Türkiye'deki Gitar Ustaları & Luthierler

aslinda gitarla ilgili bazi isleri kendin yapabilmelisin bu dogruda iste insan o kadar para biriktirip bir gitar aldiktan sonra yanlis birsey yapmaktan korkuyor hele sap ayri gibi bir konuda ornegin
 
Feridun Usta nın cep telefonu 0535 367 03 02 yeri ise Kadıköy dedir.Hasanpaşa taraflarında aradığınız zaman size atölyeyi tarif edecektir.Bende forumda ki diğer arkadaşlar gibi tünelde ki çoğu usta ile çalıştım.Tünel tarafında favorim kesinlikle Ekrem Usta dır.Ancak kendim anadolu yakasında oturduğum için son 3 senedir elektrogitar ve klasik gitarımı Feridun a götürüyorum.Hiçbirzaman beni üzmedi.Gitarlara çok iyi ve temiz bakar kesinlikle her konuda yardımcı olmaya çalışır.İçiniz çok rahat birşekilde gitarınızı teslim edebilirsiniz.
 
ertan3324 demiş ki:
merhaba

açıkçası pek bilgim yok ama duyduğum kadarıyla temizlik yapmada kullanılan malzeme bile ağacın türüne göre değişiyor. x ağacı (hatırlamıyorum) gitarlara limon suyu kullanılabilirken başka bir tür ağaca kullanılamıyor vs. şeyler konuşmuştum bu konuda bilgili bir arkadaşımla.

Gövde ve klavye temizliği konusunda kullandığım yada kullanacağım ürünleri biliyorum aslında. Benim merak ettiğim gitar için özel satılan cilalar ile normal araba cilaları arasında fark olup olmadığı. Eğer maddeler yada karışımları farklıysa gövdedeki birkaç çiziği kapatıp, parlatmak yerine verniği bozmak istemem :D
 
Gitardaki derin olmayan çizikler için zımpara kağıtları kullanılıyor. Tr deki en ince zımpara kağıdı 2.000 malesef. Ki bu zımpara işlemi için gerek olansa 8.000 ve 12.000 lik zımpara kağıtlarıdır. Onlarda gitara ıslatılarak uygulanmaktadır. Çizikleri ancak bu şekilde geçirebilirsiniz. En sonda ise parlatmak için kesinlikle polish kullanmak gerekiyor. Matkap ucuna takılacak sünger ve az bi polish te bunu halleder. Malzemeleri stewmac.com da bulabilirsiniz
 
Muharrem Nalbant yapımı gitarlarım

Aşağıdaki gitarlar izmirli luthier Muharrem Nalbant tarafından tarafıma yapılmıştır. Fikir vermesi amacıyla paylaşıyorum. Kendisiyle gitar yaptırmak veya her türlü tamir işleri için irtibata geçmek isteyenlere numarası: 0505 3340073.

image3xe.jpg


image4cna.jpg


image5yk.jpg


image6dm.jpg
 
gitar emanet etmek bakım ve ayar yaptırmak gerçekden önemli ankarada kenan üsta kadar işini iyi yapan bir usta yok ve kesinlikle memnun kalcagınız bir ustadır. bakıma verdigimde kötü birşey olurmu diye düşünüyordum aldıgımda gitar süper durumdaydı gitarımı gözden çıkarmadıgım sürece emanet edicegim başka bir usta yok
 
İzmir de Muharrem Nalbant ustaya Stratımın sapı için tesfiye ve ayar, Les Paul um içinde eşik değişimi yaptırttım ve çok memnun kaldım. Yaptırdığım 2 işlem içinde sağolsun hiç bekletmedi ki 4 - 5 adet sıfırdan gitar yapımına başlamıştı ama benim işleri aradan çıkarttı hiçte acele etmeden...
 
