Gig bag mi hard case mi?

öncelikle bu başlığı nerede açacağımı bilemedim ama her türlü teknik ve taktiksel durumların tartışıldığı bu bölümde açılmasının daha doğru olacağını düşündüm. Eğer hata yaptıysam forum yöneticilerinin beni mazur görmesini diliyorum...
Geleyim asıl konuya; şöyle anlatayım, benim için değerli, önemli olan ve umarım uzun vadeli olacak bir elektro gitar almak üzereyim. bu gitarın sağlam bir şekilde muhafazı edilmesi için aklıma ilk olarak bir hard case almak geldi. ancak gitarı satın aldığım yerde çalışan ve fikirlerine çok saygı duyduğum bir ağabeyim bana gig bag almamın daha yararlı olacağını söyledi. hard case taşımanın ne kadar zahmetli olduğundan, sürekli elinde olduğu için ağırlık nedeniyle önkol tendonlarının zarar görebileceğinden bahsetti. sonuçta bir kar amacıyla böyle birşey söylendiğini düşünmüyorum, sonuçta benim aklımda olan hard case 100 küsür $, gig bag ise üstü örtülü konuştuğumuz kadarıyla 50-60$ civarı... eğer tutar gig bag aldıktan sonra tutup hard case almak durumunda kalırsam bunun ekonomik bir yönü de kalmıyor...
bu durumda forum kullanıcılarının ne düşündüğünü merak ettim. mümkünse deneyimlerinizle lütfen bir yol gösterin...
Saygılar, güneşli günler... :D
 
Öncelikle ne almayı düşündüğünü bilmiyorum ama değer verdiğin bir enstrumanı korumanın en iyi yolu bir "hardcase"dir diye düşünüyorum. Ayrıca ön kol tendonlarını bir harcase taşırken incitebilecek olmanın ihtimali herhangi bir torba taşırken incitme ihtimalinle hemen hemen aynıdır; çok fazla ayrıntıya girmeye gerek yok bence!
Hem şöyle düşün böylece bir "guitar stand" almana da gerek kalmaz!
İyi ve önemli enstrumanların hepsi (en azından yurtdışında) hardcase ile gelir! (Bir nedeni olmalı değil mi?)

Hardcase al derim! 8)
 
bende hard case kullanıyorum hep yerde yatık duruyor istediğimde hop açıp çıkarıyorum gitarı gerçekten çok pratik oluyor ama taşıması baya bir zor oluyor. (bide benimkinin baya bir kalın olmasını göz önünde bulundurunca dikdörtgen tabut gibi bişi of of) gitar şeklinde olanları var onlar hem hafif hemde taşıması kolay onlardan alabilirsin çantayı çok fazla tavsiye etmem gitarını çok dışarı çıkarıcaksan olabilir ama.
hard case alırken gitarın içinde çok oynamamasına dikkat etmeyi unutma çok da dar olmasın zamanında dar bi case im vard. uzun bir yol sonunda bir açtımki 6 tel de kopmuştu tellerde elixir di ah ah hatırlamak bile istemiyorum..
 
Her ikisindende edin. İkisininde yeri ayrı. Örneğin "lise" gibi bir yere gitar taşırken asla hard case siz hareket etme. Kadıköyde oturupda karşıdaki bir stüdyoya rutin olarak gidiyorsanda gig bagsiz kalma.

Gigbag:
-----------
* Günlük itişsiz kakışsız işler için
* Motorize olmadığın zaman, gitar dışındada baya alet edevat taşıman gerekiyorsa
* Yorulmak istemiyorsan
bir gig bag sahibi olmak gerekir

Hard Case:
----------------
* Tehlikeli ortamlara giriyorsan
* Uçak otobüs gibi yerlerde bagaja veriyorsan, yada rodiye taşıtıyorsan
* Çöp gibi olmayıp, taşımaktan yorulmuyorsan
* Taşıması yoran diğer alet edevatını taşıyabileceğin bir taşıtın varsa

Bir hard case edinmen gerekir

Benim ve çoğu kişinin hayatında iki başlık altındanda şıklar var. Bu sebeple önerim 2 seçeneğede sahip olman.
 
+1 Ska

Ayrıca belki o arkadaş hard case satınca 1$ kar ediyorsa gigbag te 2$ ediyordur, kar marjlarında farklar olabilir veya buna şahit oldum gitarın kendisiyle gelen hard case i sırf bir arkadaşının eksiği olduğu için alıcıyı gig bag'e özendirip hard case in üzerine yatmayı düşünebilir (gerçi seninkinde bu tip durumlar yok anladığım kadarıyla sadece gördüklerimi paylaşmak adına)
 
Her ne kadar cok agir ve tasimasi cok zahmetli olsa da hardcase derim. Bazi aptal dizaynli gigbag'lerin tasirken (ozellikle bos bulunup omuza astiginda) olusturdugu basinc noktalarinin gitara verebilecegi gecici veya kalici zararlari dusununce (en onemlisi yasayinca) hardcase agir basiyor. Tasimasi inanilmaz zahmetli ancak bir sure sonra vucut alisiyor :) Enstruman sagligina onem veriyorsan bence hardcase'den sasma, ancak hardcase alirken de gitarin case'e cuk oturmasi en onemli unsur.

