gümrük mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz

moodyspace demiş ki:
Selam herkese.Benim gt8 geldiğinde kargoya adamlar bu aletin içindeki fatura gerçek fiyatı yanıstmıyor dediler bu gerekçe ile vermediler.Hatta yanlış bedel belirtildiğinden dolayı sizi savcı karşısına çıkartmam gerekiyor falan dedi bu gümrük görevlisi.Bunu yapma hakkı var mı gerçekten?
Saygılar!

evet var sahte evrak düzenlemekten içeri atabilirler ama söyle bir savunma yapsan: benim haberim yok yollayan adamlar yanlis yazmis diye o zaman ne olur bilmem sonucta evraki sen hazirlamiyorsun
 
öğrenmiş bulundum USPS le gelen paketlerden PTT ayrı para almaya başlamış "pul parası" diye yutturdukları birşey, türkiyede ki ossuruktan vergilerden.. ufak birşey için 25 YTL yi cart diye alıverdiler. İmkan varsa özel kargoyla getirtin
FEd ex tir yada UPS tir fln
 
Gümrük memurunun dediği hediye olarak yollanan mallarda pttyi kullanın diyor.Çünkü ups,nex gibi şirketler gümrük şirketleriyle anlaşıp istanbul dışından olanlardan gümrükğe takıldı diye komisyon alıyor.ptt olunca bu gibi problem yaşamazsınız dedi.nex benden 100 ytl ordino parası istedi.Ben adama ordino bildirim formu yolladım konşimento numarası içindeydi adam buldu depodan baktı.Size verilen ordino bildirim formları nerdeyse aynı işi görüyor.Yeterki adam bulmak istesin.
 
Avrupadan gelen mallardada aynı şeyler geçerli,sadece spesifik durumlarda bazı avantajlar söz konusu,örneğin Avrupa'dan getirdiğin bir malın yanında "Atr1"denen evrağıda istersen aldığın yerden,burada gümrük vergisi ödemezsin,ayrıca memurun gözünde her zaman artı notu vardır malın,Avrupa dan gelmiş olması sebebiyle,ama prosedürü tam uygulaması gerekir tabii ki ne olursa olsun.
 
Old_Style demiş ki:
Avrupadan gelen mallardada aynı şeyler geçerli,sadece spesifik durumlarda bazı avantajlar söz konusu,örneğin Avrupa'dan getirdiğin bir malın yanında "Atr1"denen evrağıda istersen aldığın yerden,burada gümrük vergisi ödemezsin,ayrıca memurun gözünde her zaman artı notu vardır malın,Avrupa dan gelmiş olması sebebiyle,ama prosedürü tam uygulaması gerekir tabii ki ne olursa olsun.
Kısaca Avrupadan bir gitar almak için gereken prosedürü anlatırmısın? İnternet değil. Oradan bir tanıdık alacak kargo ile gönderecek gitarı. ne yapmamız gerekir?
 
katilinek demiş ki:
Gümrük memurunun dediği hediye olarak yollanan mallarda pttyi kullanın diyor.Çünkü ups,nex gibi şirketler gümrük şirketleriyle anlaşıp istanbul dışından olanlardan gümrükğe takıldı diye komisyon alıyor.ptt olunca bu gibi problem yaşamazsınız dedi.nex benden 100 ytl ordino parası istedi.Ben adama ordino bildirim formu yolladım konşimento numarası içindeydi adam buldu depodan baktı.Size verilen ordino bildirim formları nerdeyse aynı işi görüyor.Yeterki adam bulmak istesin.

son gelen paketimde GIFT yazıyordu kocaman hediye olduğunu da biliyorlardı ama yinede parayı alıverdiler...
 
guitarer demiş ki:
akinu demiş ki:
Bu arada bugün havaalanında kendi gitarımla giriş yaptım bin tane soru sordular gümrükte.
Ne sordular? Gitarı geldiğin yerdenmi aldın?

