gitar ve MIDI

Gitar ve MIDI... MIDI ve Gitar. Goreceli olarak pek sIk bir araya gelmedigini farkettigim bir ikili.
Bu ikiliyi bir araya getiren arkadaslar: Bundan ne kazandiniz, ne kaybettiniz? Ben bunu merak ediyorum. Roland'in gitar synth'lerinden biriyle gelen bir alet var. Sanki gitar verisini MIDI'ye ceviriyor. Dogru mu?
Ayrica mesela behringer'in sayfasinda v-amp'leri karsilastiran cizelgede bazilari icin MIDI sIkkIna cek konulmus, x v-amp icin konulmamis. Bu ne anlama geliyor?
Daha genis soracak olursak, gitar ve MIDI'nin biraraya gelme cesitleri nelerdir?
Ayrica gitar synth guzel bir sey mi?
Sagolun.
 
roland guitar synth ile ilgili pek bir bilgim yok ama sanrım v-amp için midi in out aleti bilgisayara bağlamak, ton yüklemek vb işler için kullanıyor. Herhangi bir sinyali midi ile aktarma söz konusu değil sanırım. Sadece patch yüklemek, floorpedal bağlamak ve ya bunun gibi işler ile ilgili olsa gerek.
 
Gitar synth limitasyonlarını kabul ettiğin sürece güzel birşey.

Gitar synth diyince akıla iki şey gelir :

1- Analog gitar synthler :

Bunların midi ile bir alakası yoktur, gitardan gelen sesi işlerler, dolayısı ile çalmanda bir limitasyon yoktur, keyifli ve problemsiz aletlerdir, imrendiğimiz bütün üstadlar bunlardan kullanır

2- Gitar midi conventerlar

Roland ın gr serisi, axonlar, yamaha g50 gibi aletler gitardan gelen sesi analiz edip, çaldığını midi value ye çevirip, bir sound modüle e gönderirler ( bazı aletlerde internal sound module bulunmaz, istediğin alete gönderirsin) Bunlarda limitasyonlar mevcutdur, bazı bendleri okumazlar, çok hızlı pasajlarda saçmalarlar, bunun gibi şeyler. En büyük dez avantajı gitar çalan bir insanın otomatikman bu aletlerden biriyle çalamaması. Bunlar ile çalmak bir tecrübe gerektiriyor. Temiz çalmanın yanında aletin limitasyonlarınıda bilmek gerekiyor.

Bende roland gk2a ile yamaha g50 var. Bana getirisi ne oldu diye sorarsan, bir gurubumla bir parçanın başına keman koyucaz diye guruba klavyeci alma derdinden beni defalarca kurtarır gibi oldu, ama taşımaya üşenip hep bir klavyeci buldum :) Almakla bitmiyor, üstüne vakit harcamak, çok iyi ayarlamak ve pratik etmek gerekiyor. Kısaca benim pek işime yaramadı, toplasan 30 saat zor kullanmışımdır.

Ama vakit harcayıp üstünde durursan seni bambaşka bir dünya bekliyor. Bir akor basıp stringslere gönderip onu tutup üstüne gitar tonunda takılabiliyorsun. Jazzy çalarken bir vibrafon eşliğinde çalabiliyorsun, binbir tane yapılabilecek güzel şey var, ben vakitsizlikten birkaçını yapabildim anca, belki satıcam aletleri :( Vakit ayıramıyorum
 
GK2A bir hex pickup. Her telin sesini ayrı ayrı alıp 13 pin özel kablosundan özel aletlere gönderir. Örneğin gitar synth. Aletin polifonik çalşıabilmesi için her telin verisine ayrı ayrı ihtiyaç duyuyor. Boss un da gk input a sahip bazı fx pedalları vardı. Kdakan arkadaşımız onları daha iyi biliyor, onu kıstırıp sorun :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
tesekkurler

Skatheist, bu forumun orasini burasini okuyorum ogrenebilmek icin, her yere usenmeden yazmissin. Actigim bu basliga da hemen aydinlatici bilgiler eklemissin, gercekten cok sagol abi.
 
