Hangi amfiyi alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Marshall'ın eski VS serisi amplileri var. İngiliz yapımı, celestion hoparlörlü. VS15 ya da VS30lara bakabilirsin 2. el olarak. Clean kanalları şaşılacak kadar hoştur, MG serisiyle hiç ilgisi alakası yoktur.
 
Arkadaslar,
Ogrenciyim ve ailemle beraber bir apartman dairesinde yasiyoruz. Sesli calisamiyorum. 2w amfi bile fazla geliyor. Kulaklikla ise kullandigim amfi cok kotu ses veriyor. Pc uzerinden kulaklikla ses aldigimda amfinin yerini hic mi hic tutmayan, asiri sustainli ve tuseye tepkisiz bir ses aliyorum. Cleanler iyi olsada driveda resmen cuvalliyor.

Simdi sorum su;

Acaba amfi olmadan, amfi tonunu bir preamp pedaldan alip direk kabin modellemeleri ile kulaklik uzerinden ses veren bir duzenek olur mu? Veya kaliteli bir amfi alsam direk kulaklik cikisi yakin ses verir mi?

Bu konuda tavsiye edebileceginiz urunler var mi?

Kaliteli bir amfi olarak laney cub12r alsam, kulakliktan iyi ses verir mi?

veya preamp + kabin modellemesi?

Tavsiyelerinizi bekliyorum, muzikli geceler..
 
Eğer ev gitaristi olarak takılıyorsan (demek istediğim ev dışı amfi ihtiyacın olmayacaksa), bir tane sağlam ses kartı alıp gitarını o ses kartına bağladıktan sonra guitar rig, cubase gibi bir programdan geçirip istediğin şekilde sesi simüle edebilirsin. Özellikle M-Audio ses kartları oldukça popüler bu iş için, eminim forumun biyerlerinde geniş olarak tartışılmıştır bu.

Kulaklık & Amfi olayında ise olay sadece amfide bitmiyor, eğer gerçekten kulaklıktan iyi bir ses çıkmasını istiyorsan pro seviyeye yakın frekans aralığı yüksek bir kulaklık alman gerekir.
 
1-Kulaklik olarak superlux hd-681 (tam hatirlamiyorum :D) var. Bu forumdaki konudan yola cikarak almistim. Frekans araligi neye gore iyidir veya hangi kulakliklarda iyidir hic mi hic anlamam.
Kulakligim yetersizse, pcden&amfiden iyi ses veren bir kulaklik tavsiye edermisiniz?

2-Ses karti olayina gelince, bir ara ciddi ciddi almayi planlasam da, guitar rigi her kullanisimda tatmin olmadigim ton yuzunden hep erteledim. Kucultucu jak ile gitari girip kulakliktan aliyorum ve bazi presetlerde kulakliktan gitarla beraber garip sesler geliyor. (Sadece drive varken, baska efekt yok tabiki :D) Puf noktalarini mi atliyorum acaba?

3-Aslinda preamp + kabin sim daha hos gozukuyor gozume cunku bilgisayara bagli kalmak istemiyorum. Bu konuda da hangi urunleri alabilirim hic bir fikrim yok. :(

Kaliteli amfi+kulaklik olayinda da cekincem kulakliga cikarken yine bir kabin simulatoru olmayisi... Kabinlerin kattigi karakterden vazgecmek..
 
Evde demo kayit ve calisma icin iyi ses karti ve birkac plugin yeterli olur. Pedal preamplar cok basarili ve ciddi album kaydini ne ses aradigini bilip bulursan zamanla onlarla da yapabilirsin. Ancak gercekten hangi ekipmanla ne ses cikacagini bilmek gerek. Yoksa tatmin edici bir kayidi yapman icin sana bu saydiklarim yeterli olur. Ses te cikmaz evde rahatca calarsin.

Guitar rig yerine cok plugin var: Waves GTR ihya ediyor.

PC malzeme toplamak cok masrafliysa bir Roland BOSS Micro BR seni cok sasirtir. Ben kullaniyorum ve yazlikta yaptigim kayitlar ve mp3 playeriyla yaptigim egzersizlerle tum gunum gitar calmakla geciyordu.
 
