floyd rose ve sap ayarı

telleri daha yumuşak hale getirmek için floyd rose'un neresinden ayar yapmamız gerekiyo?

bir de bu üst eşiğin arkasında, üçgen kapağın altındaki vida ne ayarı? klavye sapını mı indirip kaldırıyor?

çok acil yardım ederseniz sevinirim
 
Telleri daha yumuşak hale getirmek için daha ince tel kullanmalısın yoksa daha yumuşak olmasına imkan yok ama floydrose'un yaylarını gerip veya gevşetip (gitarın arkasındaki büyük kapağın içindedir bu yaylar) kendine uygun kombinasyonu elde edebilirsin.

Floydrose path'inin yanlarındaki 2 vidayı sıkarak telleri klavyeye yaklaştırabilirsin, tersini yaparak uzaklaştırabilirsin. İki vidayı da aynı ölçüde döndürmeye dikkat et.

Thrus rod mıydı neydi o üçgen kapağın içindeki şeyin adı... O sap ayarıdır işte ona dokunma derim...
 
Telleri yumuşatmak istiyorsan benim önerebileceğim gitar tunningini yarım ton kalınlaştırman yani bemole çekmen olacaktır.Onun dışında herhangi bir köprü ayarı ile tel basıncının hissedilir derecede değişeceğini sanmıyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
aslında ben zaten 1 ton kalından tune yaptım yani sürekli D'den akortlu gitarım.
tabi bunu ilk yaptığımda teller klavyeye yapışmıştı, ben de arkadaki yaylardan birini çıkardım, bir kaç ayar çektikten sonra hem tremolo kolu daha rahatladı hem de teller daha yumuşadı.
artık tatminsizlik mi deyim, daha da yumuşamasını istiyorum. çünkü duyduğum bişeyden gaza geldim, bir arkadaş, floyd rose sistemde tellerin akordu değişmeden telleri sıkı ve gevşek yapabilirmişiz, şimdi fiziksel açıdan mümkün mü bilmiorum ama belli de olmaz eheh
 
Moment'ten düşünürsek bileşke her zaman "0" olmak zorunda. Bu durumda " yük x yük kolu = kuvvet x kuvvet kolu " Dur. Buna göre kuvvet katsayısı düşürülürse yük katsayısı da düşer diğer bileşenler sabit kaldığından. İşi fiziğe dökünce kulağa doğru gibi geliyor ama ben hiç denemedim. Ama formüller bunun mümkün olduğunu söylüyorsa mümkündür...
 
Şimdi aklıma geldi, tel boyu sabit tutulursa onun frekansını etkileyecek tek unsur gerginliği kalıyor geriye. Bu durumda tel boyu her zaman sabit olacağından Kalın mi sesi ne yapılırsa yapılsın 0.010" tel kullanılan bir gitarda 7.94kg basınç altında çıkacaktır.(25 1/2" scale length used for tension mesurements)(d'addario 0.010") Bu sabittir. Aynı mi sesinin 5kg basınç altında çıkması mümkün değildir. Bu durumda tellerin yumuşamasını istiyorsan daha ince tel kullanmalısın. Ben 0.010" tel kullanıyorum bunlar normalden daha kalın. Genelde herkes 0.009 kullanır çoğu müzik için ideal olan budur. Sen daha da yumuşak istiyorsan 0.008" tel kullanabilirsin. Başka şeylerle uğraşmana gerek kalmaz böylece... Toplamdaki basınç da azalmış olur...

Benden bu kadar...
 
Unutmayınki scale lenght arttıkça bellir bir frekansı çıkarmak için gereken gerilim artar. Diyeceksinizki scale lenght nasıl değişir? Telleri yükselttiğiniz zaman açısal durumlardan dolayı scale lenght azda olsa artar dolayısıyla teller sapa nekadar yakın olursa tension okadar azalır.

