Gitarı kasten eskitme ve ağacın oturması

Drb,

benim poly boya deyip geçenler diye bahsettiğim sınıfa girmişsiniz.Benim bahsettiğim çok ince ve çok sert olan acrylic urethane,hava kurumalı bir boya değil.

Cila ile fingerboard nemlendirme olayını karıştırmış değilim.Onu ağaç ne kadar kurursa o kadar iyi olur tezini çürütmek için söyledim.Üzerinde cila olduğuna dair bir şey söylemedim.Siz benim yazdığımı yanlış anlamışsınız herhangi bir abes durum yok.Yine anlamadıysanız daha detaylı izah ederim.

Nitro dışındakiler hiç hava geçirmez kelimesini kabul etmiyorum.Tamamı poly urethane ile kaplı tek parça maple bir sap nem değişikliklerinden etkileniyorsa hava geçiriyor demektir.

Eski ağaç kullanan firmalar bazı butik yapımcılar ve bu ağaç seçeneklerini yüksek fiyatlarla sunuyorlar.Hatta Suhr'da bir zamanlar ''old growth maple''
sap seçeneği sunmuştu ve yine kendisi ve onun gitarlarını kullanan gitaristlerin tonda bir iyileşme görmediklerini söylemişti.

Fender 1960'lardan beri fullerplast diye bir astar kullanıyor sizinde bilmeme imkanınız yok sanırım.O yılların gitarları hiç de oturmamış değil.
Elbette ağacın çok nemli olmaması gerekiyor,gitar yapılmadan önce ağacın hava ile kuruması fırınlamadan daha makbul, ondan sonra en önemli faktör gitarın bolca çalınmış olması.
 
PhoibosApollon demiş ki:
Senin yaptığının aksine kim veya ne olduğun hakkında yorum yapmaya hak sahibi görmüyorum kendimi ama, boş işler bunlar.
Çalın gitsin.
Gitarımda 2 santim gloss finish var diye eve gidip ağlamıyorum, yaptığım işe bakıyorum mesela.
Olayı ad hominem'e vurursan söyleyecek çok lafım olur da, pek tahmin etmiyorum uzatacağını muhabbeti.

Sizden tek beklediğim benim size gösterdiğim saygıyı benden esirgememenizdir.
Boş işlerse bunlar okumayın başlığı yada yorum yazmayın.
Ben gelip sizin yazdığınız başlıklarda size saygısızlık yapmıyorum.

Mesele gitardan hızar tonu çıkarmaksa zaten bu işlerle uğraşma çal gitsin.
Senin çok memnun olduğun tonundan ben yada bu başlıkta yazan yada bilgi edinmek için okuyan bir çok kişi nefret edebilir.
 
Kabul edip etmeme durumu yok meydanda. Gerçek var. 0 ya da 1. Ve de bu polyurethane (polyester) ve acrylic cilaların petrol bazlı olduğu ve de havayı hiç ama hiç geçrimediğidir.

Full bunlarla kaplı olan (gül ağacı pau ferro falan gibi klavyesi olmayan) bir sap teoride nemden etkilenmez. Gövde etkilenir, akustik gitarlarda. Ve de gövde şişme ya da çökme yaptığından sap ayarı ister.

Hadiseleri birbirlerine karıştıran sınıfa girmişsiniz siz de.

Ayrıca zaten yukardaki yazınız da hala orada duruyor, benim alıntım olarak da. Onun için sizden bir izah isteyecek durumum da yok. Tek dileğim, lütfen insanları bilgi sahibi olmadan yanlış yönlendirmeyin.

B
 
Bahsettiğim akustik gitar değil elektrik gitar ve full maple sap, poly kaplı bir gitarınız varsa sapını önce hamama sonra derin dondurucuya bırakın eğer hiç bir problem oluşmazsa ben hatalı bilgi verdiğimi kabul edebilirim.
 
cevap veren herkese teşekkürler. bu başlığı " gitarımın ağacını nasıl 'oturtabilirim' " sorusunun cevabını almak için açmadım zaten farketmişsinizdir. aklıma takılan birkaç şey vardı, sağolun çok güzel cevaplar var, biraz da olsa fikir edindiğimi sanıyorum.
 
Polyurethane petrolden üretilen sonuçta hiç mi hiç hava geçirmeyen bir malzemedir. Hiç hava geçirmez.
Nitro cilanın tam açık adı nitrocellulose ciladır. Türkçe'de selülozik cila diye geçen şey. Kağıtla aynı hammadde'den kısacası. Kağıt gibi o da su veya nem gelince şişer ve de nemi dışardan içeri almaz. Tabi nem şapır şupur akan bir su şeklindeyse yeterli olmaz ayrı mevzu. İçerdeki nem de zamanla nitronun içinden geçen (daha doğrusu kağıt gibi düşünürseniz, gövdeyi saran kağıt bir peçete gibi nemi çeker) nem de dışarı çıkar. Ve de gitar kurur!

Bu bağlamda gitarın sesi OTURUR! Oturma bu demek!

B
Başlık hortlamış lakin, daha önemlisi bu şehir efsanelerinin kaynağı da ortaya çıkmış ;)

-Ne keşfetmek isterdiiiiiiiiiiim
-Kuruyan ağaç :ROFLMAO:
 
benim gitarı aldığımda 7 senelikti. gövde ağacı oturmuştu, çok mutluydum. yalnız sap çok yaş gözüküyordu, tonlarım elimden uçup gidiyordu. sonra gitarı gazete kağıdında sarıp bodrumda 5 sene beklettim. çıkardığımda sap ağacındaki o his o kuruluk aman tanrım çok güzeldi. o cort gitmiş yerine sanki warwick gelmişti.

yakında ton örnekleri yollayacağım...
 
Son düzenleme:
benim gitarı aldığımda 7 senelikti. gövde ağacı oturmuştu, çok mutluydum. yalnız sap çok yaş gözüküyordu, tonlarım elimden uçup gidiyordu. sonra gitarı gazete kağıdında sarıp bodrumda 5 sene beklettim. çıkardığımda sap ağacındaki o his o kuruluk aman tanrım çok güzeldi. o cort gitmiş yerine sanki warwick gelmişti.

yakında ton örnekleri yollayacağım...
5 sene nasıl sabrettin :D
 
Geri
Üst