Bilgisayara bağlı kalmak istemiyorum demişsiniz, en basidinden bir pedal fiyatına pocket pod alabilirsiz, taşıması kolay... Bilgisayardaki editörü ile kullanırsanız pod 2.0 'dan farkı da kalmıyor...
 
bende rp 350 digitech var. kulaklıkla güzel sonuçlar veriyıor. yani en azından sesin karakteri değişmiyor kabin ve amfi sim sayesinde. tabi bir süre sonra hep aynı sesleri duymak sıkıyor da, gene de geceyarısı çalmak için çok iyi. amfide de mxr comp kullanıyorum. sesi comp üzerinden kısıyorum, clean sesin şiddetini ses karakteri bozulmadan çok güzel alçaltıyor. çok kısık seslerde güzel tınılar alıyorum. tabi bu olay distortion veya overdrive da olmuoyr. comptan sesi çok kısınca distortion bozuluyor. biraz amatör kaçabilir ama iş görüyor.
 
hepsinden kolayi dostum,digitech rp serileri,zoom g ler,boss gt-10,boss me 25 ,xt l,x3 vs ayni zamanda birer ses kartidir,parana gore cesitli fiyat araliginda olan bu urunlerden istedigini secersin,ki en ucuzu 250 civarinda ve gayet guzelde is goruyor,usb den direk bilgisayarina girersin gerekli kurulumlari dogru yaparsan da canavar gibi calisir,boylece hem ses kartina hemde efektler icin ayrica bir programa yada donanima para vermene gerek kalmaz yeri geldigindede bilgisayara bagli kalmadanda calisabilirsin
 
bilgisayarla filan uğraşmaya gerenk yok al bi pocket pod (150 ye bile bulunuyor) tak kulaklığı devam et. pocket pod zaten böyle kullanmak için yapılmış bir alet. ayrıca ton olarka gayet tatminkarmış.
 
Pocket Pod al güzel bir alet tavsiye ederim kesinlikle.

Pc kaydında o kadar başarılı değil, Superlux Hd kulaklık bende de var ikisi beraber güzel sonuçlar veriyor.
 
Su pedal preamp ve ses karti fikri cok hosuma gidiyor. Ozellikle atalay abi sagolsun amt electronics urunleri falan. Ama bu baya maliyetli olacak gibi. O yuzden prosesore donucem sanirim.

Prosesor konusunda cekincem guitar rigdeki gibi drivelarin tuseme tepkisiz kalmasi, cook uzun sustainli olmasi bu aletlerde de olur mu..

Ayrica model konusunda da kararsizligim var. Pocket pod iyi hos ama butceyi biraz daha arttirabilirim. Hd serisi turkiyede ne kadar olur bilmiorum, gelmedi sanirim hala. Ton cidden onemli benim icin ve sessiz de olmam gerekiyor. Eksta exp pedal olmasa da olur, kendi wahim var. Zoomlar ve hd serisi kafami karistiriyor. Zoomlarin artisi ses karti olabilmesi ve hdlerin amfi modellemeleri iyiymis.

Degerli goruslerinizi bekliyorum,
Muzikli gunler..
 
envyboy, processor olarak vox tonelab LE'yi (SE modelini sıfır bulamazsın ama o da efsanedir) tavsiye ederim. Sade ve tonları oldukça analog duyuluyor. Kabin simülasyonları da çok iyi. Günü birlik deneme fırsatım oldu ama simülatörlerin içinde tuşeye duyarlı sayılabilecek bir cihaz olduğunu söyleyebilirim.
Boss gt 6 uzun süre kullandım; o da kısmen tuşeyi hissettiriyor ki gt8 ve gt10 tuşe konusunda bariz geliştirildi (ama kabin simülasyonlarını kötü bulurum).
Uzun süre pod x3live kullandım; tuşeyi pek hissettirmez, kabin simülasyonları iyidir.

Guitarrig ve benzeri yazılımların çok geliştiği doğru. Ev kullanımı için hoş olsa da pratik değiller.
Yazılım tabanlı bir sistemde;
Pc'nin performansı alacağın sonucu direkt etkiliyor.
Kullanacağın ses kartının üzerinde hi-z enstrüman girişi olmalı ki adam akıllı sonuç alabilesin.
Parça içerisinde efekt değiştirmek , başka bir ton çağırmak ya da expression pedalı ile birtakım efektleri manipüle etmek istediğinde fazladan midi kontrol pedalı satın alman gerekir.
Şimdi gidip guitarrig yazılımına ve donanımına (bu donanım processore benzer; harici bir midi kontol cihazı ve ses kartıdır ama çalışmak için guitarrig kurulu bir bilgisayara ihtiyaç duyar) tonelab LE'nin sıfır fiyatından daha fazla para ödeyeceksin ve elde edeceğin şey daha az pratik kullanımlı, karmaşık bir sistem olacak.

