Pc De Elektro Gitar Programları Rehberi

REHBER
http://forum.donanimhaber.com/m_17614771/tm.htm

EN önemli soru ve cevabı : Bu yazılımlar yeterli mi ve bir donanım seti kadar kaliteli ses verebilmekte mi? sorusunun cevabı da verilmiş... Aynen şöyle diyor:

Bunun cevabı sizin istediğiniz müzik türüne göre eğer çok değişik ve az kullanılan bir efekt kullanmayacaksanız veya konser vermeyecekseniz(büyük çapta açık hava konserinde zorluk yaşatabilir ama zaten şu hali ile yeterli) : EVET bu programlar ile bir Line 6 POD XT serisinden ,bir Boss GT-8 serisinden bile daha iyi ses alabilmeniz mümkün. Nedeni basit : diğer donanımsal işlemciler aslında pahalı cihazlar olmalarına rağmen temelde sadece tek başlarına içlerinde yer alan programları çalıştıran DSP lerdir. Çalıştırdıkları program 3-10 mb arası olup diğer tüm donanımsal kısım LCD, pedal kısımları , ayar düğmeleri , potansiyometreler , filtre kısımlarından oluştuğundan PC yazılımlarının bunlardan eksik olması için hiçbir neden yok? Bir Revalver MK II ile en gerçek anfi seslerini alabiliyoruz üstüne istediğimiz cabin ve mikrofon setlerinin seslerini impulse olarak ekleyebiliyoruz, bir guitar rig 2 yazılımı ile istemediğimiz kadar araca sahibiz, grafiksel düzeyde bir envelope filter , çok kaliteli grafiksel yönetebildiğimiz parametric equalizer ,çok amaçlı phazerlar donanımsal işlemcilerde bu kadar ayrıntılı değiller. İsterseniz bir belirli donanımlar içeren bir videodaki gitar seti ile aynı araçların yazılımsal birleşimini kullanarak test edin. Aynı sesi alabileceğinizi görüp şaşırabilirsiniz. Hatta POD XT Live vb gibi donanımsal işlemcilerin sample müziklerini dinleyip aynısını ya da daha gerçekçi gitar tonlarını yazılımla alabildiğinizi rahatça görebilirsiniz. Aslında bu seviyeye kolay gelinmedi, Amplitube 1 ,guitar rig 1 ve revalver 1 zamanındaki durumdan çok daha ileri bir durumdayız. O zamanlarda ses gerçekten plastik gibi doğalllıktan uzaktı. Şimdi işler yazılımın lehine döndü. Buna katılmayanlar olabilir ama birçok forumda yeni nesil yazılımları da donanımsal işlemcileri de en doğru şekilde kullananların yazılımlardaki seslerin daha gerçek olduğuna yönelik genel olarak kanıya vardığını görebilirsiniz.

Düşünün 2007 yılında yazılmış bu topic de böyle diyor ve şimdi bu programların 1-2 üst versyonları çıktı piyasaya ve mükemmeller... Gerçekten de zaman ilerledikçe yeni nesil yazılımlar da analog setupların yerine geçiyor aksini düşünenler için yukarıdaki linki ve oradaki tüm yazılan mesajları okumasını tavsiye ederim.

xgear2.png
 
Peki bu programlari kullandiktan sonra Processorlere bir daha kesinlikle gereksinim duymuyor muyuz ? Ayrica bu programlarin yazilim ucreti , yaninda istedigi ses kartinin fiyati ve kasmadan calistirmasi icin uygun bir laptop-masaustu vs. maliyeti yine ayni hesaba getirmez mi ?
 
Aslında çok tartışılacak bir konudur bu. Hatta bahsedilen yazılımları kullanmamış insanlar bile birçok yorumda atıp tutabilir. Çünkü denecek ki o pedallar onun için özel yapılmış, bilgisayar programıyla nasıl aynısını hatta daha iyisini alabilirsin?

Şimdi mantık yazılım olunca işin içinde mantık düze döner. Senin bilgisayarda çalıştırdığın aynı yazılım benim bilgisayarımda da aynı yazılımdır yani kimseye özel muamele yapmaz. Prosesörler o işe yönelik yapılmıştır doğrudur ama aslında onlar bizim evdeki bilgisayarın portable halidir. Tamamen olmasada bir şekilde böyle düşünebiliriz.

