gümrük mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz

ya ben bişy diğecem. şimdi ben burdaki fiyatı 500 dolar civarında bi trampet aldım yurtdısından. ve buraya geldiğinde gümrük olarah sadece birmilyon ikiyüzellibin tl verdim . yani heralde çok da kesin bi kural falan yok heralde . yani gene belirsiz bu işler o gün ordaki adamın haline falan belli gibi bence
 
esatburak, biliyorum ne demek istediğin, zaten mesajımda da bunu belirttim. Ben senin yazdığın başlığı çok iyi idrak ediyorum da sen benim derdimin ne olduğunu pek idrak edememişsin galiba. Bak yazdığım mesajın ilk cümlesine, bir daha oku, anlarsın; yanlış bilgi veriyorsun demiyorum, insanlar bu yazdıklarını bence yanlış anlıyorlar diyorum. Bence yazdıklarını okuyanlar tek ödeyecekleri "bedel" senin verdiğin rakamlar sanıyorlar, bu yüzden gümrük olayına bugüne kadar kumar gözüyle baktığını söyleyen, yazdıkların sebebiyle bu düşüncesini değiştirenler aslında bu işi gerçekten kumar olduğunu, %10-15'ten çok daha büyük "masraf"ları olabileceğini görmemiş olacaklar.

Bunun ötesinde, madem vergilerden söz ediyorsun, KDV, ÖTV, sigorta fonu, eğitime katkı payı gibi alınan şeyleri hiç belirtmemen de bence hatalı. Hadi ben sadece gümrük vergisinden söz ediyorum diyeceksen, gümrük vergisinin CIF + yukarıda yazdığım vergiler üzerinden alınacağını belirtmemen de hatalı. Bence senin yazdıklarını okuyan 300$'lık bir şey alsa 30$ vergi ödeyeceğini sanıyor ama ödeyeceği gümrük vergisi de 30$'ın üstünde olacak, ödeyeceği toplam vergi 30$'ın çok üstünde olacak, yapacağı toplam masraf belki 300$'a yaklaşacak.

Neyse, ben uyarımı yaptım, dikkate almak ya da almamak herkesin kendi bileceği iş.
 
epi bilmeden konuşma olayını şimdiye kadar hiç anlamadım anlayacağımıda zannetmiyorum

madem bu kadar bilgilisin kendin cevapla bakalım

1-KDVK ya göre ÖTV ile ilgili yasal düzenlemelere göre gümrük vergisinden muaf edilmiş bir eşyaya nasıl bu vergiler uygulanabilir?

2- Gümrük vergisi matrağı ne zamandan beri eşyanın üzerinden diğer kanunlarca alınan vergiler üzerinden hesaplanıyor ?

3- burda forumun başından beri MUAF EŞYA kavramı üzerinde duruyoruz ( 0 vergi oranı değil ) esas sen böyle kulaktan dolma bilgilerle insanlara yanlış bilgi veriyorsun yanlış yönlendiriyorsun


ama ben eşya İTHAL etmek istiyorum dersen bu tamamen farklı bir konu o zaman her şey değişir ...

bişeyler oku öğren sonra konuşalım
 
Bravo esatburak, bu konuda en bilgili insan sensin. Ben senin kadar bilgili değilim. İroni de yapmıyorum, ciddiyim, gerçekten benden daha bilgilisin, tebrik ederim.

Ama birincisi ben kulaktan dolma bilgilerle değil başımdan geçen tecrübeye dayanarak yazıyorum yazdıklarımı. İkincisi senin gibi en bilgili benim kompleksiyle hareket etmiyorum, gerçekten insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Senin yerinde olsaydım yazdığın şeyleri görüp "Bu işi kumar sanırdım ama değilmiş" diyen üyeleri gördüğümde içim cız ederdi de adam gibi yazardım "Bunlar ödeyeceklerinizin sadece ufak bir kısmı, bu iş aslında gerçekten kumar çünkü 300$'lık şeye 0 masraf da yapabilirsiniz 300$ da" diye. Tabi senin derdin en bilgili olduğunu ispatlamaksa önemli olan senin yazdığının doğru olup olmadığıdır, insanların bundan yanlış sonuç çıkartıp canlarının yanmalarına önem vermezsin.

