gümrük mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz

Arkadaşlar yurdışından getirtmek istediğiniz eşyalar (amfi + gitar+ vb...)
ile ilgili olarak tüm sormak istediklerinizi buradan bana sorabilirsiniz vaktimin elverdiği ölçüde sorularınızı ayrıntılı olarak cevaplamaya çalışacağım

ilgilenenlere duyurulur...

not : özel mesaj lütfen atmayalım şimdi ve bundan sonra burada yer alacak tüm katılımcılara haksızlık olmasın

hepinize ii çalışmalar
 
esatburak gümrükle ilgili olan bağlantını da buraya yazarsan insanlar sorularını ona göre sorabilirler sanırım. yani gümrük işlerinde çok mu tecrüben oldu, yoksa bir şekilde çalışıyor musun? buna göre sorular daha rahat sorulabilir sanırım.
teşekkürler
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Tabi elbette yazarım, yanlız unutulmaması gereken nokta yazılanların sadece birer açıklama yada yol gösterme mahiyetinde olduğudur.

Türkiyede ki gümrük idarelerinin ve bu idarelerce yapılan gümrük işlmelerinin denetimini gerçekleştiren bir mesleğim var. Forumlardan okuduğum kadarıyla bu forumlara katılan kişilerin bu konuda genelde bilgisiz olduklarını ve açıkçası ürktüklerini gördüm ve bu yüzden gümrük mevzuatı ve yapılan işlemler açısından kişileri bilgilendirebileceğimi düşündüm ve bu başlığı açtım.

dediğim gibi spesifik konularla (yer, şahıs gibi) ilgili soruları cevaplandırmayacağım
 
zaten kimsenin kendi özel işi için kişisel yardım isteyeceğini sanmıyorum. benim gümrük mevzuatı ile ilgili hiç bir fikrim yok, bilgisizlikten gelen korkum yüzünden yurtdışından bir kürdan bile sipariş etmedim bugüne kadar. ne cins mal için ne kadar ödemem gerekir cinsinden genel bilgilerini bulunduğu bir internet sitesi var mıdır mesela? mevzunun gayet karmaşık olduğunu sanıyorum çünkü.
 
Ben bir soru sorayım o zaman, mesela internetten amerika fiyatı 600$ olan bir gitar sipariş edicem diyelim, bu normal prosedür işlediğinde bana kargo+gümrük dahil ne kadara mal olabilir. Normal prosedür işlemezse ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?

Ve aynı gitarın kıvılcım müzikte 840$'a satıldığını düşünürsek ve adamların da bu fiyata kendi karlarını da eklediğini düşünürsek bu durumda gitarın fiyatının haricindeki masrafların çok da büyük bir mebla olmadığını mı düşünebiliriz yoksa bu adamların gümrükte bir işler çevirip bu ekstra masraflardan kurtulduğunu mu düşünebiliriz?

Bu ekstra masraflardan kurtulmak prosedürün bir açığı mıdır yoksa illegal bir işlem midir? Eğer illegal bir işlem ise cezası nedir?

Teşekkürler..
 
Ben bir soru sorayım o zaman, mesela internetten amerika fiyatı 600$ olan bir gitar sipariş edicem diyelim, bu normal prosedür işlediğinde bana kargo+gümrük dahil ne kadara mal olabilir. Normal prosedür işlemezse ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?

Ve aynı gitarın kıvılcım müzikte 840$'a satıldığını düşünürsek ve adamların da bu fiyata kendi karlarını da eklediğini düşünürsek bu durumda gitarın fiyatının haricindeki masrafların çok da büyük bir mebla olmadığını mı düşünebiliriz yoksa bu adamların gümrükte bir işler çevirip bu ekstra masraflardan kurtulduğunu mu düşünebiliriz?

Bu ekstra masraflardan kurtulmak prosedürün bir açığı mıdır yoksa illegal bir işlem midir? Eğer illegal bir işlem ise cezası nedir?

Teşekkürler..
 