İş kaliteli ses olduğunda burada en önemli faktör ilk olarak yazılım sonra işlemcidir.

Emin olunmalıdır ki, ses işlemeye yönelik ayarlanmış bir bilgisayar, prosesörlerin çoğundan çok daha iyi sonuç verecektir. Ses kartı + orta düzey bilgisayar + referans monitörleriyle mükemmel sonuçlar alınabilir. Fiyat performans açısından tartışılabilir ve bu konuda bilgisayar daha iyi sonuç verecektir.

Kendi bilgisayarımın özellikleri;
*Asus p5nd2 sli motherboard 7+1 desteleyen onboard ses kartı var.
*2,5 gb ram
*P4 3.0 ghz işlemci
*Ati x1900 gt ekran kartı
*Efsane Voica 5+1 hoparlörler...2+1 olarak kullanıyorum

Bunları toplasan 300 lira anca eder. Bu halde bile bir guitar rig ile yazdığım tonlar gerçekten mükemmeldi. Asio4all ile gecikme hissedilmeyecek seviyedeydi. Tek sorun kayıt esnasında ortaya çıkıyor. Ses kartı olsa idi onlarda oluşmayacaktı.

Kısacası demek istediğim benim bu dandik sistem ve dandik kolonlarla aldığım, çatır çatır hacimli tonu prosesörlerin çok azından alınabilir.

Kayıt esnasında inanılmaz tıkanmalar, kesilmeler ve donmalar yaşadığım halde birkaç kayıt yapmıştım. İsteyen dinleyebilir, tekrar belirtiyorum onboard ses kartı ile yapılmıştır kayıtlar.

www.myspace.com/smtzdmr
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
@progressiva, kendimden örnek vereyim ben notebook da Core 2 duo 2 Ghz işlemcili onboard ses kartım ile kullanıyorum gayet memnunum. Üstelik pc bu, başka bir sürü işe de yarıyor. Kıyaslama işi sizi kalmış. Herkesin pc ve bütçesi aynı olmaz. Şu da var ki bu yazılımların sunduğu opsiyonları ve çeşitleri analog olarak almaya çalışsak en az 10-100 kat pahalıya mal olur. Yazılımların TR fiyatları ise 400-1000 TL arasında geziniyor. Yurt dışı fiyatları ise guitar rig4 için 200$ bence çok iyi, fiyatlarla ilgili aşağıda birkaç link buldum

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=4103&gid=1381
http://www.dobez.com/urunbilgi.php?id=27422841680001
http://www.musicradar.com/gear/all/computers-software/plug-in-fx/guitar-rig-4-pro-230067/review
 
Bu arada arkadaşın yazdığı şeyleri okuyorum donanımhaberden de benim sadece deneyerek yaptığım şeyleri belirtmiş.

Gitarı line ine analog 3,5 çevirici ile bağlıyorum. Fakat bağlamdan önce bilgisayar ile gitar arasına bypass edilmiş rp50 koyuyorum ve bilgisayardan line in girişinin sesini çok az açık bırakarak sessiz moda geçiriyorum.
 
Ben Pod X3 Live'a 1000 TL verdim. 1500 TL Civarina da bir laptop almayi dusunuyorum Core i5 430M 2.26 Ghz ( 2.53 Ghz Turbo Boost ) 4 GB DDR3 Ram ozellikli. Bu islemci hemen hemen tum Core 2 Duo'lardan daha iyi sayilir mobil platformda. En tavan olan Core 2 Duolari bilemicem de. Hyper Thread var bunda 4 cekirdek gibi calisabiliyor. Ben X3 Live kullanmaya devam edip iyi bir ses karti alsam laptop'un yanina daha iyi olmaz mi ? Cunku yazilim da 400-1000 Arasi tutuyorsa, X3L'i degistirmeye gerek yok bosa zarar olur bence. Zaten Gearbox olayi da ayni bu programlara benziyor. Bu yazilimlarin bu processorlere gore ustun tarafi nedir onu bilmek lazim. Cunku ikisi de yazilimla kontrol ediliyor ve ikisinin de update imkani mevcut.

Bunun disinda da Benim bass response kabinler ve bass response kulakligim bazi tonlarda cizirdama yapiyor X3L ile kullanirken. Bu sorunun nedenini cozemedim. Ama buyuk ihtimal tizlerden gelen bir cizirti. Sanirim Referans monitoru kullansam daha iyi olacak gibi bu sistem yerine.
 