Ukalalık yapacağına sözünü dinleyip sana hürmet eden arkadaşlara bir uyarıda bulunsaydın bu gereksiz tartışmayı yapıyor olmazdık, hem bilgi vermiş hem de insanların canının yanmaması için gerekli uyarıyı yapmış olurdun, ben dahil herkesin saygısını kazanırdın. Oysa sen benim böyle bir uyarıyı yapmamdan bile rahatsız oldun. Sen gereksiz yere inat yapmayı tercih ettin madem, kendi bileceğin iş, yeter ki bana daha fazla bulaşma da forumda gereksiz mesaj kalabalığı yaratmayalım boşuna.

Ayrıca son mesajında konuyu değiştirmen tuhaf, burada muaf eşyadan değil farklı değerlerdeki ürünlerde ödenecek farklı gümrük vergilerinden söz ediyoruz, 300$'lık bir alet almayı düşünen insanlar da senin yazdıklarına bakarak karar vermeye çalışıyorlar. Bu insanların 30-40$'lık bir masrafla kurtulacaklarını sanmalarına sebep olmak senin umurunda değilse onun günahı senin boynuna, ben onları uyarıyorum diye bana saçma sapan yakıştırmalarda bulunma.

pyramind demiş ki:
gümrük işlerinin bilir kişisi esatburak'a anlattım derdimi, malın değeri 300euro altında olduğu için herhangi bir vergi ödemen gerekmiyor direk alabilirsin dedi. kafam iyice karıştı. :)

Bak bu arkadaşımızın almak istediği alet 287.91$, kargo bedeli 52.88$ bu konuda başka bir başlıkta foruma danışmış, ben de buraya da yazdıklarımı yazmışım, sonra benden daha bilgili olan seninle yazışmış. Eğer şanslıysa hiç bir şey ödemeyecek, şanssızsa senin lafına güvenip belki de aletin bedeli kadar gümrük masrafı altına girecek. Benimle didişeceğine bu arkadaş durumundakiler için bir not düşsen değerin eksilir mi artar mıydı ?
 
epi bir soruyu sormanın bir çok yolu vardır

burda yer alan her kişinin bazı bildikleri var ve önemli olan ona saygı duymak

yanlız bana ilk etapta eksik bilgi vb. veriyosun millet yanlış anlıyo vb. konuşarak yaklaşacağına başından geçen olayı efendi efendi anlatsaydın çözmeye çalışır millette bir şey öğrenirdi

bu forumu okuduysan sana olan yaklaşımımla diğer arkadaşların sorularına karşı yaklaşımlarımın ne kadar farklı olduğunu görürsün

unutma yaşamda daima verdiğini alırsın!

ukalalık konusuna gelince; ben sana bu işin doğrusunu olması gerekeni yazmaya çalışıyorum ama sen hala özel firma masraflarından bahsediyorsun ?
tekrar söylüyorum forumun başlığı "cebimden ne kadar para çıkar" değil gümrük mevzuatı

tabi burda bir noktaya daha dikkat çekeyimki endişesini yaşadığın ve bu forum kapsamına bence girmeyen bir konuda açıklığa kavuşsun

hangi kargo firmasıyla çalışırsanız çalışın bu firmaların yurtdışı internet siteleri, eşyayı göndermeden yada teslim almadan önce nekadar sürede teslim edilecek yada nekadar masraf yapacağınıza ilişkin bilgileri ( gümrük hariç) size verirler. İkinci olarak muaf eşyalar herhangi bir ardiye yada gümrük faaliyetine tabi tutulmadıkları için door to door ödemelerde süprizle karşılaşmazsınız. Ancak bu tür bir süpriz durumu varsa bu işleyişten kaynaklanabilir ki bunu kimse kestiremez yada bilemez sonuçta arka sokaktaki bakkaldan alışveriş yapmıyoruz !

girin ilgili firmanın sitesine yazın eşyanın kilosu (ambalaj dahil) boyu eni hacmi vb. teslim alma yeri vb bilgileri doldurun öğrenin meblağı . zaten e-ticaret yapacaksanız buna gerek bile yok

kolay gelsin...
 
epi merhaba.
esatburak ile yaptığımız görüşmede bana işin sadece "kanuni" kısmını söylediğini açıkça belirtti. yani kanuni olarak 300Euro altı bir cihaz için ekstra bir ödeme yapılmaması gerekiyor.

ama gümrükteki çalışanların insiyatifinde bir çok şey olduğunun hepimiz farkındayız.

ben dışarıdan bakan biri olarak esatburak'ın işin kitabında yazılı olan halini belirttiğinin farkındayım. gerçek hayattaki uygulaması çok farklı olabilir veya aynı da olabilir. ben dışarıdan bakan biri olarak bu durumun farkındayım, diğerleri ne düşünüyor bilmem. zaten bunu tartışıyorsunuz. ismim geçmiş madem kendimce ufak bir not ekleyeyim dedim.
saygılar, teşekkürler.
 
