Kevin Smith Ve Mizahı

Şu aralar özellikle çok takıldığım bir yönetmen kendisi. Amerikan bağımsızının terbiyesiz adamı da denebilir. 1994'te, çalıştığı markette 28.000$'a çektiği Clerks.'le kariyerine başladı ve o dönemden itibaren Mallrats, Chasing Amy, Dogma gibi şaheserlere imza attı. New Jersey'li bu şişman herif, American Pie tarzı gençlik filmlerinin babalarından aynı zamanda. Özellikle Mallrats'i izlerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. (Ülkemizde My Name Is Earl'le tanınan Jason Lee, Mallrats'te başroldedir ve birçok Kevin Smith filminde de başgöstermiştir gençliğinde.)

Her ne kadar yaptığı işler sonunda Miramax gibi büyük bir şirketle kanka olsa da, hiçbir zaman büyük bütçeli filmler çekme hevesinde olmadı. Bunu da üniversitelerde yaptığı konuşmalardan derlenen DVD'sinde şöyle açıklıyor: "Bütçeyi yüksek tutarsanız filme para yatıran insanların para kaybetme riski artar. Stüdyolar için kâr kârdır. Zaten hiçbir zaman görsel bir yönetmen olmadım. Benim işim diyalog. Diğer türlüsü çok zor. Halbuki diyalogda koy kamerayı oyuncular okusun bitsin gitsin." (Tabi tam olarak böyle demiyor da kısaca söylemek istediği bu.)

Yarattığı karakterlerden en ünlüleri ise Jay & Silent Bob olmuştur ki tamamen onların üzerine dönen ve neredeyse bütün Hollywood'un toplandığı (Ben Affleck, Matt Damon, Will Ferrell, Ali Larter, Jason Lee, Seann William Scott, Gus Van Sant, Chris Rock, Mark Hamill...) Jay & Silent Bob Strike Back isimli bir çalışma bile vardır. Ağzı bozuk ve oldukça sapık Jay'i Kevin Smith'in lise arkadaşı Jason Mewes oynarken, Silent Bob'ı Kevin Smith'in ta kendisi canlandırıyor.


Yazdığı diyaloglar bence inanılmaz başarılı. Her ne kadar çoğu bel altı esprilerden oluşsa da, oldukça zekice kotarılmış oldukları gözardı edilemez. Özellikle Clerks., Mallrats, Chasing Amy, Dogma ve Clerks II kesinlikle izlenmeli diyorum. Son filmi Zack & Miri Make A Porno biraz zayıf kalmış eski çalışmalarına göre bence; ama gene de Kevin Smith farkını görebiliyorsunuz.

http://www.imdb.com/name/nm0003620/

Böyle de bir amcamızdır kendisi:

svsmith_wideweb__470x3400.jpg


Jay & Silent Bob:

jay%20and%20silent%20bob.jpg
 
Çok fena, çok enteresan. Resmen insanları kutuplaştırır, ikiye böler bu adam. Kesinlikle arası olamaz; ya ağzından salyalar saçtırarak güldürür, ya da "bu ne lan, saçmalığın daniskası, sokayım böyle espri anlayışına" dedirtir. Ve bu son cümleyi eminim ki hatun kişilerin neredeyse tamamı kuruyordur, pek onlara göre bir komedi tarzı olduğunu sanmıyorum. Geleyim benim kendisi ile olan geçmişime. 2 ya da 3 hafta kadar önce linkten linke atladığım bir süreçte Alan Rickman'ın filmografisine bakıyordum, orada Dogma'yı gördüm. Kreator'un da aynı isimle şarkısı vardır, ilgimi çekti bir bakayım dedim ve indirdim. Kadroda da Ben Affleck ve Matt Damon gibi tanıdık isimler olunca daha da meraklandım. Fakat Kevin Smith'den filan haberim yok; tabii Jay ve Silent Bob'dan da. Film ilerledikçe şaşırıyor insan çünkü aşina olunacak pek çok şey ve kişi çıkıyor, diyaloglar da süper olunca allah allah dedirtiyor. Zaten filmin ilk sahnelerinde bile havaalanında Matt Damon'ın rahibenin tekiyle yaptığı bir konuşma var, oradan Kevin Smith'in enteresanlığı kendini hissettirmeye başlıyor.

