Teknik,hız vesaire .. Yardım..

lickler ile ugrasmadan once gamlari calismani tavsiye ederim. Muzik kulagi konusunda da bir fikrim yok, senelerce pahali su sertifika veren kurslara gidip nota okuyup binbir cesit klasik muzik eseri calabilen arkadaslarim vardi, dogaclama hic bir sey yapamiyorlardi malesef. Onlerine bir sey koyarsan caliyorlar, ama bir seyler calalim dediginde suratina bon bon bakiyorlar:) Nasil gelistirilir bilmiyorum. Muzik kulagi olarak eksikligini cektigin sey nedir ?
 
yani doğaç çalarken bir sonraki gelmesi gereken sesi biliyorum , hissediyorum
fakat gitardaki yeri nerededir onu bilmedigimden aklımdakiler yansıtamıyorum
birde bir parçayı çıkartmam saatlerimi alıyor , notayı duyuyorum hissediyorum fakat gitardaki yerini bulmam çok uzun sürüyor
 
O sekilde gitar calmakla ugrasma derim. Bilgisayar basinda calisma imkani bulmalisin en kolay yolu odur. Tablari indirip rahat rahat calisirsin. Dogac calarken de sonraki gelmesi gereken sesi nasil en kolay bicimde takip edersin, muzigi dinlersin. En cok vurgulanan sesi yakalarsin. Mesela ben sana la maj-min gamlari verdim. La minor calarken parca bir anda sol major'e gecti diyelim. Sen bir anda sasirdin ne oldugunu anlayamadin, sesi ariyorsun klavyeden. Sesi ararken en kalin teli kullan, buldun mu sesi ? tamam buldun. O buldugun tam o an calan melodiye denk gelen sesse eger, sol sesini bulmus olman gerekir. Sonra sol major basacaksin iste. Ya da solo atiyorsan sol major uzerinden devam edeceksin. Onun gecislerini yapabilmen icin uzun sure gitar ile ugras vermis, akorlar arasi baglantilari kendi yaginla kavrularak bulmus olman gerekir.
 
bu son yazdıkların çok yararlı oldu , çok güzel anlatmışsın teşekkür ederim
bu sol majordur , mi minör dür filan o gamları da internetten bulucam sanırım , daha sonra da akorların oluşturdugu gamlara bakıcam , dogru anlamışmıyım

mesela mi , la , sol akoru basıyor adam , bundaki baskın olan akor benm solo atıcagım gamı oluştuyor öyle mi ?baskın olan nota da benm hislerimle belirleniyor sanırım , öyle mi ?
 
Evet baskin olan ses neyse odur o an calan akorun temeli. Cok komplike akorlar disinda bu gamlari kullanabilirsin. Standart budur. Bu gamlari internetten arastirmana gerek yok.

Ben sana basit aciklama yapmaya calisacagim. Her sesin yarim ses incesine diyez denir. yarim ses kalinina da bemol. Ama arada 2 ISTISNA var. Onemli olan bu 2 istisnadir.

Ilkokulda ogrendigimiz klasik ; Do - Re - Mi - Fa - Sol - La - Si - Do dizilimi notalarin kalindan inceye temelini olusturur. Mi ve Fa arasinda, Si ve Do arasinda yarim seslik fark vardir. Yani Mi'nin yarim ses incesi mi diyez degil , Fa notasidir. Istisnalar bunlardir. Gerisinde hep 1 tam ses fark vardir.

Simdi once gitarda bu sesler nasil yer alir onu ogrenelim en bastan ; En kalin tel uzerinden gittigimiz varsayilirsa , en kalin tel mi'dir. bos tele vurdugunda mi sesi gelir. Istisnadan dolayi mi telinin ilk perdesine basarsan fa sesi gelir. yani 1. perdeden baslayarak Fa maj-min calabilirsin. 1. perde fa ise 2. perde de fa diyez'dir. 3. perde de Sol'dur. Gitar'da her perde yarim ses oynatir kisacasi.

Simdi sen en ust perdede mantiken hesap yaparak hangi perdenin hangi notaya denk geldigini hesapla istisnalari da isin icine katarak. Umarim basitce anlatabilmisimdir.
 
idieteque demiş ki:
gayet iyi anladım , çok teşekkür ederim tekrardan

Hocam ben de kendi fikirlerimi belirteyim sikintilarinizla alakali.

