30 Maden Emekçisi Hala Göçük Altında

Zonguldak'ta Karadon Maden Ocağı’ndaki patlamasının ardından göçük altında kalan 30 madenciye iki gündür ulaşılamadı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında önceki gün saat 13.28’de meydana gelen patlamada mahsur kalan 30 işçiye saatlerdir ulaşılmaya çalışılıyor.

İlk göçüğün aşılmasına rağmen bu sefer de kurtarma çalışmasının yürütüldüğü kolda dün ikinci bir göçüğe rastlandı. Bu göçüğün, ilkinden çok daha büyük olduğu belirtildi.

Çalışmalarını yürüten ekipler, kayalarla mücadele ediyor.

Göçük olan alanın dar olması nedeniyle yer altında ancak 20 kişilik ekip çalışabiliyor. Ekipler tokmaklarla kayaları kırıyor.

Ekipte bulunanlardan 12'si göçükte çalışırken; 8 kişi de geride tahlisiye ekibi olarak hazır bekliyor.

Ayrıca oluşan gaz yüzünden 4 saatte bir ekip değiştiriliyor.

Çalışmaların yavaş ilerlemesi nedeniyle işçilere bugün de ulaşılmasının zor olduğu belirtiliyor.

‘HAVA BORULARINI KIRMIŞLARSA...’
Tahlisiye ekibindeki madencilerden Tacettin Türker, göçük alanında çok büyük kayalarla uğraştıklarını, zor şartlarda çalıştıklarını söyledi.

Türker, “Demir bağlar kırılmış, bunları keserek almak zorunda kalıyoruz. Bu da vakit kaybına neden oluyor. O yüzden biraz yavaş ilerleyebiliyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da emniyetini düşünmek zorundayız. Göçükte kaya parçaları var, kesit alanı geniş, ana yol 20-25 metrekare olduğu için göçük alanı da geniş oluyor. O yüzden zorlanıyoruz.''

Türker, işçilerin patlamadan doğrudan olmasa da açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: ''Göçüğün ne kadar alanı kapsadığını tahmin etmek zor. Patlamanın olduğu öğle vakti sıralarında, işçiler kuyu başında temiz havanın bulunduğu yerden 100-150 metre uzaklıkta olabilir. Patlamadan etkilenmeme ihtimalleri var. Ancak patlamadan sonra açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabilirler. Ocaktaki işçilerin arasında bulunan 'kurt madenci' dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış da olabilirler. Borulardan hava temin etme imkanları bulunuyor.''

YILDIZ: UMUDUMUZU KORUYORUZ
Bölgede bulunan Eneji ve Tabii kaynaklar bakanı Taner Yıldız, tüneldeki gazların istenen seviyelere geldiğini ve kurtarma çalışmalarının hızlandığını açıkladı. Zamanın mahsur kalan işçilerin aleyhine işlediğini belirten Yıldız, "Herşeye rağmen umutlarımızı koruyoruz" dedi.

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
Bu arada, maden önünde toplanan çok sayıda madenci yakını, kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerden gelecek umutlu bir haberi bekliyor.

Bazı madencilerin yakınları, kuyu alanında oluşturulan Zonguldak Valiliği Kriz Masası yetkililerinden kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi alıyor.

Sinir krizi geçiren bekleyiştekilere, bölgede bulunan ambulanslarda müdahale ediliyor.

kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25096551/


NEFES ALAMIYORUZ..!
 