Eyvallah pyramind.

Konuyu uzatmak istemiyorum ama sana özel bir not düşeceğim, esatburak özelden konuşurken sana niye farklı bilgi vermiş bilmiyorum ama burada yazdıklarına göre senin alacağın ürün gümrüğe takılır, yani kanuni olarak bu cihaz için ekstra bir ödeme yapılması gerekiyor çünkü :

esatburak demiş ki:
örneğin 600 dolarlık bir gitar beğendik bir siteden ve bu aletin buraya gelmesi (navlun ücreti) ise 100 USD tuttu (toplam 700 USD).
ithalat işlemlerinde gümrüğe esas kıymet CIF (Cost+İnsurance+Freight) daha net bir ifadeyle maliyet, sigorta ve navlun dan oluşur. Burda matrah 700 USD'dir. Eşya hızlı kargo yolu ile geleceğinden vergilendirme şu şekilde olur.

kıymeti 0-100 USD arası eşyalara herhangi bir gümrük vergisi uygulanmaz. 100 USD - 300 EUR kıymetli eşyalar ise %10 maktu vergiye tabidir.

ve 287.91$ + 52.88$ > 300$

En azından ben burada yazılanları böyle yorumluyorum.

Eğer "300$'ın altında bedeli olan ürünler muhaftır, bu sebeple ithalat işlemlerinde esas alınan CIF önemli değildir, CIF sadece ürünün kendi bedeli 300$'ı geçip ithalat işlemlerine girildiğinde devreye girer" gibi özel bir durum varsa onu ayrıca belirtmek gerekir, bilgili olan arkadaşın ifadelerinden ben böyle bir sonuç çıkarmadım, çıkacağını da sanmıyorum (Eğer gözden kaçırmadıysam tabi) Kendisi benden daha bilgili olduğu için oyun yazdıklarına dayanarak yorum yapıyorum.

Şansına gümrüğe takılmayabilir, böyle şanslı pek çok arkadaşımız var, ama madem kanunen ne olacağını konuşuyoruz, burada yazılanlara göre kanunen bu malın gümrüğe takılması gerekir, aklında bulunsun.
 
Bu ilk sayfada biraz sorulmuş ama tatmin olmadın.
Şimdi eBayden ikinci el bir ürün aldım. Satannın adresi ticari değil ev adresi ticari değil ve üzerinde hediyedir diye yazıyor. Tabi içinde ikinci el olduğu için fatura falan yok. Şimdi aletin değerini nasıl anlanlıyacaklar ve ona göre muamele çekecekler. Yoksa böyle bir durumda paket hiç gümrüğe takılmadan geçiyor mu? Birde misal gönderen adamla anlaştım 300euro'luk mala 99,5euro olarak fatura kesti. Şimdi böyle olunca nasıl olacak?
 
pyramind arkadaş işi çözmüş galiba ancak her koşulda EUR birim kulladığımız halde kendisi USD ile birim kullanıyor bu yüzden de hata yapıyor 300USD < 300 EUR neyse ;

gelelim öbür olaya yolcu işlemleri ve hızlı kargo işlemleri uygulanan hükümler açısından farklılık arz ederler yazdıklarım dikkatlice okunursa her olayın kendi içinde farklılık arz ettiği ve çözümlerinde bu bağlamda değişken olduğu görülecektir ama hızlı kargo ile gelen eşyalarda tekrar belirteyim uygulama şu şekildedir

1- hertürlü değeri 100 EUR altındaki eşya ( unsur miktar değil, gönderen önemli değil)
2- değeri 300 EUR'a kadar
a) bir gerçek kişiden diğer bir gerçek kişiye gönderilen VEYA
b) miktar bakımından ticari mahiyet arz etmeyen eşya (burdan şunu anlayabiliriz eşyanın kıymeti (CİF bedel değil sadece (C) yani cost=fatura değeri yada maliyet) diğelim 10 USD ancak koliyi açtık baktık içinden 80 parça plstk. yedek parça çıktı bu durumda eşya artık muaf eşya olmaktan çıkıp ithalat eşyasına dönüşürki bu eşyaya gümrük vergisi, KDV, ÖTV, ve diğer kanunlarca alınması gereken diğer vergiler ve usuller uygulanır)
3- ve 20 sayılı tebliğin 5/g de sayılan diğer şya ki bunlardan daha önce bahsetmiştim numune vb.)

