Libya'ya Yapılan Askeri Harekat

iyi o zaman vuran vursun kıran kırsın biz bakalım kalan sağlar bizimdir nede olsa.

Olayları anlayışlarımız o kadar farklı ki... Aslında anlayamıyorsunuz anırım, ya da anlamak istemiyorsunuz diyecek birşeyim yok... Ne de olsa sizin savunduğunuz işi yapıyor zaten başımızdakiler. Dün Afganistan' a bugün Libya' ya yarın da İran' a gideriz Nato çerçevesinde artık...Halkların özgür iradesine saygı duymak lazım, Libya' da muhaliflerin çokluğu kadar, Kaddafi yandaşları da var. İnsani dramı ortadan kaldırmak istese eğer dış güçler, Kaddafi gibi şerefsizce Libya halkına silah doğrultmak yerine diplomasi yoluyla bu değişiklik yapılabilirdi. Bazen düşünmeden konuşuyorsunuz, Libya bugün bizim 1. dünya savaşındaki konumumuzda, başına üşüşmüş durumda emperyal güçler, bu yollardan geçip de ezilmekte olan bir halka zamanında kendisine yapılanı yapıyor Türkiye...
 
emperyalizm, libya kendisini küresel pazara açana dek birçok saldırı girişiminde bulundu libya'ya. ortaya atılan bahanelerin çoğu direkt libya ve kaddafi yönetimiyle ilintilendirilemediği için hep askıya almak zorunda kaldılar bu girişimleri. fransa'nın ise bu saldırıya kasım 2010'dan beri hazırlandığı iddaa ediliyor, haçlı seferi benzetmeleri de ortada. kasım 2010'da libya'da hangi muhalif gösteri vardı?
siz, silaha sarılmış, muhalif isyancıların kaç kişi olduğunu düşünüyorsunuz? geçen günler uzun yıllar sürgünde yaşamış, ülkesinde muhalif isyanları görünce katkıda bulunmak için tekrar libya'ya dönen eski bir devlet adamının demeci yayınlandı - ismini ve ülkesinde tam olarak pozisyonunu hatırlayamıyorum şu anda, üst düzey bürokrat veya komutan olabilir - libya'da muhalif isyancı eli silahlı güçlerin sayısı en fazla 1000 kişi. ve bu grupların çoğunun batı emperyalizminden silah ve lojistik destek aldığı iddia ediliyor, iddiadan öte libya'nın askeri kaynağı gözönüne alındığında, libyalı üst düzey komutanların bile bu saldırılarda muhalif grubun yanında olduğunu düşündüğümüzda dahi bu kadar silah envanterine sahip olması imkansız. libya askeri harcamalara bütçe ayırmayan, doğru düzgün ordusu bile olmayan bir ülke çünkü.

sen şimdi bana, kaddafi'yi paravan olarak kullanıp emperyalizmi meşrulaştırmaya çalışıyorsun. ve de öyle bir ajite ediyorsun ki olayı; sanki nato libya halkına bomba değil de gül yağdırıyor. "vuran vursun, kıran kırsın" ne demek ya? batılı emperyalist güçler ve nato günlerdir devam eden hava saldırılarında bulunmuyorlar mı? masum insanlar ölmüyor mu? bu nasıl bir ikiyüzlülük, aymazlıktır? sen bana resmen emperyalizmi savunuyorsun, sorsak sana şimdi "benim ne işim olur o çakallarla" dersin. ne dediğin belli değil senin.
sırf türkiye işin içinde diye abd emperyalizmini, afganistan'daki işgali, şu anda idrak ettiğimiz libya saldırısını olağan birşeymiş gibi göstermek, gerekli kutlu bir sefermiş gibi ifşa etmek yalancılıktır.
afganistan'da da ırak'ta da ve şu an libya'da da binlerce masum insan hayatını kaybetti. türkiye'nin nato üyesi olmasından mütevellit "türkiye olmasa çok kötü olurdu" gibi safça yorumlar ancak enayilere yöneliktir, siz bunlarla dünyadan bi haber lümpen gençleri kandırırsınız.
 