Oncelikle evde kendiniz ilerletmek istiyorsaniz bu is bugun sartlarinda mumkun.Lakin bazi faktorler ise hala gecerli.Gitar baslama yasiniz gunluk ayirdiginiz vakit bu iste ne kadar ciddisiniz bunlar onemli konular.

Bilgisayar imkaniniz olaydi gercekten cok iyi olurdu calisirken.Internette cogu teorik bilginin gp dokumu bulunuyor.Fakat ben teorinin en sona birakilmasi taraftariyim.O yuzden acele etmeyin aceleniz yoksa belli bir seviyeye ciktiginizda teori ogrenmeniz hem daha kisa sure tutacak hemde daha kalici olacaktir.

Muzik kulagi konusuna gelince.Zamanla gelisen bir yetenektir ve siz caldikca 3-4 ay onceki halinize bakinca buyuk fark hissedeceksiniz bir noktadan sonra.Bu muzik icra etmenin yaninda muzik dinlemede de kendini farkettirecek.Mesela ilk defa dinlediginiz bir parcanin lead kismi gelince lick basladiginda nasil bitecek veya sweepte sirali hangi gamlarda dolasilacak bunu o saniyeye gelmeden kafanizda otomatikman canlandirmaya baslayacaksiniz.O yuzden bu konuda da acele etmeyin kendinize guvenin daha basit seyleri cikartin ama ciddi anlamda cikartin.Hazir bir sekilde okumaktansa parcayi cikartmak siz bestelemiscesine calimina hakim olmaniz anlamina gelir ezbere baglanmaz.

Bunun yaninda teknige deginmek isterim ki bence en onemli mevzu budur.Teknik gereklidir ama ne seviyede gerektigine siz karar vermelisiniz.Kimisi sarki soylerken akorlari calmayi yeterli bulur kimisi ise killer technique mertebesine ermek ister.Calismaktan erinmiyorsaniz ki oyle soylemissiniz birakmayin ama dogru bir calisma sistemi oturtun.Netten e-book olarak egitim kitaplarini bulabilirsiniz.Benim yonetiminde bulundugum eski forumumuzda rahmetli bir abimiz cok paylasim yapmisti zamaninda cok insana faydali oldu.Keske sag olsaydi buradan sizlerle paylasirdim ben de ama arayip bulabilirsiniz diye dusunuyorum.Bu kitaplardan yine forumlar araciligiyla hangisinin size daha cok yarayacagini sorun veya kendiniz karar verin bir fotokopicide bastirin.Audio veya video cdlerini de yazin o kitabin gerekli kisimlarini veya tamamini bitirin.Yada yine yazili dokumanlari tanidiginiz insanlarda varsa edinmeye cogaltmaya calisin.

Eger calisma istegi varsa icinizde sizi kimse tutamaz istediginiz yere elbet erisirsiniz.Sunuda unutmayin ki gitar calmasi cok kolay bir ensturman ama ilerlemesi de bir o kadar zor bir ensturman bu yuzden yilmadan bu sekilde devam edin derim basarilar dilerim...
 
ya aslında pc basında çalışma imkanım var ama ben istemiyorum , konsantrem filan aşırı bozuluyo
o yuzden kitap işi sanırım en dogrusu
bora uslusoy a bi bakıcam , herkesin dilinde elbet bi yararı dokunur

gitar pro ya gelince , onu 2 yıl kullandım
malmsteen parçalarının kolayca olanlarını işte ne bileyim jason becker -air i filan çalabildim ama dedigin gibi full ezber oldu , çaldıgım parçanın ne gamını bilyorum , ne akorlarını ... kulagımda gelişmedi bu yuzden tabi

teknik konusunda hemfikiriz ve gitara ciddi bakıyorum , hayatın geri kalanına lakayit desem yeridir =)
öyle sahilde 3-5 hatun için çalmak filan , aman bana uzak dursun=) kimse çaldıgımı bile bilmesin hatta o derece de özel olsun , dolayısıyla dedigin gibi gitmek istedigim , varmak istedigim yüksek bi nokta var ,inşallah bugun konuştuklarımız dogrultusunda iyi çalışmayla oraya varırırım

vaktini ayıran bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkür eder yürüdükleri yolda başarılı olmalarını dilerim
 
Bak sana bir örnek vereyim.Red hot chilli peppers'ın snow adlı şarkısı gayet hoş.O gün dinledim gp tab ı indirdim açtım ve 105-120 metronomla calındığını gördüm.

