Farklı kalınlıkta tel takmak

Arkadaşlar merhaba, kilitleneceğinden korkarak açıyorum çünkü daha önce konuşulmuştu. :oops: Ancak net bir bilgiye ulaşamadım. Sorum şu Ibanez RG2550z marka gitarımın üstündeki standart telleri (009-011-016-024-032-042 olmalı) 10'luklarla değişsem sap ayarı bozulur mu? Köprü yükseklik ayarının bozulması çok sorun değil yapmaya çalışırım ama sap ayarı yaparken truss rod fazla çevrilirse burulup kırılabilir gibi şeyler duymuştum o yüzden sap ayarına hiç bulaşmak istemiyorum. Yaşadığım yerde sap ayarı yaptırabileceğim kimse yok. Bir de bir yarım ses aşağı akort edip kullanmayı düşünüyorum, o zaman zaten 9'luk telle yapılan standart E akorduna denk gelmez mi kuvvet olarak?

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=2777&gid=846

Bu da 11'lik esas kullanmak istediğim bunun gibi birşey sizce bunu sap ayarsız kullanabilir miyim? (Şansımı zorluyor muyum yoksa?) :roll:

Kimileri sap ayarının bozulmayacağını kimileri bozulacağını söylüyor, sizce hangisi doğru.

Şimdiden teşekkürler.
 
Tel kalınlığını değiştirdiğinde kullanacağın akorda ve tel kalınlığına göre sap ayarı yapılması zorunludur. Çünkü teller kalınlaştığında cızırdamaya ufaldığında ise perdelerde basma zorluğuna/yüksekliğe yol açıcaktır.

Ayrıca sap ayarı klavyenin yamulmasını önleyen bir çeşit önlemdir. .11 lik tel taktığında ister istemez gerilim ve sapa binen yük artacaktır. Buda sapı öne doğru çekecektir.

Sap ayarının bozulmayacağını söyleyen birazcık halt etmiş :D

Ama tabiki en önemlisi kullanacağın akord. Eğer mi de kullanacaksan gitarı kesinlikle sap ayarı lazım ama yok re ye geçicem 11 alınca diyosan söyle bir baktırmanda fayda var ama gerekeceğini sanmıyorum
 
Geri
Üst