@korn_u17

halkın iradesine saygı duyakımda hangisine ? libyada kaddafi darbe ile yönetimi eline aldığında trablus onu desteklerken bingazi karşı çıkmıştı. bu zıtlık 40 yıldır var. ülkenin petrol gelirlerinden trablus bol bol istifade ederlen bingazi avcunu yaladı. ben böyle iki bölgeye ayırdım ama toplam 140 aşiret var. 40 yıllık gerilim bir yerde patladı veya patlatıldı herneyse, sonuçta bir iç gerilim var ve libyanın gelirlerinde gözü olan batılı güçler bu fırsatı kaçırmadılar. şimdi bu noktadan sonra türkiye ne yapabilir ? gitse ne olur gitmese ne olur ? gidince diğerleri gibi halkımı bombalayacak yoksa ortamı dururltmayamı çalışacak ? mesele bu. ben kafamın bastığı kadar doğru bildiğimi söylüyorum, sizde ha keza. kimin haklı olduğu zamanla çıkacak ortaya.


@Josephking_1903

bak hocam bir yere kadar mutabıkız zaten. emperyal güçler alışageldikleri gibi kaynakları olan zayıf ülkelerin tepesine binip sömürmeye çalışıyorlar yine. yani emperyalistleri masum gösterdiğim filan yok onların ne mal olduğu malum. fakat libyanın mevcut hali de hiçte öyle 1000 kişilik isyancı şeklinde değil yukarıda dediğim gibi bir hal var. devrik kralın şehri bingazililer kaddafiyi baştan beri kabul etmemişler, kaddafide buna göre tavır almış. yoksa o isyancıların dış müdahaleyi kabul edecek kadar kaddafi düşmanlığı durup dururken çıkmaz. vuran vursun kıran kırsın diye ne anlamda yazıdığım anlaşılmıyormu ? ben işgalleri değil bu işgallerde türkiyenin rolünü yazdım. türkiye buralara gitmese işgal gerçekleşmiyecekmiydi ? gittikten sonra oraya faydası olmadımı ? afgan halkı neden diğerlerine saldırırken türklere saygı sını sevgisini gösteriyor ? fark yokmu arada?
 
@korn_u17

halkın iradesine saygı duyakımda hangisine ? libyada kaddafi darbe ile yönetimi eline aldığında trablus onu desteklerken bingazi karşı çıkmıştı. bu zıtlık 40 yıldır var. ülkenin petrol gelirlerinden trablus bol bol istifade ederlen bingazi avcunu yaladı. ben böyle iki bölgeye ayırdım ama toplam 140 aşiret var. 40 yıllık gerilim bir yerde patladı veya patlatıldı herneyse, sonuçta bir iç gerilim var ve libyanın gelirlerinde gözü olan batılı güçler bu fırsatı kaçırmadılar. şimdi bu noktadan sonra türkiye ne yapabilir ? gitse ne olur gitmese ne olur ? gidince diğerleri gibi halkımı bombalayacak yoksa ortamı dururltmayamı çalışacak ? mesele bu. ben kafamın bastığı kadar doğru bildiğimi söylüyorum, sizde ha keza. kimin haklı olduğu zamanla çıkacak ortaya.

sorduğunuz tüm soruların cevaplarını kendimce verdim yukarlarda. 40 yıllık gerilim olduğunu nerden biliyorsunuz, yani ne demeye getiriyorsunuz,ülkemizdeki Kürt sorunu da birgün patlarsa dış güçler gelsin buyursun çözsün mü? Türkiye' nin ortamı durultmaya çalıştığı yerler ortada, Libya' yı beklemeye gerek yok, Nato güçleri kendisini korumaya gerek duyarsa Türkiye gemileri ya da uçakları kendisini müdafaa edecektir. Nato yu da aynı şekilde. Kim vursuysa o kendini müdafaa etsin kardeşim benim havaya sıkacak mermimyok anlatabiliyor muyum. Ya da Fransa' nın ve ABD' nin gönlü olsun diye harcayacak ne gemi yakıtım, ne de uçak yakıtım var. Senin benim gibilerin cebinden toplanılan vergileri neden 5 para etmez çıkarcı emperyal güçler için harcayalım ki? Kendi ülkemizin gelişimine harcasak daha iyi. Türkiye bir bokmuş gibi ona buna sessiz kalamam diyor, sanki kollarından prangalanmış bas bas bağıran bir mahkuma benziyor. Madem Ortadoğu' da söz sahibi bir ülkeyiz ( bir bokmuşuz ya güya ) neden kendimize yapılan haksızlığa sesimizi çıkaramıyoruz? Mavi Marmara' ya mesela? Libya' nın yok Afganistan' ın halkını ezdirmeme gösterisiyle emir uşaklığı yapacağımıza, kendi hakkımızı savunabilelim önce...
 
