Akord Kaçırma Sorunu: Locking Tuner, Graphite Nut

oncelikle herkese merhaba
eminim bu konuda daha önce cok baslık acılmıstır ama benim durumum biraz farklı galiba öncelikle gitarım shecter solo 6 custom,yani les paul tarzı,stop tail piece,locking tuner ve graphite nut var üzerinde.yani teoride saglam akord tutması icin hersey var aldıktan sonra sap ayarı entonasyon vesairede yaptırdım ama sürekli akord kacırıyor özellikle bend lerde.isin ilginc yanı bazen ince bazende kalın oluyor akord.fret buzz denilen olayda var hadi bu neyse amfiyle caldıgım zaman hissedilmiyor ama akord olayı cok kötü yani bir türlü isin içinden cıkamadım sap ayarındanmıdır nedir anlayamıyorum ama bu özellikleri olan bir gitarda bu ölçüde akord problemi olmaması lazım farklı forumları inceledim ama shecterlerde genelde böyle bir soruna rastlamadım,ucuz etin yahnisi yavan olur derler ya simdi cok pismanım biraz daha para verip daha iyi bir sey almadıgıma.
bu konuda bir bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum dostlar
 
Kilitli burgunun akord stabilitesi anlamında pek de bir esprisi yok aslında. Graphite Nut olayı da ton ile alakalı daha çok.

Telleri iyice gevşetip(ya da yeni tel takmadan önce) eşikte tellerin arasından geçtiği kısıma kurşun kalemle çizik atın, kilidi kapamadan önce de burgunun imkan tanıdığı kadar sarmaya çalışın teli. Hissedilir bir iyileşme olmazsa aşağıdaki resimdeki gibi eşikten burgulara doğru olan kısıma sürtünmeyi azalmak için sünger koyabilirsiniz.

Bunları uyguladığınızda hala ciddi bir problem varsa burgularda sorun var demektir. Sorunlu tellerin burgularını düzgün çalışanlarla deneyip emin olduktan sonra yeni burgu almak gerekebilir.

016-1.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ok cok tesekkür ederim,bu söyledikleriniz cok zor seyler değil allahtan,hepsini bir deneyeceğim umarım düzelir,kursun kalem olayını bende okudum sanırım bır ceşit yağ görevi yapıp sürtünmeyi azaltıyor,haydi hayırlısı vakit ayırdığınız icin tekrar tesekkürler
 
Ben sabit köprülü gitarlarda locking tuner kullanıyorum ve teli en fazla 1 tur bile olmayacak kadar sarıyorum ve tunerı kitliyorum. Böylece tüm esneme payını ortadan kaldırmaya çalışıyorum. Ayrıca tuner kafalarındaki vidalarıda biraz daha sıkmak iyi fikir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
aslinda su an benim tellerin durumu senin dedigin gibi,1 tur bile olmayacak kadar sarili yani locking tunerinda esprisi bu diye biliyorum ben
 
locking tuner olayı gayet kullanışlı birşey ama o derece akort kaçırması hiç normal değil bilirim o gitarları öyule dandik filen olduklarınıda düşünmüyorum

bence tunerlerde sorun vardır
 
Locking Tuner olayı ile akord kaçırmayacak diye bir kaide yok. Elbette onlarda akord kaçıracaktır hava şartları vs etkendir, onun dışında üst eşikten ve köprüden geçen tel yuvalarını kurşun kalem ile çizin (artık olmayacak derecede). En fazla 2-3 tur saracak şekilde teli sarın (Bu konuda Ibanez' in PDF desteği var internette bulabilirsiniz).

Bazen ise köprünün ve saddle yerine tam oturmamış olabiliyor, elinizle kontrol ederek sallanıp sallanmadığını kontrol edin (İstisnai bir durumdur).

Oda olmaz ise stok burgularda sorun vardır diye düşünüyorum, üzülerek söylüyorum yeni almanız gerekebilir.
 
Geri
Üst