Röportajlar Carnage Röportajı

Carnage yepyeni bir Trash Metal grubu... Daha önce birlikte çalışma şansım olan Emre'nin davulu dövdüğü grubu bu röportajle yakından tanımanızı istiyorum. Stüdyo çalışmalarını (video) izlediğim grup, yakında bomba gibi geleceğe benziyor. Hıristiyan olan grup üyeleri bu açıdan da oldukça ilginç söylemleriyle dikkati çekti. Carnage hakkında tüm soruların cevapları bu röportajda. ->

Mbk: Selam Emre, öncelikle yeni grubun hayırlı olsun diyerek röportaja başlayalım. Carnage, senin için yepyeni bir soluk anlamına da geliyor. Bize biraz gruptan bahseder misin?

EMRE : Carnage benim için çok özel bir grup. Öncülük yaptıgım insanlarla aynı fikir ve istek dogrultusunda istedigimiz muzigi yapmak çok güzel bir duygu. Grupta ben davul çalıyorum ve tecrübe ve fikirlerimle diğer arkadaşlara yardımcı oluyorum. Grupta doğduğundan beri burada yaşayan, bizden biri olan Avusturalyalı Benjamin var gitarda. Gerçekten çok yetenekli ve gerçek anlamda Trash hayranı bir insan. Artık gruba kardeşi Angus'ta katıldı. Grupta ağabey kardeş olayı yaygın oldu... Benjamin ve Angus, Yoel ve Yasua. Yasua 2. gitaristimiz, Yoel'de basçımız.

Mbk: Carnage ne anlama geliyor? Bildiğimiz sözlük anlamının dışında bir koku aldım isminizden…

EMRE : Carnage ismini ve bu grubu ben askerdeyken Benjamin kurmuş. Ben askerden gelince bu basçı olarak katıldım. İsme gelince, asıl anlamı katliyam. Bir çok insanın toplu halde ölmesi anlamina geliyor. Ve bu isim günümüz dünyasında olan olaylara uyuyor. Irak'ta, Afganistan'da ve şu an Lübnan'da olan sözde savaş denen ve bütün dünyanın izlediği katliyam anlamına geliyor. Bizde isim olarak ve şarkılarımızda yaşananları anıyoruz. Biz sevgi dolu, barış içinde bir dünya istiyoruz. Bu yüzden ismimizi seviyoruz...

Mbk: Grubun en önemli özelliği tüm üyelerinin Hıristiyan olması sanırım ve bu doğrultuda dini müzikler yapan bir Trash grubu söz konusu. Grubun tüm üyelerinin Hıristiyan olması şart mı? Hiç Hıristiyan olmayan bir müzisyen grupta yer almayacak mı?

EMRE : Evet şu an tüm üyeler hıristiyan. Aslinda yaptıgımız müzikte her parçamız ana temamız olan Hıristiyanlık üzerine degil. Ama tanrıyı yücelten, öven parçalarımızda var. Kiliselerde ve tapınma konserlerinde, örnegin Noel ve diriliş bayramlarında sahnede Trash metal olarak müziğimizi yapıyoruz ve insanlara sevdiriyoruz. Daha önce grupta Hıristiyan olmayan arkadaşlarımız vardı. Bundan sonrada olabilir. Bizde yaş, dil, din, ırk ve meshep ayrımı olmaz. Biz herkezi seviyoruz, insanları ve dünyamızı seviyoruz. Zaten dinimizin gereksinimleride bu. Daha önce grupta Volkan adlı basçımız vardı. Hıristiyan değildi ve ona bu konuda baskı yapmadık - yapmayızda. Çok sevdiğimiz bir arkadaşımızdı. Askere gitti ve biz onu çok arıyoruz. Yani kısaca grupta bizim dinimizden olmayan arkadaşlar olabilir ve birlikte zevkle çalışabiliriz.

Mbk: Trash metal yapmanızda ayrı bir durum yani… Herkes alternatif rock, punk yaparken kolaya kaçmamanız beni çok etkiledi. Bu kolay lafına lütfen her alternatif ve punk grubu alınmasın. Daha öncede Trash gruplarıyla çalıştığını biliyorum. Long live Trash seni anlatıyor sanırım. Neden Trash metal?

EMRE : Ben kendimi bildim bileli hep Trash metal dinledim ve benimsedim. Hala da dinliyor ve büyük zevk alıyorum. Bu ülkede daha rock, rock in roll bile oturmadı bence. Otursaydı şu an metal müzik çok daha yaygın olurdu. Ben yıllarca yabancı metal grupları dinledim ve hala dinliyorum. Ama yerli grupları dinledikce dedim ki bu ülkede herşeyin fazlası var ama destek yok. Bu yüzden ben kendimce bir şeyler yapmalıyım. Bu müziği yaşatmalıyım. Piyasa alternatif, punk vs olabilir. Bu onların düşüncesi ve zevki. Trash metal benim hayatım, ben yaşadıkça var olacaktır. Trash metal öldüyse ben neyim? Ve bu yolda hep Trash müzikle yanıp tutuşan amatör ruhlu, profesyönel arkadaşlar aradım. Benjamin bu özelliklere çok uyuyor. Carnage olarak Trash metali yeniden küllerinden alevlendirerek diriltecegiz ve yalnız değiliz bu piyasada. Çok iyi, kaliteli başka yerli Trash gruplarımızda var. Long Live Trash.

