Elektro gitar hoparlörü ?

3

30rasheed

arkadaşlar benim temel bir sorum var normal hoparlörler elektro gitar hoparlörü olarak kullanılırmı yoksa elektro gitar hoparlörlerinin değişik bir teknolojisimi var örneğin bir pioneer araba hoparlör kolonunu amfi çıkışından bağlasak normal bir ses alırmıyız yoksa sesleri birbirine karıştırırmı :?:
 
Merhaba.
Hoparlörlerin ohm ve watt değerleri tutsa bile gitar amfilerinde kullanılan hoparlörlerle stereo hi-fi türü sistemlerin kullandığı hoparlörlerin yapıları birbirinden farklıdır. Hi-Fi türü sistemlerin hoparlörlerin amacı kaydedilen sese "renk katmadan olduğu gibi çalmak" iken gitar amfilerinin ve hoparlörlerinin amacı "sesi renklendirmek"tir.

Gitar amfilerinde kullanılan hoparlörlerin verebileceği maksimum ses frekansı genelde 6khz'dir, hi-fi hoparlörlerde bu 22khz'ye kadar çıkar. Bu durumda gitar amfisine flat bir hoparlör bağlarsanız, amfiden normalde normal bir amfiyle gitar çalarken duymayacağınız sesler duyarsınız, tiz overtone'lar alırsınız. Ayrıca bu iki tür hoparlörün frekans cevapları da farklıdır, standart hoparlörler flat bir cevaba sahipken gitar amfilerinde kullanılan hoparlörlerin cevapları frekansa göre epey değişir.

Hoparlörlerin ohm değerleri tutmuyorsa amfiye zarar verirsiniz. Watt değerleri tutmuyor ise hoparlöre hasar verme veya düşük ses alma ihtimaliniz var.
 
Geri
Üst