Gitardaki dip ses sorunu nasıl çözülür?

Konu bayagi bi eski ama benimde gitarimda topraklama sorunu var.. amfiye takinca dip gurultusu oluyor.. jack giris kismina yada swichin oldugu yere elimi degidirince kesiliyo... potanslarin oldugu yerde ayri bir kablo var kopru kismina cikiyo bu acaba elimi kopruye degdirdigimde topraklama yapipta dip gurultusu sorununu ortadan kaldirirmi ama o kablo nereye cikiyosa sanirim biyerle baglatili degil olsaydi elimi kopruye yada tellere degdirdigimde dip gurultusu kesilirdi sanirim kendimce biseyler dusundum kafamda :) bilen bir arkadas yanitlarsa cok sevinicem :)
 

Dosyalar

  • 20160529_184211.jpg
    20160529_184211.jpg
    134.8 KB · Gösterim: 842
merhaba,
Büyük bir ihtimal prizden veya ona takılan çoklu priz. Toprakla hattında sorundan dolayı.
Amfi mutlaka topraklamaya ihtiyaç var.
Kullandığım çoklu priz değiştirdim ve sorun çözmüştüm. Geçen gün unutkanlık tekrar sorunlu çoklu prizi kullandım tekrar dip ses oldu, tekrar araştırmaya başladım neden oluyor diye, internete araştırdım, lüthiere sordum.
Neyse buraya yaziğimde tekrar unutmayayım :)
2 ayrı gitar bağlayarak denemesi dip ses oluyor fakat aynı hacimde olmuyor nedeni manyetik farkı. Bir tanesi dip ses fazla olurken diğerinde o kadar cızırdamıyor.
görüşmek üzere.
 
Priz olayı benim için geçerli değil çünkü tek tek hepsine bakıldı değerleri ölçüldü hiç bir sorun çıkmadı. Sorun gitarda ama bunu nasıl çözebilirim bilmiyorum.
 
Gitarın şeması böyle, lehim yapabilirim biraz elektronik bilgimde var ama nereyi ölçem gerektiğini ve nereye kablo lehimlemem gerektiğini bilmiyorum,bir bilen arkadaşımız yardımcı olabilirse sanırım sorun hallolacak,
şimdiden teşekkürler
z44-diagram.jpg
z44-diagram.jpg
 
Arkadaşlar merhaba. Dip gürültüsü ile ilgili olarak benim de danışmak istediğim bir sıkıntım var.

öncelikle, asıl problemi yaşadığım gitar, bir adet fender deluxe telecaster, bu gitarı almanya'dan almıştım. bu gitarda çok ilginç bir dip gürültüsü yaşıyorum. dip gürültüsü, burada diğer arkadaşların dediği gibi, knoblara, tellere, hatta knobların arasındaki metal aksama dokununca tamamen kesiliyor. ilginçlik şu ki ben dokununca tamamen kesiliyor ama mesela arkadaşım da aynı noktalara dokunca dip gürültüsü kesilmiyor, sadece biraz daha cılızlaşıyor ama yine de gürültüyü duyabiliyorsunuz. arkadaşımın bir eli bana dokunurken, diğer eliyle aynı noktalara dokununca dip ses kesiliyor. aynı set up aynı kablo emg'li ltd ile herhangi bir dip gürültüsü yapmıyor ama bir tane de fender strat var, onda da dip gürültüsü yapıyo, gerçi switch en üst ya da en altta iken çok kuvvetli bir dip gürültüsü var, ama 2. ya da 4. pozisyonlarda gürültü kesiliyor. dip gürültüsü single coil'de kaçınılmaz olabilir ama bir şekilde üstesinden gelinir diye düşünüyorum.

nasıl kurtulabilirim bu dip gürültülerinden? önerilerinizi duymak isterim.
 
herhalde sapın kapağı parazit çekmiyordur değil mi? aklıma geldi. toprağı düzgün mü kontrol etseniz. çünkü el deyip topraklandığında problem yok değil mi?
 
ben elimi deydirip dokununca ses kesiliyor, ancak arkadaşım dokununca ses kesilmiyor, biraz daha azalıyor sadece. topraklama konusunda bilgim olmadığı için kontrol etsem de anlayamam, ancak single manyetikli başka bir gitarla aynı sıkıntı yaşanmıyor. haftasonu luthier'e götüreceğim artık :)
 
Geri
Üst