Daha yumuşak tel için tellerinizi sürekli temiz tutun, daha ince tel takımı kullanmak ise kesin çözüm. Ama D gibi aşırı drop bir tuningde, 0.10 takımdan daha ince bir takım kullanmak nahoş bir durum yaratır. Ben bir keresinde drop çalmak zorunda kalmıştım, 0.09 daddarrio lar peynir gibi olmuştu r ye düşürünce.

Tellerin yumuşak olması gitarın rahat olduğu anlamına gelmez, yanılgıya düşmemek lazım, herşeyin bir ideali vardır, güzellik ne siyahtadır ne beyazdadır, grilerde aramak lazım......... ( amma laf yaptım :) )
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
herkesin örnek aldığı bi gitarist vardır ya benim de örnek aldığım gitarist de Alexi Laiho.
bu adam 0.011 tel kullanıo ve gitarı D'den akortlu. ama bi eğitim videosu var 15 dk.lık. orda görüyorum ki adam çok rahat bend yapıyor, tremoloyu çok rahat kullanıo yani zorlanmıyo sonuna kadar kullanıyor yani demek istediğim sonuçta telelri çok gevşek ve tremolo çok yumuşak.
ya ben anlamıyorum ya :D şimdi felsefik olmasın nasıl oluyo bunlar ya

bu arada Alexi jackson RR custom kullanıyo.
şimdi bende de ps4 var ama bilmiom çok mu şey istiyorum :D
 
İyi de kalın telle bu dediklerin yapılamaz diye bişi yok ki zaten. Adam 11 tellerle yapıyorsa 10 tellerle daha rahat yapar. Sen orda adamın ne kadar güç sarf ettiğini bilemezsin ki.

Benim gitar da D de akortlu ve ben 10 numara kullanıyorum. Ama gerektiğinde E'ye de çektiğim oluyor ve hiç bir sorunla karşılaşmadım şu ana kadar, her türlü bend slide ne varsa hepsini yapmak mümkün. Daha bugün konsere çıktım hatta 10 numara tellerimle hiçbir sorun çıkmadı...

Ayrıca adam videosunda ince tel kullanmıştır belki bilemezsin ki!
 
floyd rose lu ve rose suz gitarlar kullananlara bişey sorcam, gitarımda var f.r. ama almayı düşündüğüm gitarda yok, ne gibi sorunlar yaşarım alırsam, mesela akord kaçarmı sıklıkla. yada böle şeyler işte, tremole falan, aklınıza gelenleri bir yazıverin.
 
Çok bend yapınca gitarın akordu kaçar tanımlaması biraz yanlış. Akord kaçırmaya tendencysi çok yüksek olan bir gitarda bend yaparsan kaçması normaldir. Ama düzgün bir gitarda bend yapmak, vibrato kullanmak, divebomblar yapmak, eşşek sesleri çıkartmak akord kaçırmaz, kaçırmamalıdırda
 
Üstad bu nedir "eşşek sesleri" hadi at desen anlıyacam. Kişnetiyorum aleti at gibi ama eşşek sesi denemedim pek :) Akort sorununa gelince de ben kendi yaptığımdan bahsedeyim. Floyd rose un üstündeki hassas ayar vidalarını (tanım biraz uzun oldu, kısa adı nedir bilen varsa söylesin :) ) tam ortaya getirip akordu yapıyorum (ki genelde öyle yapıyor herkes ama belki yapmayanlar vardır). Akordu bu şekilde yaptığınız zamani hem teli gevşetmek hem de sıkmak için yeteri kadar vida dönüşü yaptıracak kadar payınız oluyor. Ayrıca mükemmel akort tutan gitarlar pek nadir. RTN de bile Esp Grinch ve bunun gibi bir çok kıymetli gitarı kullanan gitaristler her parçadan sonra tuner ile akortlarını düzelttiler. Kayıt için sorun değil pek, her defasında kontrol edersin. Sahne için ise parça aralarında çaktırmadan düzeltirsin. Akort kaçtı, kaçacak olayını çok dert etmemek lazım. Çok kısa sürede düzeltebilirsiniz. (Tabi çalarken 1 nota kadar kaçıyorsa o zaman o gitarı öpüp okşayıp süs olarak duvarınıza asarsanız daha faydalı olur sizin için.:) )

