Zeitgeist - Venus Projesi / Kaynak tabanlı ekonomi

Venüs projesi, türkçeye 'Zamanın Ruhu' olarak çevrilen ve Toplum Bilimci Jacque Fresco tarafından 'Zeitgeist' isimli belgesellerle ilk somut adımları atılan bir projedir.
Temel amacı, en azından insanların yaşadıkları ve parçası olduğu sistem hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamakla başlar. Finans kaynaklı ekonominin kaçınılmaz sonucu olan 'emek-yoğun' sektörün her zaman otomasyon sistemini engelleyeceği düşünülünce ütopya halini alan projedir. Sanılanın aksine, teknik anlamda da bir projedir.
Venüs projesinin amacı, 'finans kaynaklı ekonomi' yerine 'kaynak tabanlı ekonomi' sistemi getirmektir (bkz. resource based economy).
Hareket, başlangıç noktalasından itibaren düşünülenin aksine somut adımlarla devam etmektedir.
Zeitgeist adında 2 belgeseli vardır ve bu belgeseller en temelden tüm düşünce hakkında bilgi verir. Bu belgeseller ile bazı insanlara hayat standartlarını yargılama güdüsü doğururken cehalet erdemine sığınan kişilerin de şemsiyesini delmeyi hedefler.

Uluslararası yürütülmekte olan bu harekete katılmak için Türkiye resmi sitesi:
http://www.zeitgeisthareketi.net

Yalnızca katılımcıların hareket adına yaptıklarının kısa bir özeti için:
http://zeitgeistresources.com/

Belgeseller resmi sitede mevcuttur. Yakında 3. belgesel de yayınlanacaktır.

İzleyenlerin veya araştıranların fikirlerini paylaşması amaçlı başlığı açıyorum.
En genel yorumlar için ekşi sözlük linki:
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=zeitgeist the movie
 
İnsanlar büyük ihtimalle bu projenin gerçekleşmesinin uzun yıllar alacağını düşünecekler. Ama hiçbirşeye cürret etmeden de birşey kazanamayacağımız ortada.

Belgeselde anlatıldığı kadar başarılı olabilmesi için yapay zeka konusunda önemli gelişmeler olması gerekli bence. Henüz bu seviyede olmayabiliriz ama birgün olacağız.
 
Geri
Üst