Jazz solo

@barrios hocam,

Başlık süresini geçelim, bilgi alalım lütfen...:troll:
Vallahi keşke buna tek bir mesaj ile yanıt verebilsem:)
Ancak şunu söyleyebilirim: Caz çalmaya heves eden herkesin, bunun öncelikle caz dinlemek ile ilgili olduğunu anlaması lazım. Rock çalabilmek için ne emek verdiyseniz ve ne kadar heyecan duyduysanız, aynısını caz için de yapabilmek lazım. "Caz da öğreneyim biraz" ile filan olmuyor bu iş. Benim tecrübem bu yönde:)
 
Genelde şöyle bir beklenti oluyor; birileri çıkacak sihirli bir şekilde her konuyu çözecek ve işin matematiğini anlatacak ve caz olayına anlam kazandıracaksın ve artık çalıyorsun fakat hiçte öyle toz pembe olmuyor, dinlenildiği kadar bazı kadanslar çalınmalı ve gezeceğin arazinin bitki örtüsü hakkında bilgi sahibi olmak gerekir
 
Holdsworth tarzı sololar için ne yapmalıyım diyen çıkar mı acaba
O arkadaşa benim verebileceğim tek yanıt aşağıdaki gibi olur:
lopezlerin-cen%C4%B1f%C4%B1r.jpg
 
hey gidi... der ve susarım. Ya da susmayayım. Bir kitap önereyim, internette de bulabilirsin. jody fisherin 4 aşamalı bir kitabı var. Kaybolduğum karmaşık teorilerde epeyce yol gösterdi.Ne kadar birşeyler kapsan o kadar iyi, fakat o kadar farklı bir konu ki bu jazz konusu, yine kayboldum :) işi bilenden ders alacağım yakın zamanda. benim yolum bu şekilde..
 
Ben de şöyle söyleyeyim jazz improvasation dediğin şeyin kökü blues' a gider malumun. Önce bir blues çalmayı, dinlemeyi ve tavırları ayırt etmeyi çalışmak lazım. Sonra belki jazz' a yolculuk başlar diye düşünüyorum. Ama hiçbir işin özellikle müzik alanında 1 tek doğrusu olmadığı için sadece tavsiye niteliği taşır.
 
Ben de şöyle söyleyeyim jazz improvasation dediğin şeyin kökü blues' a gider malumun. Önce bir blues çalmayı, dinlemeyi ve tavırları ayırt etmeyi çalışmak lazım. Sonra belki jazz' a yolculuk başlar diye düşünüyorum. Ama hiçbir işin özellikle müzik alanında 1 tek doğrusu olmadığı için sadece tavsiye niteliği taşır.
Herb Ellis de aynı fikirde; aşağıdaki videosunun tamamını bulursanız çok faydalı olur, tavsiye ederim. Yalnız tabii blues çalmak ile "blues formunu anlamak" ayrı şeyler, onu söyleyeyim. Blues formunu bilmek ve anlamak cazda da işe yarar, ama blues kafasıyla emprovize yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Tek tek akorların da hakkını vermek gerekebilir cazda. Blues çalan pek çok kişi ise tek bir minör pentatonik dizisi ile idare eder ne yazık ki. Böyle yapmaları şart değil ama, durum bu. Herb Ellis bu videosunda "blues çalabilmekten" bahsediyor, ama kastettiğ şey bluesun formuna ve akor yapılarına klavyede hakim olabilmek. Pek çok kişi için "blues çalabilmek", blues duygusuna sahip olmak anlamına gelir oysa.
 
Herb Ellis de aynı fikirde; aşağıdaki videosunun tamamını bulursanız çok faydalı olur, tavsiye ederim. Yalnız tabii blues çalmak ile "blues formunu anlamak" ayrı şeyler, onu söyleyeyim. Blues formunu bilmek ve anlamak cazda da işe yarar, ama blues kafasıyla emprovize yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Tek tek akorların da hakkını vermek gerekebilir cazda. Blues çalan pek çok kişi ise tek bir minör pentatonik dizisi ile idare eder ne yazık ki. Böyle yapmaları şart değil ama, durum bu.

Elbette konu engin bir derya tabi ben sadece başlangıç olarak demek istedim yoksa hakkını veren bir caz gitarcısı olmak bana göre epey epey bir zaman ve emek ister şimdikler gibi 2 3 ezberlenmiş figürü katıp bir kaç eksilmiş akorla cazz yapıozzz gerçekten irite edici.
 
Geri
Üst