Ekipman sağlığı

Bu başlıkta yoğun uğraşlar sonucu aldığımız alet edevatların ömrünü uzatmaya yarayan ip uçları içeren bir başlık olsun, ben başlıyorum bir iki örnekle :

* Lambalı aletleri sıcakken taşımayın. Lambanın içindeki teller ısınınca yumuşadığından taşıma sırasındaki şoklardan zarar görmesi aşırı muhtemeldir. Ayriyetten lambaları stand by da bekleyip ısıtmadan kullanmaya başlamayın, aynı şekilde stand by da bekleyip soğutmadanda kapatmayın. Asla bu tür bir ampliyi bir load a bağlı olmadan çalıştırmayın ( örneğin speaker ) Çıkış katını koltuğunuzun altına alırsınız :p

* Küllüğünüzü referans monitörlerinin önünde konumlandırmayın. Genellikle narin malzemelerden yapılan tweeterlara sigara dumanının zararı olabilir. Hattta mümkünse hiç sigara içmeyin :) . Sigara dumanının aynı zamanda CD-Rom, Cd-rw, dvd, dvd rw gibi bilumum aletin ömrünü kısalttığını unutmayın ( sigara dumanı aletin içine girmiyorki diyenlere kanıt : Tray neden sararıyor bir düşünün :) )

* Evde/Stüdyoda kullandığınız sabit aletlerde priz olarak switchli bir çoğaltıcı kullanın, kullanmadığınız zaman switchi kapatıp aletleri şebeke elektriğinden soyutlayın. Bazı aletler kapalıyken bile ısınabiliyor ilginç bir şekilde ( soft-off olma durumları) hem bunun önüne geçmiş olursunuz, hemde olağan üstü durumlarda paçayı yırtarsınız ( örneğin yıldırım düşmesi )

* Gitarlarınızı sapından bir yere dayamayın, sapın atması ile sonuçlanabilir bu eylem. Ev ortamında mümkün olduğunca stand da da bırakmayın; ev halkı, ev kedisi, küçük kardeş illaki birgün gelip o gitarı düşürüyor. Varsa hardcase içinde muhafaza edin. Yoksa iki dolap arası, komidinin yanı vs.. gibi bir yerde saklayın. Hangerlar ile gitarları duvara asmakta büyük rahatlık sağlıyor

* Yağmurlu günlerde gitarınızı hardcase ile taşıdıktan sonra sıcak evinize girdiğinizde kuru bir bez ile gitar üstünde biriken nem/çiğ gibi oluşumları kurutun. Hardcase in içindeki sünger de belli bir oranda nem tuttuğundan onuda saç kurutma makinası yardımı ile kurutun, gitarınızı case e kuruttuktan sonra koyun. Bu gitarınızı ve tellerini korozyondan koruyacaktır. Her yeni ayakkabı aldığınızda içinden çıkan silica gel leri alıp case in içine koyun. Nerde bulursanız bu gellerden kaçırmayın, el koyun :)

* Gitarlarınızı gündüz ile gece arasında büyük ısı farkı olan yerlerde tutmayın. Kalorifer peteği yanına veya güneş ışığı altına koymayın.

* Değerli bir mikrofon taşıyorsanız ufak süngerli bir kutu yapın, şoklardan kolay etkilenir mikrofonlar

* Çalışmayan bir elektronik alet var ise ( Radyo televizyon cep telefonu :p Gitar manyetiği, metronomun tuşları ......) Panik yapmayın, önce sıkabildiğiniz her yerine contact cleaner sıkın ( örneğin manyetik çalışmıyorsa pick-up selector e sıkmayı deniyin ) %50 ihtimalle o alet hayata dönücektir. Bir alet hiç çalışmıyorsa korkmayın sorunu büyük birşey değildir. Ama yamuk çalışıyorsa krizlere girebilirsiniz.

* If it ain't broke, don't fix it - Birşey bozuk değilse tamir etmeyin :)

* Lehim yapmayı öğrenin, ufak işleri kendiniz yaparak ciddi şekilde kâr' a geçebilirsiniz

Aklınıza geleni yazın :)
 
* Floydrose un iç kısımlarında biriken toz toprağı, diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz.

* Tel takarken mutlaka klavyenizi baştan aşağı temizleyin. Bütün fretleri teker teker silin.

* Gerekirse (yapabilirseniz) fretlerin diplerindeki tozu kiri falçata ile temizleyin.