gümrük vergisinden muaftır

gelelim pyramind'in eşyaya : bu eşya 1 adet olması itibariyle ticari eşya olarak adledilemez tabi gönderen firmadır yani tüzel kişiliktir ancak eşyanın adetinin bir (1) olması ve kıymetinin 300 EUR'dan aşağı olması (ki burada epinin hatası kıymete diğer değerler olan navlun ve sigortayı da dahil ediyor halbuki muafiyet için önemli olan fatura bedelidir.) senin eşyayı muaf eşya kılar

ancak eşya uçaktan indi firmanın antreposuna muayeneye giderken bir olumsuzluk oluştu yada muayene memuru acilen bir rahatsızlık geçirdi yada beklenmeyen bir durum oluştu yada eşya sırf kendi özelliği nedeniyle bir standarsizasyon önlemine tabi ...... (bir sürü olasılık) gibi nedenlerle eşya gümrükten çekilemedi bu durumda ilgili firma senden ilk gün için 20 EUR olmak üzere ardiye ücreti talep eder ( 1 hafta kalsa eşya bu bedel max. 100 mio TL'ye gelir)


umarım açıklayıcı olmuştur
 
konu mankeni olmak işime geldi doğrusu :)
o aletten vazgeçtim gerçi 390$ lık bir alete göz diktim ki fiyatı burda 600€... şimdi ne yapacağımı şu yazılanları bir daha okuyunca kestireceğim. yılbaşını bekleyeceğim büyük ihtimalle.
teşekkürler tekrar.
 
Son mesajımdan iki hata yaptığım anlaşılıyor, biri 300$ değil 300€'nun kritik rakam olduğunu farketmemem, bunun sebebi okuduğum mesajda "kıymeti 0-100 USD arası eşyalara herhangi bir gümrük vergisi uygulanmaz. 100 USD - 300 EUR kıymetli eşyalar ise %10 maktu vergiye tabidir. şeklinde iki kez USD geçmesi" Neyse, bunlar son mesajda düzeltilmişler.

İkinci yaptığım hata 300$'ın (Pardon 300€) CIF için değil sadece "C" için sınır olduğunu yazılanlardan çıkaramamak, onu da ayrıca belirtmiştim: "Eğer "300$'ın altında bedeli olan ürünler muhaftır, bu sebeple ithalat işlemlerinde esas alınan CIF önemli değildir, CIF sadece ürünün kendi bedeli 300$'ı geçip ithalat işlemlerine girildiğinde devreye girer" gibi özel bir durum varsa onu ayrıca belirtmek gerekir, bilgili olan arkadaşın ifadelerinden ben böyle bir sonuç çıkarmadım, çıkacağını da sanmıyorum"

Demek ki ifadeler yeterinde açık değil demekte çok da yanılmıyormuşum. Ben de "Zaten bilmediğim" şeyleri buradan öğrenememişim. Son mesajda bunlar açığa kavuşsalar da bu kez 2-b'de ifade edilen durum aslında 1. maddedeki ürünler için de geçerli olmalıyken 1. madde için miktar önemli değil denmiş (Gerçi "unsur miktar değil, gönderen önemli değil" cümlesini yanlış anlıyor olabilirim) bu da benim yorumumca doğru olamaz, verilen örnekte yorumumu doğrular nitelikte Ve yine aynı açıklayıcı mesajda 100-300€ aralığındaki ürünler için gümrük vergisinden muaftır yazılıyor. Bu konularda bilgisiz olup bilgi kaynağı olarak bu mesaja başvuran her normal insan bu cümleyi bu ürünlerde gümrük vergisi yoktur diye anlayacaktır halbuki asıl söylenmek istenen bu ürünlerin ticari gümrük vergisi oranlarına tabi olmadığı, ama bunlarda %10'luk "maktu vergi" alındığı. Bu tespitime örnek olarak yine pyramind arkadaşımızın "yani kanuni olarak 300Euro altı bir cihaz için ekstra bir ödeme yapılmaması gerekiyor" sözünü örnek gösterebilirim. Ya bu ifade yanlış ve bilgi sahibi kişi hala pyramind'e extra bedel ödemesi gerekeceği konusunda uyarıda bulunma gereği hissetmiyor, ya da bilgi sahibi kişinin ilk sayfada verdiği "maktu vergi" bilgisi yanlış. Veya belki maktu vergi konusunda istisna var fakat yine açık olmayan ifadeler sebebiyle bunu anlayamadık. Yine bir önceki mesajımdaki gibi kehanette bulunayım, şu son mesajdaki 2a 2b maddelerinde geçenler istisna olup onlarda maktu vergi de alınmıyor olabilir, muaf lafıyla bu kastediliyor olabilir (Halbuki daha önce başka şey kastedilmişti), verdiği bilgilere göre yorumda bulunduğum arkadaşın şu son mesajından önceki mesajlarından böyle bir anlam çıkmıyordu, dolayısıyla benim gibi kulaktan dolma bilgi sahibi birinin bunu bilmesi beklenemez. Keza bu mesajları okuyup bilgi sahibi olmaya çalışanların da bilmesi beklenemez.