Sonra işin içine Jay ve Silent Bob'ın absürdlüğü girince, ki benim sevdiğim bir olaydır, tamam dedim aradığım adam bu. Ted ve Bill'i mesela hiç sevmem çok salak gelirler ama bunların olayı bambaşka. The Man From Earth'ü düşünün; aynı onun gibi diyalogların çok önemli ve ön planda olduğu bir yapı kurmuş kendine Smith. Ama o filmdeki diyaloglar ciddi ve absürdlükten uzakken, burada daha laçka bir iş var. Bir de tabii göndermeler inanılmaz. Mal gibi kalabilir ya da yere yığılabilirsiniz. Family Guy'ı bu kadar sevmemin nedeni de mesela göndermelerdir. Miramax'tan tut Wisconsin eyaletine kadar her şeye ayar var. Hele Affleck ve Damon'ın kendileriyle dalga geçtikleri yerler çok hoşuma gitti benim. Evet bu vesileyle Jay and Silent Bob Strike Back'e geçmiş oldum. Dogma'yı izlerken aynı tayfanın bunca zaman içerisinde bu kadar işe imza atmış olduğundan haberim yoktu, taa ki bir gün bir arkadaşım MSN'e Jay ve Bob avatarı ile giriş yapana kadar. O bahsetti bana ve pazar günü Jay and Silent Bob Strike Back'i izledim.

Miramax ile nasıl bu kadar dalga geçiyor diyordum, meğer kankaymış herif. Ünlü yönetmenlerden tutun çok geniş bir oyuncu kadrosuna kada herkesin irili ufaklı rolleri var, süper bir sistem kurmuş adam. Dawson's Creek'te başrol oynayan sarışın ve Amerikan Pie'daki Jason Biggs bile var. Jason Biggs'in polise "Dont you recognize me? Im the pie-fucker!" diye bağırdığı yerde döşemeyi tekmeleyesim geldi, olamaz böyle bir şey. Mallrats, Clerks 1-2 ve Chasing Amy'den yeni haberim oldu dediğim gibi. Onları da en kısa sürede izlemeye çalışacağım; herhangi biri beni Jay and Silent Bob Strike Back kadar güldürebilirse bu adamı tanımlamak için kelime dağarcığım yetersiz kalacaktır. Küfür, tuvalet mizahı, cinsel mizah, absürd olaylar zinciri; tam benim istediğim dozajda ve süper eğlendirici. Kaldı ki bizim Yeşilçam'ımız da absürd komedinin en özgün örneklerini vermişti zamanında. Bu daha dejenere, açık ve içine cinsellik katılmış hali. Harika. Harika diyince tabii 4 derili hatuna da dikkat çekmek lazım. Heroes'daki Ali Larter'da var içlerinde ama inanılmaz gülümsemesiyle beni benden alan American Pie'in Nadia'sı Elizabeth Sheldon 10 numara.

Diyalog diyalog dedik, filmdeki repliklerden biraz örnek verelim ve müthiş şarkının sözlerini de yazıp bu yazıya son verelim:


Tell a person that you're the Metatron and they stare at you blankly. Mention something out of a Charlton Heston movie and suddenly everybody is a theology scholar.

---

Jay: Do they say who's fuckin' playing us in the movie?
Holden: No, but it's Miramax. So I'm sure it'll be Ben Affleck and Matt Damon. They put those guys in a bunch of movies.
Jay: Who?
Holden: You know, those kids from Good Will Hunting?
Jay: You mean that fuckin' movie with Mork from Ork in it?
Holden: Yeah, I wasn't a big fan either... but Affleck was the bomb in "Phantoms".
Jay: Word, bitch, Phantoms like a mallfucker.

---

Burada internete girilen müthiş mesaj mevcut:

All you motherfuckers are gonna pay. You are the ones who are the ball-lickers. We're gonna fuck your mothers while you watch and cry like little bitches. Once we get to Hollywood and find those Miramax fucks who are making that movie, we're gonna make 'em eat our shit, then shit out our shit, then eat their shit which is made up of our shit that we made 'em eat. Then you're all you motherfucks are next. Love, Jay and Silent Bob.

