Şarkıların Ritimlerini Çıkarmak

Merhaba,
Ben gitarla akor çalmaya yeni başladım sayılır. Bir şey sormak istiyorum,
Akor çalarken şarkıların ritimlerini yani aşağı yukarı es kapama gibi ritimlerini yapıyoruz ya, bu ritimleri biz şarkılardan çıkarıp gitar ile çalamaz mıyız?
Şarkıların akorlarını bulmak nette kolay oluyor ama ritimleri malesef öyle değil ve ben sorumun cevabının olup olmadığını merak ediyorum, acaba şarkılardan ritim çıkarılır mı iyi bir kulak var ise?
Siz ritimleri şarkılardan çıkarabiliyor musunuz?
 
Evet dostum bu konuda ciddi üzerine düş derim ritimleri kulaktan çıkarıyorum ben şahsım adına(Çıkaramadıklarım da var tabiki zor olanlar yani)Yani bu daha sağlıklı olacak kanaatindeyim.Kendini daha fazla geliştirirsin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
:) vovv, teşekkürler dostum.
Peki, şöyle söyleyeyim, ben küçüklüğümden beri bir şarkı dinlerken hiç ritmi bozmadan ellerimle ve hatta ayaklarımla sonuna kadar düzenli olarak eşlik edebiliyorum, bu ritim midir ve bunu herkes yapabilir mi ve bunu yapabiliyorsam biraz uğraşınca gitarda da aşağı yukarı esli kapatmalı vs ilerletebilir miyim kendimi akor basmayı iyi bilirsem şayet? :)
 
Dostum evet o ritmdir ama nasıl yaptığına bağlı düzenli bir kalıbı vardır bunun ona ayak uydurman gerekir onu bilmeden birşey söyleyebilmem doğru olmaz.Herkes yapabilir mi? derken yapan var yapamayan var :) Yetenektir.Ama senin yaptığın şey sana göre profesyonelce olsa bile başkasının seviyesine göre oldukça amatörce olabilir.Orasını da bilemem :)

O yaptıkların ile kulağını geliştirebilirsin ve dolayısı ile ritm çıkartman kolaylaşabilir.Direk yapabilirsin demiyorum!!!
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
:) Seni çok iyi anlıyorum ve bu konuda pek bilgim olmadığı için, sizlerin bilgisine ihtiyacım var. :)
O halde, bana önerin nedir dostum, ben ne yapayım?
Şarkıları dinlerken akorları basıp kendim aşağı yukarı es pes kapama mapama felan uğraşayım mı?
Farklı farklı ritimler deneyeyim mi? :)
Bunun epey faydası olur değil mi? Ya da başka şeyler mi yapayım, neler önerirsin? :)
 
Es mes pes kapamayı filan bırak arkadaşım bence, tabi ki farklı ritmleri dene, doğru akorları basıyorsan ritmi de içinden geldiği gibi çal. Orada bile kendimizden bir şey katmıyorsak müzisyenliği nerede kaldı bu işin, ayaklı guitar pro oluruz.
 
Şarkıyı dinlerken bir yerden sonra çaldığın enstrumana odaklanıyorsun.
Mesela ben bir şarkıda ritm atarken nerde kapamış nerde palme mute var nerde kesme var anlayabiliyorum.
Davul hocası tanıdığım var adam atakların aynısını yapıyor,bana ilginç geliyor ama kendisi çok rahat bir şey olduğunu söylüyor.
Ritm için de aynısı geçerli,dinliycen,deniycen,uğraşcan.
 
ES kapama vs. ilk başta çok takılma derim ritme ayak uydur es kapama vs. zaten kendiliğinden geliyor rahat bulursun onları.. Önemli olan doğru akorları ve arpejleri bulman.
Müzikli günler ;)
 
Bu arada enstruman çeşidinin fazla olmadığı şarkılarla başlamanı tavsiye ederim kolay olur gitar sesini daha net çıkarabilirsin. Seviye seviye atlarsın sonra ;)
 
:) Oh be, cevaplar beni oldukça tatmin etti. :) Netten akorların şarkılarına baktığımda millet ritimleri nasıl diye soruyorlar birbirlerine ve hatta tartışanları bile gördüm. :) Diyordum ki, bu böyle olmamalı, ritmi belli bir düzende yaptıktan sonra esi, kapamayı nasıl belli bir kurala göre yapalım ki..

:) Mesela, Haluk Levent - Hani Benim Olacaktın'a bakıyorum,
1.aşağı-es, 2.aşağı-yukarı, 3.kapama-yukarı, 4.aşağı-yukarı

:) Artık yalnızca şarkıların akorlarına bakacağım ve sonra şarkıyı dinleyerek ritmine kendim esi, pesi yerleştirmeye bakacağım.
:) Uğraşacağım, başarana kadar uğraşacağım. :)

Cevaplar gerçekten mükemmeldi, teşekkürler.. ;)
 
O şarkıyı aşağı yukarı es le çal.hani benim kısımlarından sonra 2 kere aşağı vurup sesi kes,es değil.
Yani çat diye ses gelmesin tellerden sadece sesi kes,sustain olmasın.
 
Tam açıklayamamışım:)
Aşağı yukarı sonra es.2 2lik oluyor sanırım.isimlerini hiç ezberlemedim :)
Ama arkadaşlarımla 3 yıldır ritm atıyorum temel felsefe davul gibi duygu yaratıcan :)
Eslerin davulun kick i gibi gelicek,korkak korkak es yapmıycan ama teli de koparmıycan:)
Zaten ritm duygusu olmadan solo kacırırsın.
Şimdi temel teknikleri bitirdim metronomla calısıyorum 140 bpm le 4lük notalar falan.Tavsiye ederim metronomla calısmayı.
 
ritm kulağını geliştirmen lazım ... ritm bilgisi almadan ritm çalan bir sürü gitarist arkadaşım var. Ritm kulağın da en azından yapacağın tarz müzik dinlemekle gelişir bence bir süre sonra yukarda da dedikleri gibi nasıl çaldığını tasavvur ediyorsun zaten ... Ama birebir aynısını çalmak maharet değildir bazı şarkılarda bazı şarkılarda da maharettir mesela judas - painkiller solosunu birebir çalmak maharettir ama bir yaşarın bilmem ne şarkısını çalarken birebir çalmayabilirsin, yani kendinden de birşeyler katman gerekir ki çaldığından zevk al: yoksa 3 ay gitar kursuna giden bebelerin hepsi çalıyor birebir aynısını yada guitar pro erbabları :D
 
bişey sorucam. Ben bateri çalıyorum ve şarkıları cover yapmak istiyorum .... Bunun için bateriyi şarkı kısmından çıkarmam gerekiyo fakat bateriyi şarkıdan çıkaracak programı bulamadım. Çok acil lütfen yardım edin :cry:
 
Geri
Üst