MD denilen şey...

mixi yapılmış ve kayıt yapılmış bir parçadan vokal çıkartılamaz...bunu yapan programlarda hikayedir (eq ayarları ile yaparlar) bu teknik olarak imkansızdır...

kolay gelsin...
 
Pyramind bi türlü ortayı bulamadık :D :LOL:

MIDI olayında söylediklerinde sonuna kadar haklısın. Herhangi bir klavyeye, önceden bilgisayarda bir MIDI programında yapılmış olan şarkının basit altyapısı disketler yardımıyla yükleniyor ve çalınıyor. Solist(!) de hiç bir notaya dahi basmadan sadece bir mikrofon ile şarkıyı üzerine okuyor. Benim bildiğim bu...

Ama bu MD diye bildiğim şey ayrı bir olay. Böyle VCD gibi bir aygıta disketler takılıyor . Hatta bir kere bir şeye şahit olmuştum . Bu Muazzez Abacı'nın Bana Herşey Sana Hatırlatıyor adlı şarkısını bi arkadaşım Ortaköy'de bir barda okurken nakaratında birde bire bi vokal cümbüşü duyulmuştu . Tabi bizde görünmeyen bu vokal ekibini sorduğumuzda arkadaşım back vokal kayıtlarını silememişler gibilerinden bir laf etmişti. Onun haricinde sanki şarkı CD'den orjinali çalıyor gibiydi. Sadece Muazzez Abacı değil bizim arkadaş söylüyordu :LOL:
 
mix al sana çok basit bir teknik... Eğer şarkının introsundaki altyapı ile şarkı söylerkenki altyapısı aynı ise herhangi bir editör ile kes yapıştır tekniğiyle orjinal parçayı olduğu gibi kullanırsın.

Eğer aynı değilse ya kendin midi ile yazarsın, yada piyasada karaoke programları var onlar bir çok parçanın içindeki vokali %95 oranına kadar çıkarabiliyor. Üzerine canlı vocal yapılınca back vocal gibi kalıyor orjinal ses...

Tabii en iyisi bile olsa bu tarz yapılan (müzik diyemiyorum) bi olay seni ne kadar tatmin eder o da ayrı konu...
 
miz_ tamam midiyi bildiğinden emin oldum :)

burda bahsedilen md o değildi onun adı da md mi bilmiyorum ama denildiği gibi karaoke cihazları parça içindeki vokali azaltabilirler. ama bir barda program yaptırabilecek kadar çıkartabileceklerini hala düşünmüyorum görmeden inanmam :)
sevgiler
 
Dün suna rastladim. Yüzde yüz cözüm olmasa da, vokalin tüm parcadan su makalede anlatilan sekilde silindigini söyleniyor o tür karaoke olaylarinda:

http://www.soundonsound.com/sos/sep04/articles/qa0904-7.htm?session=89ff4b55e96ae08b136d7969dcab8d81

stereo imajin soldaki kismi alinip polaritysi tersine cevirip, sonra tersine cevrilmiş sol kisimla sag kisim birlestiriliyor. iki ayrı kanalda ortaya panlenmiş tüm enstrumanlar birbirini sıfırlıyor böylece, bunlar da vokal ve low' da seyreden kick ve bass oldugundan, hpf(high pass filter) ile sadece vokalin etkilenmesi saglanıyor)
Yalnız stereonun bir tarafini alip polarity' sini tam olarak nasil tersine ceviriyoruz, polarity kavramina aşina değilim?
 
awakeone, yukarıda bahsetmiştim "phase cancelling" ile uygun bir ortam sağlanmamışsa silinmez meselesi. ama milyon çeşit kayıt var bunun için özel olarak mixlenmediyse parça yine çok iyi sonuçlar alınmaz. yine azaltma olur ama gerçekten bu aletlerin ne kadar başarılı olduklarını merak ediyorum link için teşekkürler.

polarity denilen şey faz, bir sinüs eğrisi waveform düşün, önce yukarı sonra aşağı kıvrılıyor. bunun fazını ters çevir(önce aşağı sonra yukarı) ve orijinali ile mixle. ikisi matematiksel olarak birbirini sıfırlıyor. böylece ses gelmiyor. büyük ihtimalle biliyorsundur bunu.

yani şöyle bi kaydmız olsun; sol kanalda enstrumanlar çalıyor. sağ kanada ise enstrumanlar artı vokal var.(vokal %100 sağa panlanmış olsun örneğin basitliği açısından)

sol kanalın fazını ters çevirip sağ kanalla üstüste bindirirsek bütün enstruman sesleri birbirini resetler elimizde sadece vokal kalır. gibi...

