alder & mahogany

jackson gitarlara bakıyordum da gitarlar için genel yorumlar metal gitarı olduğu yönünde sert müzikler için ama ağaçlarıma baktığımda çoğunluğu alder ben mahogany yi sert müzikler için uygun bilirdim daha tok ve sıcak tonlar için bu iki ağacın farkları nedir? veya benzerlikleri?
 
'x ağacı sert müzikler için uygundur' sözünü çok uygun bulmuyorum. kızılağaç (alder) ile maunun farkı maunun tok, kızılağacın ise daha parlak tonlar vermesidir. tabi ki tona manyetiklerin karakteri, amfi ve amfinin ayarları, kullanılan kabin, kullanılan hoparlör de etki eder.

eğer tok ve sıcak tonlar istiyorsan maun derim. jilet gibi parlak solo tonları istiyorsan alder derim. aynı ekipmanla (mümkünse aynı manyetiklere sahip) bir alder ve bir maun gitarı deneyip karar vermeni tavsiye ederim.
 
Gitarlarda kullanılan kızılağaçlar da maunlar da eskisi gibi değil nedense. 2000 yılı sonrasında ağaç kalitelerinde düşme var. Bildiğim kadarıyla eskiden kullanılan maunlar Güney Amerika, Honduras maunlarıydı ama artık Asya ve Afrika maunları kullanılıyor ve ton farkı çok belli. Alderler hakkında yeterli derecede bilgim yok ama Ertan'ın dediği gibi tonları daha parlak mauna göre.
 
Alder daha parlaktır, Maun kararlı, tok. Dediğinize katılıyorum ağaç kalitesi düştü tabiki Asya' ya kaydı daha çok üretildiği için. Herkes düşüncelerinden uzaklaşıyor, artık daha ucuzu nere ise oraya yöneliyorlar, keşke olmasaydı.

Ama bir Kızılağaç sesini Maun ağacına değişmem doğrusu. Ayrıca Alder Clean tonlarda da çok başarılı.
 
Geri
Üst