Felsefenin Müziğe Etkisi

felsefenin müzikten çok sözle ilgisi var desek daha doğru olacak sanırım. tabi her müzikte değil çünkü günümüzde çeksene elini diye şarkı yapan da var yani mantıksız, sadece kafiyesi olan sözler. tabi bunun da felsefeyle pek alakası yok. ama bir mor ve ötesi şarkısının altında yatan anlamları, filozofum diye geçinen kişilerde bulamazsınız. bunda biraz da mor ve ötesinin solisti harun tekin'in felsefe okumuş olmasının da payı var tabi. felsefe okuyan insan müzik yapar ama her müzik yapan felsefe yapamaz. . .
 
Bana kalırsa felsefe müzikten etkilenir. Özellikle klasik müzikte bu etkiyi çok görüyoruz. Nietzsche'nin Wagner'den etkilenmesi, 20.yy filozoflarından T.W. Adorno'nun, müzikoloji eğitimi görmesi ve bu dalda makaleler yazmasınıda dahil edebilir. Günümüz popüler müzikleri ise daha çok tüketim endüstrisine etkisi yönüyle değerlendirilir.
...
Şöyle bir söz vardır çok severim. "Bach müziğin matematikçisi, Mozart şairi ve Beethoven'da filozofudur"
...
 
ARkadaşlar sanat zaten felsefeden etkilenerek yeni biçimlere girer. Yani sanat ve felsefe içiçedir.
Picasso 'guernica' adlı tablosunu yaparken ispanya bombalanıyordu ve bundan çok etkilenerek bu tabloyu oluşturdu. Bir alman generali gelip de bu tabloyu siz mi yaptınız die sorduğunda 'hayır bunu siz yaptınız die cevap verdi'. Burada sanat nasıl felsefelerden ve dönemlerden etkileniyorsa mutlaka müzikte etkilenecektir. Mesela punk muziğin çıkışı anarşist düşünce temellerine dayanır. 1 akor yanına bi tane daha sonra bir tane daha işte bir oluşum kuruldu. Gitar vuruşları hızlı, müzik hızlı agresif. Yani yapısında bir setlik var bu da o düşüncenin sonucu. Rock külütürü önceden bir isyan havası taşırken bugünlerde ve 80lerden sonra sex, drugs, rock'n roll a dönüşmüştür. (tabiki gerçeği bu olmamalıydı). Her müzik bir yaşam biçimini ifade eder. her yaşam biçimiin de bir felsefesi vardır. Teşekkürler.
 
selamlar...9 senedir müzik yapıyorum..4 senedir felsefede okuyorum..inanın bana etkisi yadsınamaz derecede oluyor :) sadece müzikal olarak değil yaşantısal olarakta felsefeyi içselleştirip yaşantınız ile bir bağ kurabilirseniz her konuda etki ediyor..
güzel bir şey felsefe :) ama sabır ister.. :)
bütün müzisyen arkadaşlara tavsiyemdir..mesela bir platon, bir sokrat ,bir aristo, bi descartes ve daha niceleri... bunlar mutlaka okunmalı diye düşünüyorum.. :)
 
AnGeLoFwOrDs demiş ki:
kargonun yalnızlık mevsımı albumu bu konuda bazı seylerı acıklayabılır sanırım

katılıyorum..bence de o albümdeki sözler güzel ve oldukça düşündürücüydü..
Bende burda Radiohead'in kid a ve amnesiac albümlerini diyeceğim..Bana göre radiohead felsefeyle yuğrurmuş, bişeylerin farkında olan bir grup..
 
"burda Radiohead'in kid a ve amnesiac albümlerini diyeceğim..Bana göre radiohead felsefeyle yuğrurmuş, bişeylerin farkında olan bir grup.."

bizim klavyecide öyle diyor :)
ama gerçekten sağlamlar..felsefesini bilmem :)
 
tretorian demiş ki:
arabesk acaba felsefenin hangi dalından etkilenmiş? çok merak ediyom şahsen

Arabeskin arkasındaki felsefeyi onun en uzağında ve en zıt kutbunda yer alan felsefeyle birlikte açıklarsak daha net anlaşılır sanırım:

Arabeskin etkilendiği felsefe özetle Kadercilik'dir Arabesk "Kaderimiz neyse o olur biz bişey yapamayız" deyip, başına bişey gelincede vah vaah.. deyip inleyen bir zihniyetin ürünüdür

Bunun tam anlamıyla zıttı olan Felsefe ise: HEAVY METAL Felsefesidir
Dünyadaki tüm kötülüklere karşı isyan eden
Tüm karanlık güçlere ve zorbalıklara ayna tutup işte siz busunuz diyebilecek cesaret ve yurekliliği gosteren
Zorluklara karşı asla teslim olmayan
Haykıran,coşan,durmayan ve seller gibi kükreyip yıldırım olup yağan, Tufanlar estiren zihniyettir
Işte Bu Felsefenin en buyuk ve en Kesin olan sonucuda HEAVY METAL'dir !!

