Vokal Kaydı - Altyapıya Oturtma Sorunu

S

Saykosaykan

Herkese selamlar...

İlk önce kayıt sistemimi söyleyeyim.Mikrofonu mixerden 1.kanala>Mixeri,Main out'tan USB Ses kartına>Ses kartını PC ye bağlayarak kayıt yapıyorum.

Birincil olarak kayıt sorunu.Mixerin Main Out'unda,ses kartına bağlanabilecek 2 input var.Left veya Right.Ama kartta 1 output var.Bu demektir ki sesi,ya leftten ya righttan alabiliyorum.Yani kayıt mono olacak.Stereo kaydedip mono verim alinacak bir mix sistemi kullanılıyor. Kayitlar bu sekilde yapiliyor.Ben ise vokal kaydını LEFT inputtan yapıyorum.Sonra kayıdı bilgisayar desteği ile RİGHT kanala kopyalıyorum.Stereo verimini bu şekilde elde etmeye çalışıyorum.Buradaki sorun da burada kaydettigimi baska bir sistemde farkli duyuyorum.....Stereo kaydını nasıl yapmalıyım? Bu başlı başına sorun..

İkinci sorun,*üstteki kayıt sorununa bağlı olarak duyumum doğru olmadığı için altyapıya oturtamıyorum...Kulaklığı takıp mixleyince kulaklıktan güzel gelen ses başka bir sistemde felaket geliyor.Tiz uçmuş,vokal patlamış vs.Herhangi bir sistemden mix yapınca kulaklıktan çok kısık geliyor.Bu duyum sorununu nasıl çözebilirim...

İlgi için teşekkür ederim...[/b]
 
Öncelikle teçhizatını da yazman gerekir. Hangi mikseri ve ses kartını kullanıyorsun?

Kanal kayıt yani ayrı ayrı kayıt yapıyorsan mikrofonu direk ses karıtna bağla, mikserden geçirme.
Ses ne kadar az dirençle karşılaşırsa o kadar iyidir.

Mikserin mono çıkışlarının olması bir şeyi değiştirmez.
Gereken kabloyu aldığın zaman mono kanalları birleştirip tek girişten stereo kayıt yapabilirsin, ama az önce de belirttiğim gibi ne kullandığını da yazman gerek.

Duyum sorunu için iyi dinleme araçları alman lazım. Studyo monitörleri veya kulaklıkları alman gerekir.

Kullandığın kulaklık muhtemelen ucuz bir şey olsa gerek.
Onlarda, kullanıcının sesi iyi alması için elden gelen her şey yapılır.
Malzemeleri ucuzdur ve bass karakterli olurlar.
Tiz patlamaları duymazsın. Bas cevapları abartılıdır. "Yalancı bas" hissi yaratırlar" (Kulağı saran tipleri)

Aslında kulaklıkla miks yapılmaz, yine de profesyonel kulaklıklar alırsan işini görürler.
Studyo monitörü veya kulaklığı alacak paran yoksa, bulabileceğin en kötü dinleme araçlarından faydalan. Örneğin eski TV hoparlörleri...
TV hoparlörlerinde sesi ve miksi iyi alabilirsen birçok dinleme aracında ses iyi alınır demektir.

Önemli olan, miks aşamasında senin sesi iyi alman değildir. En kötü cihazda bile en iyi cevabı verecek kompozisyonu yaratmandır.

Bu önerilerin hiçbirini denemeyeceksen bile elindeki kulaklığı referans dinleme aracı olarak kullanma. Tiz patlamaları yansıtan cihaz her neyse şimdilik onu kullan.
Şu an için en iyi cevabı o veriyor demektir.

Patlamaları en aza indirmek için

1 Bas patlamalar için; mikrofondan uzaklaş veya popfilter satın alıp kullan.
2 Tiz patlamalar için; mikrofondan uzaklaş, De-Esser kullan veya elle ses otomasyonu yapıp patlayan noktalarda ses düzeyini azalt.
 
Geri
Üst