Oo çok iyi oldu bu. Şimdi ben yarın öbür gün internetten Line 6 Pod V.2 siparişi vericem 155$(62$ da kargosu var) toplamda 216 dolar yani. Birisinin yazısında okumuştum burda 125$ lık bişey almış ve gümrükde falan takılmamış. Sanırım benim malımda takılmaz demi ?

Hangi ürünler takılıyor bunun bi prosüdürü şeyi var mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
şimdi arkadaşlar ilk önce işin genel mantığı ile başlayalım :

1- Bir eşyanın gümrüğe geldiğinde muayene işlemleri muayene memurlarınca gerçekleştirilir. genel olarak iki tip muayene vardır fiziki muayene ve belge kontrolü.

Eşyanın gümrükte muayene edilmesi ise

1- eşyanın fiziki muayenesinin sistemce belirlenmesi (kırmızı hat=fiziki muayene) --> ki bu belirleme risk kriterleri çerçevesinde yapılır,
2- Eşya hakkında bir şüphe oluşması yada ihbarın varlığı
3- Diğer nedenler ki bunlar dış ticaret uygulamalrı kapsamı eylemlerdir

yukarıda sayılan hallerde eşya fizikin muayen edilir diğer bir anlatımla burda kullanışan deyimle GÜMRÜÐE TAKILIR..

Şimdi esas konumuza gelelim. Türkiyede elektronik eşyalar (özellikle müzik malzemeleri) çok pahalı olduğundan ( ki bu konuda pekçok faktör var sözkonusu eşyaların satış esnekliğinin düşük olması yani az talep edilir olması vb... gibi) biz bu tür eşyaları internette gördüğümüz araştırdığımız sitelerden sıkça talep etmekteyiz, fakat buraya nasıl gelir gümrüğe takılırmı vb. düşüncelerimiz nedeniyle bu fikri icraata dönüştürememekteyiz.

şimdi bir örnekle konuyu daha iyi anlamaya çalışalım:

örneğin 600 dolarlık bir gitar beğendik bir siteden ve bu aletin buraya gelmesi (navlun ücreti) ise 100 USD tuttu (toplam 700 USD).
ithalat işlemlerinde gümrüğe esas kıymet CIF (Cost+İnsurance+Freight) daha net bir ifadeyle maliyet, sigorta ve navlun dan oluşur. Burda matrah 700 USD'dir. Eşya hızlı kargo yolu ile geleceğinden vergilendirme şu şekilde olur.

kıymeti 0-100 USD arası eşyalara herhangi bir gümrük vergisi uygulanmaz. 100 USD - 300 EUR kıymetli eşyalar ise %10 maktu vergiye tabidir. yolcu beraberi gelen eşyalarda ise ( ki bu olay burda dışardan gelen arkadaş olayı oluyor) eşyanın ithali 300 EUR'a kadar muafiyet ( 0 vergi) 300 EUR-1500 EUR arası %10 vergi 1500 EUR'un üstü ise o malın ithalinde alınması gereken vergilerin tahsili ile olur.

tabi şahsi kullanıma ait eşyalar ise (dışardan ev eşyalarımızı getiriyoruz mesela) tamamen farklı bir uygulama gerektirir
 
esatburak, Ben 4-5 kere yurtdışından malzeme aldım ama her seferinde aşırı tedirgin olarak kumar oynamış gibi hissederek aldım malzemeleri, bize biraz genel bilgi versen gerçekten çok iyi olur. Aşağıda kafama takılan bazı sorular var, cevaplarsan çok sevinirim:

- gitar, amfi, processor gibi şeyleri şahsımız adına ticari olmayan maksatlarla getirtmek legal bişey midir? Gümrükteki adamın yok bunu alamazsın deme hakkı var mıdır? Yok eğer getirebiliyorsak, vergi olarak %10 alıyorlar bu normal bir vergi midir?

