Tele için manyetik önerisi...

Arkadaşlar önceden sap humbucker manyetik için sorduğum soruyu değiştiriyorum. Bu seferki sorum Tele için köprü manyetiği önerisi. Acaba ne önerirsiniz? Ayrıca nereden bulabilirim? Mydukkanda yok. Dimarzionun sitesinden falan baktım, T kodu var yanlarında tele olduklarını belirtmek için. Normal köprü manyetiği gibi iki vidalı değil yanlardan, alttan üstten üç vidalı bu manyetikler. Nerden bulabilirim acaba? Teşekkürler şimdiden...
 
Dostum ilk olarak gitarın basswood ise sh2n yada airnorton öneririm çok iyi oluyor. Alder ve poplar gövdede sh5 denemiştim iyi gitmişti. Bunlar single coil olabilen manyetikler.

Tek yapman gereken gitara bir adet switch yada coiltap potans taktırmak. Sapa taktığın manyetiklerin çivili kısımları daha güçlüdür zaten tornavida filan taklaştırıp anlayabilirsin. O kısımda normal olarak içeri bakan kısımdır. Yani sd lerde seymour duncan yazılı kısım. sh5 te durum farklı, bu anlattıklarım sadece airnorton ve sh2n için geçerli.

Tek yapman gereken manyetiği ters çevirmek, yani seymour duncan yazısı ters olmuş olacak istersen köprüyüde böyle yap.

İş bu durumda sapa yani "24.fret" harmoniklere daha çok yaklaşmış bir manyetik ve daha strat vari bir ton alabilmeni sağlayacak. Single yapman koşuluyla tabiki. Çünkü manyetiği böyle taktığın anda birde single yaparsan normal bir fender stratın sap manyetiğinin bulunduğu konuma çok yakın bir yere yerleştirmiş olursun tabikide, şu andaki keskin cleanlerden kuurtulmuş olacaksın.

Dediğim gibi bu anlattığım olay her manyetikte olmuyor. "Düz ağızlı tornavida ile çevirmelik olanlar değil, flat yüzeyli olanlara çivi deniyor."

Sorunun umarım çözülecektir. İyi geceler dilerim...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Gitar alder, yekpare, 24 perde, sabit köprü. Aklımda airnorton ve coil tap var şu an. Dimarzionun sitesinde yaptığım aramalarda da air norton çıkmıştı. Çok teşekkürler öneri için. Şu manyetiği ters çevirme olayını da düşüneceğim.

Teşekkürler...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Anladığım kadarıyla sapa manyetiği ters takıp single coil'e dönüştürdüğüm zaman daha kesin bir sonuca varacağım. Doğru mudur?
 
Aynen öyle. Manyetiği ters çevirip bağlayacaksın sonrada normal standart bağlantılarını yapacaksın. Bizim amacımız 24 perde gitarda single coil yaptığımızda single olan kısmı 24. perdeye denk getiremeyeceğimiz için oradaki harmonik aldığımız noktaya manyetiği yakınlaştırmak.

Milyon çeşit manyetik denesende sapta hum oldukça bir single a nazaran daha keskin celan alacaksın . O yüzden standart dışı bu şekilde yaparsan cleanler daha tatlı olacaktır.

Dimarzio göze batmazda, sd ulan neden böyle takmış ki filan dedirtir :)
 
Ben de H-S-S Strat'a manyetik modifiyesi dusunuyorum. Humbucker'im kaymak gibi gain yuklu olsun istiyorum. Bir de Single manyetiklerden sap manyetigini sustainer manyetik eklersem ne gibi bir verimlilik soz konusu olur? Gitardan acikcasi memnunum ve uzun sure kullansam da problem yok benim icin. H-S-S cok hosuma gitti tam aradigim kategori. Manyetikte Clean pozisyonu olarak 5 Switchli den en ustun bir altini en cok seviyorum. Bu pozisyonda hangi manyetik aktif bilmiyorum ama cleanlerimi de oldukca netlestirmek ve humbucker'imi da kuvvetlendirmek istiyorum. Bana da tavsiyede bulunursaniz memnun olurum:)
 
