Boss Gt3

hadi ya? bunun imkanı var ise internette nasıl yapılacağı mutlaka yazıyordur?
yani bi compressor elzem her zaman..
bir pitch shifter ile flanger-phaser kullanılmalı falan... yani olmasa da olur ama imkanı varsa neden olmasın? bence 16 efekt meselesi amfi simülasyonu, reverb vs. efektleri dahil olmak üzere 16 efekttir. çünkü boss gt6 kullanan lime sorduysam bu efekt kısıtlamasından bahsettiler. bir yolu olsa bir bilen çıkardı mutlaka.

boss firması ise aletin alınabilirliğini tarttıran bu kadar önemli bir meselede mutlaka avazı çıktığı kadar bağırıp yolunu söylerdi bir yerlerde. ben pek olduğunu düşünmüyorum. ama varsa ne ala, süper olur.
 
UstadBoss,

Simultaneous kullanabileceğin efektler arasında Distortion/Overdrive tonları da var tabi.

Evet Boss firmasının mantığını anlamıyorum. Diğer firmalar koydukları oyuncak özellikleri ballandıra ballandıra heryerde anlatıyorlar ama tesadüfler olmasa boss'tan haberim olmayacaktı...

Acaba benim reklama ihtiyacım yok falan mı demeye çalışıyolar?

Piramind,
Efekt sayısından daha önemli olan özellik efekt kalitesidir. Sen şimdi sanırım başka bi aleti kullandığın için ön yargılı yaklaşıyorsun olaya... Tarafsız bi gözle bakmaya çalış olaylara... Ben üşenmedim GNX 3 ile aynı anda test ettim. Aleti iyice kurcala, parametreleriyle oyna, EQ suyla oyna, alet en kötü şartlarda bile kendini belli eder zaten. Burda ne kadar anlatsak boş...
 
ndman, tam tersine boss gt6nın seslerini dinledim, aletin özelliklerine baktım ve podxt almaktan vazgeçtim. boss gt6 alacağım büyük ihtimalle. yani aleti kötülediğim yok.
çoğu zaman
bir compressor,
phaser, pitch shifter, vs. gibi afilli bir efekt,
eq,
distortion,
reverb
delay
amfi ve kabin modellemesi

yeterli. yani çok dert değil efektleri aynı anda kullanamamak. ama bir imkanı var ise kullanılabilirse ne güzel olur... onu diyorum.
saygılar
 
Forumda nasıl kullanıldığını sordum, bilen çıkmadı, ama internette biri kullanım klavuzundaki bi eksiklikten bahsediyodu... Bir "shift" özelliği ile geçiliyormuş efektler arasında. Olmazsa Boss yetkililerine yazacam artık.
 
Aramıza hoşgeldin:)

Ha bu arada bütün GT serilerinde bu efektlerin bağlanış sırasını da istediğin gibi değiştirebiliyorsun. Buna göre tam istediğin tonu elde ediyorsun.
 
etkileyici gerçekten. bunu da öğrenmiş olduk :)
distortion modellemesi falan da var sanırım. neyse burayı doldurmayalım açıklanmış her şey ben bi ara okurum. tekrar teşekkürler. ;)
 
FX Simultaneus

Valla istediğini çıkar, istediğini ekle, hatta noise suppressor 'u bile dahil et, yine de 16 simultaneus olmuyor. Eğer bunun bir yolu varsa ben uçtum demektir..
 
Processor kullanmak deyince yanlış anlaşılma olmasın, bu güne kadar gördüklerim içinde iki processorde gerçekten doğal amfi simulasyonuyla karşılaştım; Boss GT ve POD. Diğer processorlarda hissedilir derecede digital gelen ses rahatsız edicidir. Ama konu efekt pedal simulasyonuna gelince boss gerçektende kendi processorune büyük bi kıyak geçmiş. GT serisinin efekt tonları anolog boss pedallarındaki kadar başarılı. Üstelik GT serisine o kadar parametre koymuş ki, tek pedallarda ulaşamayacağınız seslere bile ulaşabiliyorsunuz.