- Ne bu?
- Neresinden ses çıkıyo?
- Sen mi aldın?
- Kaça aldın?
- Oradan mı geliyorsun?
- Nasıl çalıyosun?
- Bizim amca oğlu da var ona da mı başlatsak diyorum.

Tabi bunlara "gitarı ben yaptım" diyince, adam pek üstüne gelemiyor. Aldım desem oy oy..
 
katilinek demiş ki:
Bizim amca oğlu vae başlatsak gerçek mi kafa mı buluyon bizimle.Gerçekse senin cevabınıda merak ediyorum.

Dedi tabi yüzsüz. Ben çok sinirliydim bişey demedim. Ya bu ne ki gitar hakkında neler neler sordu. Bunun sesi nerden çıkıyo diye gitarı çeviriyodu adam. Onlara tembihlemişler "çok kaba olmadan ağızlarını ara" diye, adam nereden muhabbete gireceğini de bilmiyor, dolayısıyla en başından "gitarı ben yaptım" demek en iyisi. "Aldım" dememek lazım.
 
Ya Arkadaşlar ben okudum ama pek anlamadım. Çok fazla şey yazmışsınız. Ben bu yaz Parise gidicem ordan kendim satın alsam buraya getirsem gümrükte sorun çıkacakmı vergimi ödeyecem. Sadece gitar değil o zaman başka şeylerde alıcam hediye ıvır zıvır onlardanda mı vergi alıcaklar gümrük birliği diye bir şey var o bir işe yarmıyormu. Bizim peder gidip duruyordu bir ara yurt dışına bir sürü şey getiriyordu. Belli bir ücreti geçince sorun oluyormuş sanırım birde alış veriş yaparken orda adama soruyormuş avrupadaki satıcılar bu konularda bilgi sahibi oluyorlarmış. Bizim peder koskoca mikrodalga fırın müzik seti falan aldı geldi bana söylemişti daha önce oranın insanı bizim gibi değil malını satmak için insanları kandırmıyor diye. Eğer gümrükten geçemeyecek bir ürün varsa zaten söylüyorlarmış bunu almayın diye neyse Parise giden orada fiyatları bilen varmı acaba
 
arkadaşlar taze tecrübedir,okumanızı öneriyorum:

ebay'dan 189 dolarlık bir vocal processor aldım.1 nisan da sipariş verdim ve 10 gün sonra paket türkiyeye geldi.Aleti ebay'in anlaşmalı olduğu bir müzik şirketinden aldım.Adamlara da nerdeyse 10 kez mail attım : "sakın ola paketin içine fiyat belirten bişey yazmayın.paket üzerine de hediyedir diye bir ibare yerleştirin.gümrükte sorun çıkabiliyor!!!illa değer belirtecekseniz düşük belirtin!!!" deyu..

paket usps ile geldi ve ptt'den bana ihbar kağıdı geldi.Cevizlibağ'daki posta gümrük müdürlüğüne gittim.

paketi görevli memur açtı ve paketin içinde kabak gibi duran faturayı buldu..gerizekalı amerikalılar faturayı internetten yollayacaklarına(ki üstünde imza felan yok) bi güzel paketin içine koymuşlar,usps'nin pakete yapıştırdığı etikete de hem GIFT(hediye) seçeneğini işaretlemişler,hem de aletin adını ve fiyatını yazmışlar.

bu arada alet 189 dolar + 60 dolar USPS yol masrafı(hızlı gönderim)

tabi paket açıldığında ben amerikalılara ana avrat düz giderken posta memurunun sorusuyla kendime geldim..

"nedir bu?"
"efekt aleti.."
"ney?"
"mikrofona bağlanıyor,sesi değiştirerek hoparlörden çıkmasını sağlayan bi müzik aletidir bu" dedim
"faturası var,100 doları aşıyor.gümrüğe tabi!"
"ee nolacak peki?"

pata küte kapattılar paketi gerisin geri,ve bana ihbar kağıdımı geri verdiler..