Son olarak %10'luk vergisi bizzat ödeyemiyorsak (300€'nun üstünde değeri olan paketlerde vergi işlemlerini kendimiz yapamıyoruz ama 100-300€ aralığı için genel kural nedir bilmiyorum) burada yazanları okuyup hiç masrafı olmayacağını veya %10 vergi ödeyeceğini sanarak 100-300€'luk bir ürün alan arkadaşların yapacağı masraf (Evet vergi değil masraftan söz ediyorum çünkü normal insanlar bu konuyu ödeyecekleri vergiyi öğrenmek için değil başlarına ne kadarlık bir masraf açılacağını öğrenmek için okurlar) yine yüzlerce milyonu bulacaktır (Eğer şanslı değillerse) Bu konuda da ayrıntılı (Ve anlaşılır) bilgi alabilirsek çok sevinirim.

Gerekirse tekrar edeyim: %10 oranındaki "maktu vergi" şahıs tarafından ödenebiliyor mu yoksa ithalat durumundaki gibi bir aracı kuruma başvurulması mı gerekiyor ? Son bir soru, bu maktu verginin hangi durumlarda ödenip hangi durumlarda ödenmeyeceği üstteki mesajdaki 2a 2b maddelerinde mi açıklanıyor (Yani o durumlarda ödenmiyor, aksi takdirde ödeniyor mu ?)

Şimdiden teşekkürler
 
peki ya 300 euronun üzerindeki bir malda başımıza neler gelebilir toplam maliyeti 400 euro olan bi mal getiriyorum maximum maliyet bana kaça çıkması gerekir. ama burası türkiye en kötü ne öderim
 
400€ luk bir mal ?? Ne malı, 3 sayfadır konuşuluyor, forumun başka belli başlıklarında konuşuluyor elektronik eşya olursa farklı statü, yedek parça olursa farklı statü vs. vs....

Kaldı ki yasal çerçevenin dışında gelişen bir takım illegal durumlardan da bahsediliyor. Yani şimdi sana ne diyelim 400€ luk bir elektronik bir cihaz getiriyorsan max. 800€ civarı bir vergi çıkar mı diyelim?

Biraz daha spesifik yaklaşırsan(sak) çok daha doğru ve tatmin edici cevaplar alırsın.
Yani 400€ luk bir tır keresteyle 400€ luk el kadar bir aletin farklı değerlendirilmesi de çok normal değil mi?
 
İkinci el faturasız ürünler için nasıl bir uygulama var?
Bu ürünün değeri nasıl tespit ediliyor?
eBay'den birşeyler almayı düşünüyorumda.
 
Dark-Saga demiş ki:
400€ luk bir mal ?? Ne malı, 3 sayfadır konuşuluyor, forumun başka belli başlıklarında konuşuluyor elektronik eşya olursa farklı statü, yedek parça olursa farklı statü vs. vs....

Kaldı ki yasal çerçevenin dışında gelişen bir takım illegal durumlardan da bahsediliyor. Yani şimdi sana ne diyelim 400€ luk bir elektronik bir cihaz getiriyorsan max. 800€ civarı bir vergi çıkar mı diyelim?

