Steve Vai Tonu ve Alder?

Arkadaşlar merhaba,

7 yıldır gitar çalıyorum pek grup sahne vb olaylarım yok. Yıllardır evimde zevkine, kendi başına çalışıyorum, pek müzik yapan çevrem de yok. Akşamları işten gelip 2-3 saat çalıyorum işin özü. 7 yıldır çala çala artık çok beğendiğim Steve Vai in bayağı bir parçasını sıkıntısız çalabiliyorum. Elimde ibanez rg450 baswood gövdeli bir gitar var. Köprüde evo, sapta paf pro var.

Steve Vai parçalarını direkt cover ettiğimde özellikle ezgisel aynılıktan dolayı ton aynı gibi geliyor ama özellikle yapay harmoniclerde ve full bendlerde sıcaklık alamıyorum. Bunu Vai in binlerce dolarlık ekipmanına bağlayıp o kadar da olsun diyordum ki, geçenlerde bir arkadaşımın arkadaşı da gitar çalıyormuş evine gittik. Çocukta american fender strat varmış. Manyetik modifiyesi de yapmış ne olduğunu hatırlamıyorum. Çocuk denemek istersen al çal dedi. Bir iki vai tarzı riff çaldım dudağım uçukladı harmonic ve full bendlerde inanılmaz ötesi bir sıcaklık vardı. Benim basswood gitarda bir türlü alamadığım yanan tizler vardı.

Ağacı alder olan bir gitar bu kadar farkettirirmi bilemedim. Emin olmak için bir müzik mağazasına gittim, alder gövdeli gitar istedim, jackson dk2 verdiler elime. Denedim yine aynı harika sonuç. Eve geldim benim rg450 de denedim ama yok. O sıcak tizler, kalın tellerde, dağılmayan, sıkı, gergin bass sesler benim gitardan bir türlü çıkmıyordu. Youtube a girdim, ne kadar alder gitar varsa ses örneklerini dinledim. Birazda şartlanmış dinlediğim için hep aynı sonucu hissediyormuşum gibi geldi.

Tespitlerim doğru mu? Yoksa bir yanlış içindemiyim fikirlerinize ihtiyaç duydum. Deneyim veya fikir ve düşüncelerinizi payalaşırsanız sevinirim.


bilgi olarak dipnot : amfi olarak marshall avt50 ve gt8 kullanıyorum. evinde strat ını denediğim arkadaşta da pod xt live ve marshall 30w amfi ile denemiştim.
 
Selamlar,

senin sorularını şöyle cevaplayayım.

ben uzun bir dönem PGM301 kullandım. bunun gövdesi basswood tu. aynı seninde dediğin gibi basswood lardan bass sesleri alamazsın. PGM301 accayip tiz bir aletti ne kadar amfiden bass ı köklesende yine hep tiz olarak kalıyor alet. bunun en büyük etkeni üretilmiş olan ağaç.

Alder gövdelerde ise durum epey farklı. dolgun bass tonlarından ziyade istediğin vai tonlarına epey yakın bir alet.

ÇOK BÜYÜK bir sorunun var bu arada.
kullandığın amfi piyasadaki EN EN EN EN dandik amfilerden biri. 100 lerce amfi denedim. AVT50x imde vardı bir zamanlar. Bu kadar aptalca üretilmiş bir amfi ömrümde görmedim. panel sorunundan tut, yarı lambalı diye geçiştirdikleri transistörlü amfilerden bile beş beter bir teknoloji, iğrenç bir speaker düzeni. kısacası rezalet bir amfi. Müzikten çok ciddiyim soğutur.

Senin önceliğin amfi değiştirmen. Eğerki bütçen varsa Alltube, yoksada Tech21 TM60 önerebilirim. clean ve OD kanalları accayip güzel tatmin edici bir amfi. ve Alltube e ENN yakın transistörlü amfidir. Made in USA dir.

GT8 e gelince; kullandığın processor gayet yeterli olacak Vai tonlarını elde etmen için.

Sana çok güzel bir video linki atıyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=nsS2OjCyF98

bu linkte Vai tonlarını elde edebilmen için Processor yada analog setup hiç farketmez. aynı parametreleri girdiğin zaman, kabin simulasyonunun kapattığın zaman, drive vermeyip GT8 i Amfiden geçirip(FXloop)
rahatlıkla elde edersin.

tabiki gitarında burda etkisi olacak. ama gitarını değiştirmeden önce dediklerimi yaparsan büyük ihtimalle yakalarsın çünkü girdiğin parametreler heryerde aynı, reverb heryerde reverb, chorus heryerde chorus. burda en büyük rolü vereceğin drive ve kabinin speaker sistemi oynayacak.

