur. Denizli Belediye Konservatuarı ve Denizli Lisesi'nden mezun olduktan bir yıl sonra Ankara’ya Bilkent Üniversitesi'ne geldi ve bankacılık, finans okumaya başladı. Müziğe 3 yıl kadar ara verdikten sonra Ferman Akgül'ün vokalistliğini yaptığı Seven grubuyla tekrar bas gitar çalmaya başladı.Bu grubun çalışmalarına son vermesinden uzunca bir süre sonra 2002 Nisan ayında maNga 'ya katıldı.


Özgür Can Öney
21-7-1980’de Ankara’da doğdu. Üniversite eğitimini halen Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde sürdürmektedir. Lise yıllarında heavy-metalle ile tanışan Özgür davul çalmak istediğini de bu yıllarda farketti.. Üniversiteye başladığı yıl Pilli Bebek'in davulcusu Gürcan Konanç'tan bir süre nota okuma, metod takibi ve genel olarak davul konusunda ders aldı. Bu arada ilk grubu olan Garnitür’le çalışmalara başladı. Birlikte birçok üniversite festivali ve barda sahne aldığı Deli Gömleği ve 70lik’ten 2001 yılı içinde ayrılmasını takiben Yağmur Sarıgül ve Orçun Şekerusta ile tanışıp maNga’ya dahil oldu.


Efe Yılmaz
03.10.1979 Ankara da doğdu. M.E.Vakfı Köksal Toptan Lisesi ve Çankaya Lisesi’nde okudu. Üniversite yılları gelince “acaba yurt dışında okumak nasıl olurdu?” diyerek University Of South Florida’da bilgisayar üstüne eğitim almaya başladı. Daha sonra tekrar Türkiye’ye dönüş yapıp Anadolu Üniversitesi işletme bölümüne girdi. Aynı zamanda Yağmur Sarıgül ‘ün arkadaşı olan kuzeni Özgür Sarı sayesinde Yağmur ve Orçun ile tanışarak maNga ’ya katıldı. Müzik hayatına davul çalarak başlayan Efe, uzunca bir süredir yapmak istediği “old school” dj’liğe maNga’ya katılarak başlamış oldu.

www.manga.web.tr

www.mangafan.web.tr
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Son haber:
Önümüzdeki günlerde maNga'nın yeni albümü tüm radyolarda yayınlanmaya başlayacak,daha sonraki günlerde de yeni albümleri raflardaki yerini alacakmış. :)
 
Grup yeni albüm çalışmalarını tamamladı. Şehr-i Hüzün adıyla yayınlanacak olan yeni albüm 15 Nisan 2009 dan itibaren müzik marketlerde satışa sunulacak.

Albümün çıkış şarkısı olan Dünyanın Sonuna Doğmuşum radyolarda çalınmaya başlandı.
 
Sessizlik Sona Erdi

Aralık 2004’te yayınladıkları kendi isimlerini taşıyan Altın Plak ödüllü ilk albümleri ve Bir Kadın Çizeceksin, Dursun Zaman, Bitti Rüya gibi parçalarıyla büyük bir çıkış yakalayan maNga, dört yılı aşkın bir aradan sonra ikinci albümleri “Şehr-i Hüzün”le geri dönüyor.

16 şarkıdan oluşan ve 60 dakika müzik içeren “Şehr-i Hüzün” GRGDN & Sony Music etiketi taşıyor. Yeni albümün ilk sürprizi, grubun solisti Ferman Akgül’ün prodüktörlüğünü ve yönetmenliğini yaptığı 150 dakikalık bir “maNga Belgeseli DVD”si. Bu DVD, grubun kuruluş yıllarından bugüne kadarki hikayesini hiç gün yüzüne çıkmamış görüntüler ve detaylı anlatımlarla yansıtan kapsamlı bir belgesel niteliği taşıyor. Dileyenler CD ile birlikte bu DVD’nin de sahibi olabilecekler.

Müzik prodüktörlüğünü Haluk Kurosman’ın yaptığı albümün mastering’i; yurtdışında Madonna, Moby, Metallica, Björk, Travis, Korn gibi birçok ünlü grup ve sanatçıyla çalışmış olan Ted Jensen tarafından gerçekleştirildi. Albümün artwork’ü de, “I, Robot”, “Rescue Dawn”, “Cold Mountain”, “A Good Year” gibi birçok film afişine imza atmış ünlü grafik tasarımcısı Erdem Yücel tarafından yapıldı. “Şehr-i Hüzün” albüm fotoğrafları için çok başarılı fotoğraf sanatçıları; Budapeşte, Frankfurt, Mannheim ve Londra’da bir araya gelerek çok özel kareler yakaladı.

CARTEL , TULUYHAN UÐURLU VE FANLARA ÖZEL ŞARKI

1995 yılında yayınladıkları ilk albümleri ile hip hop dünyasında bir fenomene dönüşen Cartel’den Alper Aga, maNga’ nın her konserinde seslendirdiği “Evdeki Ses” cover ını albümde grupla birlikte seslendirdi.