Biraz daha spesifik yaklaşırsan(sak) çok daha doğru ve tatmin edici cevaplar alırsın.
Yani 400€ luk bir tır keresteyle 400€ luk el kadar bir aletin farklı değerlendirilmesi de çok normal değil mi?

haklısın dalgınlığıma geldi 400 euroluk bir jackson elektro gitar
 
Merabalar

Buraya kadar yazılanlar genelde çok önemli bilgiler veriyor. Ama bunlar çok karışık ve dağınık toparlayamadım bi türlü.

Şimdi 200$ lık bir processor alacağım. Ups ile gelecek shipping bedeli 58$. yani ilk başta bi 258$ (200+58)lık bir mebla ödeyeceğim (western union aracılığıyla ödeyeceğim için 12$ lık bi ek masraf daha var, yani ömrümden 270$ eksildi). Processor geldi gümrüğe ve upsden beni aradılar, ek masraflar ve gümrük bedelini (yanılmıyorsam %10) sizin adınıza ödeyelim mi? diye de sordular,
Ben de; a)ok, siz halledin / b)saol kardeşim ben hallederim, dedim

a)1-Bu ek masraflar neler? Bunları kim belirler?
2-Gümrük vergisi + ups'in benim adıma yaptığı harcamaları ne zaman ödeyeceğim? Paket adresime geldiği zaman mı?

b)1-Gümrükten gelen paketi almak padişahtan kız almak kadar zor mu?
2-Bu işi daha önce hiç yapmamış birisinin gümrüğe bi servet ödeme olasılığı %de kaçtır?
3-(komik gelebilir) Bu gümrüğün belli bir adresi var mıdır? Yani nereye gidip ödemek gerekir bu ücretleri, nerden gidip alacağız siparişimizi?, yoksa sipariş ettiğimiz masaya mı yollayacak garson gümrük bey? (baştan söylemiştim gülmeyin sakın :!: )


Bu sorularımı yanıtlarsanız galiba bi çok şey derlenip toparlanmış olur.
Teşekkürler.
 
arkadaşlar
1-hiç guitarbargains.com dan alış veriş yapanınız var mı?
2-güvenilir mi?
3-türkiyeye kaç günde gelir?
4-vede ben mail order seçtim banka dekontunu sonra bi yere faxlamak gerekir mi yokdsa onlar anlıyorlarmı?
5-bir de siparişi verdikten kaç gün sonra en geç parayı ödemek lazım? ben siparişi vereli 2-3 gün oldu parayı bugün yatırsam olur mu?

bilenler bi anlatırsa çok memnun olurum
getirtebilirsen sonunda prosedürü anlatıcam bende hepinize
şimdiden teşekkürler
 
trqy, esatburak'ın söylediğine göre senin alacağın alet 200$'lık olduğu için gümrükten muaf. Ama bununla kastettiği herhalde daha önceki sayfalarda da yazdığı gibi %10 sabit vergi ödeyecek olman. Bu işi kendi kendine yapıp yapamayacağınla ilgili bir şey dememiş. Ups gümrüğe takılan mallarda "Biz mi halledelim siz mi halledersiniz ?" diyor ama bunu "İlgili gümrük firmamız (Ünsped) mı halletsin yoksa siz başka bir gümrük firmasına mı hallettirirsiniz ?" anlamında kullanıyor, yoksa gümrüğe takılmış, ithal etmek durumunda kaldığınız ürünleri ticari gümrükten şahıs olarak siz çekemiyorsunuz, illa bir firmaya paranızı kaptırıyorsunuz. Tabi dediğim gibi 100-300€ aralığındaki ürünlerde durum farklı olabilir, bunu ben de esatburak'a sordum, cevap alamadım.

300€ olsaydı 300€+Kargo+sigorta.. üzerinden vergi ödeyecektin, KDV, ÖTV, Eğitime haktı payı, bilmemne fonu falan ödeyecektin, bu vergi ve fonların yanında ardiyeler, aracı kurumlara paralar falan ödeyecektin, gümrük işlemlerinin kaç gün sürdüğüne, pakedinin büyüklüğüne ve ağırlığına bağlı olarak ciddi paralar ödeyecektin. Topklam masrafın 300€'yu da bulabiirdi. Ben 100$'lık pakette 500$ civarında masraf yaptım ama bunu bir kısmı değere bağlı değildi, yani firma senden paket başına örneğin 120 milyon alıyorsa, gün başına 20 milyon ardiye alıyorsa 300€'lık pakette de 1000€'luk pakette de aynı şeyi alıyor, o yüzden benim yaptığım masrafı %50 olarak düşünmemek lazım, 300-400$'lık bir pakette de masraf 300-400$'ı bulabilir.