Parametreler fazla olunca başta öğrenme zor oluyor doğru, ama parametrelerin fazla olması GT serisi processorlerin başarısını sağlayan ve diğer processorlerden ayıran bi özellik. Aleti alır almaz aynı gün içinde öğrenmeyi, eğer ses teknolojilerine yabancıysanız ummayın. Fabrika ayarı preset tonları da aletin mantığını kavramanız için ideal ama, aletin potansiyelini kullanmak istiyorsanız kendi tonlarınızı kendiniz yazmalısınız.

Eğer gitar tonlarına yabancı bir kişiyseniz, processor kullanmıyor Anolog sistem kullanıyor) olsaydınız da yapmak zorunda olduğunuz işi yapın; beğendiğiniz gitar tonlarını iyice dinleyin ve aletinizde o tonları yakalamaya çalışın. Bu arada aletin klavuzunu iyice okumayı ve orada geçen belli bazı müzik terimlerinin anlamarını öğrenmeye çalışmayı da ihmal etmeyin. Elinizin altında internet ve turkrock gibi bir siteyle bunu yapmanız çok kolay.

Eğer ortalama bir kulağa sahipseniz, ilginize de bağlı olarak 1 ila 3 hafta arasında aletin özelliklerini sökersiniz. Ama eğer alete ilgi göstermezseniz o da size göstermez.

Ve yine anolog pedal zinzirinde de bilmek zorunda olduğunuz altın kural; bi tonu önce bir efekt halkasında bozup zincirin diğer halkalarında düzeltmeye çalışmaktansa, bütün halkalarda sağlıklı soundu elde etmeye çalışın. Örneğin en başla master equaliseriniz dengeli olsun. Diğer efektler de sırayla dengeli olduktan sonra işiniz daha kolay olur.

Peki iyi hoş da kendinizi bu kadar "EZİYETE" niye sokasınız?

GT3 kullanmanın mantığını ve gerekçelerini konunun başında da yazmıştım. Ama bir daha özetleyeyim;

1. Bir kere türkiyede özellikle de barlarda doğru düzgün tonmaister bulmak neredeyse imkansız! Çalmak zorunda kalacağınız ton ile sizin istediğiniz tonun arasında hiçbir alaka olmayacak. Üstelik evde uğraşıp elde ettiğiniz soundu sahnede de tutturmanız zor, hadi tutun ki tutturdunuz, tonmaister geçinen adamın sahnedeki tonu dışarıda (dinleyicilerin olduğu kısımda) tutturması çok zor... :) Halbukim processor ile evdeki müziksetinizden yada studyoda ince eleyip elde ettiğiniz soundu konserde birebir almak gibi bir ayrıcalığınız var.

2. Amfi ve tek pedallar ile konserin farklı yerkerinde farklı tonlar için eğilipte ayar yapmak hiçte pratik olmuyor ve hiç de hoş gözükmüyor. Ve uzun süre tek pedallardan oluşan seti kullanan arkadaşlarımda gördüğüm olay başınıza geliyor. Yılgınlık veya bıkkınlıktan, cover çalıyor ve şarkılar arasında farklı tonlara ihtiyaç duyuyor olsanız bile eğilip ayar yapmaktansa performansın başından sonuna kadar aynı tonla gidebiliyorsunuz. Halbukim processorde ayağınızın tek bir dokunuşuyla hafızadaki ton birebir, tam istediğiniz gibi... Eee bu koşullarda çalmak da zevk oluyor.

3. Anolog olayın birde asıl zor kısmı; Amfiler gerçek tonlarına, volume'leri belli miktarı aştıktan sonra, benim kullandığım tabirle drive'a gelerek ulaşır. müzik kulağınız için vazgeçilmez olan çalışırken doğru sound ile evde çalışmanız, eğer komşularınız sağır yada rocker değilse imkansız. GT3 teki amfi simulatörünün volume'ünü açarak da amfide meydana gelen drive olayını daha düşük ses seviyelerinde elde edersiniz Yani amfinin sesini açtığınızda nasıl değişimlerle karşılaşıyorsanız GT3 tede aynı tepkiyi alırsınız. Ama güzel tarafı bunu komşularınızı delirtmeyen ses düzeylerinde de yapabilirsiniz. Evde düşük watajlı beğendiğiniz soundu, onbinlerce, hatta yüzbinlerce wattlık PA sistemlerden de alırsınız.