Başka bir deyişle Arabesk " Tutun kollarımdan düşerim şimdi" der
Heavy Metal ise "Yırtarım Dağları Enginlere sığmam Taşarım" der !!
işte aradaki en buyuk fark da burdadır!


Bu güzel ve anlamlı soruna cevap verebilmiş oldum umarım. selam ve sevgilerimle..
 
İlişki içinde oldugunu düsünüyorum.Ben hiç felsefe meraklısı bir insanın popüler müzik dinledigini görmedim!!Ayrıca müziklerin de bir felsefe tasıdıgını düsünüyorum.Metal ve rock dinleyen insanın kişisel özgürlügüne deger verdigini,toplumun empoze ettigi kimligi sorguladıgı bir gercek..v.s...
 
Bence Bu Bölümdeki en güzel başlık. ama güzel birşeyler yazılmamış.
Bu tür başlıkları paso okuyorum. kim ne yazmış diye. boş kelam edeceğine bilen birilerini dinlemek daha zevkli oluyor.
 
Rockman1 yazdıklarına katılıyorum. Ancak heavy metal de endüstrileşmeden nasibini aldı. Ama bu onun ruhunu eskitmez dostum.
Benim hayatımı iki döneme ayıran bir gruptan söz edicem: Pink Floyd. Yıllardır müzik yapmış, durmadan eleştirmiş, beyaz saraydan, takım elbiseli züppelere kadar herşeyi eleştirmiş, müziğiyle çığır açmış bir grup. Felsefe dersen de grubun temelidir zaten. Müziği de zaten müzik yapan budur. Ne için çaldığını ne için yazdığını bilmen gerekir. Bugünkü soytarı nesil gibi boşa bağırmak, boşa çalmak çok anlamsız geliyor.
Radiohead dinleyen arkadaşlara önerim: bol bol Pink Floyd dinleyin. Boşa bağırmaktan kaçının. :)
 
emrevatans demiş ki:
etkisi ne demek ya..zaten içiçe hepsi.anlayın artık ya..felsefeden anlamayan malaklar felsefe konuşuyor...
Senin konuşmaya hiç hakkın yok böyle bir cümleyle.
ilk önce başlığa tekrar bir bakalım.bu başlığı açan kişi şu anda istanbul üniversitesinde psikoloji okumakta ve dağarcığıyla eminim ki senden çok daha fazla şey biliyor.
'Sanatçının savunduğu dünya görüşünün,felsefenin müziğe etkileri.Dahada açarsak felsefi görüş müziği meta olarak kullanması doğru mudur?'başlıktan da zaten anlaşıldığı gibi (arkadaşımız zaten etkisi olduğunu söylüyor)felsefenin müziğe etkisi tabii ki vardır fakat asıl tartışma başlığın ikinci cümlesinde geçiyor.olay şu ki misal:marksist görüşlü bir kimsenin yaptığı müzikle,milliyetçi düşünen,dini inançları yüksek bir kişinin yaptığı müzik mi sanattır.burada müziği yapan kişiler gerçekten estetik bir kaygıyla (sanat kaygısı) mı müzik yapıyor ki o zaman sanat yapmış olur o kişi.Yani kişi belirli kitleleri kendine çekmek,birşeyler aşılamak için müzik yapıyor olabilir gerçeği de vardır.O sanatçı,icra ettiğiyle sanatçı olabilir mi?bütün sorun burada işte.
estetik kaygı (sanat kaygısı) mı kişsel çıkarları ve kaygıları mı?
 
Arkadaşlar bunu daha önce de yazdım bir başlıkta gene yazıcam üşenmeden. Müzik neden yapılır?
a) para kazanmak için b) kendini, duygularını, fikirlerini bir şekilde ifade etmek için
Bir soru daha Rock neden yapılır?
a) para kazanmak için ( bugünün şartlarında böle ii bi sektör, yanlış anlamayın. İİ müzik yapmak, anlatmak ve karşılığında ödül olarak para kazanmak var, ayrıca para kazanmak için hatta çok para kazanmak için birkaç saçmalamayla rock adı altında müzik yapmak var, yanlış anlaşılmayım)
b) kendini ifade etmek, bağırmak, çağırmak, eleştirmek çekinmeden, kızdığına küfretmek, gerektiğinde de kusabilmek için.....
Müzik dinlerken ve ya site nin adı Turkrock, rock dinlerken kriterlerimizi belirlememiz lazım. Seçimlerimiz bizim sonuçlarımızdır........
 
Geri
Üst