Aklinizda olsun: Bazi havayollarinda (bkz THY,KLM,Aer Lingus) hardcase pek ise yaramiyor. Benim hardcase'i 2 defa kirmak (fragile etiketi yapistirtip aletin niteligini bizzat gostermek suretiyle ispatlayip ve special treatment istedigimi belirttigim halde), 2 defa tornavidayla yandan kanirtarak , 1 kez de menteselerini sokerek acmaya calismak suretiyle epey bir hirpaladilar. Yani aletin gitar olmasi ve fragile olmasi da ozenli tasinmasi veya hurmet gormesi icin yeterli degil. Havayolu firmalari Sept. 11th sendromunu hala asabilmis degiller,degisik bir sey gorduler mi tilt oluyorlar, kilitli bir gitar hardcase'i gorunce sinir krizi geciriyorlar. TRde gumrukte gumruk memurunun "Birader hele nedir bu, av tufegi mi la?" seklinde sacmasapan konusmasi da cabasi. :LOL:

Selamlar
 
Agent Mulder, biraz stratejik davranarak gitari kabin icine sokmak mumkun (11 Eylul sonrasinda bile, ben son iki yilda boyle toplam 4 transatlantik ucus yaptim). Ucaga binis esnasinda herkese "hosgeldiniz" diyen hostes elindeki koca hard case'i gorunce surat ifadesi degisiyor ama sorun degil, hemen elinden kapip business class elbise dolabina veya en arkadaki yatmayan koltuklarin ardina koyuyor, boylece gitarin seninle guven icinde geliyor. Kanirtilma tehlikesi yok, kaybolma tehlikesi yok :D
 
Ustad o donemlerde kabine almiyorlardi aleti cunku benim case hem cok agir, hem cok genis hem de killandirici :) Ayrica icinde elektronik aletler, DVD koleksiyonu gibi onemli ve guvenlik kontrol noktalarinda personel tarafindan tokatlanabilitesi yuksek kivir zivirlari koydugum baska bir kabin bagajim oluyordu elimde ,mecburen check-in'de veriyordum. Uzerine de not dusuyorum ki baltanin teki kilidi kurcalamasin, case'in acilmasi gerekiyorsa benimle temasa gecsin.Ben o case ile cok uctum, ama hicbirinde ozellikle KLM'dekilerin yaptigi gibi bir ozensizlik veya tahribatla karsilasmadim.Yani fragile diye verdigin esya thrower'larin elinden gecmiyor , ozenle yerlestiriliyor bagaj bolmesine (teoride), hic bir problem olmuyordu o yuzden.Ancak KLM cok ozensiz, Aer lingus ve THY yer hosteslerinin de muzisyenin halinden anlama kapasitesi cok dusuk :evil:


Bazi havayolu tasiyicilarinda problem olmuyor, ornegin singapore airlines, Malaysia airlines, -cok sik ucmadim ama- British Airways.. Bu arkadaslar enstruman ve laptop gibi aletleri kabin bagajindan saymiyor dolayisiyla sirtta canta, sol elde gitar, sag elde laptop haldir huldur giriyorsun kabine :LOL: Yine suratlari degisiyor gerci ama dedigin gibi bir kenara ilistiriveriyorlar hemencecik ;)
 
4000R.jpg


bence bitane bundan al olsun bitsin 8) ahh ahh
 
Mulder, bu yazdiklarin bana Amsterdam havaalaninda KLM gorevlisiyle aramda gecen bir konusmayi hatirlatti.

gorevli: Ozur dilerim, bineceginiz ucak cok kucuk ve tam kapasite dolu, iceri birden fazla el bagaji alamazsiniz. Birinden birini bagaja vermek zorundasiniz.

domokun: Hmm... bu el bagajlarinin birinde laptop bilgisayarim, digerinde gitarim var. Hangisini bagaja vermemi onerirsiniz?

g: Gitari verin, zaten o koca cantayi kabinde sigdirabilecegimiz biryer yok. Uzerine "Dikkat Kirilir" diye etiket yapistiririm, hicbir sey olmaz.

d: Hadi ya, o etiket gercekten fark yaratiyor mu?

g: Tabi ki yaratiyor. Tasiyicilar bu etiketi gorunce daha dikkatli davraniyorlar.

d: E peki o zaman iki tane yapistiralim da ekstra dikkatli davransinlar. :D

g: (etiketi yapistirirken domokun'a ters ters bakar) tamam, ucaga gecebilirsiniz. Siradaki!
 