Arkadaşlar birşey öğrenmek istiyorum. Özel bir gitar yaptırmak değilde mevcut gitarıma bir sorunu var mı bakmak, akordunu yapmak, sap ayarı düzgün mü bir sorun var mı bunları kontrol etmek için istenen ücret aşağı yukarı ne kadar olabilir? Yeni başladığım için tam bilmiyorum
 
Arkadaşlar biraz yardıma ihtiyacım var, belki tanıyan vardır diye buraya da yazmayı uygun gördüm:

Bundan yaklaşık 4 ay önce Uğur isimli bir luthiere gitarlarımdan birinin fretlerini değiştirttim (Dunlop 6000 takmıştı). Kendisi İstanbul, Taksim, Tünel'de Pera Müzik'te çalışıyordu. Gitarı sonradan sattım (hatta turkrock sayesinde sattım), ancak arkadaşın işçiliği etkileyici idi gerçekten, enfes ve çok temiz bir iş çıkardı, gitarın resmen çehresi değişmişti. Daha önce de farklı lutyelere birkaç kez fret değişttirdim ama bu arkadaşın ki harbiden mükemmel olmuştu.

Geçen hafta yeni aldığım eski bir gitar için tekrar dükkana gittim ancak buradan ayrılmış. Bana kendisini daha önce öneren arkadaşımda nereye gittiğini bilmiyor. Acaba tanıyan var mıdır? Varsa özel mesajdan cebini, yerini, vs. bildirebilir mi acaba? Dükkandakiler vermek istemedi nedense.

Teşekkürler. Umarım yerine uygun bir mesaj olmuştur.. :)
 
Arkadaşlar merhaba,
İstanbul anadolu yakasında bana tavsiye edebileceğiniz gitar yapımcısı var mı?
Teşekkürler
 
Çok kaliteli gitarlar yapıyor Fiyatı yurt dışına göre çok uygun .Ben bir tane yaptırdım çok memnunum
Sipariş alınca 3 ay sonra teslim ediyor. Klasik, Akustik ve Archtop gitarlar yapıyor Daha çok yurt dışına çalışıyor.Kesinlikle çok iyi bir luthier ilgilenecek arkadaşlara Web Sitesi Guvercinguitars.com gitarlarının tınısı yapıldığı malzemeler çok kaliteli
ismi Ender güvercin istanbul kadıköy/göztepe de ikamet ediyor
 
Bazı müzisyen arkadaşlarımız luthierler ile başlarından geçen anıları bizlerle paylaşmışlar. Sağolsunlar. Bende bir şeyler yazmak istedim.
-Ankara'da okurken gitarımın manyetiklerini EMG ZW-Set ile değiştirmek üzere Kenan Usta'ya yolum düşmüştü. Durumu anlattığımda 3-4 gün sonra gelmemi söylemişti. Ancak akşam şehir dışına çıkmam gerektiğini söylemiştim. Uzun yalvarışlar sonra nihayet beni kırmayıp manyetikleri makul bir fiyata takmıştı. Gitarı almaya gittiğimde ise birde ne göreyim!! Neck' e takılması gereken EMG 85 bridge'de:eek:Daha sonra halletik bu minik sorunu. Bu durumu zaman zaman hatırlar gülerim:DNe yalan söyleyeyim; Kenan Usta söylememe rağmen ufak tefek ayarlamaları yapmış, gitarı güzelce bir silmişti. Temiz, çok düzgün çalışan birisidir. Gitarımı ona her zaman gözüm kapalı emanet ederim.
-Birde Mod Müzik'te Özgür Usta'yı tavsiye ederim. Arkadaşımın akustik gitarını sap atma probleminden dolayı ona götürmüştük. Sonuçsa gayet başarılıydı. Uygun bir fiyata halletmişti. Muhabbetçi, güler yüzlü bir insandır kendisi.
-Tel değişimi ve standart ayarlar için bir süre Kıvılcım Müzik ile çalıştım. Yaptıkları işe iyiydi ancak tavırları pek sıcak gelmemişti. Tabi yanlış anlaşılmasın, bu kötüler demek değildir. Bir durum olduğunda yine giderim.
-Ek olarak ise ,Başkent Müzik 'te Zafer usta (isminden emin değilim) varmış. Gitmeye fırsatım olmadı ancak onun içinde çok iyi şeyler söylüyorlar.
Ankara'da ikamet edenler için birkaç alternatif sundum. Saygılar...
 
