Guitar Rig... En sonunda gitaristler icin reason

şimdi bu kadar övgünün üstüne biraz b*klayabilirmiyim.. daha kullanmadım ama.. buraya yazan birçok kişi analog diye bas bas bağırıyor.. hani bunun neresinde analog.. tamamiyle dijital seslerin ürünü.. haa haticeye bakma neticeye bak diyorsanız..:) o zaman processorlar halâ daha iyi derim ben.. belki absürt bi örnek olacak ama ; PS2 ilk çıktığında o görüntü kalitesini yakalamak için bir bilgisyr. parası daha ekran kartına vermek gerekirdi. çünkü oyun grafik üzerine yapılmış bir cihazdı. bence bu yazılım ancak zoom kadar bir performans verebilir ve realtime olacağını da sanmıyorum..
 
şimdi kişisel fikrimce amplitube da çılgın ve çok güzel bir şey. ancak bunun yaptıklarının aynısını yapıyor demek bu ürüne haksızlık olur diye düşünüyorum. ama bu olmasa, amplitube ile de bir sürü iş yapılabilir. yapıldı yapılacaktır da.

zoom(zoom 505 dediğini varsayıyorum) ile kıyas kabul etmeyecek bir performansı var, üzerindeki twin reverb ampli simülatörü bile bence tek başına yeter.

ve realtime çalışıyor gayet.

sitedeki demolara göz atmanızı tavsiye ederim.

yüksek drive lı seslerde normal bir amplinin yerini alması çok zor ama hala. kayıtta ise çoğu kişinin aradaki farkı hissedebileceğini sanmıyorum. en azından bu işlerle ilgilenmeyen kişilerin.
 
Zoom a laf etme ufuk ! :)
Ben memnunum GFX 8 den :)

Bence senin düşündüğün digitallik olayın bilgisayar ile yapılıyor olmasından kaynaklanıyor. Tonun değil devrenin digitalliği söz konusu processorlerde sanırım. Bilgisayarda plug inlerle ve ya simülatörlerle analog tonlar elde etmek muhtemel olabilir. Elimde bir bilgi yok bu konuyla ilgili. Bilen arkadaşlar zaten yazarlar. Ama şunu da ekliyim kısa bir süre önce bir arkadaşımda amplitube plug inini denemiştim. Gayet başarılıydı. Bilgim yok fazla kusura bakmayın
 
digitallik konusuna gelince ben haddim olmayarak bir şeyi ortaya sürmek istiyorum, bu konunun bilir kişileri konu ile ilgili yorumu yapacaklardır sanırım.

digital cihazların tepki çekmeye başladığı döneme kadar bu cihazların analog devreleri simüle etme gibi bir kaygıları yoktu diye düşünüyorum. daha sonra insanlar "çok digital abi bu ses" demeye başlayınca en azından gözümün önünde olan gitar processorları analog cihazların simülatörlerini yapmaya başladılar(en azından öyle olduğunu iddia ettiler).

şimdi bilgisayarda elde edilen ses her şekilde digital oalcaktır bildiğim kadarıyla. sonuçta ses kartında analog giriş önce digitale çevriliyor, işleniyor, sonra tekrar analoğa çevrilip çıkışa veriliyor. ama olayın şu boyutu da var, "abi ses çok digital, analog gibisi yok" diyen bir çok kişiye, bu guitar rack i de geçtim, amplitube ile elde edilmiş seslerden bazılarını dinlettiğinizde(büyük bir çoğunluğunun) sesin analog veya digital olduğunu ayıramayacaklarını sanıyorum. ya da bende bir problem vardır olabilir.
 
Analog tube amp devrelerini cekici ve renkli kilan tube saturation'un ses karakterine ekledigi harmonikler ki bunlar artik semiconductor teknolojisi kullanan processorlerle veya soft plugin'lerle de simulate edilebilecek seyler haline geldi, catur cutur da yapiliyor. Solid state amplifier devrelerdeki gurultu oraninin son 10 senede epey bir dustugune de sahit oluyoruz ki bu da pozitif bir gelisme. Bence tube karakteristigini simule eden bu kadar solid state ve software urun varken illa analog circuitry diye cirpinmanin artik bir anlami kalmadi zira pyramind'in da belirttigi uzere o kadar kucuk nuanslari kulak hayatta algilayamaz. Onemli olan eldeki aletle duzgun sound elde edebilmek, eldeki enstrumani da daktilo gibi degil enstruman gibi calabilmek :) Duzgun sound elde edemedikten sonra analog olsa ne olur solid state olsa ne olur , cyberstate olsa kac yazar :LOL:
 
Tabii bir de illa ki analog dediğimiz zaman yaptığımız kayıtları da binlerce dolarlık analog teyplere yapabiliriz, daha sıcak olur. :)
Digital sistem bize mali açıdan çok ciddi bir kolaylık sağlıyor.
Guitar Rigdeki analog modüllerin hardware olarak toplam fiyatını ve hatta o aletlerin harcayacağı elektrik parasını koyduğun zaman maliyet fayda ilişkisiyle guitar rig aradan sıyrılıyor.Tabii bir de bunun kullanım kolaylığı var, üstünde rahat ferah oynama şansın var.Bir ev kullanıcısının bu tarz sistemleri kullanması 10 sene önce hayaldi.Zaten ilerde bir rock star olursan bu hardwareleri satın alıp kayda girebilirsin, hiç kimse de engellemez. :)
Bu arada hakikaten bu plugini kullanmadan yorum yapmayın arkadaşlar, kullandıktan sonra fikirlerinizin değişeceğine eminim. ;)
 
Bir de şöyle bir şey var, şimdi analog/dijital ses farkının anlaşılmasının güç olduğu söylense de biz o farkı her halükarda anlıyoruz zaten. Tüplü bir ampliden gelen ses ile tranzistörlü bir ampliden gelen sesler bizim evde müzik dinlediğimiz hoparlörlerde belli olmayabiliyor belki. PC'de fln zaten belli olması çok güç...