dün akşam haberlerinde içerdeki oğlunu bekleyen babanın metanetli bekleyişini gördüğümde şaşırmıştım... Daha sonra oğlunun ölüm haberini aldığında kahrolmuştu... İzlediğimde oldukça duygulanmıştım. İnsanlar hala işçi adı altında köle çalıuştırdıklarını sanıyorlar, gerek yaşam standardı gerekse de manevi verilen değer olarak. Az biraz karşı çıktılar mı durumlarına emekçiler çıkışları veriliyor ellerine... Kapitalist düzenin oluşturduğu bu sömürü düzenine yazıklar olsun. İnsan ve emekçi haklarını savunmayanlara da yazıklar olsun... Ama ne olacak ki sanki şimdi o insanlar çıkarılacak unutulacak sonra Bursa'da ki gibi. Sonra kış gelecek o insanların emeğinin sindiği kömürleri alıp yakacağız hiçbirşey olmamış gibi...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Maden işçilerinin ölümü cinayettir.
Sadece bir kaza olduğunda işçileri akıllarına getiren devlet, yoksulluklarından ve çaresizliklerinden yararlanılan işçileri bizzat kendi eliyle sömürü sisteminin bir parçası yapmış, işçilerimizi para babalarının vahşi ellerine bırakmıştır.
birçoğunun kayıtsız çalıştırıldığı tahmin edilen bu işçilerin hiçbir güvencesi yoktur. devlet erkanı, sadece kazalar vuku bulduğunda 2-3 geçiştirici kelam ederler sonra yine unutulur gider. son 5 ay içinde 3. maden ocağı vakası olduğu bile unutulur. aralık ayında m.kemalpaşa'da, şubat ayında balıkesir'de yine bu sorumsuzluk ve vahşi kar hırsı uğruna canlarını vermiş emekçilerimizi kimler hatırlıyor, 2-3 gün sonra bu da unutulcak.
yıllardır maden emekçilerine gizlice, sopa altından reva görülen ölüm, dün başbakanın ağzında "kader" diye nitelendirilerek meşrulaştırılmış ve halk düşmanlığı bir kez daha ispatlanmıştır.
bütün bu cinayetlerin durdurulmasının bir tek yolu vardır, o da tüm maden ocaklarına el konup kamulaştırılarak, gerçek sahibi olan halkımıza teslim edilmeleridir.

işçilerimizin ailelerinin ve bütün işçi sınıfının başı sağolsun.
 
Türkiye de bir çok işçi sigortasız çalışıyor. Bir çok fabrika sahibi işçileri sömürdükleri kadar sömürüyorlar ve kış'ın iş yok diye kapının önüne koyuyorlar. Üstelik tazminat ödemeden.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
ondan önce de "kader" dedi.
kendisinin dünyanın en zengin bilmem kaçıncı başbakan olması, etrafındakileri ihya etmesi, çoluğunun çocuğunun zengin olması falan da kader miymiş acaba?
 
yani nasıl bi laf soksam diye düşünüyordum rte ve çetesine bu ilninonun haberinden sonra ama haklıymışsın ilnino bu haberi yorumlayacak küfür yok...
 
Eski Türklerde bir inanış vardır. Eğer bir topluluk kötü yönetiliyorsa, suç onu yönetime getirendedir. Bu yüzden kötü yönetim olduğunda devletin önde gelenleri intihar eder.

Bizim millet ne yapmalı? Hepsi intiharmı etmeli? Ama nerede o kan, nerede o asalet. Bunlar ancak bir dahaki seçimde yine ona oy verir.

Bazıları odunu atar, kâğıt alır. Bizse kâğıdı atıp odunu alıyoruz. Böyle halka böyle yönetim. Söylenecek daha fazla birşey yok...
 
birTURK demiş ki:
Eski Türklerde bir inanış vardır. Eğer bir topluluk kötü yönetiliyorsa, suç onu yönetime getirendedir. Bu yüzden kötü yönetim olduğunda devletin önde gelenleri intihar eder.

Bizim millet ne yapmalı? Hepsi intiharmı etmeli? Ama nerede o kan, nerede o asalet. Bunlar ancak bir dahaki seçimde yine ona oy verir.

Bazıları odunu atar, kâğıt alır. Bizse kâğıdı atıp odunu alıyoruz. Böyle halka böyle yönetim. Söylenecek daha fazla birşey yok...

Aynen katılıyorum.
 
Seçimler yaklaşırken Akp' nin hep iyi yaptığı şeylerden bahsedecek değiliz ya. Birazda bunlar görülsün, Elbistan' da ki göçüğü de unutmayalım, başlık güncel olsun yada olmuyorsa insanların gözüne gözüksün...
 
Geri
Üst