Elixir teller

Merhaba arkadaşlar;

Uzun süredir daddario tel kullanıyordum. Çok sık değiştirdiğim için 10 46 elixir tellere geçiş yapmak zorunda kaldım. Fakat elixir tellerde şöyle bir sıkıntım var. Bend yaparken sanki teller fretlerin üzerini yermiş gibi bir his veriyor. Bundan çok rahatsız oluyorum ve kontrolü zorlaştıryor. Sizde böyle bir sorun oluyor mu? 2 paket kullandım 2sindede aynı sorun. Teller 10 günlük civarı. Fretleri değişelide neredeyse 1 ay oldu.
 
Klavyeni temizliyor musun ? Klavyen kirli ise böyle bir his uyandırabilir, ben de elixir kullanıyorum ama böyle bir şey hissetmedim pek.
 
evet yer yer aynı problemi bende yasıyorum tellerin veya fretlerin kirlenmesi yüzünden oluyor sanırım ben bir beze biraz wd40 sprey sıkıp siliyorum gayet etkili oluyor.
 
Üzerindeki extra kaplama yüzünden böyle bir his almış olabilirsiniz ben kendim de satıp kullanıyorum fakat herhangi birşey görmedim.

Tabi fretleri düzenli silmeniz/silmemeniz bunda etken. Fretlerden de kaynaklanabilen bir sorun olabilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Fretlerin tam üstünde olduğu bölümdeki tellerde hafifden çatlama olduğunu söyleyebilirim. Sadece fretlerin üstünde tabi. Sorunun bundan kaynaklandığını düşünüyorum.
 
Dün ilk kez Elixir tel taktım gitar'a. tabi önce fretboard'u bayağı bi temizledim. Çalmaya başladığımda klayveye yağ dökülmüş hissi uyandı direk :) yani herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
 
Arkadaşlar bu elixir tellerin entonasyon bozulma durumu nasıl? Ben bir sürü tel denedim, en son Ernie Ball super slinky kullanıyorum. Ancak sıkıntım şu : teli takıyorum, ilk iki gün harika, 3. günü günde 7-8 saat gitar çaldığımda, teller önce pembeleşip ardından kararıyor. Tabi ardındanda gitarın optimum entonasyonu da yok oluyor. (Her çaldığımdan sonra telleri silmeme vb rağmen bu durum var)

Kayıt işi ile uğraştığım için entonasyon çok önemli benim için. Hani 1 hafta veya abarttım 15 günde kararsa razıyım, zaten ayda 2 defa tel değiştiriyorum. Ama son aldığım Ernie Ball artık 3 günde kararıp, entonasyon bozulmaya başlayınca yıkıldım açıkçası. Parasında da değilim o sökme takma işkencesi yok mu, deli oluyorum işte ona. :evil:

Elixir lerin kolay kararmadığı, zaten çok anlatılan çok duyduğumuz şeyler. Peki bu entonasyonun da, geç bozulduğu anlamına mı geliyor. Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
 
Elixiri bilmem ancak ben Curt Mangan kullanıyorum ve dün 6 saat bugün 6 saat çaldım teller aynen duruyor. Malzemesi ve yapılış şekli tellere tabiki etki ediyor. 24 yıldır Daddario'yu bırakmama sebep tek tel budur.
 
jacksonke1 demiş ki:
Ve atalay o dediğin teli nerden temin edebiliyoruz? bir denemek lazım.

Evet şu temin konusunu ben de merak ettim. Bu kadar övdüğüne, göre var o tel markasında bir iş. Denemek lazım en kısa zamanda. :)


semizotu25 demiş ki:
Entonasyon sorunu şu ana kadar yaşamadım ;)

Elixir i de bir denemeyi düşünüyorum bakalım. Gitar ayarlarını yeni tele göre yapma hadisesi yüzünden, zırt pırt farklı tel takmaktan çekiniyorum. Yoksa foruma sormak yerine hemen takıp bizzati canlı canlı test etmek isterdim. :)
 
bizim demoyu kaydederken 3 takım dean markley yedim. 0 dean markley tonu efsane bence. Ama işte sürekli atmak gerekiyor çok maliyetli. Bende elixir 'e geçmeyi düşünüyorum.
 
Curt Manganda herhangi bir paslanmaya rastlamadım. Teller, halen karardı bile diyemem. Neredeyse 12 saatten sonra öyle duruyor.

