Perdeli Elektrogitar - Koma sesler

Merhabalar. Can sıkıntısına öyle gezinirken yine bir konuyu hortlatmış olacağım ama neyse :D . Çünkü benim de çok ilgilendiğim ve ilgimi çeken bir konu.

Şimdi öncelikle koma konusunda bence bilinmesi gereken şeyler türk müziği için konuştuğumuzu varsayar isek türk müziği makamları. Nerde ne kadar koma alıyo vs gibi şeyler. Yoksa koma çıkarmak çok kolay bişey. Önemli olan komayı nerde nasıl verebilmen gerektiğidir. Mesela şöyle söyleyeyim kemana yeni başlamış birisi kemanı çalar da böyle notalar gıy gıy duyulur biz de kulaklarımızı kapatırız falan. İşte onun sebebi kemanı çalan kişinin notalara tam olarak doğru basmamasıdır. (Tabi yayı çekiş şekli vs falan da etkiler belki bilmiyorum tam olarak.) gitarda koma verebilmek kısmına gelince mesela gitarda herhangi bir notaya bas. Bend yap ama tam ses bend yapma. Hatta notaya basarken teli çok az bi şekilde bük komalı ses alırsın.(illa floyd rose falan ihtiyacın yok) Dediğim gibi önemli olan komayı makamın içinde doğru yerde verebilmek.

Koma ses veren gitaristlerden: (arkadaşların da bahsettiği)
özgür abbak(her açıdan en sevdiğim,etkilendiğim,hayran olduğum gitarist ,çok iyi bir insan),
ilter kurcala,serhan yasdıman,akın eldes örnek verilebilir.

Mesela ben hüseyni makamındaki koma sesleri verebiliyorum. Güzel de duyuluyor. Hatta bir kere bizim burdaki müzik evine atilla hocamın yeni aldığı amfiyi denemeye gittiğimde öyle bişeyler çalıp takılırken koma ses vermiştim. Zamanında senden adam olmaz diyen müzik hocam da ordaydı ve aaaa falan demişti bu da çok hoşuma gitmişti :D :D

Ben makam dersi falan almadım bu arada. Hüseyni makamında koma vermeyi de tolgahan çoğulu hocamızın bi videosunda öğrenmiştim.
Mikrotonal gitarı tanıtırken batı müziğindeki dorian moduyla benzer aralıklar gösteren hüseyni makamının 2. Ve 6. Seslerinin doriana göre yaklaşık 30 sent daha pes olduğunu söylemişti. Ben de sonradan deneye deneye bu komayı vermeyi başardım. Nasıl yaptığımdan da bahsedeyim: re dorian çaldığımızı düşünürsek mi ve si basacağım yerde sibemolden ve mibemolden tam ses olmayacak şekilde bent yapıyorum(2. Ve 6. Sesler) . Tabi zamanla kulak ve el alıştıkça oluyor.

Ayrıca yavuz çetin-erkan oğur konusuna gelirsek dünya isimli parçanın akustik gitarlar da dahil olan kısımlarını erkan oğurun çaldığını erkan oğur zamanında bir röportajında belirtmiş. Bu röportajı görmedim bilmiyorum ama bir dergide yayınlanmış sanırsam zamanında.
Yavuz çetin ve erkan oğur da çoook çoook sevdiğim,dinlerken keyif aldığım,etkilendiğim müzisyenler ama bu dünya parçasında bunun dikkate alınması gerektiğini düşündüğüm için bunu da belirttim.

Baya uzun bi yazı oldu kusura bakmayın. Herkese iyi geceler :)
Katılıyorum ve bende dikkat edilmesi gereken hususları söyliyeyim komalı çalacagınız zaman bend yapmayınız yoksa yaptığınız komada standart bi bend gibi duyulur ve anlami olmaz . vibratoya gelince onu da ayni perde icerisinde ileri geri slide yapın .çünkü normal vibratoda kontolsüz komaya giriyor.ve başlangıçtaysanız şarkınızda kullanicaksanız nadir yapin daha güzel tat verir.