---

Dökümanter tadında:

I am the master of the C.L.I.T. Remember this fucking face. Whenever you see C.L.I.T., you'll see this fucking face. I make that shit work. It does whatever the fuck I tell it to. No one rules the C.L.I.T like me. Not this little fuck, none of you little fucks out there. I AM THE C.L.I.T. COMMANDER! Remember that, commander of all C.L.I.T.s! When it comes down to business, this is what I do. I pinch it like this. OOH you little fuck. Then I rub my nose with it.

Vazgeçtim, şarkıyı Canselmo yazsın... :LOL:

I AM THE CLIT COMMANDER!!!
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
O Jason Biggs olayı şahaneydi. Hele ilk başta Jay: "Wait a minute, aren't you the guy who fucked the pie?" deyince Biggs'in delirip: "You see man?! You see?! It's never "Hey! You're that guy from Loser" or "Hey you rocked in Boys and Girls." No, it always comes back to that fucking pie! I'm HAUNTED by it!" şeklinde isyan etmesi fena yarmıştır.

Mallrats ve Clerks'lerde o diyalogların ötesi var. İzle sayfalarca konuşuruz burda. Star Wars ve Lord of the Rings üzerine dönen geyikleri şahanedir bi' kere. Çok fena çizgi roman hastasıdır ayrıca bu herif. Mallrats'ten küçük bir örnek vereyim çizgi film hayranlığını filmlerine nasıl yansıttığına dair, filmi hemen izlemek istemezsen neyim:


T.S. Quint: But they're engaged.
Brodie: Doesn't matter, can't happen.
T.S. Quint: Why not? It's bound to come up.
Brodie: It's impossible, Lois could never have Superman's baby. Do you think her fallopian tubes could handle the sperm? I guarantee you he blows a load like a shotgun right through her back. What about her womb? Do you think it's strong enough to carry his child?
T.S. Quint: Sure, why not?
Brodie: He's an alien, for Christ sake. His Kyrptonian biological makeup is enhanced by earth's yellow sun. If Lois gets a tan the kid could kick right through her stomach. Only someone like Wonder Woman has a strong enough uterus to carry his kid. The only way he could bang regular chicks is with a kryptonite condom. That would kill him.


Abi bu ne ya?! :LOL: :LOL:

Bu arada şarkı derken? :LOL:

Fuck fuck, motha' motha' fuck, motha' motha' fuck fuck.. şeklinde giden mi? :LOL:
 
Ahahah o ne lan, ben çizgi roman pek sevmem ama adam rahim tahsisi yapmış cidden. :D Bu arada Mewes'in kim olduğunu merak ediyordum, lise arkadaşı olduğunu öğrenince rahatladım hahah. Çünkü başka bir kimya var heriflerin arasında. Şarkının da mp3ünü bulalım da şenlensin yollar, çalalım arabada camları açarak. :D

Fuck fuck fuck
Mother mother fuck mother mother fuck
Mother fuck mother fuck noise noise noise
One two, one two three four

Noinch noinch noinch
Smokin' weed smokin' wiz
Doin coke, drinkin' beers
Drinkin beers beers beers

Rollin fattys smokin blunts
Who smokes the blunts?
We smoke the blunts
Rollin' fattys and smokin'


- Hey, can I get a nickel bag?


Fifteen bucks little man
Put that shit in my hand
If that money doesn't show
Then you owe me owe me owe
My jungle loooove!

Jersey local 404... :D :D
 
Demin "Clerks" filmini izledim.

Cok basarili buldum, aradaki muhabbetler cok guzel, gerek Death Star'daki olen zavalli ameleler muhabbeti, gerek iliskiler hakkindaki kalas ogutler.

Salsa Shark = 10 / 10
salsashark.gif

Cok gereksiz, ama yere yattim.. :D :D

Bizim Jungle Love sarkisinin temelleride o zamandan atilmis. Bilmiyordum, simdi Jay & Silent Bob bu filmin ardindan izleyince mantikli geldi.
 
