Sap Ayarı

Sap ayarı; gitar sapının içindeki demirin (trustrod) gerilimi ile sapın üstündeki gitar tellerinin geriliminin dengelendiği noktanın ayarlanmasıdır.
Gitar sapının içindeki trustrod'un ihtiyaca göre sıkılması veya gevşetilmesi ile yapılır.
Bu ayar ile gitar sapının iç bükey, dış bükey ya da düm düz olmasını sağlarsın.
İstenen sonuç sapın çok hafif iç bükey olmasıdır.
Eğer dış bükey olursa tellerin perde demirlerine çarpar ve sürekli cızlar (bızlar).

Entonayon ayarı; gitar tellerinin boyunu (alt köprü-üst köprü arası boy) her tel için ince ayarlayarak, gitarından her perdede doğru notayı tam akortlu olarak almanı sağlayan ayardır.
Gitarın alt köprüsü üzerinden yapılır. Gitarında entonasyon ayarı bozuksa gitarın detone sesler çıkartır.
 
Benimde konuyla ilgili bi sorum var skala nın ölçüsü ile tel kalınlığı arasında bi orantı olmalımı ? Yani 24.75 sapta 11. tel tutar digerlerinde baska tel gibi birsey var mı ? Her tele göre ayarlandığını biliyorum ama ?
 
Öyle bir orantı yok.

Tel kalınlığı tamamen zevk meselesi.

Yalnız atıyorum 9'luk tel setine göre entone edilmiş bir gitar 11'lik tel seti ile kullanıldığında tekrar entonasyon ister.

Hatta 9'luk iki ayrı marka telde değişim yapıldığında bile entonasyon ayarı gerekebiliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Arkadaşımın ucuz bir elektro gitarı var. Sap ayarı yapılı ama köprüye gittikçe tel yüksekliği çok artıyor ve entonasyonda sorun var. Tel yüksekliğini düşürmek için ne yapabiliriz? Entonasyon tel yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir mi, çünkü akordu düzgün yapıldı. Akordu yapılı bir gitarda entonasyon nasıl bozuk olur?
 
sndrk demiş ki:
Arkadaşımın ucuz bir elektro gitarı var. Sap ayarı yapılı ama köprüye gittikçe tel yüksekliği çok artıyor ve entonasyonda sorun var. Tel yüksekliğini düşürmek için ne yapabiliriz? Entonasyon tel yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir mi, çünkü akordu düzgün yapıldı. Akordu yapılı bir gitarda entonasyon nasıl bozuk olur?
entonasyon tel yüksekliği ile ilgili değildir.ama tel yüksekliği entonasyonu etkiler.yani entonasyonu tam olan bir gitarın tel yüksekliğiyle oynanırsa yeniden entonasyon ayarı elden geçirilmelidir.tabi bu değişiklik çok fazla olmaz.ama sizin bahsettiğiniz değişiklik sanırım köprünün yüksekliği veya sapın ayarsızlığından olabilir.sap ayrı yapılmasını ve trustrodun ne işe yaradığını araştırırsanız size yardımcı olabilir.ayrıca her köprü çeşidine göre tel yüksekliğini ayarlamaya imkan verir.köprünün ayarlanması ve trustrod ayarıyla sapta abartı bir bükey yoksa (düzeltilmeyecek) teller istenilen seviyeye gelir.tabi burda perdelerin kaliteli işçilikle çakılması ve aşınma durumuyla ilgili olarak telleri yükseltme alçaltma oranı değişebilir.ayarlar mükemmel olsa bile perdelerde dengesizlik veya erime varsa teller perdeler sürtecek ve istenmeyen seslere neden olacaktır.bu yüzden telleri dahada yükseltmek zorunda kalırsınız.ayrıca gitarınızın ucuz bir mrka olması bu tür ayarları öğrenmek için elverişli ortam yaratmakta.çünkü tamir atölyelerine gittiğimizde trustrod demiri kırılmış gitarlarla bolca karşılaşıyoruz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
halilpazarlama demiş ki:
ama sizin bahsettiğiniz değişiklik sanırım köprünün yüksekliği veya sapın ayarsızlığından olabilir.
Sap ayarını geçenlerde yaptırdı. Köprüden tel yüksekliği nasıl ayarlanıyor? Köprü sabit, tremolo kolu yok.
 
Les paul galiba ? Zaten les pauller de teller diğer gitarlara göre daha yüksekte durmuyor mu ? LP aldığımda ben de şaşırmıştım. Sonra bir yerde okudum yüksek olduğunu...
 
673071561_52b8447cc5.jpg


les paullerde köprü yüksekliğiyle birlikte tel yüksekliğini ayarlamak daha kolay .köprüye ve eşiğe zarar vermeyecek (tornavidayla kanırtıp :D )şekilde yandaki vidalardan ayar yapmak mümkün.her köprüde yükseklik ayarı yapılabilir.tarz farklı sadece.
 
k%C3%B6pr%C3%BC.jpg


Yukarıda işaretlediğim yerdeki altıgen şekilli alyanları (1 veya 1,5mm'lik) sıkıp gevşeterek her tel için ayrı ayrı yükseklik ayarı yapılır.
İki adet alyan tek bir telin yüksekliğini etkiler.

Yükseklik ayarı yapıldıktan sonra tekrar entonasyon ayarı gerekir.

Kolay gelsin ;)
 
Geri
Üst