Not : amatör anlamda koma kullanıyorum profesyonel yapan bi arkadaştan gözlemlediğim kadar bunlari öğrendim
 
yalnız beş buçuk senedir bir allahın kulu KURTULUŞ veya CENGİZ COŞKUNER dememiş ya ona yanarım!
na bu da "bu stil" hakkında bilgilendirici bir link: pavyon stili gitar icrası
Bide şu azerbaycanlı ağbilerimiz çok iyi yapıyor bu işi. Elman namazoğlu falan

Edit: ayrıca pavyon stili gitar icrası söylemine kesinlikle karşıyım. Şuan cengiz coşkuner yazdım daha önceden bilmiyordum ilk çıkan parçasına bastım dinliyorum. O abimizin yaptığı o eski nasıl desem hani böyle ümit besen tarzında evet onun müziği için denilebilir belki. (Eğer parçaları hep bu tarzdaysa) Ama mesela bir özgür abbak ın çalım stili gerçekten çok farklı.
 
hocam ben bazı türküleri yaklaşık 2 aylık bi çalışma ile bu şekilde komalı sesler çıkarak çalmaya başladım. eğer daha önceden bağlama çalanınız varsa bağlama çalar gibi bir ilerdeki notaya penayla dokunur dokunmaz çok hızlı bir şekilde hammer on yapmaya dayanıyor gördüğüm ve denediğim kadarıyla. bı şekilde sibemol 2 çıkarmayı yapabiliyorum.
 
Bend tekniğiyle de yapabilirsiniz. Ancak elinizin hızlı olması lazım. Çalıştıkça oturur parmaklar yerine. Bol bol türkü dinleyin. Si bemol 2 candır :D
 
13 yıl önce bu başlığı kendimin açtığını görünce hafif bir gülümsemeyle birlikte yılların ne kadar hızlı geçtiğini fark ettim, yaşını başını almış biri olarak herkese selam olsun.
 
13 yıl önce bu başlığı kendimin açtığını görünce hafif bir gülümsemeyle birlikte yılların ne kadar hızlı geçtiğini fark ettim, yaşını başını almış biri olarak herkese selam olsun.
İlginç bir başlıkmış, ben de yeni zannettim ama hortlatmışsınız :( Madem hortlattınız son durumu sorayım, seneler sonra hangi aşamadasınız?

Ben perdeli enstrüman için bu işin pek sağlıklı olmayacağını düşünüyorum, perdesiz enstrüman çalmak da ziyadesi ile zor. Geriye frekansları ayarlanmış klavye kalıyor. Mikrotonal müzik için frekansları bulmak da o kadar kolay bile hadise değil. Özellikle perdesiz enstrüman icracılarının yorumlarına göre makamların değiştiğini falan öğrenince bu işi hakkıyla yapmanın göründüğünden daha zor olduğuna kanaat getirdim. Ayrıca sadece bir iki notada değil la haricinde tüm seslerde az da olsa farklılıklar var, yani TSM için durum böyleymiş. Konuyu araştırmaktayım ve bulduğum sonuçları şuraya ekliyorum:

Aslında bulduğum bağlama perde frekansları da sadece 1-2 notada farklı değil, tabii bu farklılıkları akoru tam olmayan gitara da benzetebiliriz ama burada her perde aynı şekilde kaymadığı için tüm olayı da bu frekanslar arası oran verdiği için çok ufak ayarların dahi toplam duyumda etkisi olduğunu duymaktayım. İlgili başlıkta örnekler de mevcut.

Alternatif bir yol da şu olabilir, bir midi gitar ya da bunu hakkıyla yapan bir uygulama kullanıp çevirilen midi notalarına listelerde verilen frekansları çalacak notaları atamak olabilir.

Tabii ki tremolo ve bend ile belli bir hava yakalanıyor ama amaç belli mikrotonal müzikteki belli sesleri almaksa bence pek mümkün değil ama araya hafif yerel soslar katmaksa bu şekilde güzel örnekler var elbette.
 
Geri
Üst