Ses Mühendisliği Mesleği

B

babsent

Kulak ile algılanıp beyinde tanımlanan enerji aralığını, psiko algı prensiplerine uygun olarak elektronik ortamda şekillendiren meslek ses mühendisliğidir.
Sesle ilgili bilimlerin mekanik ve elektronik anlamda kayıt ve reprodüksyon tekniklerini içerir. Ses mühendisi bir çeşit operatördür asla soundun oluşumu ve gelişimine kendi yorumunu katamaz. Asıl olan artist yada kayıt prodüktörünün yaratıcı bakış açısını kavrayarak, seslerin teknik anlamda kayıt, etüd, manipulasyon, mix veya ana kopyasının çıkarılması işlemlerini uygulamaktır.
Temel olarak ses mühendisi deneyimlerine dayanarak, prodüktör, müzisyen ve dinleyicinin zevkine göre sesi elektronik veya akustik ortama aktaran kişidir.

KAPSADIÐI DİSİPLİNLER
Elektrik mühendisliği, akustik, psikoakustik ve müzik gibi disiplinlerinde içinde olduğu birçok disiplinin biraraya gelmesiyle oluşmuştur. Sesin yaratıcı ve teknik yanlarıyla yakın ilişki halindedir.

UZMANLIK ALANLARI
Ses Mühendisliği ana bilim dalı altında; Kayıt Teknikleri, Performans teknolojisi, Digital Audio, Müzik İşletmeciliği.

SAHİP OLMASI GEREKEN NİTELİKLER
Soundu küçük veya büyük çaplı, analog ve digital ortamda kayıt veya manipüle edecek bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalıdır.

Ses kayıt, yayın, veya performans sistemleri için tasarım, kurulum ve operasyonlarına hakim olmalıdır.

Analog, digital çok kanallı kayıtçılar, bilgisayar teknolojisi ve yazılımları gibi değişik kayıt ortamları hakkında yeterli bilgi sahibi olması gerekir

Özellikle digital asrın gelişimiyle digital, analog transfer için yazılım ve donanım senkronizasyon bilgisine sahip olması kaçınılmazdır.
 
ben ODTÜ Elektrik elektronik 3. sınıf öğrencisiyim 15 yıllık gitarist 5 yıllık da vokalistim (3nokta) ögretim hayatımı ses sinyal işleme üzerine yönlendirerek bu piyasaya girmek istiyorum. Türkiyede malesef çok fazla bu işleri yapan yok sanırım. Orta seviyede Cubase kullanıyorum. Sizin bu yolda kendini şu alanda geliştir ilerde işine yarayabilir dediğiniz bir şey var mıdır?
 
Bilgisayarda ve(ya) varsa imkanın gerçek bir stüdyoda neyin ne olduğunu öğrenerek, tecrübe ederek öğrenmek ve sürekli pratik yapmaktan başka pek şansımız yok gibi :) bende edb. öğrencisiyim, 7 yıldır gitar çalıyorum, kayıt işlerine 3 sene önce DFH ile gitar kayıtlarıma davul yazmak ile başladım, şimdiyse Nuendo'nun bilmediğim özelliği yok gibi birşey. bunun yanısıra ses işlemedek temel kavramlar/modüllerin vs hepsine hakimim, zaman içinde oluyor bu ister istemez :) okulunda ise sana teorik bilgisini verip 4 sene sonunda da diplomasını veriyor, ama pratikte ne kadar faydalı olur hiç bilmiyorum :) yine de okumayı çok isterdim 9 eylül'deki bölümü..
 
Arkadaşlar Türkiye'de bu işler böyle yürümüyor malesef, şu an piyasada, üst seviyede DAW kullanıp piyasada stüdyo sahibi olup, arrange&mixing&mastering yapan kişilerin %90'ı alaylı, hemen hepsinin çok geniş çevresi var.Üstelik piyasa da çok küçük olduğundan ve para yapan iş sayısı az olduğundan, neredeyse tüm köşebaşları kapılmış durumda. Bence ses mühendisliğinin yanında çok iyi enstrumanist ve yabancı dil lazım.
 
Geri
Üst