Solosu yok fakat sağ el arpej icin daha iyi bi calısma bulamazdım sanırım.Kulağa cok hoş geliyor ve parmakları da geliştiriyor.Cünkü hammer on da var.Tuşe de geliştiriyor,yumuşak basman gerek her akorun arpejinde.
40 dan başladım(abartmıyorum) 80 e kadar geldim 20 dk da.Sonuc gayet iyiydi.
Kıssadan hisse :D
Metronom,metronom,metronom...Bu başlığa yazan arkadaşlar sağolsun bunu bir kere daha öğrettiler,kafama iyice kazındı.Utanma sıkılma ama 40 la da olsa başlaman lazım.Emin ol devamı geliyor''muş''.
En azından patır kütür sesler gelmez(patır kütür neyse:D).Temiz calarsın yani.

TAVSİYE 2
google ı açıp speed mechanics for lead guitar-troy stetina e-book yazıp indiriyorsun.
Bulabilirsen ses örnekleriyle bul.
Tüm tekniklerden az az var.Sweepin üstünde cok durmuş.gp nun metronomuyla cok kolay ilerlersin.
Kulak dediğin olay oturup calısmayla alakalı.Beynine gamlar kazındığında kendiliğinden gelişiyor.
Hepimiz aynıydık,fakat bunları calısan gitaristler değil ezgiyi,akorlarını hatta sololarını kulaktan cıkarıyorlar(Bkz. ultimate-guitar arşivleri) Onlar da insan biz de insanız.
Biz de yapabiliriz zor değil yani.
 
Son olarak bir sorum var.
Sağ el penalarken pickguarda sağ elin en ufak parmağını dayamak gerekirmi?
Sweep picking de mesela?
Alternate picking gam egzersizlerinde mesela?youtubedaki coğu insan el pickguardan bağımsız calmış da..
 
Zamanında bilgisayar yokmuş, ayakkabı kutusundan amfisi varmış birde gitarı james in. Tek çıkar yol gitar çalmak ve daha 18 yaşındayken yaptıkları şarkılara bakın ibret alın. İş elindeki nimetleri değerlendirmek değil mi hani youtube den bilgisayardan bahsediyorsunuz ya? Sizin en büyük nimetiniz elinizdeki gitar gerisi yalan. Bu iş gönül ister anca gönül verdin mi adam gibi gitar çalacak kıvama gelirsin. Sözüm meclisten dışarı alınan alınır gücenen gücenir... Eyvallah
 
Smtzdmr hocam iyi güzel konuşmussun da birilerinden görerek bişeyler oluyor.Shred bu hani blues olsa başparmak cıksın eller kötü tutulsun.Parmak calısmak bile geliştiriyor bu tekniği.Dikkatli olmak lazım.Mesela stratın ilk perdesi cok geniş gelioyr 1-3-5/2-3-5 diye Am pentatonic (ilk 3 nota icin konusuyorum) calısırken oturarak oluyor ayakta olmuyor:D
Malmsteen i izledim elini oynatmıo nerdeyse.
Paul gilbert da elini koymuyor..
Kafam karıştı iyice..
 
KoNt87 demiş ki:
Smtzdmr hocam iyi güzel konuşmussun da birilerinden görerek bişeyler oluyor.Shred bu hani blues olsa başparmak cıksın eller kötü tutulsun.Parmak calısmak bile geliştiriyor bu tekniği.Dikkatli olmak lazım.Mesela stratın ilk perdesi cok geniş gelioyr 1-3-5/2-3-5 diye Am pentatonic (ilk 3 nota icin konusuyorum) calısırken oturarak oluyor ayakta olmuyor:D
Malmsteen i izledim elini oynatmıo nerdeyse.
Paul gilbert da elini koymuyor..
Kafam karıştı iyice..
Sen benimle dalgamı geçiniyorsun sen kimsin ki bana birilerinden görüp konuşuyorsun diyorsun? İlk önce gitar nedir araştır sonra kitap oku ne nedir yazılı kaynaklardan öğren sonra gitar çal. Burda gelip sapı nasıl tutacağını bilmeyen insana bişeyler söylemeye çalışıyoruz, hiçbirşey bilmeyen adam gelmiş birilerinden öğrenmiş diye ahkam kesiyor....

