reason cubase üstadları anlatıyor

arkadaşlar reason ile cubase sık kullanıyorsanız a'dan z'ye bilgileri paylaşalım mı? rewire yaptıktan sonra nasıl kayıt yapıyorsunuz, kendi teknikleriniz... ben sadece bir davul loop'unu cubase'de play yapabiliyorum.) exportunu nerde yapacam bilmiyorum örneğin..))
 
ingilizcen var ise manualinde söylediklerinin hepsi en ince detayına kadar yazıyor. okuyabilme durumun yok ise ben anlatırım cevabını bildiğim sorularını..
 
Cubase de rewire altında açtığın her numara, reasonda en tepede duran audio interface in üstündeki numaralı inputlarla eşleşmiş durumda. Örnek bir kullanım:
*Cubase açılır
*Reason açılır
*Reasonda bir nnxt açılıp kemanlar yüklenir, bu nnxtnin çıkışıda audio interface in 1&2 sine bağlanır,( L and R )
*Cubase de bir midi kanalı açılır, kanalın çıkışı ( sol sütundaki out listinden ) nnxt olarak seçilir. Kemanlar yazılır.
*Play e basarsın, kemanlar çalar :) Sonra bakarsın ses rengi hoşuna gitmiyor, hemen cubase in mixerini açarsın, rewire dan gelen channel in üstüne istediğin audio fx i uygulayıp toparlarsın olayı. Böylede güzel bir şansın var :) Kolay gelsin
 
lafı gelmişken şunu sorayım ben de, reasonun manualinde yazdığı üzere 1&2 kanalları haricindeki bütün rewire kanalları mono. stereo yapmak için ille cubase den iki kanalı gruplamak mı gerekiyor ortak fx verebilmek için?
channel 3 ve channel 4 ayrı ayrı gözüküyor mixerde mono olarak. 3 ve 4 beraber stereo gibi bir şey beceremedim. ancak dediğim gibi, group tracksden ikisi birleştiriliyor ve bus oraya yönlendiriliyor... daha kolay bir yolu var mıdır?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
skatheist tekrar yardımın için teşekkürler. dediğin keman olayını başardım. ancak bas ve drum'ı da burdan yazmayı deniyorum.
redrum'ı açıyorum, reason tarafında kanala yönlendiriyorum (10) cubaseden de ikinci midi kanalını açıp redrum seçiyorum ve output kanalını 10 yapıyorum ses alamıyorum. nerde yanlış yapıyorum anlayamadım. kesin görmediğim birşey var sanki ya da bilmediğim. bu arada toggle rack denen yeri kurcalamak gerekiyor mu?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
pyramind ilk cevabını görmedim sana da teşekkür ederim. İngilizcem var ama spesifik soruların cevabını bulmak için verdiğim zamanla aldığım keyfi oranlarsak keyfim kaçıyor:) hem burda böyle güzel bir forum varken herkes faydalanır diyaloglar çoğalır diye düşünüyorum.bu arada Geçenlerde cubase sx'in operation manuel'inin print out ediyim dedim 800 küsür sayfa:)) vazgeçtim haliyle başka zaman veiririz bir yere bastırırız el altında bulunsun dedim.
 
Protoolsda Reason rewire sayesinde sanki bir efekt plugini gibi duruyor klikleyip acıyorum. Cubase yorucu bir işlem gerektiriyor gibi geldi. Cubase ile yapılan kayıtları olan varsa (reason olması gerekmiyor içinde) dinlemek isterim.
 
cevabı bir pdf dökümanını açıp okumak kadar kolay olan sorunlar yerine çözümü aranan sorumların bu forumda tartışılması daha hoş olur kanaatindeyim ben. fikrimce "manual okumaya üşeniyorum, burası güzel, bilenler yazsın" demek hoş değil. manualde bulamadım dersen burada herkes seferber olup yardım edecektir ama.

sorununla ilgili: cubase de devices menüsünden reasonu seçip reason kanallarını açmayı unutmuyorsun umarım?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
atalay abi sana kaydım bitsin yollarım yorumlarını dinlemekten de büyük keyif duyarım.
pyramind burdaki bilgi sahibi insdanlarla diyaloga girmekten büyük keyif almaya başladım.

""manual okumaya üşeniyorum, burası güzel, bilenler yazsın" demek hoş değil" demşisin...
cevap bile vermek istemiyorum... burdaki bilgi sahibi insanların fikrini tecrübesini kazanmak manuel okumakla bitirilecek işler değil. konu okyanus gibi. sx-reason'dan bahsetmiyorum.
Ayrıca tartışmak istemiyorum.. Ben burdan aldıklarımdan mutluyum
 
tartışacak bir mevzu yok, zaten amacım tartışma yaratmak da değil, ve dahi tartışacak olsam bunu burada yapmam. burada işinin ehli olan kişiler "önce araştırın, sonra takıldığınız yerde sorun" diye bir sürü yerde belrtmişler. senin bahsettiğin mantıkla burada hep aynı sorular dönüp duruyor çünkü. önemli olan tek şey aldıklarından mutlu olman değil, insanların da vermekten mutlu olabileceği(ki bu da cevabı her yerde bulunabilecek milyon yerde çözümü bulunan soruları tekrar tekrar sormamaktan geçiyor bence), yeni konuların tartışılabileceği bir platform oluşması.

metto lütfen sadece kendi üstüne alınma, açtığın topic gayet güzel ve faydalı bence. söylediklerim de direk seni hedefleyen şeyler değil, rahatsız hissettirdiysem özür dilerim peşinen. ancak ufacık araştırmayla cevabı bulunabilecek sorular karşısında, bu forumdaki bilgisine deneyimine ve paylaşma isteğine gıptayla baktığım kişilerin anlayış göstermeye çabalamasını gördükçe ben kendim utanıyorum. neyse konuyu uzatmanın alemi yok sanırım daha fazla. bu laflarımı sana yöneltmiyorum metto, öyle düşüncelerimi yazmış olayım, burada yeterince konuyla alakasız şey anlattım sanırım :)

sorununu çözebildin mi merak da ettim ayrıca.
 