4. Bazı şarkılara fender twin amfi yakışır, bazılarına marshall, bazılarına da vox... Eğer özgürlüğünüzün kısıtlanmasını istemiyorsanız, ya her performansa bikaç amfi götüreceksiniz, ya da "Bu da iyi be?... Fena değil, ha?...İdare eder değil mi?... Eder, eder..." diye kendinizi kandıracaksınız. Walla anlattıkça keyifleniyorum, ne güzel aletim varmış be :) dur biraz daha çalayım...

... Döndüm. işte aynen böyle; gitarla çalışmak zevk haline geliyor. Canınız istediği zaman canınızın istediği anfiyle çalıyosunuz işte :)

5. İlk yazdığınız bikaç tondan sonra alete ısınmaya ve alışmaya başladığınızdan başta zor gelen parametre ayarları gittikçe kolaylaşacak ve zevkli hale gelmeye başlayacak. Hele birde elinizde GT manager yazılımı varsa bir midi kablosuve bir ses kartıyla harikalar dünyasının kapısını açıyorsunuz.

6. Farklı çıkış seçenekleriyle de mixere girerek elde ettiğiniz sesi gir gitar amfisine girerek, yada gitar amfsiyle elde ettiğiniz sesi mixere direk girerek de elde edersiniz.

7. Anolog setup'ı studyoda yada sahnede kurup kaldırmak oldukça zordur pedalları yeni alıp ta hevesiniz geçtikten sonra çin işkencesi başlar. Konser biter bitmez vokalistinizin yada basçınızın aperatiflerini alırken direk "ortamlara" dalmış olması ama sizin hala toplamanız gereken setup'ı topluyor olmanız kimin zoruna gimez ki? Ama bi de şöyle düşünün anolog pedalcılar da olmasaydı davulcular yanlız kalmazlarmıydı? :) Paranız bolsa gidin bi de fazladan pedal çantası alın. Ama yok, o kadar zengin deilim diyorsanız, GT3 ü kurup kaldırmak için sadece gitar jakı ile adaptörünü takmanız yeterli. ;)

8. Efekt pedalların farklı sıralarda dizilmeleriyle elde edeceğiniz ton değişir. GT3 le aynı efekt zincirine mahkum değilsiniz, bir bankada bi zincir sırasıyla, diğerinde tamamen farklı bir sıralamada kullanarak özgürlüğün tadını çıkarabilirsiniz.

9. GT3 teki efektler ve GT6 daki efektlerler ve simulasyon, bikaç ekleme hariç, parametrelerine varıncaya kadar aynı. Dolayısıyle bu aletin fiyat/perfomans oranı gerçekten harika. Bikaç knob da eksik oluversin, zaten alete alışınca knobları pek aramıyorsunuz. Bikaç saniyede istediğiniz ayarı yapıyosunuz zaten. Üstelik, GT manager yazılımıyla ton yazmak yada düzenlemek GT6 dan bile daha kolay.

10. GT6 da, FX1 deki efeklerden sadece bir tanesini seçebiliyorsunuz. Bu durum özellikle pick up simulatör veya kullanmak isteyeceğiniz Ac Guitar Simulator, Tremolo, Slow Gear, Feedbacker, Anti-Feedbacker ile compressorü birlikte kullanmak istediğinizde sıkıntı yaratıyor. Bunlardan sadece bir tanesini seçebiliyorsunuz. GT3 te ise bu efektlerden ayrı olarak çok gerekli olan compressoru de birlikte kullanabilirsiniz.

11. Alet biraz ağır (4.5 Kg), omzunuza asarak yarım saat yürürseniz ertesi gün kız arkadaşlarınızı baygın baygın omuzlarınıza bakarken yakalayabilirsiniz :) ama her tarafı metal, çok sağlam, hani evladiyelik derler ya, ondan.

12. Tabii ki bu kadar harika özelliğe sahip olduğundan satmak istediğinizde üretimden kaldırılmış bir model olmasına rağmen fazla zorlanmıyorsunuz. Hoş üretimden kaldırılınca ne oluyor ki? Boss GT yada rack processorleri, bilgisayar processorleri gibi 2 senede eskimiyor ki, Bugun payasaya sürülen anolog pedallar, amfiler 20-30 yıllık teknolojinin ürünleri hala... Ses kalitesi bu kadar tatmin edici, alet de bu kadar sağlam olduktan sonra, daha uzun yıllar kullanırım. Hani derler ya, kaybolsa bitane daha aynısından bulmaya çalışırım.

