Elektro Gitar Eğitim..

Arkadaşlar 4 senedir çalıyorum neredeyse ve artık çok sıkıldım her şeyden, megadeth, metallica, nevermore, pantera artık çalmaktan hiç zevk alamaz hale geldim gitardan soğumaya başladım.. Çıldırmak üzereyim farklılık arıyorum ve sadece tablardan çalışarak öğrendim gitarı..
Akor, gam, nota, armoni hakkında fazla bilgiye sahip değilim.. Işin içinden çıkamadım sizce ne yapmalıyım?
Şimdiden teşekkürler
 
Gitar öğrenmede en önemli faktör çok dinlemek. Farklı tarzlar deneyebilirsin...Stone Temple Pilots , Velvet Revolver , Alice in Chains , Pearl Jam , Soundgarden, Jane's Addiction gibi 90's sounduna sarabilirsin...80'lerden Firehouse,Whitesnake, Skidrow, Mötley Crüe, Cinderella, Dokken, Heart, Def Leppard, Winger,Scorpions gibi bir çok grubun hitlerini albümlerini dinlemek çok fayda sağlar.70lerden Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, The Who, Toto veya Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, ,Aerosmith, Humble Pie John Mellencamp, Bob Seger gibi daha Southern Rock soundlu grup ve artistleri dinleyebilirsin. Veya 60lar ..Stones, Beatles, Surf Music...

Gitar özünde gamla notayla ilişkili olmasına rağmen bir süre sonra bu kavramlar ezberden öteye gitmiyor. Öncelik her zaman çok fazla pratik olmalı...Mesela g3 te bazı şarkıları grup eşliğinde improvize sololar gibi kaldı ki o şarkıların çoğu pentatonik tabanlı riffler ve sololar...Öyle bir durumda Hal Leonard'ın gitar kitaplarını tavsiye edebilirim.

Çoğu yenilikçi gitarist dinlemek,videolarını çalışmak da bir çözüm olabilir. Paul Gilbert, Yngwie Malmsteen, Frank Gambale, Steve Vai, Joe Satriani, John Petrucci, Eric Johnson, Guthrie Govan, Richie Kotzen vb...

Çok fazla teknik konulara da takılmamalı. Önemli olan gitarla çok fazla zaman geçirmek. İyi gitar çalmak bazen de ciddi birikimle, yaşla olgunlukla olabilecek birşey, hiçbir okulun bunları öğretebilecek olduğuna şahsen inanmıyorum. Teori kısmı illaki önemli ama çoğu büyük gitaristin de alaylı olduğu, ve kişisel gelişiminde de kesinlikle kişisel araştırmalara ve ardında gelen tecrübelerle olduğunu belirtmek isterim...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Öncelikle, cevabınız için çok teşekkür ederim
Günde 6-7 saat müzik dinlerim söylediğiniz gruplardan çoğunu da dinliyorum ve gitarla zaman geçirmek derken, her dakika elimde, okula gitmediğim zamanlarda elimden asla düşmüyor...
Çalıştığım tablarda anlamadığım yerleri video izleyerek pekiştiriyorum ve çalışacağım şarkıyı zaten önceden izlerim videolarını coverlarını felan öyle çalışırım..
Pratiğe gelince, günde yarım saat parmak egzersizi yaparım çalıştığım parçalar da egzersiz gibi yani jeff loomis'in guitar lessons var ona çalışıyorum.. Günde 1 saat de o sürüyor.. Mesela bir de mesela baştan sona çalabildiğim şarkıları shuffle'da gelince, direk gitarla çalıyorum..
Grup eksikliklerini tamamlayıp şarkıları dinleyeceğim, peki armoni, nota, gam bunları öğrenmem de yarar var mı sizce? Mutlaka öğrenmem gereken şeyler midir?
 
Yani nota bilmek müziğin alfabesi gibi. Temel seviyede dize üstünde notaların yerlerini, ritimlerini, uzatma işaretlerini tekrarları vs. şeyleri bilirsen yeterli. Tab artık çok daha yaygınlaşmış bir yöntem notaya göre. Öğrenmesi daha kolay, işe daha çok yarıyor gibi çünkü gitar üstündeki belli pozisyonlardan çalmayı klasik nota sisteminde göstermek zor.

Gam ve beraberinde modlar notaların birbiriyle olan ve akor sesleriyle olan ilişkisini gösterdiğinden önemli. Gam notaların belli bir kurala göre ardı ardına getirilerek anlamlı bir müzik dizesi elde etme hadisesi. Temel minör,majör, armonik minör, beraberinde daha karmaşık modları klavye üstünde öğrenirsen en azından elin nereye gideceğini bilir, klavye hakimiyetini artırmış olursun. Bu arada aslında kitaplarda ve internette gösterilen riffler de aslında belli gam seslerinden oluşturulan küçük anlamlı melodiler. Aslında farkında olmadan gamı öğrenmiş oluyorsun bir nevi.