Mbk: Elimde birkaç videonuz var ve bu videolar bile beni heyecanlandırmaya yetti. Ne zaman adam gibi bir stüdyo kayıtı dinleyeceğiz?

EMRE : Çok yakında dinleyeceksiniz. Çok ciddi çalısıyoruz. Yaz bitti ve zaman çalışma zamanı. Çok yakında, çok iyi kayıt yapmak için stüdyoya kapanacağız. Bazı hoşumuza gitmeyen durumlar var, onları da aştıkmı herşey güzel olacak. Şu an Benjamin, ben ve Angus çok ciddi çalışıyoruz ve bayağı bir mesafe kaydettik. Trash severler biraz daha sabretsin, çok değişik, içinde keman soloları ve geçişleri olan etkilenecekleri bir Trash grubu geliyor. Kayıt yapar yapmaz ilk önce sana ulaştıracağız mbk. Örnek olarak kemanlı bir Slayer düşünJ

Mbk: Şimdiye kadar kaç konser verdiniz ve dini boyutta katıldığınız özel organizasyonlar oldu mu?

EMRE : 4 konser verdik ve 2 senedir üst üste 1 hafta süren bir kampa katıldık. Kapadokya'da yerli ve yabancı turistlerden oluşan bir tatil yerinde sabah akşam her gün konserler verdik. Dini boyutlarda bir konserdi. Ama tarzımız çok beğenildi ve 2. kez çağırıldık. Sanırım hep çağırılacağız. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde bulunan kiliselerden yavaş yavaş çağırılmaya başlandık. İlk başta Ankara, İzmir ve Manisa olarak. Kayıtlarımızı bitirince bar konserlerine de başlamak istiyoruz. Tekliflere açığız. Her yere gider çalarız. Ana temamızda sevgi, kardeşlik ve bariş var. Bunlara karşı gelenlere isyan var. Duygu var. Dinleyince anlayacaksınız ve hatta Anadolu ezgileri bile var. Anadolu rock değil Anadolu Trash! Bunların hepsini sentezledik. Benjamin Avusturalyalı ama bizim Anadolumuza hayran. Kültürümüze hayran. Hele Kronik, Diken, Taylan Ayık, Almora gibi gruplarımıza hayran. Ülkesine gittiğinde bunları arkadaşlarına dinletiyor ve herkesin çok beğendiğini söylüyor. Neden biz kendi gruplarımıza sahip çıkmıyoruz. Konunun dışına çıktım ama söylemem gerekirdi.

Mbk: Vokal, gitar derken şimdi seni davulda görmekte ayrı bir şok oldu benim için. Davula merak salmanın altında yatan nedenler nedir? Bir sabah kalkıp artık davul çalacağım demedin her halde…

EMRE : Güzel bir konuya değindin. Askerden geldigimde Carnage basçı arıyordu. O zaman davulca Joe vardı. İyi bir davulcuydu. Çok uzakta oturuyor ve provalara gelemiyordu. Yakınlarda yeni bir davulcu aradık. Ama bulamadık. Gitarist çok ama davulcu yok. Olanda çok iyi değil. Bu aleti almak pahalı eve koymak dert. Bu yüzden çok istenmesine rağmen bulunamıyor. Bende karar verdim, davul çalacağım dedim. Gittim en ucuz power beat marka davul aldım. 2. el twiin pedal aldım. Girdim evde çalışmaya başladım. Birazda ders aldım. Zaten yıllardır grup içinde aşinalığımız vardı. İlerlettim ve sonra o davulu satarak daha iyisini aldım. Bu güne gelmemde Kronik grubunun davulcusu Torap ağabeyinde çok etkisi var ve ona çok teşekkür ederim. Her geçen gün büyümekyetimJ

Mbk: Çatı katında bir ev stüdyosu yada pravo stüdyosu kurmak gibi bir düşüncen vardı. Bunu gerçekleştire bildin mi? Eğer gerçekleştirdiysen yakın çevrendeki dost gruplarla bunu paylaşmayı düşünüyor musun? ( Çalışacak beleş stüdyo arıyorum da… )

EMRE : Gerçekleştirmek üzereyim, olunca sana haber veririm. İstediğin kadar çalış, sorun degil.

Mbk: Gelelim Carnage öncesi çalışmalarına… Bildiğim kadarıyla İntikam adlı bir grubun vardı ve sonra Trans adlı gruba geçerek çalışmalarını sürdürdün. Gül gibi Trans’ı bırakıp ta, ( beni yalnız başıma bırakıp ta L ) yaban ellerde çalıp söylemek hoşuna gitti mi bari? Şaka şaka, takılıyorum, Carnage öncesi gruplarından ve çalışmalarından bahseder misin?