- gümrük muafiyeti ne kadarlık değere kadardır? 100 euro dediler gümrüğe son gittiğimde, bayramlarda falan (1 ay önceden - 1 ay sonraya kadar) da 300 euro oluyormuş, bu gerçekten mevzuatta olan birşey mi? buna güvenebilirmiyiz?

- Şahsi eşyalar için tavan bir değer var mı? Mesela kimisi 1500 euro falan diyor. Doğrumudur?

- gümrükteki görevli bunu sana vermiyorum kardeşim, gümrükçünü getir derse itiraz etme hakkımız var mıdır? Nereye başvurabiliriz. Gümrükçü şahsi eşyalar için de gereklimidir mevzuatta bu konuda ne der?

- ebay'den ikinci el mal alınırsa bunu da getirtebilirmiyiz? Alınan malın illa ki yeni ve faturalı mı olması gerek?

-Avrupa'dan getirtmekle Amerika'dan getirtmenin bir farkı var mıdır mevzuat olarak? Yani ikisi de aynımıdır şahsi eşyalar için?

Bunları cevaplarsan buradaki pekçok insana müthiş yardım etmiş olacaksın. Sevaba bile girersin, hayır duası alırsın :D

Şimdiden teşekkürler...
 
benim sorum şu..benimsipariş ettiğim bir mal UPS ile geliyor.ve ürünü alış fiyatım 160 dolar yaklaşık.ulaşım hizmet bedeliyle 210 dolar olmakta...malın yurda girişinde fiziki muayeneye tabi tutulur muyum? evetse vergi bedelim %10 mudur?
 
benim sorum şu..benimsipariş ettiğim bir mal UPS ile geliyor.ve ürünü alış fiyatım 160 dolar yaklaşık.ulaşım hizmet bedeliyle 210 dolar olmakta...malın yurda girişinde fiziki muayeneye tabi tutulur muyum? evetse vergi bedelim %10 mudur

nienturi mal amerikadan yada avrupadan geliyor anladığım kadarıyla ve ups ile yani hızlı kargo ile gelecek. bu tür eşyaların gümrük idarelerine beyanı taşıyıcı firmalar (burada ups) ile yapılır. UPS senden mal geldiğinde gümrük işlemlerini yürütebilmesi için bir vekaletname talep edecektir. (ayrıntılı yazıyorum ki olay net olarak anlaşılsın.) bu tür hızlı kargo yolu ile gelen eşyalar kıymetlerine göre gümrük muayene memurlarınca ve posta memurlarınca ayrılarak (yukarıda bahsettiğimiz 100 usd yi aşanlar) muayeneye tabi tutulur. ve eşyanın vergilendirilmesi ise bu değer 210 usd üzerinden yapılacak oran ise (%10) olacaktır.

ancak şöyle bir durum var bu işlem istanbul da (örneğin A.H.L.) 2 elin parmağını geçmiyecek sayıda kişi tarafından gerçekleştirilir ve aşağı yukarı bir günde TC' ye 5000 e yakın bu cins koli gelir (gidenleri söylemiyorum) takdir edersin ki bunların tek tek muayenesi gerçekleştirilemez bu yüzden gümrük kontrol mekanizmasını ilk etapta kişilerin beyanına göre işletir yani beyan asıldır .

hızlı kargo sistemi ile gelen eşyanın muayenesi bu yönüyle yukarıda anlattığım ithalat eşyasının muayenesinden farklılık gösterir.
 
esatburak demiş ki:
UPS senden mal geldiğinde gümrük işlemlerini yürütebilmesi için bir vekaletname talep edecektir.