Biz bunu başkasından öğrenecek olsak öğrendiğimiz kişinin ismini lutfedecek kadar onurlu adamız... Ne nedir başkasından değil kitaplardan öğreniriz. Boşboğaz atılan laflardan değil.
 
İyi de bu tepki niye?
Ben size biliyosunuz ya da bilmiosunuz mu dedim ?:)
Hiç bir şey bilmeyen adam?
Boş boğaz laf?
Sorarak öğreniyorum bir ''bilen'' vardır diye.
Tavsiyede bulunabilecek,calısırken ileri gitmem icin püf noktalar gösterebilecek birisi vardır diye mesaj attım,ne hikmetse sorduğuma pişman oldum diyebilirim.
Hadi iyi geceler.
 
KoNt87 kusuruma bakma. Ben yaşlandım galiba artık :S yanlış anlamışım kusuruma bakma. Gerçekten ben birilerinden birşey görerek konuşuyorsun dedin sanmıştım ama yanılmışım özür dilerim gerçekten. Yeni bir yaşımada gece 12 den sonra gireceğim kırgınlık olmasın yanlış anlaşılma direkten geri döner umarım. Bu arada Bursaspor' luyum hani galatasaray yenilgisi üzerine gelen bir gerginlik değil hani ;) ama Galatasary adına çok üzüldüm, Fenerbahçe' yede galibiyetle biten bir maç diliyorum... Lafı başka yere çekmeye çalışmalar filan falan :D ....
 
Ya Amerika'yi bastan kesfetmeye gerek yok. Yetenekli adam cok, gitar virtuozu dolu piyasada ama unlu olmak ayri bir sey. Sirf enstruman hakimiyeti ile unlu olunmaz. Her iyi gitar calan da iyi beste yapacak diye bir sey yok. Youtube iyidir. Maksat keyif almak yapilan isten. O yuzden once keyif almaya calismak lazim. Nasil rahat hissediyorsak oyle calisacagiz. Ama iyi bir hocadan bire bir ders almak gibisi yok. Cok sey katiyor insana. Ayrica Kont sen kendini niye malmsteen ile kiyasliyorsun ki abi:) O adam kemandan gelme onun icin gitar klavyesi ne ki= ) Strat'a malmsteen gibi hakim olmak her baba yigidin harci degil. Yillarin muzisyeni o tabii rahat rahat takilir. Calis elinden geldigince iste. Ben bu stratlari da sevmiyorum kanim isinmayan tek gitarlar bunlar iste. Bu yuzden dolu gitar firmasi var:) Baska tarz klavyeli gitarlar da denemeni oneririm. Belki daha hosuna giden seyler cikabilir.
 
Mesela benim handikapım parmaklarım şu baba gitaristlerinki kadar uzun değildir. Yine de 25 yıldır gitar çalarım kendi çapımda hiç bırakmadım. Siz yapmayın ama ders çalışmak yerine lisede provalara giderdim babam evde yokken. Arkadaşıma diye yine prova yapardık stüdyolarda. Evde sadece bir sweep için aynı şeyi hiç durmadan 45 dakika çalıp babamı deli etmişliğim çoktur. Gece oturup bir beste için el ısıtırken 6 saatimin geçtiğini açlıktan ve susuzluktan farkedebildiğim zamanlar çok oldu.

Şimdi internet var, iyi gitar çalanlar var ve onları dinleyip öğrenmek çok kolay. Gerisi sizin çalışmanıza kalmış.

Şu var ki iyi ekipman da gitaristi ileri götüren çok önemli bir unsurdur. Lütfen gitar bakımınızı ve entonasyonunu iyi yapın ya da yaptırın. Elverdikçe iyi bir gitar alın. Müzik yapmak her zaman pahalı bir "spor" olmuştur bu ülkede ancak benim gibi bir iki keyiften birkaç lira kayıra kayıra ekipman düzenler bilir, bu iş böyle gelişir. Sadece çok çalışmak değil, iyi malzemeye de sahip olmaya çalışmak fark yaratır.

Bazı freeware ya da bir iki ucuz gitar çalışma programları var. Akıl almaz derecede basit ama bir o kadar faydalı egzersiz programları var. Billion chords ve Guitar Speed Trainer Pro bunlardan ikisi.

Herkese keyifli çalışmalar...
 
Geri
Üst