ben de diyeceğim son lafımı diyorum, bu konu hakkında yeni bir gelişme olursa yeni yorumlar yaparız, diğer türlü kendimizi tekrar etmekten başka bir hal almıyor şu an içinde bulunduğumuz tartışma.
önemli olan işgal edilen ülkelerin halklarına şirin gözükmek mi yoksa bu tarz emperyalist saldırılara hiçbir şekilde bulaşmamak mı? türkiye, emperyalizmin tetikçisi nato'nun üyesi olduğu müddetçe bu tip girişimlerde bulunmaya zorlanılacaktır, türkiye tam bağımsız bir ülke olmadığı için de bu konularda hiçbir zaman kendi kararını verme şansı bulamayacaktır. bugün afganistan'da halen daha bombalar patlamakta halen daha küçük bebeler hayatlarını kaybetmektedir. sizin buna mukabil sarfettiğniz söylemler, türkiye'nin nato gücü olarak oralarda ne kadar sevildiği ki bu da tartışılır yani. benim ülkemi işgal eden bir güce üye olan bir ülkeyi şahsen ben sevmem, ülkemden defetmek için var gücümle mücadele ederim.
ha keza şu anda libya saldırısında da öyle. adamlar geldiler "hava saldırılarının merkez üssü İzmir olacak" dediler, bizim başbakan türkücü ziyareti çıkışında "hiç haberim yok bundan" cevabını verdi. bu nasıl bir olaydır yaw? bu nasıl bağımsızlıktır.
kendisini sevmem fakat, geçen günler bu libya saldırısıyla alakalı güzel bir tespit yapmış fatih altaylı. 3 kişi kavga ediyormuş, ikisi saldıran taraf, biri dayak yiyen taraf. saldıranlardan biri tutuyor, diğeri de vuruyormuş. dayak yiyen gitmiş polise şikayet etmiş, tutan taraf "valla ben vurmadım" demiş. türkiye de şu anda "valla ben vurmadım" demeye getiriyor, vurmadın ama karşı taraf ta vurmasın diye gemilerini yolladın kontrolörlük yapsın diye, vurmadın ama t.c. sınırları içinde olan bir ilini katillerin hizmetine açtın. sen şimdi vurmamış mı oluyorsun?
benden bu kadar...
 
isyancı libyalıların hava saldırılarını desteklerken kara operasyonuna kesinlikle karşı çıkmaları onlarında ıraktan ders çıkardığını gösteriyor. kaddafide isyancılarda batılıların libyaya girmesini istemediği görülüyor. bu noktada saldırı öncesi kaddafinin ateşkes yapıp kontrolününde türkiyenin yapmasını istediği zaman kritikti. zaten hemen akabinde fransa ve diğerleri saldıryı başlattı, o arada kaddafide boş durmadı tabi tanklar bingaziye girmek üzereydi. afganistanda türk askeri halka çeşitli yardımlar yaptı altyapı doktor ilaç güvenlik sağladı. halk bu sebeple seviyor ve tabiki geçmişten gelen dostlukta var. abd çok bastırdı muharip asker için ama türkiye geçmişten gelen bağlar nedeniyle bunu klesinlikle reddetti. neyse dediğiniz gibi gelişmelere mukabil tartışmaya devam etmek mantıklı, kısa sürede kimin ne yaptığı çıkacaktır ortaya.


sorduğunuz tüm soruların cevaplarını kendimce verdim yukarlarda. 40 yıllık gerilim olduğunu nerden biliyorsunuz, yani ne demeye getiriyorsunuz,ülkemizdeki Kürt sorunu da birgün patlarsa dış güçler gelsin buyursun çözsün mü? Türkiye' nin ortamı durultmaya çalıştığı yerler ortada, Libya' yı beklemeye gerek yok, Nato güçleri kendisini korumaya gerek duyarsa Türkiye gemileri ya da uçakları kendisini müdafaa edecektir. Nato yu da aynı şekilde. Kim vursuysa o kendini müdafaa etsin kardeşim benim havaya sıkacak mermimyok anlatabiliyor muyum. Ya da Fransa' nın ve ABD' nin gönlü olsun diye harcayacak ne gemi yakıtım, ne de uçak yakıtım var. Senin benim gibilerin cebinden toplanılan vergileri neden 5 para etmez çıkarcı emperyal güçler için harcayalım ki? Kendi ülkemizin gelişimine harcasak daha iyi. Türkiye bir bokmuş gibi ona buna sessiz kalamam diyor, sanki kollarından prangalanmış bas bas bağıran bir mahkuma benziyor. Madem Ortadoğu' da söz sahibi bir ülkeyiz ( bir bokmuşuz ya güya ) neden kendimize yapılan haksızlığa sesimizi çıkaramıyoruz? Mavi Marmara' ya mesela? Libya' nın yok Afganistan' ın halkını ezdirmeme gösterisiyle emir uşaklığı yapacağımıza, kendi hakkımızı savunabilelim önce...