Şimdi biri çıkar "analog setup ve amfiden şaşma" der. Ev müstakil değilse ya da ses yalıtımı yoksa amfi üzerine kurulmuş bir sistem pek verimli olamıyor.

Hiç başını ağrıtma; processor al keyfine bak.
 
eğer çalgı girişi olan bir ses kartın yoksa veya bilgisayarı işin içine sokmak istemiyorsan gırnata'nın dediği gibi, processor al ve başını ağtırma.

ancak bence daha iyi bir seçenek var, ben vaktinde processor'den buna geçmiştim. önce processor'ümü (rp150) ses kartı olarak kullandım, sonra da ileride de lazım olur diye tc electronic konnekt 6 desktop ses kartı aldım ve bilgisayarla simülasyon işine girdim. ben ticari amfi/efekt simülasyonu yazılımlarının hepsini denedim. ticariler arasında benim fikrimce kötüden iyiye şöyle bir sıralama yapabilirim:
waves gtr < guitar rig 4 < amplitube 3 < overloud th1 < vandal amp
not: bu sıralamada tamamen amfi simülasyonlarını dikkate alıyorum. efektlerle bunun ilgisi yok, efektlerde guitar rig en iyisi bence.

overloud th1 ve vandal'ı gerçekten beğenmiştim. ancak sonradan www.guitarampmodeling.com sitesini araştırarak rumuzu 'lepou' olan adamın inanılmaz amfi simülasyonlarının olduğunu gördüm, üstelik bunlar ücretsiz. marshall simülasyonu için hybritt'i, bogner extacy için lextac'ı, kendine özgü bir amfi olarak da legion'ı (bence en canavarı bu) tavsiye edebilirim. o sitede daha birçok güzel amfi simülasyonları var, ticari olanlar bunların eline su dökemez. şimdi lepou dual rectifier simülasyonu olan 'lecto'yu çıkardı ama benim için çok geç, çünkü artık benim lambalı amfim var :p

en iyi seçenek ise düşük wattlı bir lambalı amfi almak, şayet ses yine çok geliyorsa attenuator kullanmak. neden en iyi seçimin bu olduğunu kısaca anlatayım:

1) gerçek bir amfide (ve tüm analog ekipmanda) ses 0'lar ve 1'lerle ifade edilmez, sinyal analog dijital çevrimi yapılmadan işlenmesi gereken yerden geçer (preamp) ve sesi yükseltilir, gerekirse tatlı bir lamba kırılması eklenir (poweramp) ve çıkışa verilir. dijitalde ise durum çok farklı. devreler taklit edilir, işlemci ihtiyacını düşük tutmak için devre taklit edilirken bazı hesaplamalar ihmal edilir (buraya dikkat), en sonunda dijitale çevrilerek bozulmuş (bu bozulmanın ne kadar fark edileceği tartışılır) ses tekrar analoga çevrilerek çıkışa verilir. ve malesef ki bir defa bozulmuş bir sesin tekrar analoga dönüştürülmesi sesi düzeltmez, sadece hoparlörün alacağı sinyalin analog olması gerektiği için bu dönüşüm yapılır :)

2) bu durum az önce bahsettiğim forumun sakinleri tarafından daha önemli görülüyor ve bence de çok çok önemli. ben sadece 1. maddeden daha önemli olup olmadığından emin değilim. az önce kafa kısmından bahsettim. şimdi de kabine gelelim. şu anda kabin simülasyonları üç şekilde yapılıyor bildiğim kadarıyla:

- basit bir eq eğrisi ile filtreleme (en yapayı ve en kötüsü)
- nebula yazılımı ile (bu yazılım çok karmaşık hesaplamalar yapıyor ve ciddi anlamda dinamiklere cevap veren çıkışlar verebiliyor. bu yazılımın preset'i olarak yapılmış kabin yazılımları çok kısıtlı ve programın işlemci ihtiyacı çok fazla olduğundan gerçek zamanlı bir çıkış vermesi mümkün değil, yani çalarken gecikmeyi fark ediyorsun, bu iğrenç bir durum)
- ideal durumlarda nebula ile yapılmış kabin simülasyonları en iyi olsa da bence en iyisi impulse response'lar. aslında bu da bir eq filtrelemesi. ancak ilk maddede bahsettiğimden çok çok kaliteli (sonsuz bantlı bir eq düşünün). ir'lar kabin amfinin gönderdiği sesi nasıl filtreliyorsa, bunlar da bu görevi eksiksiz olarak yerine getiriyor. ancak bir kötülüğü var. kabinin mikrofonlandığı mikrofonun etkisi de bu impulse response'ların içinde. yani kaydedilmiş sesi duyuyorsun kısacası.

