Fine Tuner(Fine Tuning) Sorunu

Selam dostlar. Ibanez rg350'min floyd rose'sinde bir sorun oluştu. Fine Tuners denilen vidalardan biri boşa dönmeye başladı. :?
Her zamanki gibi oturmuş gitarımı çalarken birden bire floyd rose 'tık' diye bir ses yaptı. İlk başta tel koptu sandım, tellerin sağlam olduğunu görünce önemli bir şey değil herhalde dedim. Birkaç dakika sonra re telinin vidasının(fine tuner) boşa döndüğünü fark ettim. Üstelik bununla birlikte bu teli tutan saddle (adı buydu sanırım) öne doğru kaymıştı. Bu öne doğru kayan saddle şu anda pickguardı ileriye doğru zorluyor ,doğal olarak pickguard da arka manyetiği ileriye doğru zorluyor. Tremolo koluyla oynandığında zaten pickguard 'ben kırılacağım' hissayatını yaşatıyor. Aşırı derecede değil fakat rahatsız edici bir olay.
İşin kötüsü Isparta'nın bir ilçesinde öğrenci olduğumdan gitarı gösterebileceğim kimse yok burada.Merkezde de müzikle uğraşan dükkan vs. göremedim.
Bana yardımcı olabilecek veya fikir verebilecek olanınız varsa yardım etsin lütfen :cry:
 
Allah kolaylik versin gercekten isin zor. Icinde bulundugun problemi gidermek icin bir inceleme yapmak lazim. Ilk olarak vidayi sok ordan bak bakalim vidanin disleri ne alemde? Hos vidaya bisey olacagini sanmiyorum ama sen yinede bir sansini dene... Vidada herhangi bir sorun yoksa oraya yine ayni metrikte ama daha genis adimli vida tak bakayim y
tutacakmi... Olduysa ne mutlu sana. Olmadi mi? Aci haber tez duyulur... Yalama olmus senin floyd un govdesi. iyi bir tecrube olmustur senin icin cok fazla oymazsin birdaha oralarla ;)
 
Samet seni en kötüsüne hazırlamış ama bence gitarında önemli bir problem yok. Anlattıklarından anladığım kadarı ile resimde işaretlediğim ve saddle'i tutan civata gevşemiş olduğu için saddle öne doğru kaymış. Önce üst eşik kilidini aç. Re telini gevşet, saddle'i eski olduğu yere doğru geriye doğru kaydır. Resimdeki gibi bir pozisyona getir, civatayı sık. Gitarını akortla. Bu arada fine tuner'i da ortada bir pozisyona gelecek şekilde ayarla ki sonradan üst eşiği kilitleyince teli pesleştirmek veya tizleştirmek için iki tarafa doğru çevrilecek şekilde sana imkan tanısın. Akort aleti ile boş re telini, 12. perdedeki re'yi ve 12. perde üzerindeki harmoniği akort aletinle ölçerek entonasyonuna bak. Hepsi tam re olmalıdır. Eğer boş tel tam re veriyor, 12. perde arıza veriyorsa şunu yapmalısın.
Arıza diyez tarafında ise saddle'ı biraz daha geri kaydır. Arıza bemol tarafındaysa saddle'ı biraz öne doğru kaydır. Her seferinde teli gevşetip, bu civatayı gevşetip saddle'ı kaydırıp, sonra tekrar sıkıp teli akortlaman gerekecek. Entonasyon tam olunca üst eşik kilidini sık.

dxbody.jpg


Fine tuner kolay kolay yalama olmaz, muhtemelen saddle en öne kaydığı için altı boşalınca sana boşa dönüyor gibi geldi. Bunları yap, sonra bir daha konuşalım. Bütün bunları yaparken mutlaka uygun alyan anahtarı kullan. Küçük veya büyük ile açmaya sıkmaya uğraşırsan civata ağızlarını kesinlikle bozarsın. Ayrıca civatları hiçbir zaman çok aşırı sıkma. Hem civatayı, hem malzemeyi bozarsın. Şöyle tatlı tatlı sık. Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Cevaplar için teşekkürler.

Gökhan dostum Re telini söktüm fakat saddlenin vidası sıkışık durumda kalmış ,elimde oraya uygun anahtar olmadığı içinde gevşetemiyorum .Uygun alyan bulunca vidayı gevşetip saddleyi geri çektikten sonra vidayı sıkıştırmalıyım(Entonasyon ayarlarını göze almadan yazdım şimdilik). Yazıdan anladığım bu. Fakat bu saddle ile fine tuner birbirini nasıl tutuyor bunu merak ettim .Saddleyi geri çekip sıkıştırınca tekrar eskisi gibi olacak mı ? Yoksa arkadan bir parça falan gibi bir şey mi tutturuluyor acaba ? Veya dişleri mi var birbirine geçirilen ? Çünkü dediğim gibi fine tuner boşa dönüyor. Eğer böyle değilse hata benim mantığımda.
 
Doğru anlamışsın. Saddle o kadar öne kaymış ki artık pickguard'ın üzerine binmiş, kıracak diyorsun zaten. Gitarı çalarken çıkan o tık sesi saddle öne doğru kaydığı için çıkmış olmalı.
Saddle ile fine tuner aslında birbirini tutmuyor. Fine tuner sıkılınca saddle'ı itiyor, saddle geriye doğru kalkıyor, dolayısı ile teli biraz gererek tizleştiriyor. Gevşetince de tam tersi.

edgeiiisetup.jpg


Saddle civatasını yanılmıyorsam metrik 2.5mm alyan tutması lazım. Hırdavatçılarda bulursun. Sen garanti olsun diye 2.5 mm ve 3 mm alyan temin et.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Tamamdır sanırım anladım olayı .O alyanı bulup deneyeceğim sonucu da yazacağım .Yardımın için gerçekten çok teşekkürler dostum ... İyi akşamlar.
 
Geri
Üst