"gümrüğe beyanname vereceksin,paketini öyle çekeceksin"
"beyanname nasıl verilir?"
"ya bir komisyoncuyla anlaşacaksın,ya da kendin çıkartacaksın"

bu arada ben ilk defa yurtdışından alışveriş yapıyorum..cesarete bak! =)

herneyse..beyanname çıkartmak üzere bana kullanıcı adı ve şifre verdiler.bissürü kağıt dolaştırdıktan sonra.ambardan da süre uzatma izni aldım.EDI adında bi sisteme giriş yapıp beyanname çıkartmam gerekiyomuş..

beyanname çıkartılan sisteme (EDI) giriş yaptığımda karşıma acaip bi ekran çıktı.Nerdeyse her bilginin numaralarla kodlandığı ve bu kodlarla giriş yapılması gereken,uluslararası standartlarla çalışan programın bizim ülkemiz versiyonu..içinden çıkılacak gibi değil doğal olarak (hangi işi düzgün olduki bu devletin internet uygulaması anlaşılır ola??)

baktım olmayacak,bi tanıdık gümrük ofisiyle görüştüm.zira o programı gümrük müşavirleri kullanabiliyormuş.bu paketi gümrükten çekebilmem için 150 milyona yakın masraf etmem gerekiyormuş..İş sadece beyannameyle bitmiyormuş..bissürü vergisi b.ku püsür varmış..mış mış mış..

4 günüm var.bilen biri varsa lütfen buna cevap yazsın.paket gitti gidecek,ondan sonra para iadesi cart curt bissürü şeyle uğraşacağım..

bir de yurtdışı alışveriş yapmak isteyen arkadaşlara uyarıdır : Yeni kanun gelmiş.artık kota 100€ olmuş..100€ üstü posta paketleri gümrükte takılıyor haberiniz ola! ne yapın ne edin pakete değer bildiren birşey koydurtmayın! pakette değer belirten bir şey olmayınca da şu oluyomuş : bu sefer ptt memuru alete değer biçmekle mükellefmiş..bu şekilde paketinizi tereyağından kıl çeker gibi alabiliyorsunuz.tabi biraz ordaki memur abiyi de görmeniz gerekiyor.(yoksa kafadan kota üstü yazabilirler,20-30 kağıt vermicem deyu paketinizin geri kapatılmasını görme riskini almayın,benden demesi)

evet bu arada gelen aletin kutusunu görüp geri kapatılmasını izlemek berbat birşey..ne memurlar kalıyo 7 ceddine dalmadığın,ne devlet...

süzme tecrübeyle yazdım bunları..tekrar ediyorum,bu paketi almam için kolay yol nedir?bilen varmı?USPS beyan veriyormu?vesair..lütfen acele cevap yazın..
 
Sevgili Kısa Camel,

Detaylı mektubun hepimize ibret oldu. Hemen cevabını vereyim. Eğer gümrükten mal çekmek gibi bir tecrüben yok ise hemen bir gümrük müşavirliğinden yardım al. Paraya kıyman gerekecek (bakınız ben yazın 865 dolarlık ekipman için 400 dolar gümrük işine para verdim). Ancak bunun dışında da yapılabilecek birşey yok.

Türkiye Cumhuriyeti Gümrük işleri dünya çapında sanırım en kötü ve en kokuşmuş kurum olması ile ünlü. Orada çalışan gümrük memurlarının büyük bölümü cahil ve hanzodur. Başlarında 2-3 düzgün adam olur, ancak onlar da bu insanlık dışı kişilere laf anlatamaz. Rüşvetle yürür orada işler..ki zaten gümrük müşavirlik firmaları da o adamlara rüşvet vermenin yasal yoludur.

Ben artık herhangi bir şekilde yurt dışından mal getirtmiyorum. Gidip kendim alıyorum. Parayı böyle kokuşmuş heriflere vereceğime, daha fazlasını yola vermeye razıyım.

Senin tecrüben de beni doğrular nitelikte. Sen hemen gümrük müşavirliği ile temasa geç. Onlar kurtarır o aleti.
 
Geri
Üst