Ben de şu anda Chasing Amy izliyorum, diğerlerinin hepsini de izledim, bir ara konuşmak lazım hepsi hakkında tekrar. Vallahi süper eğlenceli. Clerks 2'yi daha çok sevdim bunu da söyleyeyim. Salsa Shark... :LOL:
 
Yönettiği,Bruce Willes,Tracy Morgan(30 rock) ve bir çok tanıdık simanın oynadığı "Cop out" filminde yerlere düştüm.Aksiyon tadını da bol bol aldım. Tavsiye ederim.
 
clerks filmini daha cnbc-e kanal e iken izlemiştim ama unutmuşum izlediğimi.geçen dvd buldum bazı yerleri anımsasam da çok yardırdı yine. sırada clerks 2, silent bob filmi ve diğer kevin smith filmleri var. hatta korku filmi çevirmiş herif.
alın bu da benden. amc kanalı için çizgi roman muhabbetleri realty-belgesel şov.
http://www.dizimag.com/comic-book-men
 
dogma-izle.jpg


sapına kadar kara mizah! din ve dogmatizm eleştirisi. daha filmin başında yapım şirketi "filmi ciddiye alıp sinirlenmeyin" uyarısı yapıyor hassas bünyelere. kadro süper. afiştekilerin dışında jason lee (my name is earl),ateist filozof komedyen george carlin ve alanis morriset gibi isimlerde var. daha önemlisi jay ve silent bob faktörü! kült film!
 
Bu filmden sonra dindar kesim ayaklanmış ve gösteriler yürüyüşler yapmışlar. Kevin Smith'in kaydedilmiş görüntüleri var, göstericilerin arasına girmiş o da protesto eder gibi yapıyor ve hiç biri bunu tanımıyor ahahhah öyle böyle komik değil adam :D

Alanis Morisette'in öyle bir rolde oynatılması ve sesini duyan ölüyor geberiyor imaları falan çok ince çok :D
 
MOHAHAHA muhtesem!

sunu ekleyim hemen yeni baslayacaklar veya baslamis olanlar icin. Kevin Smith'in filmlerini kronolojik olarak izleyin. Cunku hemen hemen her filmde bir atıf var ve bir oncekini izlemediyseniz anlamaniz imkansiz. Zack ve Miri'ye kadar durum boyleydi. O film dahil ondan sonrakileri izlemedim henuz.
 
Zack And Miri zaten diğerlerinden çok farklı. Ben izledikten sonra farkettim onun filmi olduğunu. Hani kadroda tanıdık tipler olmasa onu da anlamazdım. Daha çok Seth Rogen filmi gibi o. Seth Rogen demişken Pineaple Express de ne yardıray komedidir lan? Anıra anıra gülmüştüm ilk izlediğimde. Liseli kız arkadaşı Seth'e bakire olmadığını ve ondan önce başkalarına da verdiğini söylediğinde bir şaşırıp "really" deyişi var ahahhah.
 
Ben de filmin gosterime girdigi yil fragmanini izleyince "bu ne lan, ne alaka?" demistim. Konu da zaten sacma gelmisti ve izlememistim. Bu aralar sirf izlemis olmak icin daha dogrusu hepsini izleyip de 1 tane bos birakmamak adina izleyim bari bahsi gecmisken. Yeni filmler var mi diye bi bakindim biraz once 1-2 tane cekmis. Onlarin da Clerks ile baslayan seriden olmadigini dusunuyorum.
Bu arada guzel haber Clerks III icin adimlar atilmis. Guzel bir film daha izleyecegiz. Jay & Silent Bob'un da yenisi cekilmis tv icin. Onu da bi izlemek gerek.

*Pineapple Express falan diyosun ama film bahsine gelince hic bahsetmiyorsun. Sana da yok corba! :stop:
 
zack_and_miri_make_a_porno.jpg


zack and miri:

uzun zamandır böyle gülememiştim. kevin abimizin seth rogen lı filmi. ancak diyalogları ve garip durumlarıyla film kevin Smith filmi olduğunu hissettiriyor. ev arkadaşları çulsuz kalınca amatör porno işine giriyor. iki kelimeden biri fuck olan, aşırı eğlenceli yetişkin komedisi. :ROFLMAO:
 
Geri
Üst