Pluginlerin yapabilecekleri aslında ses kartıyla da ilişkili. Kayıtları (ses sinyalllerini) en iyi şekilde işleyebilecek ve resolutoin (samplerate) yüksek olan kayıtlarda bu programlar daha iyi işlem yapacak ve daha iyi ses elde edeceksiniz. Özellikle mikslerde pluginler sese müdahale ettikçe ses sinyalleri daha çok işleme t abi kalacak. O yüzden yüksek yoğunlukta çalışmak önemli. Bundan sonra çıktı alırken (stereo out) de ses kartının işlemcisi çok çok önemlidir.

Ses kartı özellikleri ve iyi bir dinleme monitörü (akustiği iyi odada) iyi işler çıkarmanıza zemin sağlar. Gerisi insan yeteneğine kalıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
o laptopla uçar tahminim, ama sıfıra yakın latency için usb ses kartı alman gerekirmi o konuda emin değilim. bende eski 4 yıllık bir laptop daha var Intel Centrino 1.7 Ghz (2 MB cache) işlemci var ve sesde de biraz dip gürültü var noise gate gibi decklerle kapatılabiliyor, neredeyse o notebook bile iş görecek yani :)
 
Sıfıra yakın latency için firewire external ses kartı en iyi yatırım olur. Ama orta karar kart bile ucuz sayılmaz birçoklarına. Yeni çıkan TC electronics Twin İmpact 1000 TL ama akla zarar iyi. 192 HD !
 
Şu an guitar rig4 ile asio Arabellek Boyutu 176 ayarlanmış şekilde toplamda 10 ms gecikme alıyorum.

m-audio fast track usb gibi bir ses kartı alsam gecikme azalır mı ses kalitesinde artış olurmu bilemiyorum...
 
24 bit 48 KHz mi ? fena değil ama gitar çalmak zor olur. 4 ms ye kadar inmek lazımö o kartla 5-6 ms ye inersin sanırım. 16 bit 44 KHz dene belki daha hızlı olur.
 
Peki Processor'un USB'sinden kayit almak yerine ki benimki 24-bit usb kaydi yapiyor, 32-bit signal processing'i mevcut. Piyasada Zoom G9.2tt ile birlikte tek 32-bit signal processing'i olan cihaz sanirim; Firewire kart alsak cok daha farkli verim saglar miyiz pc kayitlarinda ?
 
Arkadaşlar Amplitube Fender,Guitar Rig4,Amplitube 3 de,Realtek HD Audio onboard ses kartımla çatırtı patırtı olmadan 48Khz de 7.0 ms gecikme yaşıyorum.Ses kartı almama değermi acaba.Birde anakartımın optik girişi var,optik girişi kullanırsam ses kalitesinde artış görürmüyüm,tabii bunun içinde optik çıkışlı bir ses kartı almam lazım galiba.
 
progressiva demiş ki:
Peki Processor'un USB'sinden kayit almak yerine ki benimki 24-bit usb kaydi yapiyor, 32-bit signal processing'i mevcut. Piyasada Zoom G9.2tt ile birlikte tek 32-bit signal processing'i olan cihaz sanirim; Firewire kart alsak cok daha farkli verim saglar miyiz pc kayitlarinda ?

İçinde DSP si olan firewire kart alırsan kesinlikle aha hızlı olur. PCn de güncel bir performanstaysa olur.

Örnek: Bende evde core2Quad 4GB ramli PC var. Ses kartım TC Electronics Impact Twin 800 mbit firewire çıkışlı. 800 Mbitlik bir firewire kart aldım. Şu anda 96KHz 24 bit ile buffersize 256 sample ve bu şekilde 1.3 ms de kayıt yapıyorum. 400Mbitlik firewire ile 2.9 ms. Sanki notaya basmadan ses geliyor anasını sattıımın kartından :p

Firewire ve DSP li ses kartı kesinlikle verim sağlar. Farklı olarak verim sağlar.
 