Fakat bir de işin "canlı" kısmı var ki bir çok kişi sahnedeki adamın analog mu tranzistörlü ampli ile mi çaldığını fark edebilir, en azından tüplünün sesi çok daha fazla tahrik eder herkesi. Ben hala bir plug-in'in veya software'ın gerçek bir şeyin yerini tam anlamıyla doldurabileceğine inanmıyorum. Böyle yazılımlar ev kullanıcıları için çok idealdir kesinlikle ona katılıyorum ama bir dizüstü pc yardımıyla sahnede bu alete bel bağlamak çok da mantıklı gelmiyor.

Tabi henüz daha bunu kullanmadım, amplitube'ü kullandım gerçi onu referans alarak söylüyorum bunları. Belki kullandıktan sonra fikirlerim değişebilir ama bu yazılımla legal yönden yollarım kesişeceğini sanmıyorum...
 
İster kulaklıkla ister creative four point surroundla, ister canlı, isterde ölü olarak dinle, transistörlü bir ampli ile tube bambaşka karakterlerdir, duyarsın, duymasan bile ikisi bambaşka enstrumanlardır müziğin tarzına göre kullanmak şarttır. Tüp ile yapabildiğini transistör ile yapamazsın bir gitarist olarak. Tez vakte deniyecem bu gitar rig i ama demoları pek hoş gelmedi uzaktan. Ayriyetten bu merete 500 dolar vericeğime gider POD xt alırım, daha fazla ampli modeli daha fazla stomp box modeli, ve zero latency & mobil kullanım ... Fiyatı saçma geldi guitar rig in.
 
canlı performansta bir valve amp. tabi ki farkedilir(en azından gitaristler tarafından. anlamayan kesim ise belki daha çok keyif alır dinlediği şeyden). ben karşılaştırmalarımı kafamda ampliye mikrofon dayama ve efekt pedallarını ayrı ayrı kullanmaya göre yapıyorum diyebilirim.

fiyat konusunu ise düşününce haklısınız aslında. 500 dolar değil 499€ şu an almanyada fiyatı sanırım ve daha kapsamlı bir şey alınabilir bu paraya. hmm..

ama adamların teknolojisinden etkilenmemek elde değil...
 
Her zaman oldugu gibi konu yine tube amp-solidstate amp karsilastirmasi, analog mu digital mi kisir dongusune gelmis, bu konu 15 milyon defa tartisilmisti zaten :LOL: Bir de tube amp ile tube simulationi karsilastirmayi denesek, aradaki farki kulakla anlayabilen babayigit var mi aranizda?
 
Guitar Rig'e legal olarak 500$ verip. sonra notebook ile sahnede Dink..! diye bir windows hatasıyla karşılaşırsam.. kırarım o CD'yi.. :evil: tabi o programı kaldırmak için de 800$ lık bir notebook olması lazım tabî.. illegal olarak evde kayıtlarda kullanılır sanıyorum. :twisted:
 
Guzel bir yazilima benziyor ama $500 benim icin biraz fazla pahali acikcasi :(
Pod XT gibi bir cozum sanirim daha faydali olur.
Ben Pod 2'den memnunum, temiz bazi country tarzi sesleri biraz zayif olmakla beraber foot controller ile beraber cok pratik bir cozum.
Lambali ampli cok guzel ama tasimaktan belim koptu; artik pek kullanmiyorum, studyoda toz topluyor.
 
Rig geldi. Kurup denedim. Gercekten cok iyi. Amplileri istedigin gibi seri, paralel baglayip hic denenmemis setuplar yapmak mümkün. Spring reverb cok hosuma gitti. Gate modulü dahiyane olmus. Ayni sistemi analog kurmak korkunc paralara mal olur. Ama ille analog olsun derseniz en azindan nasil bir analog sistem kurmaniz gerekir onu denemek icin birebir.
Delay hosuma gitmedi. Efektle cok oynama imkani yok. Ayrica VOX türü ampli de yok. Bunun disinda ilk izlenimlerim bunlar. Paramin kesinlikle bosa gitmedigini düsünüyorum. Türkiye' ye gidecegim icin bir ay boyunca baska bir görüsümü yazamayacagim.

Herkese bol müzikli günler diliyorum.
Görüsmek üzere...

Kerem
 
Arkadaşlar programı kullananlar bana yardımcı olabilirmi.Programı kullanırken ses cok ve gec gelyor.Benım blgısayarımınn ıslemcısınden mı kaynaklanıyor yoksa ayarları mı yapamadım yardım edersenız sewınırım.
 
Geri
Üst