* Mümkün oldukça processorlerinizi hafif nemli bezle silin. yoksa biriken tozlar boşluklardan içeri girerek devrelere zarar verebilir.

* Gitarın akordunu değiştirecekseniz mutlaka floyd rose ayarlarını, yayların pozisyonlarını ve floyd rose un pozisyonunu ayarlayın. Yoksa sapın atmasına neden olabilirsiniz.

Devam edecek
 
Isi biten kablolari ortadan kaldirirken sakin buyukannenizin yun sardigi gibi elinizle dirseginiz arasinda halka olusturacak bicimde sarmayin. Kabloyu belli bir yonde donmeye zorlarsaniz icindeki ince tellerin bukulmesine ve kisa sure icinde kopmasina neden olursunuz. Onun yerine kabloyu bir ucundan bir elinizle tutun, diger elinizle kivrimlarini mumkun oldugunca gidererek zorlamadan genis halkalar halinde sarin.

Ozellikle bir cihazin arkasina takip uzun sure takili birakacaginiz kablolarin agirligi cak uzerinde ciddi bir yuk olusturur. Bu da bir sure sonra baglantilarin bozulmasina ve kisa devreye yol acabilir. Bu tur kablolari saglam bir yere baglayip biraz pay birakin, butun agirligi cakin uzerine binmesin.

Sinyal tasiyan kablolarla guc tasiyan kablolari mumkun oldugunca birbirinden uzak tutun. Eger degmeleri gerekiyorsa birbirlerine 90 derece olusturacak sekilde denk getirmeye calisin.
 
skatheist demiş ki:
* Gitarlarınızı sapından bir yere dayamayın, sapın atması ile sonuçlanabilir bu eylem. Ev ortamında mümkün olduğunca stand da da bırakmayın; ev halkı, ev kedisi, küçük kardeş illaki birgün gelip o gitarı düşürüyor. Varsa hardcase içinde muhafaza edin. Yoksa iki dolap arası, komidinin yanı vs.. gibi bir yerde saklayın. Hangerlar ile gitarları duvara aSmakta büyük rahatlık sağlıyor

Katılıyorum ve sap konusu benim çok hassasiyet gösterdigim bir konu,gitarınızı standınız veya hanger'ınız yoksa bile ve bir yere bir şekilde yaslamak istiyorsanızda yüzüstü ve yumuşak bir mekana yatırmanızda veya yine sapa teller tarafından binen yüke ters bir şekilde duvara yaslayın yani yüzüstü yatırmanın dayama versiyonu...:D

Birde gitarı zevkle çalmak için gitarın klavyesinin yukarda sözü edildigi gibi tel değişimlerinde piyasada satılan solüsyonlarla temizlenirse çok daha iyi olur.(en azından bence öle)pis,pasaklı bir gitar çok iyi bir gitar olsa bile çalım zevkinden götürebiliyo...:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
*Gitarın birdge' ine, (kilitli değilse) üst eşiğine, kısaca tellerin deydiği her yere 1 damla dikiş makinası yağı damlatabilirsiniz. Bu tel kırılmalarını bir nebze önleyecektir. Ayriyetten üst eşikte oluşan sürtünmenin kat sayısını düşürüp gitarınızın daha rahat akord tutmasını sağlayacaktır.
 
Sap ayarını korumak için;

* Gitarı uzak noktalara taşırken, teller zarar görmesin diye, tüm telleri tamamen serbest kalacak şekilde gevşetmeyin.. Bunu yerine az bir miktar gevşetmek hem tellerinizi hem, sap ayarınızı koruyacaktır..

* Yeni takım telleri gitarınıza takarken, önce tüm eski telleri çıkartmayın.. Bunun yerine eski telleri sırayla çıkarıp, her çıkardığınız telin yerine, yenisini takın..

* Gitarı yüksek sıcaklık farklarına yenik düşeceği yerlerde 20 dk. için bile olsa bırakmayın.. Bıraktıysanız, sap ayarınızı kontrol etmeyi unutmayın...

* Uzun süre bozuk sap ayarı ile çalınan gitarlarda, doğru ayarların daha zor yerleştiğini unutmayın ve sap ayarınızı bozuldukça yaptırmaya çalışın... Bu ayar gitarın ağacının durumu ile ilgili olduğundan, zamanla ağacın sertleşmesi sayesinde ya daha az sap ayarı yapıyor olmanız ya da kolay kolay düzeltemeyeceğiniz bir ayarda takılı kalmış olmanız muhtemeldir.. Ağaç yaşken eğilir (ve bir de sıcakken :) )...