UPS hayatinizda gorup gorebileceginiz en gerizekali sirkettir (gerek TR gerek yurtdisinda bazi ulkelerde kullanmak durumunda kaldigimda edindigim intiba budur), calisanlarinin zeka ortalamasi da bir hayli dusuktur .Ustelik adiniza gumruk islemlerini yurutmek icin cok fahis bir fatura cikarir, oyle ki "bu adamlar gonderiyi gumruge "takmak" icin ozel caba sarfediyor kesin" dedirtir . FedEx'in DHL'in TNTnin servis kalitesinin yanina yaklasamaz. Kurumsallasamamis , uluslararasi temsilcilikleri arasindaki iletisimi sifir olan , musteri memnuniyeti diye bir olgudan bihaber bir isletmedir diyecegim, isletme sifatini kazanmis tuzel kisilere hakaret olacak.UPS'ten uzak durun derim.
 
hediyelik eşya

sollowox bunlar bu şekilde hediye olarak gönderildiğinde alıcı ve gönderici adreslerinin şahıs adresleri olması, ticari miktar ve değer taşımaması eşyanın hediye olarak gönderilmesi gibi unsurlar bir arada değerlendirilerek sözkonusu vergilendirmelere tabi tutulacaklardır.(ancak sözkonusu eşyanın kıymeti ile ilgili evrakların eşya ekinde bulunması durumunda bu evraklar üzerinden yukarıda anlattığım marjlara denk gelen oranlar üzerinden vergilendirme yapılacaktır. İşlemlerin kısa bir sürede tamamlanması için bu tür evrakların eşya ekinde (hediye durumu hariç) bulunması iyi olur yoksa eşya ile ilgili olarak kıymet araştırmasına gidilebilir ve buda eşyanın ilgilisine teslim süresini uzatır
 
evet bende en azından kendim adına teşekkür ederim..
benim almayı planladığım alet ile ilgili işlemlerde benim aletin başında bulunmam gerekir mi?yoksa faturalı bir halde mal aresimize ulaştığında ödeyebilirmiyiz?
bunu şu açıdan soruyorum,ben Eskişehirdeyim.eğer aleti alamak için bi de istanbula gitmem gerekiyorsa almamyım daha iyi...ya yurtdışından alış-veriş yapmak amma zahmetliymiş ya!!!
soğudum resmen...
 
Re: hediyelik eşya

esatburak demiş ki:
sollowox bunlar bu şekilde hediye olarak gönderildiğinde alıcı ve gönderici adreslerinin şahıs adresleri olması, ticari miktar ve değer taşımaması eşyanın hediye olarak gönderilmesi gibi unsurlar bir arada değerlendirilerek sözkonusu vergilendirmelere tabi tutulacaklardır.(ancak sözkonusu eşyanın kıymeti ile ilgili evrakların eşya ekinde bulunması durumunda bu evraklar üzerinden yukarıda anlattığım marjlara denk gelen oranlar üzerinden vergilendirme yapılacaktır. İşlemlerin kısa bir sürede tamamlanması için bu tür evrakların eşya ekinde (hediye durumu hariç) bulunması iyi olur yoksa eşya ile ilgili olarak kıymet araştırmasına gidilebilir ve buda eşyanın ilgilisine teslim süresini uzatır

yani kardeşimden hediye olarak bir line6 xt 350$ aldırabilirim kendime ev adresime gelir........
kargo veya posta fark eder mi?
çok kralsın baba
 
peki almanyadan gelecek Line POD6 cihaz için sanal k.kartı ile ücreti ödüyoruz.. ve adresi verip kargoyu seçiyoruz 160€ olan cihaz totalde (ücret+ulaştırma+komisyon) 220€ ya istanbula kapıya teslim geliyor..(dimi yanlışmıyım) peki bu ücretin dışında bi ücret ödememiz gerekiyormu. yada kapıya gelen UPS ci. "kardeş bi 150$ daha vermen lazım teslim alman için" derse onu oracıkta kesmek caizmi.. extra bi ücret talep etme durumu olabilirmi.?
 
Gümrüğe girer rutin gümrüklendirme işlemine tabi tutulur
Eğer bir ödeme gerektiriyorsa ups seni arar ve biz mi yapalım sen mi kendin halledersin der
Eğer ups yaparsa gümrük bedeli+ekspert komisyonu ödersin ve mal kapına gelir yok ben yapıcam dersen gidersin paşa paşa uğraşırsın
 
Geri
Üst