Bunları öğrenmek tek başına müzik yaptırmaz ama zaman geçtikçe bisiklete biner gibi içselleşecek amaç yerine araç olacak faydalı konulardır. İnternette bunların kitapları, videoları, gerekli olan büyün materyal mevcut. En güzel öğrenme yöntemi herşeyde olduğu gibi bol bol araştırmak.

Kolay gelsin...:)
 
tabii ki şu ihtimal de var;
gitar elinden düşmüyor, çalıyor, yiyor bitiriyor ve sıkılıyorsan belki de gitar çalmayı sevmiyorsundur...
gam, nota, armoni... müzik teorisi hakkında ne öğrenirsen öğren bunlar gitar ile ilgili olarak pek sıkıntı geçirici şeyler olmayacaktır.
her insan gitar aşığı olmalı diye birşey yok...
 
olumsuz olmayalim su an dogru yonelirse eger belki ismi duyulacak bir gitarist olacak.tam daha iyi kavrayabilecegin ve ogrenebilecegin bir donemdesin.farkli kisiler farkli kitaplar gitaristleri harmanlamalisin artik.sarkilarla ugrasmaktan vazgec ve teknik donanima yonel.binanin temeli saglam olursa ustune daha cok kat dikebilirsin.
 
gamları sırasıyla çalışmaya başlayabilirsin . atıyorum dorian gamını seçtin nette sayısız lesson var yalayıp yutasıya kadar dorian gamında çalınmış şeyler üzerinde çalış. daha sonra doğaçlama üzerine eğilebilirsin. çok eğlenceli oluyor. yukardaki grupların şarkılarını çalıyorsan zaten pentatonik gama hakimsin demektir. alttan da ufak ufak solfej vererekten sıkılmadan ilerleyebilirsin. ben genelde 3lü alıştırma yapıyorum ( ki şu aralar onu da yapamıyorum çok yoğunum) 1 gam 1 lick ve 1 şarkı alıştırması şeklinde çalışıyorum. örneğin mixolydian gamı seçiyorum ve alıştırmalarımı onun üzerine yoğunlaştırıyorum. sonra bir adet hızlı çalınan lick sweep picking olur , legato olur , tapping olur v.s. ve bir adet şarkı seçiyorum bitirmeden her metronomda sorunsuz çalabildiğime kanaat getirmeden diğer şarkılara ve alıştırmalara geçmiyorum. bir de metronom şart pc üzerinden de bulabilirsin lakin bana sıkıcı geliyor. hatta alıştırmaları yazıcıdan basıp pcyi de kapatıp tamamen gitarla yalnız kalıp çalışmak daha çok hoşuma gidiyor. pc dikkat dağıtıyor.bir de klima şart a.q. :)
 
ayrıca ne olursa olsun kendine bir grup bul. duman çal istersen farketmez. müziği parasal açıdan iş olarak yapıyordum eskiden ve oldukça geliştirmişti beni. sayısız şarkı istek doğaçlama insanı geliştiriyor. okul bittikten sonra müziğe iş anlamında ara verdim ve şu an eskisi kadar odaklanamıyorum. grup varken zike zike çalışıyordum , tel değiştiriyordum , bakım v.s. sonuçta bu işte etki tepki meselesi . beste yapmazsan , bir yerde çalmazsan hobiden öteye gidemez zamanla söner gider.
 
Enstrümansız da Müzik olmayı öğrendiğimizde işte o zaman gerçek müzik başlar. Tüm müzik faliyetleriniz sonsuz bir gelişim sürecine girer.
 
Bi grupta çalmaya başlandığında zaten gam, teori, efekt kullanımı gibi tek başına çalarken pek üstüne kafa yormayacağın şeylerde kendiliğinden hakim olmaya başlıyosun. Transpozeler, gruptaki diğer arkadaşlarının önerdiği şarkılar, kendin evde otururken hayatta alakan olmayacak konularda bilgi sahibi olmana sebep oluyo. Sonra sahne tecrübesi, konser heyecanı, Bi gruba dahil olma... Bunlar heveslisine, yaşanabilecek en büyük tatminlerden. Bilgisayar başında şarkılara eşlik etmenin mastürbasyondan farkı yok, olaylara dahil olmak gerek.
 
Geri
Üst