Diğer;

* Tunerlarınızın bol akort kaçırmasını ve kısa sürede gevşemelerini istemiyorsanız, kolaya kaçmayıp, yeni takım tellerinizi takarken, tuner'ın etrafında bir kaç tur döndürüp öyle takın... Ayrıca bu turları, deliğin bulunduğu noktadan yukarıya doğru değil de aşağıya (gitarın sapına) doğru ilerletin.. Fizik dersinden moment'i hatırlıyorsanız, telin gerginiliğinden kaynaklı kuvvet, tuner'in uç tarafına yaklaştıkça yıpratıcı etkisinin daha fazla olacağını da rahatlıkla anlayabilirsiniz...

* Gitarı çalmıyorken, askısını çıkarmanız, eğilip bükülmesini gitarın altında kalıp deforme olmasını önleyeceğinden askının ömrü için iyidir.. Öte yandan dikkatsizce çok takılıp çıkarılan askı da, bağlantı yerlerinden kısa sürede deforme olacaktır.. Arasını bulmak size düşüyor :)...
 
ben bahara girerken bilgisayar kasasını açtım ve bütün enstrümanları söküp dağıttım ve sonra hepsini lastikçide basınçlı hava ile temizledim öyle bir toz çıktıki az daha boğuluyordum özellikle power supply abi 5 cm toz kaplamış kart görünmüyordu fakat şase alma yada kısa devre yapma şansını ortadan kaldırdım

ayrıca daha önceden bahsedilen topraklama mevzusu çok vahim bizim binada aslında toprak hattı yok ama bahçeye levha gömmeyi bile düşünüyorum doğrusu bu galiba adamlar notr ve toprak hattını ana panoda birleştirmiş kaçak elektrik kullanmasın diye :)

birde çalıştığımız prova studyosunda mikrofon çarpıyordu çok şikayetçiydik fakat arkadaş tüm ekipmanları bağlantı noktalarını kontrol etti kısa devreyi bulamadı power amp ve diğer amp yandı :idea: sonradan buldu fakat nafile bilgisayar hard diskinin alt kısmındaki elektronik kart kasaya temas ediyormuş aman dikkat
 
Gitarınızın üstüne sümüğünüzü sürmeyin..Kuruyup çıkarmağa çalıştığınızda gitarınızın boyasını kaldırabilir..Bunu sakın yapmayın..

Amfinizin hoparlörüne güneş gelmemesine tikkat edin..
 
Rack cihazlarımı korumak için kabin aldım ve monte edeceğim.Fakat köyde oturduğum için toz toprak hergün odanın içinde.Ve kabine kapak yapma şansım yok.(çünki rack cihazlardan birisi baya çıkıntılı bir tutacak barındırıyor üzerinde).Toz aletlerin içine girince çok zarar verir mi?
 
Toz en azından insanın psikolojisini bozar, üstüne örtü örtebilirsin rackin :) Bide üstüne dantel koyarsan çok şekilli olur. Benimde rack case im kırıldı, şimdi masa örtüsü ile yetiniyorum :(
 
Ha ha ha...Dantel süper olur evet..ters üçgen şeklinde yukardan aşşağa inmeli ve ince işlemeli olmalı..ah çok tuttum lan hemen amfinin üstüne alcam bi tane..annanemde vardır..
 
Ben uzun zamandır yurtdışından gelecek rack cihazlarımı bekliyordum.Sonunda geldi va çok önceden kıvılcım müziğe yaptırdığım rack kasaya monte etmek için hırdavatçıdan vida ve somun aldım.Fakat eve gelip de monte etmeye girişince bir de baktım ki somunları arkadan sıkıştırmak imkansız.Çok sinirlendim.Bu kasayı yapan adam nasıl yaptıysa arkadan somunları sıkıştıramıyorum çünki arka kısım parmaklarımı sokamayacak kadar dar.Ya da bu rack kasaların özel bir vidası var da sadece önden mi sıkıştırılıyor.Eğer bildiğimiz yöntemle sıkıştırılıyorsa ben kasayı geri yollayacağım.
Bana tavsiiye edeceğiniz adam gibi bir kasa üretici var mı.Ben internetten araştırdım ama bulamadaım.
Teşekkürler
 
Geri
Üst