Floyd Rose'un parçası (Saddle) kırıldı ne yapmalıyım?

I

illet

Arkadaşlar, washburn wg-580 kullanıyorum. Telleri değiştirirken arkadaki civatayı çok sıkmışım ve D teline ait saddle denen parçalardan biri kırıldı. Kullandığım gitar 10 yıllık bir gitar olduğu için kırılan parçayı yeni saddle ile değiştirmek olmuyor. Bendeki floyrose un en alçak saddle'ı yeni floyroseların en yükseğinden bile yüksek. Ankara'da oturuyorum. Bu hafta İstanbul'a sırf bu parçayı aramak için gelmeyi düşünüyorum.

Bu parçayı istanbulda bulma ihtimalim var mı?

Bu parçayı istanbulda da bulamazsam ne yapmamı önerirsiniz?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Peki bu siteden alacağım saddle seti ile bilgiler verilmiş ama anlamadım verilen ölçüler ne manaya geliyor bilgi verebilir misiniz? Benim için önemli olan kritertel oyuğunun yerden yüksekliği. floyrose'un yükseklik ayarı var ama en üste aldığımda bile cızlama yapacak kadar aşağıda kalırsa ne yapmamı önerirsiniz?
göz kararı ölçtüğümde 2 saddle boyu arası fark 4mm ye yakındı.
 
Set halinde alırsan bir sorun olmaz. Hepsini değiştirirsin yükseklik sorunu kalmaz. Saddlelar belli bir radius ile yerleştiriliyor. Shaller tipi olanlar 14", Orjinal FR tipi olanlar 10". Sendeki saddleların yükseklik farkı bundan olabilir. Ama set alıp hepsini değiştirirsen bir sorun kalmaz.
 
Stewmac.com daki saddler için 14" yazmışlar. Sizin gitarın sanırım sap 16" yani 400m radius a sahip. Bu durumda, alacağınız saddlerı shim set dediğimiz parçalarla doldurmanız gerekecek. Gerekecek derken şartta değil, alıp direkt takıp kullananlarda var. Ama ideal sorunsuz bir action için doğrusu, shim setlerle saddları sapın radiusuna göre yükseltmek olacaktır.

Ben, rg470 imin 400m radiusu için aldığım OFR ye aşağıdaki gibi yükseltme yaptım. (Nette yazan bilgiler ışığında)

Her iki Mi teli için : 0.4mm shim
La ve Si teli için : 0.2mm shim
Sol ve Re teli için : olduğu gibi bırakıyoruz shim koymuyoruz.

Ancak bu anlattığım ölçülendirmeler, sevgili Blindeath in de dediği gibi 10" radiusa sahip OFR ve 16" (400mm) sahip rg470 içindi. Sizin alacağınız stevemac taki 14" saddle olacaksa, sizin 14" lik saddlarda ne kadar yükseltme yapmanız gerektiği, basit bir matematikle hesaplanabilir gibime geliyor.


Aşağıya, ebayda da satılan fabrikasyon 0.2mm kalınlığa sahip saddle shim set resmi koyuyorum.

axfrsdlshma.gif


Haa dedinizki, "ben yurtdışından shim set alamam, bulamam". Bu durumda, benim gibi siz de kendi shim setinizi yapabilirsiniz. Aşağıya kendi yaptığım shimlerin resmini koyuyorum. Bunu bildiğimiz basit Coca cola kutusunu keserek yapıyoruz. Coca Cola kutularının kalınlığı 0.1mm dir. (Digital kumpas la kendim de bizzati ölçtüm. )

shime.jpg


Oluşturduğum bu shimleri, yukarıda verdiğim ölçülere göre saddlerın altına koyup saddları, gitarımın radiusuna uygun hale getirdim. Biraz iç karartabilir. Ben de ilk bu durumla yüzleştiğimde, acaip canım sıkılmıştı, "aman kim uğraşacak bunlarla" diye. Ancak uğraşınca, çok kolay olduğunu görüp içim rahatlamıştı.

Not : Bu anlattığım shim yöntemi size uyduruk gelebilir, "o ne yaa niye saddların altına böyle birşey koyayım" diyebilirsiniz. Ancak yurtdışında araştırırsanız, gitarının orjinalinden farklı köprü veya saddle değişimi yapan bir çok insanın doğal bir yöntem olarak shim yöntemini kullandığını göreceksiniz.


Aşağıda gördüğünüz rg470 e taktığım OFR ye, bahsettiğim şekilde shimleri yerleştirdim. İnanın eski Lo-TRS köprüde elde edemediğim, harika bir action a sahip şimdi gitarım.

img00087h.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Ankarada gitar tamiri yapan elemana gittiğimde yeni saddle takıp altına pul takarak yükseltmeyi denedi, ama 2 pul bile yetmiyor fazlası da dengesizliğe yol açar demişti. Bende içimden yav bunun altına uygun yükseklikte bir demir parça konsa olmaz mı diye düşünmüştüm. İstenilen yükseklikte levha bulma işi harbiden zor ama bir kaç tane kola kutusu parçasından istenilen yüksekliğe çıkmak, süper bir fikir.

Daha önce kullandığım gitar soloist kasa washburn maverick bt2 yada 3 idi. Onun klavyesi oval bir biçimdeydi ve elime daha iyi otoruyordu. Eğer bulabilirsem 24 perde oval bir klavyeyi takıp, bahsettiğiniz yöntemle bütün telleri uygun yüksekliğe ayarlayabilirim. Böylece hayalimdeki gitara biraz daha yaklaşmış olurum.

Size ve blindeath arkadaşa teşekkürler.
 
Shimlerin ne için kullanıldığını merak etmişimdir hep biraz daha iyi oturdu şimdi. Üşengeçlikten sanırım bir bakıp "bu ne ya" deyip geçmiştim ilk gördüğümde. Benim gitarımın klavyeside 400mm elimdeki diğer gitarı satıp kredi kartı borcumu ödeyip Orjinal FR aldığımda işime yarayacak bu bilgi :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Stewmac ten sipariş verdim, 10 günde geldi, 6 parçayı değiştirdim ve hiçbir sorun yok görünüyor. Entonasyonda da bir sıkıntı yok, tel yüksekliği hiç bu kadar alçak ve cızırtısız olmamıştı.
Herkese teşekkürler, özellikle de özelden mesaj atan thorment arkadaşa :D
 
Geri
Üst