flut kaydı için ekipman ve akustik tavsiyeleri

Arkadaslar elde behringer b1 ve 12 m2 civarinda sessiz bir oda var. Yaptigim kayitlar (yasaktir soolemesi) boktan oluyor. Flut un karakteri kaybolup gidiyor. Düzgün bir flut kaydi nasil yapilir, dinamik mic mi tercih edilmeli acaba, odanin kucuk olmasindan kaynaklanan reverb etkisi mi tiniyi bozuyor ve flut te tercih edilen effektler nelerdir?
Keman icin de kayit tavsiyelerinizi bekliyorum.
Tesekkurler.
 
enstr kayıt mic en iyidir.Bende keman ve ney kayıtları yapıyorum.Akustik ve orjinal tını için bu şekilde yapılması gerek.Bnedeki mic söyleyeyim :shure Sm57 elimde birde dynamic shure var arasında kayıt farkı çok oluyor.Ben neyde reverbden kaçınıyorum zaten solo bir enst bu nedenle aranjman içinde aleti çok geri itiyor...

kolay gelsin...
 
Flüt, çıkardığı ses dalgalarının yapısal basitliği itibarıyle (neredeyse saf sinüsoidal) oda boyutlarından çok bariz bir şekilde etkilenir. Özellikle küçük mekânlarda kesinlikle kayıt edilmemesi gerekir, zira duvarlardan yansıyan dalgalar bazı frekanslarda mikrofona ulaşan ana dalgayla ters faza girer ve o notaların kaybolmasına neden olur. Burada onu matematiksel olarak da anlatırdım ancak şu anda gerek yok. Şunu bilmek yeterli:

Flütün alt iki oktavındaki notaların dalgaboyu uzunlukları 30cm ile 1.2m arasında değişir. Flütün ve mikrofonun oda içindeki pozisyonu ve duvarlardan uzaklığına göre yansıyan dalgalar illa ki bu notalardan bazılarında aynı fazda, bazılarında da ters fazda üst üste binecektir. Burada resmen matematik devreye girer. Mikrofonu veya flütü birkaç santim yukarıya veya aşağıya oynatmak bu çakışan notaların değerlerini değiştirebilir. O yüzden flüt, ağaç üflemeli ve reed enstrumanlar ses absorbsiyonu iyi yapılmış geniş odalarda kaydedilir, ilave portatif paneller ile düzenli yankılanmalar engellenir ve gerekirse elde metre mesafe ölçüp cetvelden dalga boyuna bakılıp mesafelerin notalar arası bir yerlere düşmesi filan dahi ayarlanır (abartmıyorum).

İkinci olarak miksajda flüte kompresyon gerekir, zira alt notalarda genelde flüt volüm olarak zayıf, üst notalarda ise yüksek tınlar. Bunu dengelemek için kompresyon gerekir. Flüt sesindeki atak yavaş olduğu için kontrol etmesi kolaydır.

Efekt olarak da reverb flüt sesini çok güzel genişletir, ancak dikkat etmen gereken husus şudur: Reverb eklendikçe ana ses imaj olarak geriye düşer, dolayısı ile aşırı bir reverb flüt seslerinin birbirine geçmesine ve karambolleşmesine sebep olabilir. Burada azı karar, çoğu zarar prensibini gözden çıkarma. Oynak keskin iniş çıkışları olan cümlelerde delay eklemek de nefis neticeler verebilir. Reverbe göndereceğin flüt sesinin de 1kHz altı frekanslarını traşla ki reverbin dönüşündeki ses ana sesi boğmasın.

EQ, efekt ve kompresyonu mümkün olduğu kadar kayıtta kullanma, miksaja bırak. Flütün dinamik aralığı oldukça küçük olduğu için kayıt anında hiçbir kompresyon uygulamasan dahi peak sorunları ile karşılaşmazsın.

Ney'e de aynı yaklaşımı uygulayabilirsin.

Kolay gelsin.
 
bu cevabın üzerine ne diyeyim ben... :D

sağol mahcem...benim içinde çok yararlı oldu az çok ney ile ilgili bir kaç şey biliyordum ama ufkum genişledi...

kolay gelsin...
 
Benim flütte kullandığım sistem eq+comp+send olmak üzere delay veya reverb.Reverbü ve ana kanalı dengeleyerek veriyorum.Bu şekilde flütün kaybolması engelleniyor ve aynı zamanda ses genişliyor.Çok aşırı genişletmemek lazım o zaman flüt pad halini alıyor ve yayıldıkça yayılıyor.Bir diğer problem mid frekansların çok parlaması oluyor.Bu yansımadan dolayı oluyor bu nedenle belki dinamik mikrofon kullanmak ve sesin dönüşünü engellemek iyi olabilir B1 tarzı mikrofonlar kayıda ambiansı katma üzerine tasarlanmış olduklarından direkt karşıdaki duvardan yansımayı alabilir.Bu şekilde dönen ses de kayıda girer.Bir de bunun üzerine abartılı bir reverb koydun mu flütün tombullaşmasının önüne geçemezsin.

Ian Anderson amcanın flüt için neler kullandığı şu adresten okunabilir, meraklılara yardımcı olacağını zannediyorum.
http://jethrotull.com/musicians/iananderson/equipment.html

Bu setup daha çok konsere yönelik ama benzer hareketler kayıt esnasında da yapılabilir.(tek bacak üzerinde flüt çalmaktan bahsetmiyorum)
:)
 
Geri
Üst