Bas gitar kaydı---DI box

Merhaba Arkadaşlar


Bass gitar kaydı yapmak için bir DI box almayı düşünüyorum...Bununla ilgili bir kaç soru soracağım..Bas gitarım "yamaha rbx 374" aktif manyetikli bir bas gitar yani...

İlk sorum; aktif bir DI box mı almalıyım yoksa pasif mi? Aktif manyetiğe pasif DI box daha uygun diye duydum ne derece doğrudur?

İkinci Sorum; Ses kartım M-audio usb fasttrack..Direkt linedan bası girebiliyorum..Ses seviyesi çok düşük değil ama tatmin edici de değil.Ufak bir dip gürültüde mevcut..Miks seviyesine getirmek için sesi açtığımda dahada belirginleşir diye tahmin ediyorum...
DI box almam ne kadar ses kazancı sağlayacaktır..Dip gürültü azalacakmıdır..Almama değer bişi midir aslında tam olarak onu merak ediyorum..


Üçüncü olarak ta; Radial i duydum iyi olarak..Tavsiye edebileceğiniz başka marka ve modeller var mıdır?...Tabii tavsiyelerinizi aktif pasif ayrımından sonra bekliyorum..Bütçe olarak 300 lira civarına çıkarım sanırım en fazla..
 
bana sorarsanız bir preamfi almalısınız.
di box özelliği olan birçok modelleme mevcut piyasada.

son olarak da
volume biraz düşük de olsa temiz bir sound yakaladıktan sonra, ampitube vs vst ler ile amfi simulasyonu koyabilirsiniz. çok iyi sonuçlar almak mümkün ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkürler lotion tavsiyelerin için...Büyük ölçüde aktif DI box tavsiye etmiş durumdasın..Bir kaç şey karıştırdım bende şöyle bir kanı oluştu...

Aslında DI box ın sinyal seviyesini yükseltmediğini, düşürdüğünü öğrendim.. Xlr bir çıkış elde edebileceğim sonuç vermek sureti ile sesi bir mikofon değerlerine çekiyor..Dip gürültüyüde azaltıyor tabii arada..

Bu aslında presonus tubepre mikrofon preanfime bu çıkışı girebilmem için iyi bir avantaj..Zaten analog comprassor vb.. ile sesi bir parça adam edeceğim..Vst lere mümkün mertebe az iş düşsün istiyorum..

DI boxtan çıkan sesi mikrofon preanfiye girmeyi deneyen varsa lütfen paylaşsın..Sonuç nasıl olur öğrenmek iyi olacaktır..

Zaten araya bir preanfi daha koyacağımdan, bas gitarında kendi preanfisi olduğundan tercihim pasif bir DI box olacaktır gibi görünmekte.

İtirazı olan varsa almadan paylaşmaya devam etsin lütfen:)
 
Ben Behringer BDI 21 ile M-Audio Fast Track ses kartı kullanıyorum kayıtlarda. Ses seviyesi olarak çok farkediyor. Yazılımdan ses açmama falan gerek kalmıyor. Dip gürültüsü de yok. BDI 21 i sadece DI modunda kullanıp Amplitube Ampeg ile kullanıyorum. Direk BDI 21 lin modellemesini kullanip pc den sadece compressor vererek de işimi görüyorum. Bass gitarım Fender Jazz Bass - Pasif Manyetikli.
 
Açıkçası üzerinde thru özelliği bulunan bir di box almanı tavsiye ederim. Ben kayıtlarda Radial Engineering PRO48 kullanıyorum ve açıkçası baya memnunum lakin bende ki model için +48v göndermen gerekiyor(preamp, mixer, ses kartı vs üzerinden) lakin pasif modelleri de mevcut. Ancak dediğim gibi avalon'lara paran yetiyorsa al derim olmadı radial engineering gerçekten başarılı lakin thru özelliği ile ilerde bir preamp vs sahibi olursan(hali hazırdada olabilir elinde) ya da mikrofon ile de ayrı bir kanalı almak istersen rahat edersin.
 
Bu arada önce ki mesajda açıklamayı unutmuşum, ben DI kanalını preamp'tan geçiriyorum şöyle ki; Radial DI'ı preamp'a bağlayıp DI'a +48v gönderince aktif hale geliyor, kullandığım preamp ART MPA Gold (JJ Tesla Lambalı). Her ne kadar MPA Gold'un ön tarafında HighZ (enstrüman girişi) olsa da DI ile göndermek çok daha etkili oluyor. MPA Gold üzerinde ki input impedance kısmını enstrümanın impedance'ı ile uygun hale getirmek önemli daha sonrasında preamp'ın outputlarını ART Pro Vla II compressor'e bağlıyorum oradan da ses kartına yolluyorum. Bu işin DI kısmı bir yandan da DI Box üzerinde ki thru kısmından ayrı bir sinyali bass gitar preamp'ına ya da amfisine yolluyorum oradan gelen kanalı da yine compressor'un ikinci kalanından geçirerek ses kartına giriyorum. Sonuçta iki ayrı bas gitar kanalı olmuş oluyor sonra bu ikisini karıştırırıyorum. Özellikle DI kanalının çok daha verimli olduğunu söyleyebilirim, bu noktada da sanırım DI Box'ın kalitesi biraz belirleyici oluyor.
 
Özellikle son yıllarda dsp olayı çok gelişti. İyi sound u olan bir bass gitarı tertemiz gürültüsüz alarak amplitube veya ampeg gibi pluginler ile çok iyi amfilerden mikrofonlardan, preamp ve kompresörlerden geçirlerek kaydedilmiş bass soundına yaklaşabilirsiniz. Ancak bu pluginlerin kendi sesleri sizi tatmin etmeyebilir ve en yakın gelen ses üzerinde baya bir oynamanız gerekebilir. Bunlar gitar , davul ve hatta bütün enstrümanlar için geçerli aslında. Tüm enstrümanlar için çok iyi pluginler mevcut. Bütün bu pluginlerden duyduğunuz edinebildiğiniz hepsini edinip oynayarak istediğiniz sese daha çok yaklaşabilirsiniz. Sadece basit bir ses kartı ile bütün enstrümanlar çok kaliteli alınabilecek durumda ancak ne yaptığını bilmek gerekiyor ve zaman geçtikce daha iyi şeyler orataya çıkıyor. Mesela Bijenin bahsettiği setupta aldığı seslere, enstrümanları sadece iyi bir ses kartından geçirerek çok yaklaşabilirsiniz. Vokal apayrı bir mevzuu tabii onun için yine de iyi bir preamp ve kompresör gerekebilir.

ekleme : Bass gitar editlenerek milisaniye bazında kickle aynı anda vurması sağlandığında çok daha dolgun gelecektir.
 
Eklemek istediğim bir başka konu ise evde yaptığınız kayıtlar şu seviyede ve muhtemelen şu anki ekipmanınızın çook iyi olduğunu düşünmediğimden, stüdyo kaydı seviyesinde zaten olmayacaktır. Ancak bu kayıtlara yaklaşmak için çok büyük paralar harcamak yerine evde bu programları kurcalayarak iyi kayıtlar yapmaya çalışmak hem daha çok öğrenmenize sebep olacak , hem de bu harcayacağınız paradan daha azını herşey tam olsun istediğiniz zaman bir stüdyo kaydına yatırmanız daha mantıklı olabilir.
 
Geri
Üst