İzmirde entonasyon ve köprü ayarı için luthier arıyorum mümkünse adresiyle birlikte öneriler?:) Ve ne kadar tutar tel değişimi-sap ayarı-köprü ayarı?
 
@Hayahuya
Basmane Zuhal Müzik'te Yasin var, gitarını olabilecek en kusursuz hale gitarın durumuna göre max. 75 lira gibi bir fiyata getirebiliyor. "Tuğberk"in selamını söylersen yardımcı olur.
 
Cumartesi yani yarın açık olur mu 23 nisandan dolayı?

75 lira çok kötü bir ihtimal umarım o kadar tutmaz :D Aynı gün teslim ediyor mu yoksa beklemek gerekiyor mu?
 
Açık yarın, illa ki beklemen gerekir çünkü sap ayarı entonasyon birkaç saatte yapılmaz, yaparım diyen varsa da sallıyordur. Bu tür konularda sabır iyidir. İşin ehli birine emanet ediyorsun için rahat olsun.
 
Arkadaşlar merhabalar,

Ben oldukça meraklı bi adam olarak bugüne kadar gitarlarımın ayarlarını araştırarak, öğrenerek hatta bozarak kendim yapmayı öğrendim ancak şu an gitarıma oldukça toplu bi modifikasyon uygulamayı düşünüyorum, İstanbulda ikamet ediyorum ve Fatih usta'ya gitmeyi düşünüyorum, Fatih usta sanıyorum vigiliante nickiyle foruma üye ama sık sık ziyaret etmiyor direk ondan cevap gelirse ne mutlu bana :)

Her neyse fazla uzatmadan iki üç sorum var onları sorayım:

Fender Mexico Strat'ım var şu an s-s-s durumda ve texas special manyetik seti takılı ancak köprü pozisyonundaki boşluk humbucker için uygun. Ben de kendi müzikal zevklerim çerçevesinde gitarı pearloid h-s-s bir pickguard bulup coil switch'li h-s-s 'a çevireceğim, manyetiklerimi potanslarımı switch'lerimi aldım aylar önce öyle bekliyorlar, Amerika'dan gelen bir arkadaşım da sağolsun kilitli burgular, seymour duncan tb-4 ve hot rails bir de roller nut getirdi bütün malzemelerim hazır oldu hemen hemen.

İlk sorum pearloid yani sedefli 3 veya 5 katman plakadan pickguard kesen bir atölye vs. yer var mıdır fiyatları nedir? Bir ara forumda vardı ama bulamadım şimdi, en kötü yurt dışından alıp bekleyeceğim gelmesini.

İkinci sorum linkte vermiş olduğum yöntemi uygulayabilir mi Fatih usta? (yanlış anlamayın höeeaea o anlamaz yeaea demiyorum bana baya enteresan geldi ve sık uygulandığını düşündüğüm birşey olmadığını düşündüğüm için sordum)
Link : http://brawerguitarrepair.blogspot.com/2010/12/adding-22nd-fret-to-21-fret-strat.html
Not: Benim klavye rosewood sanıyorum daha kolaymış rosewood'a 22. perdeyi ekletmek.
Başka Not: Komple tuşeyi değiştir demeyin $$$ çıkarmıyorum ben de öğrenciyim zaten kaçan kaçtı manyetik falan derken :)

Son sorum şimdi aşağı sıralayacağım işlemler bana toplam ne kadara patlar bir tahmininiz var mı?

*Yeni pickguarda eski pickguarddan sadece orta manyetik gelecek şekilde komple yeniden bağlanacak, sap ve köprüde coil switch olacak.
*Eski burgular çıkartılıp vida delikleri doldurulup yeni delikler açıp locking tunerlar takılacak.
*Roller nut takılacak.
*22. Perde eklenecek.
*Jack plate değişecek.
*Gitmişken farz olan fretlere tesfiye, sap ayarı genel bakım hede hödö yapılacak.

İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz, ilk iki soru 30 puan son soru 40 puandır. Başarılar. :)
 
Geri
Üst