bu tamamen deneme yanılma yoluyla keşfedilecek birşey. gitar synthler her gitarist için ve her gitarda farklı sonuç veriyor yani bazı gitarlarda problemsiz çalışırken bazılarında yanlış nota üretme gibi hatalar olabiliyor. veya bir gitaristin tekniğine uyarken başkasına hiç uymuyor ve yanlış notalar üretiyor. direkt olarak hızla ilgisi de yok daha çok temiz çalmakla ilgili. mesela john mclaughlin axon (yamaha'nınki de axon patentli teknoloji) ve pat metheny roland kullanır ve aşırı hızlı pasajlarda mükemmel sonuçlar alırlar. deneyimle ve çalışmakla daha temiz çaldığında daha iyi sonuçlara ulaşabilirsin. axon ve yamaha daha iyi fakat kullanması daha zormuş. midi aracılığıyla geri planda çaldığın akoru hold edip üstüne solo atabilirsin veya istediğin bir enstrüman sesi ile solo atabilirsin veya realtime arranger denen aletlerle kendi aranjelerini çaldığın akorla birlikte anında oluşturup üzerine istersen solo atarsın. bunun gibi şeyler. midisiz gitar synthler ya line6 filter modeller veya elektro harmonix micro synth gibi monodur (akor basamazsın tek teli algılar) veya gk-2 kullanan roland vg-8, vg-88, boss wp-20g gibi 6 teli birden çalmana izin veren modellerdir, midisiz modellerde notayı yanlış algılama problemi asla olmaz.
 
Peki, diyelim ki pc mizde fruityloops kurulu ve biz örneğin piano partisyonunu yazmak için gitarımızı kullanmak istiyoruz. Bunun için GK-2a ve GI-20 alsak yeterli olur mu, deneyen var mı?

Önemli bir sorun: Bu teçhizata para yatırdık diyelim, çaldığımız piano vs. plug-in'i, pc'den, canlı duyabilecek miyiz. :!:

Daha güzel şöyle soralım: Herhangi bir vst plug-in'i mouse la yazmaktan çok sıkıldık ve klavye çalmayı bilmiyoruz (ruhumuzda yok). GK-2a ve GI-20 derdimize deva mıdır? :?:

700 avro boşuna harcamayalım.

Cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
 
cevap evet fakat 700 euro'ya hiç değmez benden söylemesi. ben gi-10 umu 200 dolara aldım, zaten nadiren kullanıyorum hele hele o parayı vermiş olsaydım epey pişmanlık duyardım. klavye çalmakla midi gitar çalmak asla aynı şey değil, sonuçta basabileceğin akorlar bile gitar akorları, sol el bas/akor sağ el melodi çalmak gibi bir şansın yok vs..
 
Arkadaşlar

Gk pickupımız mevcut diyelim benim derdim piyanoda kullandığım iyi bir sample cihazım varsa onun standart midi imputlarına bu gk nın yaklaşık 12 pinlik kablosunu bi cihaz yardımı olmadan standart midiye çevirmek mümkünmü?

yada öle bir kablo yada converter varmı?
 
kdakan demiş ki:
klavye çalmakla midi gitar çalmak asla aynı şey değil, sonuçta basabileceğin akorlar bile gitar akorları, sol el bas/akor sağ el melodi çalmak gibi bir şansın yok vs..

Bi şansı var aslında, oturup Stanley Jordan, Jeniffer Batten tarzı tap manyaklarının tekniklerini kasarsa sol el bas/akor sağ el melodi çalabilir, ama öyle bi hastalık edinmektense, piano çalmayı öğrenmek en azından temel düzeyde daha kolay görünüyor :)

Şaka bi yana, bi ara bende düşünmüştüm o aletlerden almayı ama, üşengeçlik midir nedir almadım mantıklı gibi görünse de, her bişeyi notaya dökmeye alıştıkça, pratiği artıyo insanın git gide de hızlı yazmaya başlıyo, beli midi gitardan daha iyi bile sonuç verebilir nota yazım amaçlı düşünüldüğünde, guitar pro'da kolaylıkla yazabilirsin, nota yazmaya üşenip tab üzerinden yazayım tüm enstrumanları dersen, sonra midi export alıp kullanacaın sampler ya da sequencer programa import edersin, mesela ben kısayollarına alıştığım için davulu bile guitar proda yazıyorum, gayet de hızlı yazılıyor..
 
Geri
Üst