Hızlanmak hakkında.

dostum ilk önce gamları öğren.sonra bunları metronom eşliğinde düzenli olarak çalış.hep aynı gam üzerinde çalışma(gamlar için bikaç kitaptan faydalanabilirsin).en önmeli iki husus var. birincisi metronom eşliğinde çalışman.ilk önce 60 metronomda başla ve hızlanıp hatasız çalmaya başlayınca 70-80-90...160 metronoma kadar çalış.başlarda çok zordur ama bi süre sonra hem hızlı ve seri çalıcaksın hemde metronom kulağın inanılmaz gelişicek ki bu bir ömür çok işine yarıycak tecrübeyle sabittir.ikinci mevzu ise çalışırken pena vuruşlarını aynı yönde iki defa vurma.bi alt bi üst olarak çalış.bi telden diğer tele geçerken bile değişmesin yani bi telde üstten vurduysan alt tele geçtiğinde yine üstten başlama. bu çok önemlidir.böylece hem penalama yani alternate picking gelişicek hem bi müzisyen için çok önemli olan metronom kulağın gelişicek hemde gam kalıplarını bütün klavyede yalayıp yutmuş olucaksın ki doğaçlamalarda kapacaksın.
ilk başlarda çok zorlanıcaksın ve ne kadar zaman verirsen o kadar çabuk gelişip hızlanırısn.eğer solo gitarist olmak istiyosan bunlar mecburi.bugün biçok manyak gitarist gamları günde 5-10 saat çalışan insanlar .
yani özetleyecek olursak;
1)Gam kalıplarını yala yut ve gamların hangi notalardan oluştuştuğunu bil(iyi bi kitap lazım)
2)sürekli metronom ile çalış
3)penalama
bundan sonrası için işin daha kolay olucak.soloları çözerken daha kolay çözüceksin hem kulak geliştiği için hemde parmaklar geliştiği için.sololarda doğaçlamalar yapabileceksin.ilerde öğreneceğin teknikler sweep,tapping,legato... bunlarda gam bilgileriyle yani armoniyle çok içli dışlı olduğu için herşey senin için daha kolay olur.
 
Önereceğiniz bi kitap varmı acaba, mendoza bu arada licklibrary den 1 2 şey indirdim güzel gayet sen nerden temin ediyorsun acaba ^^
 
işin teorik kısmının yanında fiziksel kısmı da var ki o da en az teorik kısmı kadar önemli. fiziksel kısmını halletmek için de önce bi hamama git ,saunası olandan, duşunu al saunaya gir. takriben on beş dakika kal. sonra bi soluklandıktan sonra beş dakika daha saunaya gir ve oradan direk kese olayına başla keseden sonra orada masaj yapan amcalar olacaktır büyük ihtimal. onlara fazla hırpalamamalarını söyleyerek omuz, kol ve bilek kısımlarına yoğunluklu olmak üzere güzelce bi masaj yaptır ,masaj olayını güç denemesi olarak gören amcalardan kaçınman senin yararına olur, sonra dinlen, biraz limonlu soda iç . eve geldikten sonra biraz dinlen ve o mayışmışlık gittikten sonra gitar çalmaya başla. eminim ki farkı hissedeceksin ;) ben dün yaptım oradan biliyorum :D
 
valla diğer kitapları bilmem ama ben mesut uğurel in 1.seviye kitabından öğrenmiştim.her tülü major pentatonik ve blues gamlarını nasıl çalışılacağını herşeyi anlaşılı bi şekilde yazıyo.ikinci seviye kitabındada armoni ile ilgili bilgiler.gamlarla ilgili varyasyonları her çeşit ritm ve akor vuruşları egzersizleri var.cd ile birlikte satılır.kesinlikle tavsiye ederim.
 