Abi naaptınız ya? Adam 50-60 dolarla 100 dolar arasındaki farkı önemsiyor siz Malezya, Singapur uçuyorsunuz vallaha! :D

Abi benim açık görüşüm şudur; önce kendine bir tane hard case al, sonra onu taşımaktan bıkarsın büyük bir ihtimalle ve paran olmasa da kendini kasıp bir şekilde bir tane de gig bag alırsın.
Tam tersini yaparsan önce gig-bagi alırsan hard-case almazsın, çünkü çok pahalı dersin, ayrıca idare ediyoruz şimdilik dersin.
İkisini beraber alma şansın anladığım kadarıyla yok.
Ama tek başına birisi de yeterli olmaz bence de. Çünkü gig bag tam anlamıyla korumuyor ve ev kullanımı için pratik değil , hard-case de dışarısı için pratik değil. Bende hard-case var vallaha şerefsizim ellerim nasır oldu, stüdyoya gidince gitar çalamıyorum! :D
 
ah demir ah allah cezanı verecek :D ben hala gig-bag diyorum çünkü alacağın gig-bag harbiden hardcase kadar koruyacaktır gitarını.tabiki en önemlisi gitarına dikkat etmen,etmessen ister çelik bişey yaptır yine bişey yaparsın gitarına.hardcase çok zahmetli iş.girme derim ben o gigbagi al kaçırma :D
 
Kırarlar tabi case leri hava alanında. Boşuna adamlar flight case diye bir kavram çıkartmamış :)

Gerçi yurt içi hatlar için flight case in de ötesinde shock mounted gitar case gerekiyor :(
 
ya ben en iyisi almıyayım bu gitarı :p
sanırım önce ikisini de bir sağlam görmem lazım, çünkü anladığım kadarıyla bana tavsiye edilen gig-bag bayağı kalın ve çok sağlam birşey olacak... ama ben yine de tavsiyelerinizi bekliyorum... :D
 
domokun demiş ki:
Tasiyicilar bu etiketi gorunce daha dikkatli davraniyorlar.

Evet , gercekten de dikkatli davraniyorlar. 10 metre yuksekten dusecegine 5 metreden dalisa geciyor benim gariban hardcase'im :roll:

Ska, teoride flight case'e gerek olmuyor, zaten o tur seyler "bu flightcase'ler saglamdir , birsey olmaz" mantigiyla 10 metreden bosluga birakilmiyor.Ancak bazi havayolu sirketlerinin cok killanip icinde ne oldugunu anlamak icin matkapla delme, C4 ile havaya ucurma, uzerinde nukleer silah denemeleri yapma ihtimali olabilir o flightcase olaylarinda. Doruk'unkine benzer bir diyalog sonucunda uzerine etiket yapistirilan enstruman, diger yolcularin kirilgan esyalari ile beraber bir yer gorevlisi marifetiyle asansorle en alt kata, once guvenlik kontrol noktasina goturuluyor, sonra ucaga buyur ediliyor :) Teori cok guzel de ...... Istanbula geldigimde gosteririm sana benim hardcase'i (ya da hardcase'imden kalan parcalari), oturur aglariz :)
 
Demir sen en iyisi alma abi gitarı.. 8O

Abi ikiside lazım. Parana göre al şimdilik. Hardcase alacaksan gitar şeklinde alırsan prossesorunu koyamayabilirsin içine. Ama daha hafif olur rahat edersin. Büyük birşey alırsan taşıması amelelik yani. Araba yoksa hamal gibi hissediyorsun kendini.
 
Mulder demiş ki:
domokun demiş ki:
Tasiyicilar bu etiketi gorunce daha dikkatli davraniyorlar.

Evet , gercekten de dikkatli davraniyorlar. 10 metre yuksekten dusecegine 5 metreden dalisa geciyor benim gariban hardcase'im :roll:

Ska, teoride flight case'e gerek olmuyor, zaten o tur seyler "bu flightcase'ler saglamdir , birsey olmaz" mantigiyla 10 metreden bosluga birakilmiyor.Ancak bazi havayolu sirketlerinin cok killanip icinde ne oldugunu anlamak icin matkapla delme, C4 ile havaya ucurma, uzerinde nukleer silah denemeleri yapma ihtimali olabilir o flightcase olaylarinda. Doruk'unkine benzer bir diyalog sonucunda uzerine etiket yapistirilan enstruman, diger yolcularin kirilgan esyalari ile beraber bir yer gorevlisi marifetiyle asansorle en alt kata, once guvenlik kontrol noktasina goturuluyor, sonra ucaga buyur ediliyor :) Teori cok guzel de ...... Istanbula geldigimde gosteririm sana benim hardcase'i (ya da hardcase'imden kalan parcalari), oturur aglariz :)

rofl.gif
rofl.gif
 
o zaman konuyu şöyle değiştireyim; acaba panel van mı alayım, yoksa tek kapılı bir spor otomobil mi? :p herkese teşekkürler kafamda bazı şeyler oturmaya başladı. ama tabi paylaşıma devam edebiliriz. yani çekinmeyin yazarken... :p
 
Geri
Üst