Albümün diğer sürprizlerinden biri de ünlü piyano virtüözü ve besteci Tuluyhan Uğurlu’nun piyanosuyla birden fazla şarkıya eşlik etmesi. Bunlardan bir tanesi “Hayat Bu İşte” şarkısında “ Istanbul Kanatlarımın Altında” filmine damgasını vuran unutulmaz melodisini çalmasıyla gerçekleşti.

maNga’nın dört yıldır onları sabırsızlıkla bekleyen hayranlarına bir de hediyesi var. Ankaralı grup, albüm kayıt sürecinde sevenlerinden topladığı birçok ses kayıdını da onlara armağan ettiği bir şarkı haline getirdi.

Bu albüme ait ilk video klip, ABD’de birçok ünlü grubun klibinde ve reklam çalışmalarında yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak imzası bulunan Yon Thomas tarafından “Dünyanın Sonuna Doğmuşum” adlı şarkıya çekildi.




Dünyanın Sonuna Doğmuşum

Naber bak, bende dert yok tasa yok
Mutluyum artık bir beynim yok
Dikmişim ekrana gözlerimi
Başka da bir ihtiyacım yok

Kişisel neyim kaldı ki bir iletim olsun
Tıklana tıklana her şeyim ortada
Atın ölümü arpadan olsun
Her yiğit gibi benimki de meydanda

Tıklama konusu ayrı bir dava
Mahkemelerde görülüyor hala
Namusu bacak arasında ararım
Dişi sinek bile görsem laf atarım

Çakma makma, üçe beşe bakmam
Önüm, arkam, sağım solum markam
Bana pastamı verin, ekmeğe gerek yok
Ben tüketmeden var olamam

Ayna, ayna hadi söyle benden daha gamsızı var mı ?
Ayna, ayna hadi söyle benden daha arsızı var mı ?

Dünyanın sonuna doğmuşum
Ya da ölmüşüm de haberim yok
İyi bilirdik derler elbet ardımdan
Bundan büyük bir yalan yok

Yok , bundan büyük yalan yok

Bana dokunmayan yılan bin yaşasın
Dedikodu yapar, keyfime bakarım
Ağzımda sakız, elimde çanta
Fink atarım kaldırımlarda

Bağlanmaya sonuna kadar karşıyım
Ama dizilerimden beni ayırmayın
Değişir dünyam bir tuşla uzaktan
Elimdeki kumandam hayatıma kumandan

Yeni bir kart verdi bugun bankam
Puanlarım artık en büyük kankam
Olmasa da cebimde beş kuruş para
Cebimdeki telefon on numara

”Bak kızım, yedi kocalı hürmüz gibi dolan
Ama ailemizin kızı gibi davran,
Seni alacak biri de bulunur elbet
En kolay parayı hep sen kazan”

Ayna, ayna hadi söyle benden daha gamsızı var mı ?
Ayna, ayna hadi söyle benden daha arsızı var mı ?

Dünyanın sonuna doğmuşum
Ya da ölmüşüm de haberim yok
İyi bilirdik derler elbet ardımdan
Bundan büyük bir yalan yok

Yok , bundan büyük yalan yok

Sıkıldım çok, her dakika düşünmekten üzülmekten
Artık yok, kalmadı gücüm düşmekten yenilmekten
Pişmanım erken vazgeçmekten kendimden
Bu alem geçmiş kendinden
Ne gelir elden ?

http://www.mangafan.web.tr/forum/index.php?topic=1787.435
 
Severek dinlediğim bir grup.Gerçekten çok güzel müzik yapıyorlar.Rock ve rapi bir müzik içerisinde kullanıyorlar.Şarkılarını da kliplerini de çok seviyorum! :D
 
Manga Yüxexes Dergisinin Nisan 2009 Sayısında...

KAPAKMNG-2.jpg


poster5-1.jpg


Manga, Yüxexes Dergisinin Nisan 2009 / 40. sayısında röportaj ve posteri ile yer almaktadır.
 
ben kingo diskoda beğenmedim performansı ses sistemi kötüydü ve gitarın sesi kısıktı turntable çok ön plana çıktı bu yüzden pek beğenmedim performansı ama albümün iyi olduğu belli oldu şarkılardan ve albümü dinledim daha sonra.cidden son derece güzel bi albüm olmuş ellerine sağlık manganın.çok uğraş verdikleri belli zaten kayıtlar 2 yıl civarında sürmüş öyle dediler ki belli oluyor.müzikler yine iyi ama asıl olay sözler çok iyi olmuş sözler.ilk albümün başarısının da tesadüf olmadığını gösterdiler.ısrarla karşı rock camiası manga ya ama ben gerçekten takdir ediyorum.sadece hayranları genel olarak yaşça küçük kesim olduğundan müziklerde hala bi çocuklara hitap ediyoruz abi havası var ama yine de iyi olmuş.albümde şarkı aralarındaki kısa kısa şarkılar da pek gitmemiş bence ama sanırım hoşlarına gidiyor grup elemanlarının ilk albümde de intro outro vardı.ben sevdim albümü ellerine sağlık keşke şu manganın sesi oldun cart curt muhabbeti olmasaydı milletin mangayı çok seviyoruz harikaaa filan gibi laflarının olduğu bi single ımsı şey olmasıydı albümde.ben bunu albümdeki en yanlış şy olarak görüyorum.fan sitesine çokönem veriyomuş manga o yüzden yptılar sanırım ama çok gereksiz bence
 
Geri
Üst