progressiva demiş ki:
Ben de H-S-S Strat'a manyetik modifiyesi dusunuyorum. Humbucker'im kaymak gibi gain yuklu olsun istiyorum. Bir de Single manyetiklerden sap manyetigini sustainer manyetik eklersem ne gibi bir verimlilik soz konusu olur? Gitardan acikcasi memnunum ve uzun sure kullansam da problem yok benim icin. H-S-S cok hosuma gitti tam aradigim kategori. Manyetikte Clean pozisyonu olarak 5 Switchli den en ustun bir altini en cok seviyorum. Bu pozisyonda hangi manyetik aktif bilmiyorum ama cleanlerimi de oldukca netlestirmek ve humbucker'imi da kuvvetlendirmek istiyorum. Bana da tavsiyede bulunursaniz memnun olurum:)

Hocam bence cok detayli dusunmussunuz ama ana noktalari da kacirmamak gerekir.Stratta h-s-s gercekten cok mukemmel bir kombinasyon bence de.Soyle bir durum var.Bridge manyetigi genelde overdrive ve distortion acikken kullaniriz.Artificial harmonicleri diger pozisyonlara nazaran cok daha kolay ve net verdigi icin yine sololarda tercih ederiz.Mute tonlari da diger pozisyonlara gore cogu kisinin tercihidir.Yanliz bridge pozisyonda bir humbucker olunca bu isleri single a nazaran daha kolay yapiyor ayriyeten humbuckerin avantajlarindan da faydalanmis oluyorsunuz.

Gelgelelim 4.swich pozisyonuna.Burada sap ve orta manyetik aktiftir ve sesin bright bir hal almasi gercekten hayli zor diyebilirim.Bright tona yaklasmak icin kopruye dogru gideceksiniz tersi icin de sapa dogru.Ama orta manyetiklerin ekledigi karakter diger manyetiklerin tonuna da genelde koyuluk getirir.Bu yuzden humbucker degistirmenin size bu konuda fazla bir faydasi olmayacaktir single uzerine.

Sustainer mevzu ise bence stratocaster dan uzak durmasi gereken bir hadise.Neticede bu tarz istekleriniz varsa bir stratocasterdan ziyade bir soloist alsaydiniz hicbir modifiyeye ihtiyaciniz olmazdi diye dusunuyorum.Soyle soyleyebilirim ki bir stratta cleande calarken en cok kullanilan manyetik sap manyetigidir.Reverb chorusla daha iyi bir sentez ton elde edersiniz.(zevk meselesi bir yerde ama...)Bu yuzden ben stratimda sap manyetigini sustainer ile degistirmem.Ha diyeceksiniz sustainer kullandin da tonunu biliyor musun?Bilmiyorum ama kesinlikle bunu bilen birinden fikrini almaniz gerektigini biliyorum.

Bence stratiniza uygun bir humbucker takmanizda sakinca yok ama dedigim gibi diger parcalarin tonlarindan memnunsaniz sayet kurcalamayin.Seymour pearly gates humbucker tercih edilebilir.Ayriyeten fender in yeni deluxe serisinde kullandigi noiseless-3(yanlis hatirlamiyorsam) serisine de bakabilirsiniz cok reklam yapildi...
 
Progressiva, şu an ki gitarından daha fazlasını bekliyorsan ve bunu modifiye ile elde etmek tarafıysan kendini fazla yorma. Yapacağın manyetik modifiyesi vb uğraşlara harcayacağın nakiti ub gitarın üstüne ekleyerek çok daha kaliteli bir alet alet alabilirsin.

Sustainer dediğin zımbırtı her gitara takılır sorun olmaz fakat ucuz şeyler değil bunlar, tahmin ettiğin gibi sadece sustainer manyetiğini alıp takmaklada yetmiyor set halinde satılıyorlar. İçerisinde devresi stitchleri var. Elindeki aletten çok şey istiyorsun ama hakeder mi orasını bilemem.