Aleti alanlar benimle temasa geçerse elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.
 
GT-3

ndman a katılıyorum. Gayet açıklayıcı olmuş yazılar. Ancak şunu söylemek gerekir ki aleti aldığınızda herşeyin toz pempe olmadığını göreceksiniz. :D İyiki sayısal bi bölümden mezun olmuşum ki sesten anlıyorum. Bu aleti de bu nedenle kullanabiliyorum. Eğer gerçekten müzik ya da ton yapmak istiyorsanız, işin biraz derinine inin. Fiziğine, matematiğine inin. Ses dalgası nasıl ortaya çıkıyor, chorus ses dalgası üzerinde nasıl bir işlem gerçekleştiriyor?.. gibi kendinize sorular sorun ve cevaplarını arayın. Hiç olmazsa bu efektlerin parametrelerini uç noktalara alarak, etkilerini öğrenmeye çalışın.
 
ndman ben şu anda gt3-5-6 benzeri rack mount boss gx700 kullanıyorum.
gx700 ün eq su yeterli gelmiyordu loop una behringer virtualizer pro bağladım. sorum şu:
ben bu aletlerin çıkışını pc ye ordan da müzik setine bağlıyorum.ses beni tatmin etmiyor. oysa ki arkadaşın studyosunda 65 watt lık gitar amfisine bağlayınca canavar gibi tonlar elde ettik. böyle bir amfi hem ev için fazla hem de o kadar para ayıramıyorum.
evde amfi ya da hoparlör olarak ne kullanmamı tavsiye edersin?
 
Zafer, GX700 kullanmadım ama COSM sistemine sahip diye hatırlıyorum. Eğer öyleyse GT serisi için geçerli ayarlar gx 700 de de geçerli olması lazım;

Bilgisayarında kullandığın ses kartını bilmiyorum çok ufak bir miktar da olsa seni yanıltabilir. Direk müzik setine bağlarsan daha gerçekçi sonuç alırsın.

Önce efektlerin hepsini kapat, Aletin basları tizleri dengeli gelecek ve patlama yapmayacak şekilde Master eq ayarını yap. Master eq ayarını gitar amfisinde diğil, line sistemde yapman önemli... tabii yine alette bikaç hayati durum var gitar amfisine bağladığında yada line a bağladığında çıkış seçeneklerinden ilgili durumu seçmen lazım. GT serisinde ikisi parametrik 3 tane eq var. Büyük ihtimalle ayarları aynı olduğundan EQ su yetmiyor diye bi durum olmaması lazım. Sanırım eq yu verimli kullanamıyorsun. Bol bol denemeler yaparak EQ parametreleri hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışmanı tavsiye ederim. daha sonra ekleyeceğin her efekt için genel dengeyi bozmayacak şekilde ekleme yap. Ses dalgası üzerine biraz bilgi edinirsen olayları kavraman daha kolay olacaktır.
 
anatolia999 demiş ki:
Arkadaslar Boss GT3 yada Me 50 düşünüyorum karşılaştırmasını yaparmısınız?

ikisinde de preamp özelliği yok yani direk linedan girdiğin de tatmin edici bir ses alamazsın,ampli mikrofonlayacaksın...
GT3 daha dijital bir alet yani demek istediğim ME50 de effectli roland amplileri gibi analog knoblarla ayarlıyosun herseyi...
İkisinde de COSM teknolojisi kullanılmış...
Daha önceden bir multi effect pros. kullanmadıysan ME50 yi kolayca anlayabilirsin ama GT3 zaman alabilir..
GT3 de wah daha fazla varyasyopna sahip...
İkisinde de banklara kendi tonlarını saklayabilirsin ama Me50 de bank up/down için ayrı pedal olmadığından daha zor kullanılır...
 
Merhabalar; BOSS gt-3 aldım fakat broşürü yok. Elinde olan varsa veya link falan verebilecek varsa cok sevinirim. Ben bulamadım. Kullandıkça görüşlerimi de yazacağım aletle ilgili.

En azından şu CTL pedalına nasıl atama yapacağım onu söyerleyin. Bulamadım kafayı yedim :)

BU arada alet çok güzel :) ndman çok mübarek olasıca bir arkadaşımız :)

preamp var ;)
 
Geri
Üst