Avatar

Hikaye aslında büyük ölçüde çeşitli kurgu klişelerinden besleniyor ve yarı-Marxist bir çeşit "doğa ile barışma" temasına sahip. Bunlar yeni şeyler değil, ve "bilinç transferi" yeni bir kurgu teması değil. Filmin içerisindeki ögeler son derece temel, basit ve milyar kere hem iyi hem kötü kullanılmış şeyler. Cameron'ın muhteşem yönetmenliği ve senaryonun vermek istediği mesajı filmin teması ile dengeleyerek "politik vaaz"a çevirmemesi zaten filmi kurtarıyor. Haricinde Avatar son derece klişe bir film.

Kaldı ki, ufak bir dipnot, "Unobtanium" (kök olarak "erişilemez" anlamına gelen "unobtainable"dan gelmektedir) aslında yazar jargonundan gelmekte - kolayca bulunamayan ve içerisinde bulunduğu evrenin merkezinde bulunan bir "değerli madde"ye verilen genel isimdir Unobtanium. Misal bu Dune evreni içinde baharattır. Bir dedikodu, bu materyalin isminin Unobtanium bırakılma sebebinin ekstra materyal adı düşünüp onu açıklayarak vakit kaybetmek yerine kolayca anlaşılabilecek bir kelime oyunu ile hikayenin o boyutnu rahatça halletmek için olduğu yönünde.
 
Kount demiş ki:
...Hikaye aslında büyük ölçüde çeşitli kurgu klişelerinden besleniyor ve yarı-Marxist bir çeşit "doğa ile barışma" temasına sahip. Bunlar yeni şeyler değil, ve "bilinç transferi" yeni bir kurgu teması değil. Filmin içerisindeki ögeler son derece temel, basit ve milyar kere hem iyi hem kötü kullanılmış şeyler....

bunlar benim de izlerken gözlemlediğim şeyler ama teşekkürler yine de.
ben, okan 'özellikle bi eseri işaret ediyormuşçasına' konuştuğu için "ulan hangi kitap bu,herkes biliyor da bi benim mi gözümden kaçtı" tadında işkillendim:)
 
Geri
Üst