Curt Manganlar Türkiye^de yok. Ebayden veya direkt sitesinden alabilirsiniz. Hiç pahalı değilller ve inanılmaz tel kalınlık seçenekleri var.
http://www.curtmangan.com/
 
Elixirler (özellikle polyweb olanları) her ne kadar esnekliklerini 1-2 hafta sonra hissedilir oranda yitirselerde gerçekten uzun süre (gitar casede güzelce saklanıyorsa bazen aylarca) kararmıyorlar. Nanowebler biraz daha kısa ömürlü. Ama polywebler gerçekten sert teller. Nanowebler biraz daha geleneksel tel hissiyatına yakın.
 
Elixir teller normalde aynı tansiyonda tellerden daha serttir örneğin aynı tansiyonda atıyorum 0.9 telleri alalım gitara verdiği gerilim küçükten büyüğe:

D'addario 1 ----- EPS520 Super Light
Ernie ball 2----- 2223 Nickel Super Slinky
Elixir 3 ---------12002 Nanoweb Super light

Yani aynı tansiyonda benim tecrübeme göre elixir en sert olanı tabiki aynı markalarda aynı tansiyondaki farklı modelleri es geçiyorum.

Kullanıma gelince bana iyi bir gitarda yani action,sap,calibrasyon ve köprü kriterlerini iyi varsayarak kayıt olayında D'addario ömürleri çok kısa kötü yanı bu lakin o ilk günkü akortutarlılığını sağladığınızda kulağıma gelen en temiz ve parlak ton.


Ernie ball ise daha shred bir yapıya sahip, biraz daha çekiyor sapı.
Tek ses ve sustaın açısından sorunu yok, dadariodan daha iyi bu yönü ama harmonik ve hatta Artificial harmonikler (zakk wylde stili öttürmeler vb.) çok zorda kalıyor.Ömürlerü kesinlikle dadariodan uzun.


Elixir is tam bir sahne işi uzun ömrü sustaını felan ılgı çekiyor ama 0.10 tansıyon çok bass yapıyor aleti.Sürekli çaldığınız bır bar ,kafe konser olayları için ideal.

Tabi bu soyledıklerım benım gitarlarım tuşem ve kulağımla alakalı herkesin yaklaşımları farklı olduğundan görüşler değişebilir.
 
Ben de Elixir telleri yeni taktırdım, artısı eksisi bana göre şöyle:

Tellerin sustain'inden oldukça memnun kaldım, teller üzerine yağ sürülmüşçesine kaygan, 1 hafta çalınmayla bile henüz bu özelliğinden birşey kaybetmedi.

Bana göre en kötü taraflarıysa şöyle : tellerin gerginliği çok fazla, 1 haftada parmaklarım parçalanmaya başladı, 9 yıllık gitar geçmişimde parmaklarım böyle eziyet görmedi :) 0.10 tel kullanmışlığım da var uzun yıllar ama elixir .09 set parmaklarıma ciddi zarar verdi. Tellerin üzerine kaplanan malzemeyle ilgili olabilir. Ama bu belki de benim cildimin hassasiyetiyle ilgilidir.

Sonuç olarak bu teller ile 1-2 ay idare edeceğim, parmak egzersizi gibi görmek lazım :) Ama daha sonrasında bir daha kullanmayacağım sanırım.
 
Ben de nihayet Elixir tel deneme fırsatı buldum. Takalı 1 hafta oldu ve günde 4-5 saat çaldım, teller hala ilk günkü gibi performansa sahip. Gerçekten çok etkilendim. Ancak gerçekten de çok sert tellermiş.

Ernie Ball dan sonra bu tellerle bend yaparken, elimin ayarını tutturamıyorum. Bendler için daha fazla yüklenmek gerekiyor, sorun değil erkek adamız yükleniriz de :) ancak tel o kadar gerginki, sanki biraz daha abansam, tel çat diye kopacakmış hissi veriyor. Ama şunu da söylemeden edemiyeceğim : sanki gittikçe elim bu tel takımının tansiyonuna alışmaya başladı gibi.

Bir de Floyd Rose köprüm kaya gibi sert oldu, telden midir bilemedim ancak dive bomb vb yaparken, kola çok daha fazla aslımam gerekiyor. Ama telin o ilk günkü sesini, performansını koruması hatırına bunlara da katlanılırmış gibi geliyor yahu. :)
 
Geri
Üst