Gam çalışmaya hemen başlamaktansa temel teknikleri lickler üzerinde öğrenip,gamları sonra bunlarla beraber yalayıp yutmak daha mantıklı olacaktır.
Ayrıca 4 lü notalarda 70den başlayıp 6-7 şer metronom artırmak 6 lı notalarda 60 dan başlayıp 3-4 artırmak 8 li notalarda 50-55 den başlayıp teker teker artırmak en mantıklısıdır.
Ayrıca temiz calmak icin penalama yapmalı,hammer on yapıp gecilmemelidir.
 
http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=2982&gid=292

Çok faydalı bir kitaptır ;) İçindekiler de;

GİTAR
- Gitarın Tarihçesi
- Klasik Gitar
- Çelik Telli Akustikler
- Bombeli Göğüslü Gitarlar
- Masif Gövdeli Elektrolar

GİTAR NASIL ÇALINIR?
- Temel Kavramlar
- Gitarın Akort Edilmesi
- Çalma Pozisyonları
- Çalmaya Başlıyoruz
- Gamlar ve Zamanlama
- Pena Tekniği
- Parmak Stili
- Temel akorlar
- Major Gamlar
- Akor ve Gamlar
- Majör Gam Serileri
- Zaman Değerleri
- Bir Ritmin Çalınması
- Blues Nasıl Çalınır?
- Ton Döngüsü
- Bareli Akorlar
- Akorların Transpozisyonu
- Akorların Taşınması
- Modal Sistem
- Akorların Genişletilmesi
- Akorların Kurulması
- Akor Rehberi
- Majör Gamların Çalınması
- Majör Gam Parmak Yerleşimi
- Tam Majör Gamı
- Gam-Ton Akorları
- Armonik Çözülme
- Minör Gamlar
- Tek Nota Egzersizleri
- Teknikler ve Efektler
- Akor/Gam İlişkileri
- Modal Doğaçlama
- Pentatonik Gam
- Rock ve Blues
- İleri Teknikler
- Yapıların Karşılaştırılması
- Caz Progresyonları
- Akorların Üzerinde Solo
- Seslendirmelerin Geliştirilmesi
- Akorların Üzerinde Melodi
- Dizi Varyasyonları
- İleri Gamlar
- Yaratıcılığın Geliştirilmesi

SES VE AMPLİFİKASYON
- Gitarın Amplifikasyonu
- Cazdan Rock’a
- Yaylı Reverb
- Lambalı Amfiler
- Vox AC30
- Modern Kombo
- Twin Reverb
- Yenilenmiş Klasikler
- Rafa Monteli Sistemler
- Stüdyoya Kayıt
- Evde Kayıt
- Efektler Sözlüğü
- Bakım ve Onarım


:)
 
Hocam yani ben bunun içinde kendimi en azından solo yönümü eksik kalmayacak şekilde yetiştirebileceğim bilgiler varsa yarın bulayım bunu x)
 
KoNt87 demiş ki:
Gam çalışmaya hemen başlamaktansa temel teknikleri lickler üzerinde öğrenip,gamları sonra bunlarla beraber yalayıp yutmak daha mantıklı olacaktır.
Ayrıca 4 lü notalarda 70den başlayıp 6-7 şer metronom artırmak 6 lı notalarda 60 dan başlayıp 3-4 artırmak 8 li notalarda 50-55 den başlayıp teker teker artırmak en mantıklısıdır.
Ayrıca temiz calmak icin penalama yapmalı,hammer on yapıp gecilmemelidir.

"4 lü notalar" dediğiniz şey aslında 16lık notalar değil mi ? yani metronomun bir vuruşunda 4 nota çalıyorsunuz. Aynı şekilde "6 lı notalar" aslında sextuplet, "8li notalar"sa 32lik notalar (yani metronomun bir vuruşunda 8 nota çalıyorsunuz). Çünkü önceki sayfada da "4lük notaları 160-180'de çalmak" gibi birşey demişsiniz de. Net değil yani pek, yeni başlayanların kafaları karışmasın.
 
Vallaha sizin dediğiniz gibi bu ara gamlara abandım full klavyede notalar gamlar formuller türetmeler felan öğreniyorum bayaa bi yandanda metronomla calısıyorum.
 
Parmak açma ve esnetme egzersizi yapmalısın.
işaret parmağını örnek olarak 5.Perdeye koy serçe parmağını açabildiğin kadar aç.9. perde iyi bir mesafedir.sonra 5-9,5-9 diye, aşağı,yukarı,tane tane yavaştan hızlıya doğru bir çalışma yap,bunu her gitarı eline alınca yap.2-3 dakika...
hammer on, pul off'lu varyasyonlarını çalışabilirsin.

Bir de serçe parmak dahil her parmak için trill çalışması yap,Üst tellerde yaparsan parmakların daha iyi güçlenir.
 
Geri
Üst