Diğer bir yol postayla (Mesela USPS) alışverş yapmak, bunlar uçakla gelip ticari gümrüğe takılmadığı için postahaneye geliyor, gidip gümrük işlemlerinizi kendiniz halledebiliyorsunuz. Bu konuda tecrübem yok, arkadaşlardan duyduğum kadarıyla işinizi "bağlamak" daha kolay oluyor. Ama tabi mal elinize gecikmeli geliyor, kargo şirketlerindeki gibi nerede olduğunu takip edemiyorsunuz, kendiliğinden sigortalı olmuyor, kaybolursa falan diye ayrı bir sigorta yaptırmanız lazım...

Bir de bu gümrük işinin şimdiy kadar söz etmediğimiz pratikteki zorlukları var. Siz 300€'luk bir ürün alırsınız ama bunun fiyatı vergisiyle beraber 300€'dur. Faturada 300€'dan vergisini düşerler ve diyelim ki 270€ olur. Hevesle bunu getirtirsiniz ama gümrüğe takılır çünkü paketle gelen belgede ürün için 300€'dı, 30 indirdik 270 oldu yazar, 30€'ın vergi olduğu belirtilmemiştir, gümrükte malın indirimle alındığına inanılır ve gümrük vergileri malın indirimsiz fiyatı üzerinden uygulanmaktadır. Bunun sebebi şudur, siz karşı tarafla anlaşıp 5000$'lık malı indirimle 3000$'a almış gibi gösterebilirsiniz, gümrükçüler bunu engellemek için gümrük vergisini iskontosuz fiyat üstünden alırlar. Dolayısıyla malınız 300€ gibi işlem görür ve sizi kazığa oturturlar.

Daha beteri siz bu malı vergisini ödeyip alırsınız, çünkü bu mal AB üyesi bir ülkede satılıyordur ve siz o ülkedeki vergisini ödeyip gümrük birliğinden de yararlanarak bunu getirtmeye çalışırsınız. Ama gönderen firma yanına bilmemne belgesini koymadığı için bunun gümrük birliğinden geldşiğini, kdv'sinin o ülkede ödendiğini ispat edemezsiniz, size kdv'yi bir daha burada ödetirler, gümrük vergisini bir daha burada ödetirler, hem de malı aldığınız kdv'li bedel üzerinden ödetirler.

Daha da beteri, "Ödemeyeceğim, ben bunu AB ülkesinden aldım, şirketten o belgenin gelmesini isteyeceğim" diye tutturursunuz, şirketten o belgeyi göndereceklerini söylerler ama bir türlü göndermezleri malınız gümrükte takılır ve gümrükte takılı kalan malı gümrükten çekmek için belli bir süre sınırı olduğu için bir süre sonra açık arttırmaya çıkarılır. Tabi bunu geciktirmek için yöntemler olabilir ama bir süre sonra pes eder o vergileri paşa paşa öder ve malınızı ciddi bir gecikme ve sinir bozukluğuyla alırsınız.

Kısacası alınan malın gümrüğe takılmama ihtimali yüksek, özellikle FedEx'le geliyorsa ve ufak bir pakette nispeten ucuz bir şeyse daha yüksek ama gümrüğe takılırsa sizi bin pişman edebiliyorlar. Dikkat ederseniz DrB'nin verdiği TRT bandrolu gibi uçuk örneklere hiç girmedim, standart durumlardan söz ettim. Yoksa, gümrük memuru size kıllık çıkartmak istiyorsa yapabileceği şeylerin sınırı yok.

Yazdıklarım çok da gözünüzü korkutmasın, ben 1000$'lık paket getirttip gümrük işlemlerinde kan kustuğum için bu işe kalkışanların başlarına gelebileceklerini bilmelerini istiyorum. Yoksa 300$'lık alışveriş edip kapısına kadar sorunsuz gelen arkadaşlarımız olduğunu da az duymadım.

Umarım işinize yaramıştır, kolay gelsin.
 
Teşekkürler epi oldukça işime yaradı yazdıkların,

İstanbulda alacağım aleti buldum. fiyatı 280€, sence değer mi bu risklere girmeye? Benim getirteceğim minimum fiyat 270$.

280€ => 270$(min)?
 
Geri
Üst