Klavyeciden sitem / iki gitar vs gitar + klavye mevzuları

Bir klavyeci olarak sitemimi buraya söyleyeyim dedim.

Özellikle grup ilanlarında bir sürü "iki" gitarlı grup klavyeci arıyor. Ama iki gitar ses seviyelerinde dikkatli olmazsa klavyeci ne kendini duyuyor ne de sesini o iki gaz gitarın arasından seyirciye duyuruyor (genelde volüm savaşlarına girmeyi sevmez klavyeciler) Hatta bu yüzden metal müzik çalmaktan soğuyorsunuz.

İki gitar + klavyeli gruplar (misal evergrey, rammstein, children of bodom vb.) hem albüm hem canlı ses tınıları ve düzenlemeleri konusunda çok özenli çalışıyorlar.

O yüzden metalci gitarist arkadaşlar gruba klavye aldıklarında düzenlemeleri ve çalımlarını klavyeci arkadaşın varlığını bilerek yaparlarsa harika olur, ama bunu yapan fazla grup duyamadım. O yüzden klavyeciler genelde rock/metal tarzına fazla girmiyor.

Sazı elime almışken bir de birden fazla gitar kanallı yapılmış tek gitarlı kayıt gruplarına da sitem edeyim.

Bazı tek gitarlı gruplar da kayıtlarında gitar dubleleri (bazen üçlemeleri) kullanıyor ve şarkı tınısı dolu geldiği için klavyeci nereye gireceğini bilemiyor. Duble gitarlar klavyecinin renk katabileceği bir tınısal kısmı kapsadığı için klavyeci oraya ek girdiğinde kakafoni oluşturuyor ve kısmen oturmuş bir tınıda "sırıtmaya" başlıyor. Ondan sonra grup "klavye olmadı be abi" demeye başlıyor. Tabi durumu anlattıktan sonra şarkıyı yeniden düzenlemek gerekiyor ve kısıtlı vakitte herkes onu yapmaya yanaşmıyor.

Bu yüzden artık tek gitar + klavyeli klasik grup kurulumunu tercih etmekle beraber başından itibaren tek gitar (dublesiz vs) + klavyeye göre yapılmış düzenlemeli grup kurduk.

Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz ve nasıl bir grup kurulumu tercih ederdiniz?
 
Geri
Üst