Solid Shaft ile Split Shaft'ın Farkı Nedir?

Selam arkadaşlar. Elimdeki Tele'yi komple elden geçireceğim. Fakat ilk kez deneyeceğim böyle bir şey, manyetik takmak falan. Potanslarıda değiştireceğim, fakat enstrümanmarketi.com sitesinde iki adet farklı Fender CTS Pot buldum. Biri Solid Shaft diğeri Split Shaft. Volume ve tone potanslarını değiştireceğim. Hangisini almalıyım? Ayrıca tone için farklı, volume için farklı potans mı kullanmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Solid shaft lı potansları, alyan ile sıkıştırmalı pot başları için kullanıyorsun.

Split shaft lı potansları, sıkı geçmeli pot başları için kullanıyorsun.

Misal metal pot başlarının bir kısmının yanında tornavida yada alyan ile sıkıştırmak için vida vardır bunlara solid shaft kullanılır.

Gibson fender gibi plastik pot başları yada bazı metal pot başı kullanılan gitarlar için ise split shaft kullanılır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Peki volume-ton potansları için bir farklılık var mı?2 tane 250k solid shaft potans alsam olur mu herhangi biri volume veya tone için?
 
Kullanacağın gitar knobu uymayabilir. Stratlar LPler SGler şu bu olmaz. Ancak Tele'lerde vidalı sistem vardır, ve de işte o cins knoblarda.

Solid shaftlar genelde pedal yapımında kullanılır, ama teleye de olurlar. Fakat minilerden uzak durmanı tavsiye ederim, bildik 24mm split shaft normalidir. Solid olsa da olur teleye, vida var onda.

B
 
AykanKK demiş ki:
Peki volume-ton potansları için bir farklılık var mı?2 tane 250k solid shaft potans alsam olur mu herhangi biri volume veya tone için?

Olur. Sadece A mı B mi ona dikkat et. Volume'de A yani audio veya logaritmik daha iyi sonuç verir genelde. Fenderler A kullanır, gibsonlar her ne hikmetse lineer olan B potans kullanır. Tone'da zevke bağlı ama standardı B kullanmaktır, bunu da belirtmek gerek.

CTS Alpha'dan daha iyi markadır bu arada, ama Alpha 24mmler de hiç fena değiller.

Pek kapasitör ile alakalı bir hadise değil bu.

Kapasitör için de orange drop 0.047uf bulabilirsen ne güzel, Fenderin orjinal Amerikanlarda kullandığı alet aynen bu.

B
 
Geri
Üst