Minimum fiyat nedir sayin ustadim bu kart icin ? Mayis ya da haziranda laptop alacagim kesin. Bu arada gitara bugun bakim yaptirdim alet resmen fenderlesti. Mex Fender deyip gecmemek lazim:p
 
acanon demiş ki:
Arkadaşlar Amplitube Fender,Guitar Rig4,Amplitube 3 de,Realtek HD Audio onboard ses kartımla çatırtı patırtı olmadan 48Khz de 7.0 ms gecikme yaşıyorum.Ses kartı almama değermi acaba.Birde anakartımın optik girişi var,optik girişi kullanırsam ses kalitesinde artış görürmüyüm,tabii bunun içinde optik çıkışlı bir ses kartı almam lazım galiba.
Cızırtısız ses ha =) Kullandığın realtek driverinin versiyonunu söylermisin bende indiriyim bakıyım =)
 
acanon demiş ki:
Arkadaşlar Amplitube Fender,Guitar Rig4,Amplitube 3 de,Realtek HD Audio onboard ses kartımla çatırtı patırtı olmadan 48Khz de 7.0 ms gecikme yaşıyorum.Ses kartı almama değermi acaba.Birde anakartımın optik girişi var,optik girişi kullanırsam ses kalitesinde artış görürmüyüm,tabii bunun içinde optik çıkışlı bir ses kartı almam lazım galiba.

bence gerek yok 4ms nin altını farketmen mümkün degil diyorlar, ben 10ms de bile zor farkediyorum beni engellemiyor, master of puppets riffleri bile rahatsız etmeden çalınıyor yani. Ben usb ses kartı almaktan vazgeçtim 3-4 ms için değmez zaten evde kendime çalıyorum :)

@Reflex, line 6 ses kartını alınca onboard ses kartı ile latency ve ses kalitesi olarak farklarını yazarsan çok sevinirim.

@Atalay, ayarlarım guitarRig4 de 48 Khz de zaten maximum 48 Khz ye getirebiliyorum. Yalnız bit değerinin nerede oldugunu göremedim, muhtemelen 16 bit falandır.
 
acanon demiş ki:
Arkadaşlar Amplitube Fender,Guitar Rig4,Amplitube 3 de,Realtek HD Audio onboard ses kartımla çatırtı patırtı olmadan 48Khz de 7.0 ms gecikme yaşıyorum.Ses kartı almama değermi acaba.Birde anakartımın optik girişi var,optik girişi kullanırsam ses kalitesinde artış görürmüyüm,tabii bunun içinde optik çıkışlı bir ses kartı almam lazım galiba.

Ses kartı değiştirdiğinizde elbet kalite farkını hissedersiniz. Ama ses kartının AD/DA kalitesini farketmenin yanında asıl, ses kartının preamp ı varsa, preamp farkı ve hi-z girişin etkisini çok net hissedebilirsiniz. Gitarı hi-z preamp giriş olmayan bir ses kartına girdiğinizde; gitarın empedansı ile girdiğiniz onboard vb ses kartının line in giriş empedansı uyumlu olmadığı için çok başarılı bir sonuç alamazsınız.

O yüzden en kötü, en basit, en ucuzu da olsa preampli hi-z girişi olan bir ses kartı onboard ses kartınıza nazaran büyük fark doğuracaktır. (Hele ki preamp ı kaliteli bir ses kartı ise tadından yenmez) Bunu yapamıyorsanız o zaman ses kartı ile gitar arasına tubescreamer, overdrive vb bir pedal bağlayarak empedansı line in seviyesine getirmeniz gerekecektir. Ama en sağlıklısı preamplı hi-z girişli bir ses kartı.
 
smtzdmr demiş ki:
Şimdi mantık yazılım olunca işin içinde mantık düze döner. Senin bilgisayarda çalıştırdığın aynı yazılım benim bilgisayarımda da aynı yazılımdır yani kimseye özel muamele yapmaz. Prosesörler o işe yönelik yapılmıştır doğrudur ama aslında onlar bizim evdeki bilgisayarın portable halidir. Tamamen olmasada bir şekilde böyle düşünebiliriz.

İş kaliteli ses olduğunda burada en önemli faktör ilk olarak yazılım sonra işlemcidir.
Peki sana şunu sorayım, ekran kartlarının neden kendilerine ait işlemcileri var? CPU'nun yapamayacağı neyi yapıyorlar? ;)
Algoritma en önemli şeydir de, real-time çalışacaksan elinde yeterli işlem gücü olmadıktan sonra algoritmanın hiçbir anlamı yok.
 
Geri
Üst