bahsedilen yöntem ile tatminkar sonuçlar almak mümkün diye düşünüyorum. ama her kayıt için geçerli değil... yani böyle düşünüyorum.
 
bendeki md 24 bit kayıt yapıyor naber. ama digital inputu olmasına ragmen outputu yok.
Bu arada sıkıştırma ile falan ses kalitesi, süre falan farketmiyor. Stereo kaydı mono yaparsan yarı yarıya zaman farkediyor. 70dkk*2! geirisi traşş
 
ipod çılgınlığı başlığına kaydı sıkıştırma işi orada sıkıştırma ve kayıp ile ilgili yazılacakları yazdım.
kullandığın aletin modelini yazarsan bakayım ben de öğreneyim. portable md playerların kullandığı standartta kayıpsız sıkıştıran bir sistem yok. bu ocakta çıkan hi-md standardında var sadece ama konu o değil.

deck recorder kullanıyorsun sen büyük ihtimalle modeli/markası nedir?
 
rokerscant demiş ki:
bendeki md 24 bit kayıt yapıyor naber. ama digital inputu olmasına ragmen outputu yok.
Bu arada sıkıştırma ile falan ses kalitesi, süre falan farketmiyor. Stereo kaydı mono yaparsan yarı yarıya zaman farkediyor. 70dkk*2! geirisi traşş

sony longplay md lerde 4 kata kadar kayıt süresi sıkıştırmayla artıyor....
çok kaliteli sistemlerde veya kulaklıklarda kalite fark ediliyor.....
74 lük ve 80 lik md leri dört katı süre düşün işte....80x4=320 dakika veya ara kaliteside var 80x2=160 dakika x2 hemen hemen hiç fark hissedilmiyor kalite yönünden
 
kalite farkını hissetmek veya hissetememek çok sorun değil. mdlerin sesi gerçekten çok kaliteli, yani ben kullandığım süre içinde çok memnundum.

ama işin içinde "kayıplı" bir sıkıştırma var. bu sıkıştırma insanın duysal zayıflıklarından faydalanılıp üretilmiş algoritmalar ile yapılıyor.

profesyonel amaçla yapılan kayıtlarda, digital domainde çalışılıyorsa, bir track saklandığı yerden "bit by bit" aynı olarak geri alınabilmelidir. aynı şekilde duyulması sorun değil, içindeki digital bilgi aynı olmak zorundadır. profesyonel işler için bahsediyorum.

kayıplı sıkıştırılmış bir datanın üzerinde daha sonra yapılacak işlemler beklenmedik sonuçlara yol açabilir. ama son mix artık mdye çekilip gönül rahatlığıyla dinlenebilir o ayrı mesele. bunu dışında kayıt amaçlı olarak kayıpsız sıkıştırma yapan hi-md hariç pek kullanılabilir değildir diye düşünüyorum.
 
Bilkent Konservatuvarda ogrenciler genelde kendi akustik kayitlari icin MDleri tercih ediolar.
Hele guzel de bir stereo mikrofon varsa profesyonel bir
kayit gibi olmasa da akustik bir alette nasil yorum
yaptiginizi cok ii yansitabiliorsunuz. Ya da caz ensemblelarda stereo kayit cok guzel oluor.

Ancak sadece netMd ler USB girisinden bilgi aktarimina izin verior.
Yani disarda bir kayit alip evde baska bir yerde kullanirim diorsaniz netMD yoksa tekrar line-in'den
kaydediorsunuz. Bu da kalitenin dusmesine neden oluor. Yani MDler disinda kaydiniz kullanilma degerini yitiriyor.

Ben de bir zamanlar okulda piyano kayitlarimi yapmak icin ariodum. Ancak SONY netMDye
500 milyon verecegime biraz daha biriktirip bir dizustu almaya karar verdim. Ayni kalitede kaydi onunla da yapabilirim.
Hatta bir USB M-Audio seskarti da eklerseniz, alin size portatif studyo.

O karaoke olayinda MD kullaniminin bir CDplayer,
ya da mp3 player kullanimindan farki yok. Sonucta
onceden MIDI ya da vokal temizleme kullanilarak
baska bir ortamda hazirlanip son hali ses dosyasi olarak kaydedilmis olmali.

SONYnin netMD olmayani 250-350 milyon arasinda
netMD olani 350-500 milyon arasinda. slayer666nin sordugu MZ-NHF800 bu ikisinden biri.
Bir de SAMSUNGdu sanirim 150 milyon civari gormustum baska bi marka ama netMD ozelligi yoktu. Tabi buna guzel bir stereo mikrofon fiyati da eklenmeli mutlaka.
 
Geri
Üst