Bu arada skatheist, seninle bir ara konuşmuştuk. Floyd rose un vidaları yalama olmuştu benim bilmem hatırlarmısın? Bir tornacı önerecektin yanlış hatırlamıyorsam. Onu bir ara bana söylersen yaptırayım. Bu aralar scuba dalış olaylarına kaptırdım kendimi. 100 milyon para harcadım haftasonu dalıcaz diye, floyd rose alacak paradan yedik. Artık tornacı ile halledecem olayı sanırım.

Saygılar.
 
abi sahnede zaten abanırsan tremoloya akordun kaçmaması kaçınılmaz.. aslında daha doğrusu teller boşalma ve gerilmeden sonra kendine gelebilmesi için belli bir süre geçmesi lazım..(hani yeni tel taktığınızda akordu yaptıktan bikaç saat sonra bozulur ya..) evren en mantıklısı sahnede her parçada yeni bir gitar değiştirmek senin şu kanepede oturan 3bebek yeter her sahneye :).. demir'in taviz yok konserine gitmiştim.. adam lacivert fix RG570'i ile çıktı 3 albümü hiç durmadan çaldı, bilimum mahlukat sesleri de çıkarttı ve iddaya varım akordu da kaçmıştır..(tabi gecenin 3ünde 30parça dinledikten sonra kulakların akordu da kaçıyor..:) )
 
Her türlü eşik tipini kullandım, ben genelde akort kaçırtmam gitara ama kaçabildiğini biliyorum çalış şekillerine göre...

tabi floydrose'lu gitarlardaki kilit sistemi çok işe yarıyor cidden. Ne kadar tepinirsen tepin gitar üstünde akort kaçmamış olabiliyor.

Ben sahnede 8-10 şarkı ard arda çaldığım zamanlarda bile gitarım 1 kez bile akort kaçırmıyor, konserden çıkıp eve gittiğimde aynı akortla çalmaya devam ediyorum hatta.
 
Benim japon saplı türk stratım hiçbir bende yamulmuyor. Canavar gibi tutuyor akordunu. Tremolo yok, hardtail gitar o konuda yorum yapamayacağım.

Bide 11 yıllık ibanez rg 570 var. Bütün metal aksamı kardeşimle yaşıt olmasına rağmen en canavar vibrato oyunlarında bile yerinde duruyor?!

Erotomania:
Floyd rose suz gitarların genel olarak sustainleri daha fazla olur.
Normal EADGBE tuning yanında farklı tuningler kullanıyosan bunların arasında geçiş yapmak daha kolay olur.

Ama floyd rose suz bir gitarda floyd rose ile yapabileceğin hareketlerden mahrum olursun. Kilitli f.r. sistem ayriyetten open gitarlara göre daha iyi akord tutar. Floyd rose u kullanmıyosan fazla bir problem yaşamazsın
 
Slm, gerçi burası floyd rose tremolo sayfası ama benim sorum konuyla az buçuk alakalı. Akustik gitarımın telleri çok yüksek ve ben nasıl sap ayarı yapacağımı bilmiyorum. Bu konuda söyleyecek sözü olanlara şimdiden teşekkürler.
 
zaten telleri hep yüksekti diyorsan eşikteki parçayı traşlayarak telleri sapa daha da yaklaştırabilirsin. ama sonradan sapı attı yamuldu tarzan yayı gibi bişe oldu.. telleri çok yüksek diyosan da git bi ustaya ona yaptır sap ayarını.. derim..
 
Geri
Üst