Standart Akortlu gitarı Re standart yapmak zarar verir mi

E

egemenp

arkadaşlar gitarı mi standarttan re standarta çekicem yani herkes zarar verir diyor m-2 yekpare sap gitar ne diyorsunuz?
 
:) Nasıl inandırdılar buna sizi merak ettim, gitar alırken "ben mi istiyorum yok yok re olsun" gibi bir seçim mi yapılıyor, istediğin şekilde akortlarsın gitarını, ona göre köprü ve sap ayarını (genelde gerekmez) gerekirse değiştirir öyle kullanırsın. ben drop C den E ye kadar kullanıyorum anlık akort değişimleriyle gitarım henüz alev almadı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
teşekkürler cevabın için :)
bunu diyen şöyle açıklamıştı tellerin sapa bir basıncı oluyorrmuş bunu sıkıp gevşelttiğin zaman basınç değiştriğinden zararı oluyor demişti
 
Bahsettiğimiz gitar ESP M-2 ise hiç bir şey olmaz merak etmeyin. Ibanezin dandik bi modeli vardı, sapı kırılıp duruyordu. O gitardan başka bu tarz problem yaşatan gitar duymadım. Hele ki Japon bir ESP'den bahsediyorsak mümkünatı yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
evet esp made in japan :) teşekkür ederim açıkcası korkmuştum oynamaya..zırt pırt akortuyla oynamam tabi ama telleri söküp baştan takıcaktım sonunda
 
Biraz daha açıklayıcı yazmak gerek ilk kez drop ve düşük akortlarda gitarını kullanmak isteyen biri için.

Şimdi şöyle oluyor.. Gitar M-2 olduğu için bir kere floyd rose vardır. Ayrıca RE standartta çalınıcaksa optimum tel kalınlığı .10 olur.

Floyd rose lu gitarda telleri gevşettiğinizde köprü aşağı kayar(mekanizma yuvasına iner) ve ince tel (0.9 luktan bahsediyorum) kullanıldığı için çalarken çok ünlü bir tabir olan "don lastiği" hissiyatı yaratır.

0.10 luk tel takıldığında ise gerginlik artar ve bu hem floyd rose u yukarı kaldırır hem de sapı (oluşan baskı ile) içbükey yapıcağı için sap ayarı ve floyd rose vidalarının sıkılmasını gerektirir.

Yani işin özü şudur ki eğer floyd rose lu bir gitarınız varsa en fazla üst teli drop yapıcak şekilde standart akorttan farklı bir akorda kayabilirsiniz. Yani örneğin standart Mi ise akort kalın mi telini Re 'ye çekebilir ve floyd rose 'un ayarını bozmamış olursunuz (yine bozulur ama alt eşikteki akort vidalarından kurtarabilirsiniz durumu). Sabit köprülerde bu iş daha basittir tabi ama yine kalın tel takılırsa sap ayarı gerektirir.

Sonuç olarak şunu iyi düşünün eğer gitarınızı standart Re de kullanıcaksanız bir daha Mi ye geri dönemezsiniz. Dönücem derseniz de deminki işlemleri geriye doğru tekrarlamanız gerekir.
 
bence bu işi iyi birlen bir arkadaşından bunları yapmayı öğren yada bir ustaya bu işi yaptırırken öğrenmeye çabala :D

Olmadı benim yaptığımı yap biraz risk biraz zaman biraz uğraş kendin öğren.. :) biraz cesaret tabiki :D
 
komple D'ye çektiğinde sap ayarını yapman gerekecek, zarar verir derken bunu kastetmiştir. köprü ayarı da lazım ayrıca evet. ancak herhangi bir hasar yok.
 
Geri
Üst