Bahsettiğin clean netleşmesi gibi bir olayı anlamadım ben. Bahsettiğin şey sap manyetiğinde tonun bass ağırlıklı ve daha yuvarlak olması ise bu bütün gitarlarda böyledir. Clean e biraz chorus ve reverb ile renk verip presence i yada yoksa high mid leri biraz arttırarak parlaklık sağlayabilirsin.

Mesela ash body gitarların clean leri benim her zaman hoşuma gitmiştir daha parlak olur.
 
Sap'a bir adet Seymour Duncan Little 59, köprüyede pahalı filan ama bir Pearl Gates, ne bileyim sh-4 filan gayet iyi bir kombinasyon oluşturur.Daha önce bir Jackson DK-2'de sapta Little 59 inanılmaz olmuştu.Zaten manyetik parlak paf tonlarıyla ünlü bir manyetik ve köprüyede takılan yüksek çıkışlı bir humbuckerın yanında cılız kalmıyor.Eğer biraz daha tiz olsun dersen, Seymour Duncan Jb-Jr olabilir Adrian Smith'in daha doğrusu Maiden'da ki bütün gitaristlerin kullandığı bir manyetik oda işini görür.Ha şöyle birşey var köprüye takacağın humbucker haliyle istediğin doğrultusunda yüksek çıkışlı olacağından bu saydıklarım gibi muhakkak single görünümlü bir humbucker almak zorunda kalabilirsin normal single manyetik çok sönük kalacaktır.H-S-S'lerin bana göre en büyük sorunu bu.Manyetiklerin çıkış ve eq değerlerinin birbirine zıt olmaması gerek.
 
Sap pozisyonunda DiMarzio Paf Pro manyetik çok güzel tonlar veriyor. Tarzınıza sanıyorum uyacaktır. Tabi tamamen kişisel zevk. İmkanınız varsa deneyin derim.
 
Tamam o zaman Paf Pro, Air Norton ve Sh2n'den birini deneyeceğim. Teşekkürler arkadaşlar bilgiler için. Peki İzmir'de bu söylediğim işi, yani manyetik bağlatıp coil tap yaptırabileceğim gitar ustası kim var bilen var mı? Aklıma ilk Atilla abi geldi ama?
 
Standard strattaki 6. teldeki mid i bir türlü yok edemedik :D
Bu gün mod müzikteydim.Özgür abiyle muhabbet ettik.
Bu arada cok güzel gitarlar yapmakta kendisi.
6.teldeki olay drive tonlarda tonun birbirine girmesi.Standard seride var bu.Vintage RI stratta fazla olmuyor mesela.Telin salınımı fazla diyebiliriz..
Cözüm bilen varmı?
Bir de sapa dimarzio yjm köprüye de hot rails taksam nasıl olur?
Tarz olarak aşırıya kacmadan jınjınlı tonlar seviyorum :)
 
Peki elimde bir SX Tele var. Kullanmak istiyorum aleti. Köprü pozisyonu için hangi manyetiği önerirsiniz? Şöyle güzel çok yönlü bir sound alabileceğim?
 
Şu gitarın sap manyetiğini değiştirmekten vazgeçtim. Koleksiyonluk gitar çünkü. Tonlarına kıymak istemiyorum. Diğer gitarda Eskişehir'de. Bakalım onu modifiye edip günü kurtarmaya çalışacağım Görkem :)
 
KoNt87 demiş ki:
Standard strattaki 6. teldeki mid i bir türlü yok edemedik :D

6.teldeki olay drive tonlarda tonun birbirine girmesi.Standard seride var bu.Vintage RI stratta fazla olmuyor mesela.Telin salınımı fazla diyebiliriz..
Kaçlık tel kullanıyorsun dostum? Farklı markaların tellerini denedin mi? Birde tellerin eski ise saçmalar özellikle sol teli, eski telle çalarken arada sesin patladığını filan görebilirsin.
 
Arkadaşlar soruyu değiştirdim. Bu sefer Tele için köprü manyetiği ve nerden bulabilirim onu soruyorum. Cevaplarsanız sevinirim :)
 
Geri
Üst