bir gün bu forumda önce geleneksel ir'ların kaydedilmesini, sonra da direkt sesin kaliteli monitör üzerinden mikrofonlanarak mikrofonlanmış sesin kaydedilmesini, ikisi arasındaki farkın kullanarak mikrofonun impulse response'unun oluşturulmasını, kabin ir - mikrofon ir ile de mikrofonun etkisinin kabin simülasyonundan çıkarılmasını teklif etmiştim. böylece direk kabinden çıkan sesi alabilecektik fikrimce. ancak cevap çok basitti:

'only a 4x12 cab sounds like a 4x12 cab, my friend'

yani amfi simülasyonlarının en zayıf yanı aslında kabin kısmıdır. 2.1 hoparlöründen, hadi onu da geçtim, 5" lik kaliteli monitöründen bile 12" gitar hoparlörünün çıkardığı dolgun sesi alamayabilirsin.

benim tavsiyem amfi almandır, çünkü ben de o yollardan geçtim ve iyi sonuçlar alsam da hiç 'çok iyi' olmadı. yok almayacağım diyorsan lepou'nun simülasyonları axe fx hariç hemen hemen tüm processorlerden ve ticari yazılımlardan daha iyi bence, hemen dene derim.

umarım yardımcı olmuşumdur.
 
Saol abi ya :) bn sadece gr4 ve amplitube3 biliodum, bu yeni simleri de incelerim :)

Su anlik buldugum cozum microcubeun rec out cikip pcde gr4 den kabin sim veriorum, amfi modelleme de microcubedan gelio. Su an idare ediyorum, bakalim, yrn yeni simleri denerim :)
 
envyboy sana birkaç saat içinde atacağım bir videoyu seyret derim tam da denk gelmiş: Zoom G9.2tt ile Si ye kadar çektiğim (bir albümüm için) Jackson KV2 (EMG ZW serisi manyetiklerle) gitarımla takıldım. Teller 11-70 gibi acayip ilginç ve temiz tonları olan bir Curt Mangan tel seti. Elixir benim için öldü valla... neyseeeeeee.... Altına bir davul ritm atıp gereksiz yerleri kesip youtube a atacağım. G9 a bak bakalım ne düşüneceksin.
 
Atalay abi, yakin zamanda yurt disina cikacak olsam hic dusunmeden g9.2tt alirim da turkiyede butcemi asiyor biraz.

Annem direk bir sure birsey alamazsin dedi bu aksam.

Yinede saol, almicak olsam da at kayitlari, hayranlikla dinliorum :)
 
envyboy demiş ki:
Saol abi ya :) bn sadece gr4 ve amplitube3 biliodum, bu yeni simleri de incelerim :)

Su anlik buldugum cozum microcubeun rec out cikip pcde gr4 den kabin sim veriorum, amfi modelleme de microcubedan gelio. Su an idare ediyorum, bakalim, yrn yeni simleri denerim :)

Kayıtların olduğu ilgili başlıkta benim de bir kaydım var guitar rig 4 kullanarak yaptığım. Aynı sorun bende de var. Yeni ipod touch aldığım için prosesör vs de alamıyorum. :D
 
Marshall'ın minik amfisine kulaklık takacaksın... Adamlar üşenmişler mi bilmiyorum, tüm dandik amfilerde standart olan kompresörden koymamışlar içine, bu da onu tuşeye önem verenlerin gözünde ayrı bi yere taşıyo. Kulaklıksız çalarken sesini sonuna kadar açmazsan pek bi verim alamazsın ama kulaklıkla çalarken dediğim gibi tadı başka.. Delay efekti falan bağlarsan diğer küçük amfilerdeki gibi çamura bağlamıyo... Kulaklık konusunda da JBL'nin kulak içi bi kulaklığı vardı bende, iki yıl kullandım böyle, gayet iş görür yani.
 
Geri
Üst