EMRE : Carnage'den önce İntikam, Aeonend ve Trans adlı gruplarla çalıştım. Hepsinde güzel anılarım oldu.

Kendimi geliştirdim. İntikam benim ilk göz agğrım, kendi kurduğum bir gruptu. İlk demomu o grupta yaptım. İyi dostluklar arkadaşlıklar kazandım. Aeonend de Tarkan adlı arkadaşımın grubuydu. Güzel çalışmalarımız oldu. Sonra müzik olarak ayrılıklara düştük. Ben Trash, o punk istiyordu ayrıldık. Sonra askerden önce Trans adlı gruba katıldım. O da çok eğlenceli bir gruptu, çok kısa süre kaldım ama iyi çalışmalar yapık. Grubun söz yazarı ve bestecisi Mahir dostumla iyi kayıtlar yapmıştık ev stüdyosunda. Hala arşivimde dinlerim. Eski günler güzeldi. Ve hala Mahir dostumla birlikte bir projede seve seve calışırım. Malum askere gittim, ben askerdeyken Trans boş durmamış yeni kayıtlar da yapmış. Dinledim, baya etkilendim.

Mbk: Piyasada beğendiğiniz ve beğenmediğiniz gruplar var mı? ( Demolu gruplardan bahsediyorum tabi… )

EMRE : Beğenmediklerimi söylemek istemiyorum, herkezin müziğine ve emeğine saygım var. Ama beğendiklerim de var. Tarzlara bakmadan direk söyliyeyim sana. Dağılan Myst, Colde, Courtyatd'ı çok severim, şu an faal olan Reason çok iyi bir grup. Electrik Circus, Fals in Truth, Muder King, Kapris, Stigmata, Glorian bunlar sevdiğim yerli demolu gruplar.

Mbk: Grupça dinlediğiniz müzisyenler ve gruplar hangileri? Trash çalıyorsunuz diye 7/24 Trash dinlemiyorsunuzdur her halde…

EMRE: Almora, Diken, Taylan Ayık, Kronik, Knight Errant, Objektif, Yırtık Uçurtma yabancı olarak Slayer, Testament, Wasp, Venom, Samael ve daha çok 80'lerin Trash gruplarını sever ve dinleriz.

Mbk: Yakın vadede grupla ilgili projelerin neler?

EMRE: Provalara pek katılamamalarından dolayı basçımız ve 2. gitaristimizle yollarımızı ayırabiliriz. Ama sorun değil, bizimle çalışmak isteyen çok sağlam arkadaşlarımız var. Yakın zamanda bu konuyla ilgili bir toplantı yapacağız. Ben, Benjamin ve Angus çok iyi şekilde çalışıyoruz. Bu kadro bile kayıtlar ve konserler için yeterli. Benjamin ritim ve solo, ben bas, davul ve geri vokal yapabilirim. Angus'ta aralarda keman solo, geri vokal gibi değişken olarak çalışıyoruz. Yakın zamanda kendi bestelerimizden oluşan bir kayıt CD'si elinde olacak Mahir. Sonrası bunu pazarlamakla ilgilenecegiz. Bizimle ilgilenen ve hemen albüm yapmak isteyen Hıristiyan tabanlı bir çok yayın evi ve plak şirketi var. Bu sayede ismimizi daha iyi duyurabiliriz. Hem Türkiye'de hemde yurt dışında.

Mbk: Peki, grubu tanıtmak adına neler yapıyorsunuz? Kayıtlı parçalarınızın olmaması tanıtımda sizi ne derece kısıtlıyor?

EMRE : Aslında kayıtlarımız var ama iyi değil. Bu yüzden yeniden yapılanıp bize yakışır bir kayıt yapacağız.

Bunun farkındayız ve görüştüğümü plak şirketleride acil olarak kayıt istiyorlar. Biz kayıt yapacağız, kendi imkanlarımızla onlar çoğaltıp pazarlayacaklar. Elimizden gelen bu. Festivallere, konserlere açığız davet gelsin yeter.

Mbk: Benim şimdilik merak ettiklerim bu kadar, son olarak eklemek istediğin bir şeyler varsa söz senin Emre…

EMRE : Öncelile bize bu fırsatı verdigin için sana grupça çok teşekkür ediyoruz. Sorular gerçekten çok iyiydi. Yeni oluşum ve demolu demosuz gruplara verdiğin destekler içinde seni kutlarım. Yıllardır Türkiye'de ve dışarıda rock adına iyi şeyler yapıyorsun. Başarılarının devamını diliyorum. Sadece insanlardan şunu istiyorum, Hıristiyanız diye bize ön yargılı bakmasınlar. Müziğimize ve ne anlatmak istediğimize baksınlar. Ne kendimizi nede bizi destekleyenleri asla utandırmayız. Carnage ile iliklerinize kadar Trash ruhunu hissetirmek istiyoruz.

Röportaj: Mahir Bora Kayıhan / mbk
 
Geri
Üst