yazmaya başlamışken bir kaç kelamda bunlara cevap vereyim, türkiyedeki kürt sorunu denen pkk sorunu ile libyadaki isyanın alakası yok. var demek art niyettir, bunu farklı yerlerde farklı şekillerde kullanmaya kalkıyorlar (misal israil / filistin) bunlara benzemeyin. isyancı libyalılar ülkeyi bölmeyi filan düşünmüyor, bu sebeple dışarıdan yardım istemiyor tek dertleri kaddafiyi başlarından atabilmek, pkk nın amaçları ve yöntemleri çok farklı.
fransanın gönlü olsun diye birşey yaptığımız yok, fransa bizi olayın dışında bırakmak için elinden geleni yapıyor. 4 lü tele konferans yapmışlar dün olayın tamamen dışındaki almanya katılırken türkiyeyi çağırmamış sarkozy efendi. olaylar size nasıl gözküyor bilmiyorum ama nato nun uşağı türkiye perspektifi artık gerçekçi değil komutanın nato şemsiyesine alınmasını türkiye istedi zaten. başbakan olaylardan habersiz olabilir. herşey onun insiyatifiyle olmuyor öncede dediğim gibi bunlar hükümetler üstü konular, mit dir genelkurmay dır çeşitli kurumların ortak kararları yönlendiriyor herşeyi. haberlerin satır aralarına dikkatli bakanlar bunları görebilir.
 
mit de genelkurmayda başbakana bağlı arkadaşım, başbakandan habersiz Nato gibi bir oluşuma nasıl katılıyorlar yada görüşebiliyorlar?
 
yanlız nasıl bir hırstır kaddafi ben ülkemde ölene kadar savaşırım bu ülkeyi terketmem dedi sonunda da öldü hani bakıldığında kaçması düşünülürken...
 
Irak'a kendileri girdiler çıkamadılar, önce Bağdat'taki kütüphaneleri yakıp yıktılar, sürüyle askerleri öldü. Irak'ın ne olduğunu bile bilmeyen aptal halkları bile savaşı sorgulamaya başladı. Afganistan zaten baştan ayağa fiyaskoydu, orda neler olduğunu anlatan belgeseller heryerde... Eşek değil ya bunlar da, üçüncüde kendileri asker yitirmeden Libya'yı fethettiler. Ben Libya'yı, orda çalışan bi çok mühendis arkadaşımın anlattıklarına dayanarak severdim, sorunlar yok muydu, elbet vardı ama refah seviyesi Türkiye'den yüksekti ki "kişi başına düşen ortalama yıllık gelir 10.000 Dolar olan!" "dünyanın 17. büyük ekonomisi!!"nden binlerce işçi çalıştırıyorlardı, az değil. Şu an Suriye'den de iç savaşla karışık katliam haberleri geliyo az az. Emin olun herkes göstermek istediğini gösteriyo, sanmayın ki yurtdışında Türkiye'nin de Bodrum'unu Alaçatı'sını, Rock And Coke'unu göstesiyolar, yıllardır Avrupa'nın pkkyı desteklemesinin sebebi, teröristleri özgürlük savaşçıları olarak göstermeleri, yapabilseler pkkyı muhalifler diye gösterip Anıtkabir'i yaktırdıklarını tüm dünyaya demokrasi diye izletirler emin olun. Ha biz müttefikleriyiz elbette, Sarkozy'di yanılmıyosam, Kaddafi'nin elini öpmüştü... Bu işler karışık cidden, Suriye de düştüğünde, geri sadece İran kalacak ki zaten son füze kalkanıyla da gördüğümüz o ki asıl amaç, başbelası gördükleri İran'ı yalnızlaştırmak, ne diyelim bizim de desteğimizle adım adım başarıya ulaşıyolar, ondan sonra ne olur, orasını bekleyip görücez.
 
Geri
Üst