AVT50x BAN :)
camdan aşağı atılası bir amp ;)
 
Osxfang2 demiş ki:
Eğerki bütçen varsa Alltube, yoksada Tech21 TM60 önerebilirim. clean ve OD kanalları accayip güzel tatmin edici bir amfi. ve Alltube e ENN yakın transistörlü amfidir. Made in USA dir

Hocam Tm60 demişsiniz ama nakit para ile 1500 tl civarında bir amfi ki belkide parasını verip de satın alınamayabilir çünkü stok olayları...

Bu sınıfının sanırım en üstün transistörlü amfisi fakat gerçekten çok pahalı. Buna alternatif önereceğiniz amfi yokmudur?
 
ona alternatif demeyelimde, idareten bir amfi önerebilirim.

gidin MG50 veya MG30 Marshall alın. çok ciddiyim.
sakın ola ki AVT serisi bir amp. almayın.
Roland Cube olsun, ibanezler olsun onlardanda uzak durun. sizi MG serileri yeterince götürür. hiç değilse abuk subuk aptalca devreleri (AVT) yok. drive boost laması yapmazsında sadece efektör girersin MG lere. pek boost a gelmeyen bir alet.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Harika bir cevap olmuş çok saolun. Bende daha önce Laney 30w amfi vardı ve gerçekten de avt50 den çok daha kolay ve güzel tonlar alıyordum. Ben de problem bende sanmıştım. :) Ama şöyle bir durum var ki; processorlerle 5-6 yıldır içiçeyim artık istediğim her tonu şöyle veya böyle yazıyorum. Bahsettiğim problemim, sizin mesajınızın ilk kısmında belirttiğinizle aynı. Yani amfiden veya herhangi bir prosesörden veya başka herhangi bir kaynaktan ne ton ayarlarsam ayarlayayım istediğim gergin basları vb alamıyorum. Ama elime alıp ddenediğim iki alder gitarda da bunu başardım. 7 senedir çalıyorum dedim ama tam bir gitar ve ağacı cahiliyim. Hiç araştırmadım. Bu yıllar boyunca aldım elime gitarı çaldım sadece. :)

Ben gitar ağacı çok önemli değildir diye düşünürken bu yaşadıklarım üzerine bolca araştırma yaptım ve aşağıdaki gibi bir link buldum ve çok ciddi sarsıldım. Bu aşağıdaki linkte bir adam benzer (squire) iki gövdeye aynı manyetiği takmış birisi basswood diğeri alder. Bu gitarlarla kayıt almış. Sol hoparlörden duyacağınız ses basswood, sağ dan duyacağınız ise alder gitara ait. Ben bu kadar ciddi ötesi fark olacağını tahmin etmiyordum, aralarında çok ciddi, yadsınamayacak bir fark var. Basswood un sesi kapalı ve filtre edilmiş detaylar saklanmış gibi. Alderin sesi ise natural, parlak ve en önemlisi inanılmaz detaylı.

link bu :

http://www.jamesbisset.com/blog/guitar/basswood-versus-alder

Verdiğim linkte açılacak sayfanın en altında bir minik player var tıklarsanız ses örneğini dinleyebilirsiniz.
 
Başlıktaki ilk mesajda arkadaşın acaba diyerek sorduğu herşey doğru. İkinci mesajda Osxfang2'nin yazdıkları ise ders olarak okutulası cinsten şeyler, tam AVT50 ile ilgili birşeyler karalayacaktım ki yeteri kadar söylemiş zaten, rezalet bir amfi.

Eh ne yapman gerektiğini biliyorsun, ama ben olsam gitardan önce amfiyi değişirim. Bu arada reklam olsun diye söylemiyorum, TNT müzikte bir amfi var, Trace Elliot, git ve kurcala derim. Fiyatı da uygun sayılır, tarzına da çok güzel gideceğine inanıyorum ben, bugün başından kalkamadım.
 