reasonu içli dışlı öğrenmek isteyen arkadaşlara(ben henüz ortalamanın üstünde hakim olduğumu söyleyemem) şunu tavsiye ederim:

reasonun operation manualinde "her" deviceın, önündeki ve arkasındaki her kontrol en ince detayına kadar anlatılmış. ancak bunların ne işe yaradığını bilmek pratikte bunları nasıl işe yarar hale getirebileceğinizi öğretmiyor. bunun için ise ben propellerheads sitesinde reason kullanıcılarının siteye gönderdikleri parçaları rastgele seçip dinliyorum ve hoşuma giden parçalardaki hoşuma giden sesleri nasıl elde ettiklerini öğrenmek için bütün bağlantıları izleyip, benzer efektleri kendim elde etmeye çalışıyorum. bu çalışmanın çok çok yararlı olacağını söylemeliyim, ben çok şey öğrendim.

sitede istediğiniz tarzda çalışmaları aratabileceğiniz bir arama motoru da mevcut. ve gerçekten çok sürpriz çalışmalar çıkabiliyor. tavsiye ederim herkese.
 
skatheist şuan son durumum:
1. ikinci kanalı açıp cubase'e yönlendiremiyorum. Yani bir anda sadece bir tane kanal gönderebiliyorum.
2. cubase'de reasondan gönderdiğim bir kanalı yazdım diyelim. Daha sonra cubase'de bir kanal açıp farklı bir vsti ile davul yazmak istediğimde, reason'dan gelen bası bass kanalını active etmeme rağmen alıyorum. ancak rewire'ı mute ettiğimde sadece davul basmış oluyorum, yoksa her kanal için rewire'ı mute etmezsem reasondan gelen sesi alıyorum. daha önce yazdığım kanalı da duymak istediğimden kayıt esnası karma karışık bir şey oluyor. anlatabildim mi acaba sorunu mu?


not: pyramind cubase ve reason rewire olayını anlatan bir link verde alalım okuyalım. sen sağ ben selamet ..
 
ozan evet ben de öyle kullanıyorum, daha pratik bir yolu yok benim de bulabildiğim.

metto aradığın bilgiyi reason operation manualinin 4. chapter ı olan "using reason as a rewire slave" bölümünde bulabilirsin. gayet geniş ve anlaşılır biçimde yazmışlar gerçekten. adım adım anlatıyor. ;)
 
matto okuduğum kadarıyla sorunun çözümünü anlatmaya çalışayım. sanırım sorun şu ki sen reason da mixer kullanmıyorsun, eklediğin her device ayrı bir rewire kanalına yönlendiriliyor(ki bazı durumlarda böyle olması gerek).

yapman gereken reasonda önce bir mixer oluşturmak. bu mixer rewire 1&2 kanallarına otomatik olarak yönlendirilecek.(önce cubase i sonra reasonu açmalısın ikisi arasındaki bağlantıyı oluşturabilmek için)

cubase devices menüsünde reason u seçip ilgili kanalları açmalısın(bu durumda 1&2 kafi)

daha sonra mesela reasona 2 tane sampler ekledin diyelim, cubase de iki midi kanalı yarat, birini birinci sampler a öbürünü ikinci samplera yönlendir. istersen bir tane de vsti kullan bir midi kanalı daha yaratıp onu da vsti ne yönlendir. üçünün sesini ayrı ayrı alabilmen gerekir.

eğer midi klavye kullanıyorsan şunu da göz önünde bulundur: reason un sequencer bölümünde kanalların isimlerinin başında yuvarlak bir midi ikonu bulunur. bu ikonun üzerine tıklayarak midi ikonunu kaybedebilirsin. bu ikon başındayken, midi klavyende bastığın tuşları o kanal da alıyor ve iki sesi birden duyuyorsun. rewire açık iken, reasonun kanallarının midi klavyenden sinyal almamasını sağlamak iyi bir fikirdir. gerektiğinde tekrar aynı yere basıp midi in i aktive edebilirsin.
 
kafam iyi oldu bu akşam çok yoruldum
yarın 2 measjına da cevap yazarım:)
bu arada nihayet sorun çözüm aşamasına cevaplar alabiliyorm senden :)) sevindirici:)
sevgiler
 
sonuç olarak mute etmeden yol alamıyorum. mute edince ya davulu duymuyorum ya da bası. ya da ikisini aynı klavye tuşunda alıyorum. yol katedemedik yani. başarısız oldum ne yapalım:(
mixer kullanmıyormuşum onu keşfettim. kullandım sonuç aynı:( birşeyleri eksik yapıyorum. pyramind özel mesajlarına bakar mısın bu arada..
 
metto, özel mesajlarımda yeni bir şey bulamadım?

yukarıda yazdığım şeyleri adım adım yaparsan olmama ihtimali yok gibi geliyor bana... hele mixer kullanıyorsan, mixer hardware interface in 1&2 kanallarına bağlı olacak. reasonda kanalların başındaki ikon vasıtası ile midi girişini kapatmayı unutma. eğer mixer kullanırken bir enstrumandan ses alıyorsan, başka bir kanalla diğerinden de ses alırsın çünkü mixer ile her şeyi tek enstrumana bağlamışsın(sampler yerine mixer) gibi oluyor. yazılanları bir daha oku, mutlaka kaçırdığın bir şeyler vardır.
 
Geri
Üst