Elektro Gitar Gövde Ve Sap Bağlantısı Hakkında Sorun

Hali hazırda solidte tasarımını yaptığım demmelition king v gitar var acaba cnc kesimi hangi firmaya yaptırıyorsun. Hatta ondan önce Acaba İzmir'de böyle kesim yaptırabileceğimiz bir yer varmı?
 
Dünyada sapı ve gövdesi tek bir ağaçtan oluşan gitarları, bildiğim kadarı ile fabrikasyon olarak üreten tek firma Parker. Modeli ise Parker Fly Mojo. Bu şekilde üretilmiş fabrikasyon başka bir gitarı ne duydum ne gördüm, varsada bilmiyorum.



Ayrıca videodaki sustain kadar abartı olmasada, oldukça yakın bir sustain alıyorum 05' Kore 81/60 lı X-TH ile. Koltuklarımın kabarması için bunuda söylemek istedim, aslında çok yersiz oldu ama, kusura bakmayın =)

EKLEME : Fly Mojo tarzında bir gitarın yapılışına dair videolar için Bakınız
 
sustain doğru kablolar doğru manyetikler ve iyi bir gitarla evet oldukça uzun olabilir ama videodaki çok abartılı geldi bana :D o sebeple o kadar sövdüm, parker için de teşekkürler araştıracağım meraklandım..ma sanki sap-gövde baglantı yeri çok mu ince :D Çok mu kırılabilir ki sanki :D
 
edizkralll demiş ki:
sustain doğru kablolar doğru manyetikler ve iyi bir gitarla evet oldukça uzun olabilir ama videodaki çok abartılı geldi bana :D o sebeple o kadar sövdüm, parker için de teşekkürler araştıracağım meraklandım..ma sanki sap-gövde baglantı yeri çok mu ince :D Çok mu kırılabilir ki sanki :D
Kırılcak olsa Parker olmazdı onunda adını MTM2 koyarlardı :D hahaha :dan :zipla
 
İyi oturtulmuş bir bolt-on ile neck-thru arasındaki sustain farkı tartışılır düzeydedir, genel kanı bu yöndedir yani.
Herşeyi geçtim sustaini sap bağlantısından çok daha fazla etkileyen şeyler var. Gitarın ağırlığı ve mekanik aksam gibi. Çok basit bir fizik olayı aslında bu. Tele enerji veriyorsunuz o da başlıyor bu enerjiyi etrafa yaymaya. İlk olarak manyetiklerin çekimi yüzünden genel olarak hareket genliğinin bir kısmı kaybediliyor titreşim süresince. Enerjinin küçük bir kısmı telin hava sürtünmesi ile atılıyor.(Ham ses çıkıyor) Bir kısmı perdelerde ısıya dönüşüyor. Özellikle pürüzlenmiş veya şekli bozulmuş perdeleriniz varsa tel periyodik hareketinde perdeye sürtünüp çarpıp enerji kaybediyor. Aynı şey köprüde saddle'larda da oluyor. Enerjinin bir kısmı orda gidiyor. Köprünüz titreşiyor bunu gövdeye aktarıyor, sabit köprünüz yoksa enerjinin büyük bir kısmı burda, pivot vidalarda kaybediliyor zaten, yine de yeterince ağır bir floating köprünüz varsa enerjinin büyük bir kısmı fazla kayba uğramadan gövdeye ordan tekrar tele akabiliyor serbestçe. Sonra gidiyor pickguardı falan bile titreştiryor bu enerji, truss rodu, sap bağlantısı, burguları kısacası az bile olsa hareket edebilen herşeyi. Bolt-on bir sap bağlantısıyla karşılaştırılamayacak kadar fazla enerji emecek birsürü parça var yani, en önemlisi de köprü zaten. Bu parçalar arasındaki enerji transferi ne kadar verimli olursa sustain o kadar iyi olur. Piyasada neck-thru gitarların üretilmesinin sebebi genelde "inanılmaz, akılalmaz" sustainlerinden çok, yüksek perdelere çok daha iyi erişim sağlamasıdır. Sustainleri tabiki teoride aynı model bolt-on bir gitara göre daha iyi olur da, iyi bir bolt-on ile arasındaki farkı ne kadar hissedebilirsiniz bu tartışılır.

Sustain'e ayrıca ağırlık epey etki eder. Gitar ne kadar ağır olursa sustaini o kadar iyi olur, gidip betondan-çelikten bir gitar yaparsanız epey uzun bir sustain elde edersiniz yani. Ama ağırlık ve ağacın karakterinin tona etkisi arasında da ters bir orantı vardır, gövde+sap ne kadar ağır olursa momentumu da o kadar fazla olur. Haliyle telin titreşimleri gitarın gövdesini daha az etkiler, daha az titreştirir, gövdenin renklendirdiği titreşimlerin geri dönüp teli etkilemesi (yani gövdenin tınıya etkisi) de bu yüzden az olur, ton renksizleşir. Gövdenin çok büyük momentumu yüzünden daha az enerji gövdeye aktarıldığı için, hareketli parçalarda kayıp da aynı ölçüde az olur, sustain de artar.

Neck-thru maun bir gitar yaparsanız, ağır olur, haliyle sustaini de daha iyi olur. Ama bu "iyi"liğin ne kadar olduğu kişiye göre değişir, karşılığında nelerden vazgeçildiğine bağlı olarak. Ben neck-thru bir gitar istemem mesela, çünkü maple sapın kattığı parlaklığı seviyorum.

Vidyoyla ilgili ise bişey söyleyemeyeceğim, adam amfinin önünde duruyor, sesin de maşallahı var yani. Kullanılan amfinin de kompresyona bağlı olarak sustaine bir etkisi de olur, ben çok gerçekçi bulmadım açıkçası. Başka bir vidyosuna adam les paulle karşılaştırıyor sustain'i, notayı basmaya çalışırken ortamın feedback'e ne kadar yatkın olduğunu rahatlıkla duyabiliyorsunuz. Bir gariplik var yani

http://www.youtube.com/watch?v=Y8thmwKpLeo&feature=related
 
Geri
Üst