Obi sana katiliyorum. Piyasada avt den ucuz olup cok harika olan ve kesfedilmeyi bekleyen cidden cok amp. Var. Trace elliot u cok duydum fakat hic deneme firsatim olmadi. Dedigin gibi iyiyse ovecegim amfiler arasina katilmasi sevindirici olacak. Benim ilk mesajimda belirttigim gibi ilk once amfini degistirmeni tekrar vurguluyorum. Efektleri ayarlaman cocuk oyuncagi olacak. Once amfi ;)
 
Özellikle Steve Vai in son dönem tonlarını ve live de kullandığı tonları istiyorsan benim tavsiyem de gitarını alder bir gitarla değiştirmen olacak. (Steve Vai önceki dönemlerde jemlerinde American Basswood kullanıyordu. Bunu rg370dx lerdeki basswood ağaçla karıştırmayalım ama :LOL: )

Arkadaşların bahsettiğine katılıyorum ben de avt50 yi sevmiyorum. Ek olarak şunu da unutmayalım; sinyal zincirinin ilk halkası gitardır. Yıllarca ton arayışı, ton ayarlamaları yapmışsın ama bak sinyal zincirindeki ilk ana ses kaynağın olan gitarın ciddiyetini, 7 sene sonra anlamışsın. :) Bu eleştiri değil yanlış anlama, doğru yoldasın. Manyetikler, amfiler, efektörler bunlar, gitarının varolan sesini asıl kaynak olarak alır ve gitarının gövdesi ve hatta daha önemlisi sap ve klavye ağacının toplamında nasıl bir ses geliyorsa onun üstüne inşa ederler herşeyi.

Yani bence istediğin şey alder tonuysa, basswoodla uğraşıp manyetikler takarak, amfi değiştirerek veya amfiden eq la oynarak savaş vermek, kulağını tersten göstermek olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)

(Bu yazdıklarım pro bir ses elde etme çabaları için geçerli. 50-100-TL lik bir prosesöre girip kulaklıkla çalacaksanız yine fark olur ama öyle gitara ağaca manyetiğe vb çok çok da kafa yormaya gerek yok çal gitsin.)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
sacthres, Steve Vai in geçmişte American Basswood kullandığını bilmiyordum bilgilendirme için saol. Dediklerinizi en kısa sürede uygulayacağım. Hem gitar, hem amfiyi aynı anda değiştirebileceğimi sanıyorum. Yardımcı olduğunuz için tekrar teşekkürler.
 
birde gitarda manyetiklerin ne kadar iyi olursa olsun.o manyetikleri kaldırabilecek bir elektronil aksam da çok önemli.ve tabiki ağaç en önemlisi aslında.dediğin gibi harmonic'ler tonların dolu dolu gelmesi gibi şeyler gitarın ağacına bağlıdır.ibanez'in bir sürü pahalı gitarı da bu yüzden hiç işe yaramıyor aslında rg prestij serileri çok pahalı gitarlar ama gövdeleri ıhlamur ağacı olduğu için tonlar doyurmuyor ve manyetiklerin hakkını vermiyor.ağaç olarak ya maun tercih et ya da alder.alder bu işin en iyisi en sık ağaçtır maun da öyle.dolayısıyle rezonans olayı da azdır buna bağlı olarak alder gitarlarda ve maun gitarlarda kötü sap ta kullanılmaz.ve rezonans düşük olduğu için hem istediğin gibi notalar duyarsan bend'ler keyif verir ve istediğin sustain'i elde edersin.seni çok iyi anlıyorum :) bende doymamaya başlamıştım.şimdi cort xth gitarım var ve maun ağacı gövdesi ve maun akçaağaç ile birlikte beş parça sapı var ve yekpare.manyetikleri de emg 81-85 sert bir gitar ama keyif olarak solo tonları gayet güzel geliyor kulağıma.ve müzik mağazasında çalışmış olduğum için alabileceğim bir çok model ve marka olmasına rağmen böyle bir gitar tercih ettim ve birçok gitar test ettim.alder tesbitin son derece doğru kolay gelsin.
 
bende de cort viva gold2(klavye hariç full alder) ve korg ax1500g prosesör ve 5+1 ses sistemi var prosesörden vai nin ayarlarını yaptığımda inanılmayacak derecede vai nin tonuna yaklaşıyorum buna hayret ediyorum elektro amfim bile olmadığı halde çok güzel sonuçlar alıyorum
 
Geri
Üst